کل اخبار:216
-
۱۳۹۷-۰۴-۲۳ ۱۰:۲۰
تفهّم ما عینیّت هستی ما و هستی ما همان تفهّم ماست
انسان بودن به معنای هستی در جهان، به معنای مشارکت عینی و عملی در بسترهای فرهنگی و اجتماعی و تاریخی است. به عبارت دیگر، تفهّم، شیوهای برای هستی انسان است، تا شیوهای برای معرفت و دانستن.
-
۱۳۹۷-۰۴-۱۲ ۰۹:۵۸
سیاوش جمادی از مقام و رهیافت میرشمسالدین ادیب سلطانی در ترجمه میگوید (۱)؛
ترجمه همچون کار هنری
گاه پیش آمده است که برای یافتن معادلی درخور برای یک ترم هگلی با وی گفتوگویی داشتهام. گفتوگو به نتیجۀ خرسندکنندهای نرسیده است و چند روز بعد ادیب سلطانی با یک تماس تلفنی کوتاه مرا در شادمانی خویش انباز کرده است. شادمانی از یافتن معادلی که دقیقاً همان است که باید باشد. شادمانی هنرمندی که از آنچه آفریده است، به درجهای از خرسندی رسیده است. چنین نسبتی با زبان، نسبتی آفرینشگر و هنرمندانه است.
-
۱۳۹۷-۰۴-۱۱ ۱۴:۲۸
جایگاه لوگوس و زبان در اندیشه هایدگر
هر اندازه تفکر در آرای فلسفی، ماهیت خاص خود را بیشتر بازیافته است، همان اندازه نیز لوگوس از میتوس، باور و ادراک حسی متمایز گشته است.
-
۱۳۹۷-۰۴-۱۱ ۱۱:۰۰
جایگاه لوگوس و زبان در اندیشه هایدگر
هر اندازه تفکر در آرای فلسفی، ماهیت خاص خود را بیشتر بازیافته است، همان اندازه نیز لوگوس از میتوس، باور و ادراک حسی متمایز گشته است.
-
۱۳۹۷-۰۳-۲۹ ۱۴:۴۰
دستگاههای متافیزیکی محصول تاریخاند/ در باب کتاب هایدگر و مسیحیت
«هایدگر و مسیحیت» ماحصل سخنرانیهای مککواری به دعوت گروه الاهیات دانشگاه آکسفورد است که در سالهای 1993- 1994 ایراد شد.
-
۱۳۹۷-۰۳-۲۹ ۱۳:۴۰
اصل همه اصول/ در باب آخرین نوشتههای هایدگر
متن زیر گزارشی است از از کتاب «اصل بنیاد» از آخرین نوشتههای هایدگر.
-
۱۳۹۷-۰۳-۲۹ ۱۲:۲۰
«وجود» یونانی هایدگر
جان مککواری در کتاب هایدگر و مسیحیت - که شهابالدین عباسی آن را ترجمه و به تازگی منتشر کرده است - میکوشد مشابهات و مناسباتی میان تفکر هایدگر و تعالیم مسیحیت بیابد. او به خوبی آگاه است که در این راه باید با احتیاط و دستبهعصا گام بردارد زیرا چهبسا چیزی به دست نیاورد و دست خالی برگردد، یا دستاوردی خطا و غلط و دور از واقع داشته باشد.
-
۱۳۹۷-۰۳-۰۹ ۱۴:۴۰
موضوع اصلی اندیشههای هایدگر هنوز هم «هستی» است
کتاب «اصل بنیاد» متن درسگفتاری مهم و تاثیرگذار است که مارتین هایدگر آن را در نیم سال ۱۹۵۶ـ۱۹۵۵ در دانشگاه فرایبورگ ارائه کرده است و از آخرین نوشتههای او محسوب میشود. پس از چند دهه تفکر فلسفی، موضوع اصلی اندیشههای هایدگر هنوز هم «هستی» است.
