کل اخبار:151
-
۱۳۹۸/۰۱/۱۹
گفتوگو با انشاءالله رحمتی در مورد مسئله مترجم؛
ترجمه راهکاری است برای دقیق خواندن یک متن
یک نویسنده، مترجم و هرکسی که بهاصطلاح تولید فرهنگی دارد، تازمانیکه کاری که انجام میدهد تبدیل به مسئلهای برای خودش نشود، نمیتواند پاسخ درخوری به آن مسئله بدهد؛ یعنی اگر مسئلۀ جامعه تبدیل به مسئلۀ من نشود که بخواهم به آن مسئله پاسخ بدهم، پاسخ من عارضی و بهنحوی تصنعی میشود. باید مسئلۀ جامعه تبدیل به مسئلۀ من هم بشود و بعد من درصدد پاسخ برآیم.
-
۱۳۹۸-۰۱-۱۸ ۱۳:۲۰
کنفرانس بینالمللی فلسفه اسلامی و مطالعات اسلامی برگزار می شود
کنفرانس بینالمللی فلسفه اسلامی و مطالعات اسلامی فوریه ۲۰۲۱ در آمستردام- هلند برگزار میشود.
-
۱۳۹۷-۱۱-۱۳ ۱۷:۰۰
حداد عادل: لزوم مقایسه نظرات فلسفه اسلامی با فلسفه غربی/رشد فلسفه در چهاردهه
رئیس شورای تخصصی تحول علوم انسانی گفت: متأسفانه مقایسه میان نظرات فلسفه اسلامی با فلسفه غربی تاکنون صورت نگرفته و کتاب ها یا همچنان به سبک قدیم نوشته شده یا صرفاً ترجمه است.
-
۱۳۹۷-۱۱-۱۰ ۱۴:۰۰
دومین دوره جایزه ابنسینا پژوهی برگزار می شود
دبیرخانه جایزه جهانی کتاب سال جمهوری اسلامی ایران و گروه مطالعات فلسفه اسلامی و قرون وسطی در پژوهشگاه دانش های بنیادین دومین دوره جایزه ابنسینا پژوهی را برگزار میکند.
-
۱۳۹۷-۱۱-۰۲ ۱۱:۲۱
سعادت از دیدگاه مسکویه؛
به دنبال سعادت قصوی
مسکویه وصول به سعادت قصوی و درجۀ حکمت را بسیار سخت و دیریاب دانسته و آن را نیازمند تلاش مستمر و بدون انقطاع، زمان کافی و حصول تدریجی، دستیابی به کمال قریب از طریق سجیه و کیاست بهعنوان مقدمه و زمینۀ وصول به سعادت قصوی، احساس لذت از زندگی فضیلتمندانه و ... میداند.
-
۱۳۹۷-۱۰-۲۹ ۱۴:۲۱
اعوانی فلسفه اسلامی را جهانی کرده است/ نیاز تاریخی به فلسفه داریم
مصطفی محقق داماد گفت: اعوانی میتواند فلسفه اسلامی را به جهانیان معرفی کند. با توجه به ارتباطاتی که او تاکنون داشته، فلسفه اسلامی را جهانی کرده است.
-
۱۳۹۷-۱۰-۲۶ ۱۰:۵۴
جنگ و صلح از دیدگاه متفکران کلاسیک ایرانی (۴)؛
خواجه نصیر و اخلاق جنگ
خواجه به بحث دربارۀ شرایطی میپردازد که در آن تدبیر شکست خورده است و حاکم ناگزیر از دستیازی به جنگ با هدف «خیر محض و طلب دین» است. ابهام موجود در اصطلاحات «خیر محض» و «طلب دین» آنها را در معرض تفسیر آزادانه قرار میدهد و امکان سوءاستفاده از آنها را در اختیار حکام جنگطلب میگذارد. اما خواجه نصیر -که در عصر سلطۀ جنگاوران و قوانین سنگدلانۀ مغولان میزیست- با هشدار دادن به جنگاوران و فاتحان مغول در باب علل موجه و رفتار عادلانه در جنگها به دستاوردهای مهمی رسید.
