نیچه

کل اخبار:106

  • ۱۴۰۱-۰۱-۲۳ ۱۵:۳۴

    جایگاه زیبایی در عالم هنر در گفت‌وگو با مسعود حسینی

    زیبایی وعده شادکامی است

    فلسفه از رهگذار تفکر به زیبایی، هنر و اخلاق می‌کوشد معنای زندگی سعادتمند را دریابد و نوری بر حیات شادکام بتاباند. مسعود حسینی، دانش‌آموخته و پژوهشگر فلسفه از مترجمان پرکاری است که تاکنون آثار فراوانی را از حوزه فلسفه قاره‌ای به ویژه سنت ایده‌آلیسم آلمانی به فارسی ترجمه کرده است

  • ۱۴۰۰-۱۲-۲۴ ۱۵:۱۹

    چرا غیرمتخصصان می‌خواهند کتاب‌های تخصصی بخوانند؟

    یچه فیلسوف بزرگ آلمانی برای بیشتر ایرانی‌های اهل مطالعه آشناست و جالب اینکه خیلی از آنها حداقل یک کتاب از او خوانده‌اند و بقیه هم به دنبال فرصتی می‌گردند که آثارش را مطالعه کنند. شاید در ظاهر این خبر مسرت‌بخش و خوشحال‌کننده باشد که ما ایرانی‌ها به جایی رسیده‌ایم که مطالعه آثار این فیلسوف بزرگ را در میان برنامه مطالعاتی خود قرار می‌دهیم.

  • نیچه ۱۴۰۰-۰۷-۱۱ ۱۳:۳۳

    دو کامنت در باب تئولوژی سیاسی و فیلولوژی سیاسی؛

    بال های فرشتگان و مرده ریگ نیچه

    حقیقتا کردوکار ما می تواند بازنویسی تزهای بنیامین به زبان سنت فلسفه و الاهیات و جهانشناسی اسلامی با فیگور راهنما و هدایتگر سهروردی باشد که گونه ای سلوک دانته ای را به ذهن متبادر می کند.ما این تفحص را میان خطی/بین خطوط می نامیم که باز هم تداعی گر برزخ دانته و نگارش باطنی توامان است.

  • 2 ۱۴۰۰-۰۶-۰۱ ۱۴:۵۴

    فکرهایی  در عصر شتاب‌های بدخیم

    وقتی نیچه برای نوشتن، یک ماشین تحریر اختیار کرد و از کارکرد معهود نوشتن با قلم بر کاغذ روی برگرداند سبک نوشته های او تغییر محسوسی کرد؛بقول فریدریش کیتلر رسانه شناس، نثر نیچه از استدلال‌ها به کلمات قصار، از افکار به جناس و از لفاظی به سبک تلگرافی تغییر یافت.دوستی این تغییر در سبک نگارش را دریافت و به نیچه گفت که شاید با این وسیله حتی به اصطلاحات جدیدی دست پیدا کنی.

  • ۱۴۰۰-۰۳-۲۵ ۱۳:۴۱

    نگاهی به هفدهمین شماره «سیاست‌نامه»

    هفدهمین شماره‌  "سیاست‌نامه" مجله تخصصی اندیشه سیاسی  با طرح جلدی از فردیش نیچه منتشر شد.

  • ۱۳۹۹-۱۱-۰۷ ۱۲:۰۰

    به قلم محمد دهقانی منتشر می‌شود: انتشار حواشی آثار و مقالات مینوی پس از چهل سال/ «زندگی‌نامه فلسفی نیچه» در دست نگارش

    محمد دهقانی از انتشار حواشی آثار مجتبی مینوی و نقدهایی که او بر سایر نویسندگان وارد کرده است با عنوان «ویراستار خاموش» خبر داد.

  • ۱۳۹۹-۰۸-۰۳ ۱۵:۰۰

    نظام ارزش‌های اخلاقی نزد نیچه بر چه مبنایی استوار است؟

    نهمین چاپ «اراده معطوف به قدرت: آزمایشی در دیگرگونی همه ارزش‌ها» اثر نیچه و ترجمه محمدباقر هوشایر بازنشر شد. تنها حقیقت مطلق نزد نیچه «اراده معطوف به قدرت» است.