-
۱۳۹۷-۰۳-۰۲ ۱۳:۴۰
دوری و نزدیکی «هایدگر» و «دین» به روایت مککواری
کتاب «هایدگر و مسیحیت» که «بنگاه ترجمه و نشر پارسه» آن را منتشر کرده، مشتمل بر سخنرانیهای «جان مککواری» برای روشن کردن نسبت اندیشه هایدگر و اندیشه دینی است.
-
۱۳۹۷-۰۲-۱۹ ۱۲:۰۹
افاداتی به فلسفه؛ طریقی نامتعارف از تفکر/ دومین اثر بزرگ هایدگر
افاداتی به فلسفه (درباره رخداد)، اثری است که از آن به عنوان دومین اثر بزرگ هایدگر یاد می شود. هایدگر در این اثر طریقی یکسره نامتعارف از تفکر را به نمایش میگذارد.
-
۱۳۹۷-۰۲-۰۵ ۱۴:۰۰
هایدگر، عینیت را توهم فرهنگ مدرن می داند/ انسان، ابژه نیست
هایدگر معتقد است مسئلۀ پیش روی بشر این نیست که چطور خودش را برای خودش تبیین کند، بلکه این است که چطور به درستی انسان باشد، انسان سوژه است نه ابژه.
-
۱۳۹۶-۱۲-۲۱ ۱۱:۴۶
نقدی بر کتاب شریعتی و هایدگر (۲)؛
زهری در رگ و پی اندیشیدن فلسفی ایرانی
میری و یاران او که دستیابی به مقام تأمل را به این سادگی ممکن میدانند، نه تنها عامل گشودن مسیر نیستند بلکه همچون سدی در برابر مسیر فلسفهورزی و دامن زدن به بحرانهای ایران معاصر عمل میکنند و همچون زهری در رگ و پی اندیشیدن فلسفی ایرانی و از عوامل دستاول گسست از مبانی هویت ملی و تاریخی و فلسفی تلقی میشوند. دست یافتن به مقام تأمل علیرغم تمام دشواریها و سنگلاخهایی که در مسیر آن وجود دارد، درعینحال نمیتواند ناظر به نقادی از این جریانها نباشد تا بهتدریج این علفهای هرز از زمین اندیشیدن فلسفی ایران پاک شوند.
-
۱۳۹۶-۱۲-۱۹ ۱۲:۲۱
نقدی بر کتاب شریعتی و هایدگر (۱)؛
فلسفه تطبیقی در افق سوفیست دورۀ جدید
سید جواد میری به خود اجازه داده است که بیمبنا و بیربط و بدون طرح پرسشی جدی، «مارتین هایدگر را در برابر علی شریعتی قرار دهد و با اِعمال سلیقه و پرسشهایی که هیچ عمقی ندارند نشان دهد که علی شریعتی درهرصورت از هایدگر قرائت داشته است». بنابراین، در شرایطی که سنت زمان کُند را سپری میکند و مفاهیم صیقلنیافته با شرایط عصر هیچگونه همخوانیای ندارند، ظهور پژوهشهای تطبیقی ازایندست همچون آبی زهرآلود به تباهی نظام اندیشگی ایران دامن میزند.
-
۱۳۹۶-۱۲-۱۵ ۱۲:۰۰
پند حکیمانه در برابر نثر مسجع/ دستاورد مناقشه هایدگری-پوپری
جدال هایدگریان انقلابی مسلمان با پوپریان انقلابی مسلمان اکنون بعد از نزدیک به سی سال انباشت خاصی نداشته است. ما ناگزیریم تا راهی دیگر بیابیم.
-
۱۳۹۶-۱۲-۱۳ ۱۵:۲۰
چرا تفکر هایدگر مستعد تفسیرهای سیاسی است؟
اندیشه هایدگر، نظر به بنیادی بودن آن، تا اطلاع ثانوی که عهدی دیگری با هستی بیابیم، تاریخ مصرف ندارد، از این منظر، می توان مدعی شد که فلسفه او، دست کم تاکنون، سیاسی ترین اندیشه ممکن است.