-
۱۳۹۷-۱۰-۲۳ ۱۰:۰۶
جنگ و صلح از دیدگاه متفکران کلاسیک ایرانی (۳)؛
غزالی؛ از جنگ با «دیگران» تا جنگ با «نفس»
غزالی از جنگ بهعنوان آخرین راهحل دفاع میکرد. دغدغۀ او دربارۀ سرنوشت اسرای جنگی هر دو طرف جنگ (مسلمانان و کفار) وی را در جبهۀ انسانگرای اخلاق جنگ جای میدهد که با اصل jus in bello سروکار مییابد. غزالی خود را از آن دسته از فقهای همعصر خویش متمایز میکند که رویکرد ظاهرگرایانهشان به قرآن و حدیث تنها عنصر تعیینکننده برای تعیین سرنوشت اسرای بختبرگشته بود.
-
۱۳۹۷-۱۰-۱۸ ۱۰:۱۱
جنگ و صلح از دیدگاه متفکران کلاسیک ایرانی (۲)؛
مسکویه و نکوهش جنگ
مسکویه جنگ را منبع تمامی رذایل میداند، چه اینکه نه تنها با انسانها، بلکه با کلیت انسانیت در تضاد است. وی میگوید: «تهور و جبن همانند شجاعت، ریشه در قوۀ غضبیه دارند، آنگاه که غضب یا شهوتِ انتقام نفس را تحریک میکنند. غضب و تکبر علل اصلی ظلم و دیگر امراض اجتماعی هستند و جوهر تکبر دیدگاهی کاذب دربارۀ نفس است که باعث میشود خود را مستحق مقامی والاتر از آنچه کسب کرده بداند.»
-
۱۳۹۷-۱۰-۰۸ ۱۶:۲۰
ابراهیمی دینانی: نگوییم فلسفه اسلامی من هم در جوانی نوشتم و گفتم اما اشتباه است!
ابراهیمی دینانی امروز در جشن امضای کتابهایش در انتشارات حکمت در پاسخ به سوال خبرنگار ایبنا گفت: از این به بعد فلسفه اسلامی نگوییم من هم در جوانی نوشته و گفتم ولی اشتباه است و پشیمانم! چون فلسفه نه اسلامی است، نه غربی، نه یهودی، نه دینی و ... فلسفه، فلسفه است.
-
۱۳۹۷-۱۰-۰۳ ۱۳:۰۰
تکنولوژی به مثابه یک مفهوم در افق تاریخی فلسفه اسلامی نیست
سیدمهدی ناظمی، پژوهشگر فلسفه، با بیان اینکه تکنولوژی به مثابه یک مفهوم در افق تاریخی فلسفه اسلامی نیست، گفت: ورود به مسائل فکری جدید زمانی بازده خواهد داشت که به طریق میان فرهنگی رخ دهد.
-
۱۳۹۷-۰۹-۱۹ ۱۷:۰۰
نشست «گفتگوی میان هگل و فیلسوفان مسلمان» برگزار می شود
نشست «گفتگوی میان هگل و فیلسوفان مسلمان» در مجمع عالی حکمت اسلامی برگزار می شود.
-
۱۳۹۷-۰۹-۰۵ ۱۶:۰۰
گفتوگو با نصرالله پورجوادی :
بر سر سفرۀ پیشینیان نشستهایم
متفکران بزرگ ما در دورههای اولیه، با حق و حقیقت نسبتی برقرار کردند و به تأسیس تفکراتی فلسفی پرداختند و در دورههای بعد دیگران آمدند و بر سر همان سفرهای نشستند که پیشینیان پهن کرده بودند. دورههای بعدی هم البته ابتکارهایی داشتند، ولی آن دورۀ نخستین تکرارشدنی نیست. ممکن است لحظات دیگری باشد که مجدداً اهل اندیشه و اهل فکر نسبتی با حق برقرار کنند، ولی اگر نکردند، نمیشود گفت به قهقرا رفتهاند.