  • ۱۳۹۹-۰۶-۱۱ ۱۷:۰۰

    نظریه همچون انبار مهمات/ پرسش‌هایی از اسپینوزای «ایرانی»

    شوپنهاور یکی از دیگر مهاجمان به اندیشه اسپینوزا بود. برای شوپنهاور، اسپینوزا با «علت» و «عقل» توصیف می‌شود که نتایج نظری او نوعی «خوش‌بینی متافیزیکی»ست. فردریش نیچه اما وامدار اسپینوزاست. از سبک پارادوکس و آفوریسم نیچه که بگذریم، مفاهیم بسیاری را می‌توان یافت که تداعی‌کننده تاثیر او از اسپینوزاست.

  • ۱۳۹۹-۰۶-۱۰ ۱۶:۰۰

    کتابچه‌ای در معرفی فردریش نیچه: تفسیر جهان از نو

    برای علاقه‌مندان به فلسفه نیچه و افق تفکری او کتاب کوتاه 100 صفحه‌ای می‌تواند یک شروع خواندنی باشد. کتاب «فردریش نیچه» از تولد این فیلسوف آلمانی آغاز می‌شود و در ادامه به اندیشه‌های او همزمان با دوران زندگانی‌اش می‌پردازد و به عبارتی مهم‌ترین آن‌ها را گلچین می‌کند.

  • ۱۳۹۹-۰۵-۰۴ ۱۳:۰۰

    ایده‌ای اساسی‌تر از اراده معطوف به قدرت/نیچه و پایان متافیزیک

    جلد سوم «نیچه» اثر مارتین هایدگر با ترجمه ایرج قانونی منتشر شد. محتوای این کتاب درسگفتارهای هایدگر درباره نیچه است. به باور هایدگر متافیزیک با نیچه به پایان رسید.

  • ۱۳۹۹-۰۴-۲۹ ۱۷:۰۰

    کیخایی: نیچه متاخر به دنبال تسلای متافیزیکی نیست/ اردبیلی: نیچه پدر نقد فرهنگ است

    محمد مهدی اردبیلی گفت: نیچه مانیفستی را علیه فرهنگ مدرن آماده می‌کند و عناصر بر سازنده وضع موجود در فرهنگ را نقد رادیکال می‌کند. او حتی طرفین دعوا مانند لیبرال ها و سوسیالیست‌ها را نقد می‌کند از این منظر است که نیچه پدر نقد فرهنگ است.

  • ۱۳۹۹-۰۴-۲۲ ۱۱:۰۰

    نشست «نیچه در برابر فرهنگ» برگزار می‌شود

    نشست «نیچه در برابر فرهنگ» برگزار می‌شود

  • ۱۳۹۹-۰۴-۰۸ ۱۳:۰۰

    همراه با فیلسوف آلمانی در کوهستان‌های فلسفه

    کتاب «کوهنوردی با نیچه» نوشته جان کاگ با ترجمه مریم پیمان از سوی نشر خزه منتشر شد.

  • ۱۳۹۹-۰۳-۱۲ ۱۲:۰۰

    کنفرانس بین‌المللی فردریش نیچه برگزار می‌شود

    کنفرانس بین‌المللی فردریش نیچه نوامبر ۲۰۲۲ در استانبول- ترکیه برگزار می‌شود.

  • ۱۳۹۹-۰۲-۰۹ ۱۷:۰۰

    برهوت سر برآورده است/ گفت‌وگو با منوچهر اسدی، پژوهشگر و مترجم فلسفه به بهانه ترجمه «چنین گفت زرتشت»

    200 سال حاکمیت قاجاریه ما را شدیدا به گعده‌نشینی خو داده است، چه در حیات اجتماعی، چه در سیاست و چه در فلسفه. خاستگاه فلسفه غرب از اساسا هیچ نسبتی نه‌تنها با ما، بلکه با هیچ‌ کدام از اقوام شرقی همچون هند، ژاپن یا چین ندارد.

  • ۱۳۹۸-۱۲-۲۷ ۱۶:۰۰

    چرا فیلسوف‌ها می‌توانند کسانی باشند که شما را در سال ۲۰۲۰ دگرگون می‌کنند؟

    وقتی پای کتاب‌های خودیار به میان می‌آید، متفکرانی که سال‌هاست مرده‌اند، از سقراط تا نیچه، این‌ روزها بیشتر از همه طرفدار دارند. اما آیا آنها واقعا می‌توانند کمک‌کننده باشند؟

  • ۱۳۹۸-۰۸-۰۱ ۱۷:۰۰

      زنانگی و حِسانیت* ؛ تبارشناسی نیچه از تاریخ فلسفه/ نگاهی به جایگاه زن در آرا و آثار فردریش نیچه به مناسبت زادروزش

    نیچه صفات منفی و شاخص زنانگی را به زعم خود به همه تاریخ فلسفه منتسب می‌سازد و «زن شدن» فلسفه و تفکر را چونان بدبختی و سیه‌روزی آن برمی‌شمارد.