-
۱۳۹۶-۱۲-۱۲ ۱۵:۱۰
فرهاد سلیمان نژاد: تلقی هایدگر از «هستی» و «زمان» فاشیستی است
فرهاد سلیماننژاد، مترجم کتاب «مناقشه هایدگر» میگوید: آدورنو با تمسک به تمایزی که هایدگر میان هستی اصیل و نا اصیل قائل بود، سر تا پای فلسفه او را فاشیستی میدانست. اما اگر بپذیریم که از دید هایدگر سیطره انسان سوبژکتیو، شکاف میان سوژه و ابژه و عقلانیت محاسبهگر لازمه هستی نااصیل است، آنگاه چگونه میتوان خودِ آدورنو را که در این اعتقاد با هایدگر همسوست، از اتهامی که بر هایدگر روا میداند مبری دانست؟!
-
۱۳۹۶-۱۱-۲۸ ۱۴:۴۰
هایدگرشناسی و هگلشناسی ما با آشفتگی و بلبشو مواجه است
محمد زارع شیرینکندی معتقد است هایدگرشناسی در ایران روالی طبیعی و منطقی ندارد و هر پژوهشگر و مترجمی، بیتوجه به پیشینیان، راه و روش خود را دنبال میکند. به باور او شاید در هیچ حوزهای به اندازه حوزه هایدگرشناسی و هگلشناسی هرج و مرج و آشفتگی و بلبشو وجود نداشته باشد.
-
۱۳۹۶/۱۱/۲۸
آسیبشناسی ترجمهی فلسفههای آلمانی در ایران، در گفتوگو با منوچهر آشتیانی؛
ترجمۀ متون فلسفۀ آلمان از انگلیسی فاجعه است!
بدترین ترجمهی آثار آلمانی، ترجمهای است که از انگلیسی به فارسی ترجمه شود. یعنی حتی یک کلمه از آلمانی را نمیشود به انگلیسی برگرداند که معنای واقعی آن را نشان دهد؛ مگر اینکه چیزی از خودتان سرهم کنید. یعنی هگل به انگلیسی غیرقابل ترجمه است.
-
۱۳۹۶-۱۱-۱۱ ۱۴:۰۰
جمادی: هایدگر وامدار اندیشههای پیشینی خود در موضوع هستی است
سیاوش جمادی با اشاره به اینکه ما باید متون را فهمیده و معضلات آنها را حل کنیم، میگوید: در ایران بهجای آنکه به بحث درباره متون هایدگر و فهم و درک تفکرش بپردازند، به جدل درباره عارف یا فیلسوف بودن او میپردازند. هایدگر وامدار اندیشههای پیشینی خود در موضوع هستی است و روش وی نیز دنباله روش پدیدارشناسی هوسرل متاخر است.
-
۱۳۹۶-۱۱-۰۷ ۱۶:۴۰
احسان شریعتی درباره هایدگر سخنرانی میکند
نشست «زمان در فلسفه مارتین هایدگر» با سخنرانی احسان شریعتی در مرکز خدمات روانشناختی سیاووشان برگزار میشود.
-
۱۳۹۶-۱۱-۰۷ ۱۴:۰۰
سخنرانی احسان شریعتی درباره هایدگر
نشست «زمان در فلسفه مارتین هایدگر» با سخنرانی احسان شریعتی در مرکز خدمات روانشناختی سیاووشان برگزار میشود.
-
۱۳۹۶-۱۱-۰۳ ۱۵:۲۰
هایدگر عارف است نه فیلسوف!
منوچهر آشتیانی از هایدگر، مارکس و نحوه مواجهه ایرانیان با نویسنده وجود و زمان میگوید
-
۱۳۹۶-۱۰-۳۰ ۱۳:۰۰
آشتیانی: نظام فلسفی هایدگر در مفاهیم بنیادین متاثر از مارکس است
منوچهر آشتیانی، پژوهشگر و مدرس جامعهشناسی و فلسفه میگوید که هایدگر در اساسیترین مفاهیم دستگاه فلسفیاش یعنی «وجود» وامدار اندیشه مارکس است، اما مترجمان و پژوهشگران ایرانی از این نکته مهم غفلت کردهاند.
