کل اخبار:151
-
۱۴۰۱-۰۵-۰۲ ۱۴:۲۳
گفتوگو با مهدی جمشیدی درباره فلسفه اسلامی و چالشهای پیش رو
بعد از«فارابی» یا مثلا بعد از«خواجه نصیر» حکمت عملی متوقف شد. حکمت عملی یعنی فلسفهورزی در مورد عالم علم و این یک سوال جدی است که چرا بعد از فارابی به این وجه از فلسفه اسلامی پرداخته نشد؟
-
۱۴۰۱-۰۴-۰۴ ۱۴:۳۱
تفاوتهای فلسفه اسلامی و فلسفه غرب در گفتو گو با آیتالله محققداماد
محقق داماد گفت: فلسفه اسلامی بیشتر تمرکزش روی بعد متافیزیک است و از بعد متافیزیک جلوتر از فلسفه غرب است ولی از بعد فلسفه دنیایی به این معنا که سر سفره زندگی امروزه ما باشد عقبتر از فلسفه غرب است.
-
۱۴۰۱-۰۳-۰۴ ۱۲:۲۳
فلسفه اسلامی درگفتوگو با ابراهیم دادجو
دادجو گفت: فلسفه اسلامی واقعگرا و فلسفههای غرب غیرواقعگراست پس در فلسفه اسلامی نباید از فلسفه غرب تقلید کنیم. حتی از فلسفه معاصر هم نمیتوانیم پیروی کنیم مگر فلسفهای که مثل جریان ذاتگرایی فلسفه واقعبین است.
-
۱۴۰۱-۰۳-۰۳ ۱۵:۳۲
فلسفه اسلامی واقعگراست/ تبعیت از جریان ذاتگرایی فلسفه
دادجو گفت: فلسفه اسلامی واقعگرا و فلسفههای غرب غیرواقعگراست پس در فلسفه اسلامی نباید از فلسفه غرب تقلید کنیم. حتی از فلسفه معاصر هم نمیتوانیم پیروی کنیم مگر فلسفهای که مثل جریان ذاتگرایی فلسفه واقعبین است.
-
۱۳۹۹-۱۲-۱۱ ۱۳:۳۰
استاد ایرانی کالج کانترا کاستا: قلب در قرآن مهمتر از فکر است/ تفاوت فلسفه اسلامی با فلسفه غربی
استاد فلسفه کالج کانترا کاستای آمریکا گفت: در قرآن قلب و تفکر با هم می آیند و قلب حتی مهمتر از فکر است. پس فلسفه اسلامی نباید به سیاق دکارت نفس انسانی را با «جوهر فکری» یکی بداند.
-
۱۳۹۹-۱۱-۲۷ ۱۶:۳۰
استاد ایرانی کالج کانترا کاستای: قلب در قرآن مهمتر از فکر است/ تفاوت فلسفه اسلامی با فلسفه غربی
استاد فلسفه کالج کانترا کاستای آمریکا گفت: در قرآن قلب و تفکر با هم می آیند و قلب حتی مهمتر از فکر است. پس فلسفه اسلامی نباید به سیاق دکارت نفس انسانی را با «جوهر فکری» یکی بداند.
-
۱۳۹۹-۱۱-۲۰ ۱۲:۰۰
فلسفه اسلامی باید با مسائل جدید مواجه شود/هدف از گفتگو چیست؟
طالب زاده، نویسنده کتاب گفتوگویی میان هگل و فیلسوفان اسلامی گفت: باید تحولی اتفاق بیفتد و فلسفه اسلامی با مسائل جدید مواجه شود.
-
۱۳۹۹/۱۱/۱۲
جایگاه ابنسینا در تاریخ فلسفه در گفتاری از حسین معصومی همدانی؛
بنیانگذار آکاد میای فلسفه اسلامی
بنسینا در بسیاری از موارد، در طرح برخی از مسائل طبیعی میگوید من از دوستان مشاییام یک کلمه حرف حساب در این زمینه نشنیدهام! یعنی در برخی مسائل تا این اندازه منتقد آرای فیلسوفان مشایی بوده است. او در بسیاری موارد در منطق و طبیعیات از دیدگاههای آنها تجاوز کرده است. در الهیات که دیگر بحث مفصل و جداگانهای است. اما به هر حال، این ایده که ابنسینا شارح ارسطو بوده، دیدگاه درستی نیست. ابنسینا فیلسوفی است که مثل همه فیلسوفان، متکی بر یک سنتی موجود است که در آن سنت تصرف کرده و مسائل جدید و راهحلهای جدید ارایه کرده است و از این حیث میتوان او را یک فیلسوف بزرگ و درخور توجهی دانست.
-
۱۳۹۹-۰۹-۲۹ ۱۵:۳۰
همایش ملی فلسفه دین اسلامی برگزار شد: آیت الله رشاد: فلسفه دین محدود به عقاید و مناسک دینی نیست/ تاکید آیتالله العظمی جوادی آملی بر رهآورد فلسفه دین
آیتالله العظمی جوادی آملی در همایش ملی فلسفه دین اسلامی با اشاره به سفارش اسلام درباره تحقیق و پژوهش گفت: وظیفه ما پژوهش درباره دین و رهآوردش در زمینه شناخت و تربیت انسان است که این امر به کمک فلسفه دین امکانپذیر است، زیرا بهترین رهآورد فلسفه دین این است که معرفت نفس و حقیقت انسان را به انسان میفهماند.