  • ۱۳۹۸-۰۷-۲۴ ۱۲:۰۰

    قدرت‌الله طاهری: شمس مرموزترین شخص در عالم شرق است/ شمس یا ابرانسان نیچه‌ای؟

    قدرت‌الله طاهری در سومین نشست از مجموعه درس‌گفتارهایی درباره‌ شمس تبریزی گفت: شمس مرموزترین شخصی است که عالم شرق به خود دیده است.

  • ۱۳۹۸-۰۷-۱۰ ۱۷:۰۰

    محمدمهدی اردبیلی عنوان کرد؛ اومانیسم یعنی مرگ خدا/ بازخوانی انتقادی ایده مرگ خدای نیچه

    محمدمهدی اردبیلی گفت: آیا نیچه از مرگ خدا سرخوش است؟ خیر، نیچه شکلی از مواجهه با دهشت جهان بی خدا را دارد. مسأله این است که نیچه همزمان سرخوش و سوگوار است.

  • ۱۳۹۸-۰۶-۳۱ ۱۶:۳۰

    نشست «بازخوانی انتقادی ایده مرگ خدای نیچه» برگزار می شود

    نشست «بازخوانی انتقادی ایده مرگ خدای نیچه» با سخنرانی محمدمهدی اردبیلی برگزار می شود.

  • ۱۳۹۸-۰۳-۱۳ ۱۷:۳۰

    کنفرانس بین‌المللی نیچه، نیهیلیسم و معنا برگزار می شود

    کنفرانس بین‌المللی نیچه، نیهیلیسم و معنا فوریه ۲۰۲۱ در بانکوک- تایلند برگزار می‌شود.

  • ۱۳۹۸-۰۳-۰۵ ۱۷:۰۰

    نقد کتاب/ شرح ماتریالیسم مارکس، نیچه و ویتگنشتاین/مسیحیت هم ماتریالیستی است

    کتاب «ماتریالیسم» نوشته تری ایگلتون اثری است که در آن اندیشه‌های ماتریالیستی مارکس، نیچه و ویتگنشتاین بررسی و تشریح شده است. در این کتاب مسیحیت هم از زاویه‌ای ماتریالیستی خوانده می‌شود.

  • فلسفه تحلیل ۱۳۹۸-۰۲-۲۹ ۱۱:۱۸

    مروری بر شکل‌گیری دو سنت اصلی در تاریخ فلسفۀ مدرن (۱)؛

    تقابل فلسفۀ تحلیلی و فلسفۀ قاره‌ای

    فلسفۀ تحلیلی همچون مارکسیسم دوست دارد خود را در قالب مخالفت با ایدئالیسم معرفی کند و ایدئالیسم را آن چیزی می‌داند که مورد انکار این فلسفه است. / فلسفۀ قاره‌ای به‌معنای اخص، برآمده از فلسفۀ نیچه است و در آن اندیشه‌ها و گرایش‌های ضدعقل‌گرا همچون پسامدرنیسم وجود دارند، اما این فلسفه به‌معنای اعم، ایدئالیسم آلمان، مارکسیسم و دنبالۀ آن‌ها در دورۀ معاصر مثل نظریۀ انتقادی را دربرمی‌گیرد.

  • نیچه ۱۳۹۷-۱۲-۲۰ ۰۹:۵۸

    جستاری دربارۀ زندگی فردیک ویلهلم نیچه؛

    نیچه، قهرمان تراژیک کهکشان فلسفه

    دیونیزوس (خدای شراب و تاک) برای نیچه نماد رود سرکش زندگی است که تمام سدها را می‌شکند و هیچ بندوباری نمی‌شناسد؛ قانون طبیعت که در پی زایش‌ و عشرت برای بقاست. در آیین‌های دیونیزوسی می‌بینیم که پرستندگان ژولیده و سرمست، سرازپانشناس با زندگی یکی می‌شوند و با خنیاگری سدهای آبرو و شرم فرومی‌ریزد و زنان و مردان در رود زندگی غوطه‌ور می‌شوند. این طغیانی است که با صداهای رهاشده از حنجرۀ هستی به دنبال زندگی و مسرت است. اما آپولون نماد نور، خرد، اندازه و بندوبار است. نگره‌ای که نمایندۀ ایزدان قانون‌گذار المپ است که چارچوب‌های متعالی زندگی فردی و اجتماعی را برساخته‌اند.