-
۱۳۹۷/۰۸/۲۷
فلسفه و رویارویی دو سنت فلسفی در گفتوگو با حمید طالبزاده؛
فلسفه با حیرت آغاز میشود
فلسفه، ژرفاندیشی مضبوط و مستدل است، فلسفه معاصرت اندیشیده شده و معاصرت جمیع شؤون زندگانی بشر را دربرمیگیرد، علم، فرهنگ، اخلاق، هنر، تعلیم و تربیت، نظامات خانوادگی و اجتماعی، مناسبات بینالمللی و... همگی زیر مفهوم معاصرت با یکدیگر مرتبط میشود. فلسفه آیینهای است که معاصرت را در ساحتی معقول منعکس میکند و آدمی را به خودش نمایان میکند.
-
۱۳۹۷-۰۸-۲۱ ۱۵:۲۰
همایش ملی «اندیشه های فلسفی و کلامی علامه طباطبائی(ره)»
همایش ملی «اندیشه های فلسفی و کلامی علامه طباطبائی(ره)» در محورهای چهارگانه فلسفه اسلامی، کلام، منطق و تفسیر آبان ۹۸ برگزار می شود.
-
۱۳۹۷-۰۷-۰۲ ۱۴:۴۰
چهره ماندگار فلسفه از سنت گرایی می گوید
نهمین قسمت برنامه تلویزیونی «شوکران» روز دوشنبه ۲ مهرماه با حضور دکتر غلامرضا اعوانی فیلسوف ۷۶ ساله و رئیس انجمن بینالمللی فلسفه اسلامی از شبکه چهار سیما پخش میشود.
-
۱۳۹۷-۰۶-۱۹ ۱۷:۰۰
چرا دانشجویان فلسفه غرب را به اسلامی ترجیح میدهند؟
یک مدرس فلسفه هنر گفت: بسیاری از دانشجویان و علاقهمندان به محض اینکه اسم فلسفه اسلامی میآید، واکنش نشان میدهند و موضع میگیرند، فکر میکنند قرار است برایشان دروس حوزوی تدریس شود. جای خالی فلسفه اسلامی واقعا در دانشگاه احساس میشود. ما در واحدهای فلسفه اسلامی منابع خوب، جذاب و به روزی که درباره آن بحث شود و استادان با انرژی نداریم.
-
۱۳۹۷-۰۶-۱۷ ۱۳:۲۰
هانری کربن فلسفه اسلامی را «حکمت نبوی» میداند
طاهرزاده با بیان اینکه وحی الهی از عقلانیتِ لازم برخوردار است و وظیفه اندیشمندان است که بتوانند وجوهِ عقلانی حکمت الهی را بنمایانند، گفت: هانری کربن فلسفه اسلامی را «حکمت نبوی» میداند.
-
۱۳۹۷-۰۶-۱۱ ۱۷:۰۰
روح اسلام درگفت وگو با دکتر ویلیام چیتیک
«سیمای اسلام» تلاش مشترک چیتیک و ساچیکو موراتاست که با رویکردی پدیدارشناختی به اسلام نگاه میکند. «معرفت در آموزههای افضلالدین کاشانی»، «قلب فلسفۀ اسلامی»، «شرارههای چینیِ نور عرفانی»، «ایمان و عمل اسلام» و مقالات پرشمار در زمینۀ فرهنگ و عرفان اسلامی از دیگر آثار چیتیک به شمار میروند که همگی در نوع خود حائز اهمیتاند. گفتگوی زیر درباره تصوف و رابطۀ آن با تشیع، اسلام ارتدکس، اسلام غربی، و ساحتهای سهگانۀ اسلام انجام گرفته و در یک نشریۀ سوئدی به چاپ رسیده است.
-
۱۳۹۷-۰۶-۰۳ ۱۷:۰۰
کنفرانس بینالمللی منطق در فلسفه اسلامی برگزار می شود
بیست و دومین کنفرانس بینالمللی منطق در فلسفه اسلامی ژانویه ۲۰۲۰ در اسچی (SG)- سنگاپور برگزار میشود.