-
۱۳۹۶-۱۰-۰۵ ۱۵:۲۰
هایدگر تقابل شرق و غرب را به تقابل وجود و عدم باز میگرداند
محمدرضا ریخته گران، استاد فلسفه دانشگاه تهران در کرسی نظریه پردازی با عنوان «فرهنگ و تمدن غرب نیز بر مبنای وجودی استوار است»، به طرح نظریه «بنیاد آنتولوژیک شرق و غرب» پرداخت.
-
۱۳۹۶-۰۹-۲۲ ۱۶:۴۰
اخلاق سرمایهداری و حساسیتزدایی از راه تولید احساس دلسوزی
هایدگر برای تحلیل شیوههای بیمارگون رابطه با دیگری به دو نوع رابطه اشاره میکند. اولی، گونهای از رابطه است که در آن شخص با انسانی دیگر به نحو «در دستی» رابطه برقرار میکند، رابطهای از سنخ رابطه با اشیا، رابطهای که ویژگی اصلیاش ایجاد امکان «تسلط» و سلطه بر ابژه/دیگری است. دومی، رابطه «تیمارداشت» (در معنای منفی کلمه) است، تیمار داشت دیگری، رابطهای که در آن شخص با سلب مسوولیت از دیگری، از دیگری به منزله موجودی ناتوان پرستاری و مراقبت میکند.
-
۱۳۹۶-۰۹-۰۸ ۰۹:۴۰
آیا فلسفه هایدگر درباره سیاست است؟
مارتین هایدگر: از فلسفه تا نظریۀ سیاسی
از دید هایدگر، این وضعیت انسانهای معاصر است که پرسشگری اصیل دربارۀ وجودشان را با پاسخهای دمدستی[15] -که ایدئولوژیها، رسانههای عمومی و تکنولوژی چیره تدارک دیدهاند- جایگزین کردهاند. در نتیجه هایدگر میکوشد که اکنون مردان و زنان را به پرسش از وجود بازگرداند.
-
۱۳۹۶-۰۷-۱۹ ۱۴:۰۴
مارتین هایدگر؛
پرسش از ذاتِ وجود
بدین سان واژه «وجود» معنایی نامتعین دارد و در عین حال ما آن را به شیوه متعینی، فهم می کنیم. معلوم می شود که «وجود» بسیار متعین و [درعین حال] کاملاً نامتعین است. برطبق منطق متعارف، در اینجا تناقض آشکاری وجود دارد. ولی چیزی که تناقض آمیز است، نمی تواند موجود باشد. دایره مربع وجود ندارد. با این همه، این تناقض، [یعنی تناقضِ] وجود به عنوان [امری] متعین و [در عین حال] کاملاً نامتعین، موجوداست.
-
۱۳۹۶-۰۷-۱۲ ۱۲:۲۶
صوت / متافیزیک هایدگر در تاریخ معاصر ایران
بیژن عبدالکریمی
-
۱۳۹۶-۰۷-۰۵ ۰۹:۴۰
نقد رادیکال هایدگر به غرب/ نحوه مواجهه ایرانیان با هایدگر
عبدالکریمی با بیان اینکه ما اولین بار از رهگذر اندیشه هانری کربن با هایدگر آشنا شدیم، گفت: هایدگر متفکر بزرگ غرب و نیز رادیکال ترین نقاد تمدن غرب محسوب میشود.
-
۱۳۹۶-۰۷-۰۳ ۱۰:۴۰
چیستی و نیستی زیباییشناسی در فلسفه هایدگر
کتاب «چیستی و نیستی زیباییشناسی در فلسفه هایدگر» اختصاصا به مبحث هنر از دیدگاه هایدگر پرداخته است.