  • جمادی ۱۳۹۷/۱۰/۱۱

    تفسیری فلسفی از مفهوم پدرسالاری در تاریخ ایران در مصاحبه با سیاوش جمادی (۱۲)؛

    امکان توسعه سالم‌تر

    توسعه نمی‌تواند با انزوا از مدرنیزاسیونی که جهان‌گیر است پیش برود. این مدرنیزاسیون جهان‌گستر برگشت‌ناپذیر است. ما در عصر مدرن زندگی می‌کنیم و مدرنیته و سنت بسته‌هایی بر روی میز نیستند که انتخاب‌شان به دلخواه ما باشد. پس از فروپاشی شوروی تا به امروز شاهد نقدهای بسیاری بوده‌ایم که عارضه‌هایی چون تبعیض اقتصادی، فاصلۀ مرکز و حاشیه‌ها، شکاف لایۀ ازون و غارت بی‌حساب و ویرانگر منابع طبیعی، گسترش زرادخانه‌های هسته‌ای، عارضۀ بنیادگرایی و جنگ های به‌شدت وحشیانه را به رخ می‌کشند. حتی اندیشمندان منتقد غربی نیز راه حلی مؤثر نشان نمی‌هند.

  • ۱۳۹۷-۱۰-۱۰ ۱۳:۰۰

    پایان جهان نیچه‌ای وضرورت امر دینی/ نقدی بر نظریه بیژن عبدالکریمی

    اسدالله رحمان زاده می نویسد: سکولاریسم و نیهیلیسم به پایان خط خود رسیده اند؛ یعنی در این زمان نه تنها امر دینی غیرممکن نیست، بلکه بر عکس امر غیردینی و سکولار غیرممکن شده است.

  • ۱۳۹۷-۱۰-۰۴ ۱۷:۰۰

    لحظه‌های «سنت»؛ دقیقه‌های «مدرن»/ تأملی بر اهمیت «زمان» در نظام فلسفی نیچه

    نیچه همه توان فلسفی خود را به‌کار می‌گیرد تا «رابطه فرد با زمان» را پروبلماتیک کند. مفهوم «بازگشت جاودان» نیچه پاسخی به مسأله «گذار» است. هدف نیچه برانگیختن انسان است تا به زندگی آری بگوید و از این طریق به آنچه هست تبدیل شود. این مهم از راه چیرگی بر «زمان» میسر می‌شود. نیچه می‌گوید: «همواره بر اساس قاعده‌ای عمل کن که بخواهی آن قاعده تا ابد بازگردد و رجعت کند». عمل بر طبق قاعده‌ای خاص مستلزم تعیین نسبت خود با زمان و چیرگی بر آن است.

  • اشتراوس ۱۳۹۷-۰۹-۲۸ ۱۱:۳۵

    نگاهی به کتاب «ریشه‌های آلمانی» آخرین اثر ترجمه شده از لئو اشتراوس در ایران؛

    غریق موج سوم تجدد

    لئو اشتراوس به مثابه نماینده غول‌آسای خرد فلسفی آلمان در قرن بیستم، تنها مجسمه‌ای از فلسفه نیست، بلکه فیلسوفی حاضر و آماده در دوران معاصر ماست که همواره همگان را دعوت به زیستن به شیوه فلسفی می‌کند و در این راه هم شیوه سقراطی را در پیش می‌گیرد و هم شیوه پارتیزانی را از یاد نمی‌برد. او با ایستادن روی دوش غولانی نظیر افلاطون و نیچه، بی‌آنکه آنان را فتح کرده باشد، چشم‌انداز آنها را برای ما توضیح داده است: چشم‌اندازی به نام فلسفه‌ورزی در مدینه

  • ۱۳۹۷-۰۹-۱۷ ۱۵:۰۰

    انقلاب زرتشت در تفکر انسان/ نیچه، زرتشت را اخلاق‌گرا می‌دانست

    فیلیپ گری کرین‌بروک گفت: نیچه زرتشت را اولین اخلاقگرا می انگاشت. این آشکارا باعث شد تا وی نام «چنین گفت زرتشت» را برای کتابش برگزیند.

  • ۱۳۹۷-۰۸-۲۸ ۱۳:۰۰

    کنفرانس بین‌المللی نیچه و نیهیلیسم برگزار می‌شود

    بیست و دومین کنفرانس بین‌المللی نیچه و نیهیلیسم آوریل ۲۰۲۰ در رم، ایتالیا برگزار می‌شود.