-
۱۳۹۷-۰۵-۲۷ ۱۴:۲۰
دوره آموزشی «مواجهه ما با فلسفه اسلامی و تاریخ آن» برگزار می شود
مجموعه کلاس های نصرالله حکمت، استاد فلسفه اسلامی با عنوان «مواجهه ما با فلسفه اسلامی و تاریخ آن» در سرای هنر و اندیشه اصفهان برگزار می شود.
-
۱۳۹۷-۰۵-۱۶ ۱۳:۴۰
پیچیدگی کتاب قانون باعث شده هر کس به نوعی آن را شرح دهد
نجفقلی حبیبی گفت: قانون کتابی است که علما به آن بسیار پرداخته اند و چون کتاب پیچیده ای بوده، هرکسی به نوعی آن را شرح داده است.
-
۱۳۹۷-۰۵-۰۸ ۱۱:۲۰
سهروردی، حکمت اشراق را تلاقی برهان و شهود میداند
حسن معلمی گفت: شیخ اشراق حکمت و فلسفه خود را نقطه تلاقی برهان و شهود، حکما و عرفا، ایران و روم می داند و همین شیوه و توصیه اش به دیگران، در فلسفه مورد توجه و ملاک عمل قرار گرفت.
-
۱۳۹۷-۰۴-۲۶ ۱۳:۴۰
نشست «ذهن و مسائل آن از منظر فلسفه غرب و فلسفه اسلامی»
نشست تخصصی «ذهن و مسائل آن از منظر فلسفه غرب و فلسفه اسلامی» با ارائه فهیمه شریعتی، در دفتر ویژه خواهران برگزار میشود.
-
۱۳۹۷-۰۴-۲۶ ۱۱:۰۰
آموزش ابعاد فلسفه در حوزههای علمیه، بسیار ضروری است
پارسانیا گفت: نقطه قوت فلسفه اسلامی حفظ حریم حقیقت و ذات داشتن علم است و نقطه تقابل آن قول به برساخته بودن معرفت و علم است.
-
۱۳۹۷-۰۴-۲۴ ۱۶:۲۰
فلسفه اسلامی از فلسفه یونانی گرفته نشده است
منوچهر صدوقی سها گفت: فلسفه دینی امکان تحقق دارد. ما میتوانیم بر مبنای قرآن کریم و احادیث بدون تاثر از هیچ کس دستگاهی استخراج کنیم بر همین وجود که مبتنی بر قرآن و احادیث باشد.
-
۱۳۹۷-۰۴-۲۳ ۱۳:۴۰
«تأملاتی در فلسفه فلسفه اسلامی» منتشر شد
جلد اول کتاب «تأملاتی در فلسفه فلسفه اسلامی» اثر حجت الاسلام سید یدالله یزدان پناه که به مباحث روشی و معرفت شناختی پرداخته، از سوی انتشارات کتاب فردا منتشر شد.
-
۱۳۹۷-۰۴-۱۶ ۱۳:۵۵
سیر استکمالی نفس انسان در قوس صعود
سید رضا جلالی کوهی خیلی
در محدوده وجودی انسان است که حرکت استکمالی از مرتبة صرف القوّه به تامّ الفعلیه یعنی نیل به مقام انسان کامل و مقام «او أدنی» و ... میسر میگردد.
-
۱۳۹۷-۰۴-۰۹ ۱۶:۴۰
هانس کریستین گونتر: پرداختن به متون فلسفی جهان اسلام در اروپا امری حاشیهای است
هانس کریستین گونتر، استاد فلسفه و دینپژوه آلمانی میگوید: پرداختن به متون فلسفی جهان اسلام در اروپا و ترجمه آنها برای آشنایی غربیان صورت پذیرفته اما بسیار حاشیهای است و نیاز به فعالیت بیشتری در این حوزه است.
-
۱۳۹۷-۰۴-۰۲ ۱۱:۲۰
فلسفه اسلامی میراث ارسطو را توسعه داده است
احمد احمدی گفت: مرحوم مطهری در اصول فلسفه میگوید ما تا ذهن را نشناسیم فلسفه نداریم و این به معنای تقدم شناختشناسی بر هستیشناسی است.