-
۱۳۹۹-۰۹-۲۶ ۱۶:۳۰
عدل در نظر شیخ مفید / غلامحسین ابراهیمی دینانی
-
۱۳۹۹-۰۹-۰۱ ۱۳:۰۰
یادداشتی از شهناز شایانفر؛ دو چهره ثابت و سیال فلسفه اسلامی
دانشیار گروه فلسفه دانشگاه الزهرا (س) در یادداشتی نوشت: اهتمام جدی و سیستمی به فلسفه تطبیقی میتواند در شنیدن تپش نبض زمان در فلسفه اسلامی سهم بزرگی داشته باشد.
-
۱۳۹۹-۰۷-۲۹ ۱۰:۰۱
داوری اردکانی در وبینار بین المللی فارابی: جامعیت، از امتیازهای فلسفه فارابی است/ مؤسس فلسفه دوره اسلامی
رئیس فرهنگستان علوم با اشاره به اینکه از امتیازهای فلسفه فارابی جامعیت آن است، گفت: او فلسفه را از سیاست، زندگی مدنی و گفتار و رفتار مردم جدا نمیدانست.
-
۱۳۹۹-۰۷-۱۲ ۱۵:۳۰
مروری بر کتاب «فلسفه سیاسی اسلامی در غرب»؛ فلسفه سیاسی اسلامی در غرب تا چه حد شناخته شده است؟
در نسبتسنجی میان فلسفه سیاسی یونانی و فلسفه سیاسی اسلامی باید به آموزههای اسلامی توجه کرد زیرا فیلسوف اسلامی با نگرش آموزههای اسلامی، سعی میکند به الگوهای مشابه در فلسفه یونانی پی ببرد.
-
۱۳۹۹-۰۶-۲۳ ۱۲:۰۰
ابن سینا پژوه ایتالیایی تاکید کرد: ابن سینا، مفسر توحیدی فلسفه یونانی در تاریخ فلسفه اسلامی است
زامبونی در وبینار «زندگی و اندیشه ابن سینا» بر اهمیت جایگاه وی به عنوان مفسر توحیدی فلسفه یونانی در تاریخ فلسفه اسلامی تاکید کرد.
-
۱۳۹۹-۰۶-۱۶ ۱۲:۳۰
گفتگو با محمد فنایی اشکوری درباره فلسفه اسلامی و نیازهای معاصر؛ فلسفه اسلامی؛از مهجوری تاجمهوری اسلامی/فلسفه اسلامی باید عصری شود
در قرن اخیر و پیش از انقلاب اسلامی، تلاشهایی از سوی برخی فیلسوفان ما مانند علامه طباطبایی برای گسترش فلسفه اسلامی صورت گرفته و پس از انقلاب نیز به این موضوع توجه بیشتری شده است.
-
۱۳۹۹-۰۴-۱۴ ۱۰:۳۰
گزیده ای از کتاب درآمدی به تاریخ فلسفه اسلامی؛ کندی، نخستین گامها را برای تأسیس فلسفهای متفاوت با یونان برداشت
کندی از آرا و افکار و اقوال فیلسوفی یونانی استفاده کرده و آنها را در جهت نخستین گامها برای تأسیس فلسفهای به کار برده که اساساً خط مشی این فلسفه با خط مشی فلسفهٔ یونانی متفاوت است.
-
۱۳۹۹-۰۳-۲۶ ۱۴:۰۰
اسماعیل نوشاد: تاریخ ما بیشتر ادبی است تا نظری/ مفصلبندی تئوریک تاریخ ایران
نویسنده کتاب «فلسفه اسلامی و جنبش های ملی ایرانیان» گفت: ایجاد یک مفصل بندی تاریخی و تئوریک برای تاریخ خاورمیانه و ایران دغدغه اصلی من در این کتاب است.
-
۱۳۹۹-۰۳-۲۰ ۱۵:۰۰
یادداشت حمیدرضا یوسفی درباره فلسفه غرب و مهجوریت فلسفه اسلامی/ نبرد اندیشهها و غربگدایی آکادمیک
این «اساتید» هستند که فلسفه اسلامی را به غرب واگذار کردهاند و قرائتهای آنها را از فلسفه اسلامی به فارسی برمیگردانند و به خورد جامعه علمی و علاقمند میدهند. این رفتار نادرست ما با آزادی علمی هیج ارتباطی ندارد.
-
۱۳۹۹-۰۲-۱۴ ۱۵:۳۰
زهرا قزلباش: شرح منظومۀ مطهری اثری ماندگار در حوزۀ فلسفۀ اسلامی است
شرح منظومۀ مطهری به همان اندازۀ کتاب استادش علامه طباطبایی مأمن فلسفۀ اسلامی و یک اثر ماندگار در حوزۀ فلسفۀ اسلامی است.
-
۱۳۹۸-۱۰-۱۵ ۱۶:۳۰
فلسفه تحلیلی و فلسفه اسلامی
چهارمین نشست هفتگی «نیم فاصله، دانشگاهیان در فضای عمومی» با موضوع «رویکرد تحلیلی به فلسفه اسلامی» با حضور محمود مروارید، عضو هیات علمی پژوهشگاه دانشهای بنیادی، چهارشنبه 11 دی ماه از سوی موسسه خانه کتاب برگزار شد. در ادامه گزارشی از سخنان او از نظر میگذرد.
-
۱۳۹۸-۰۹-۱۱ ۰۹:۲۷
علامه طباطبایی و علوم انسانی در گفتاری از سید حمید طالبزاده؛
فیلسوف اعتباریات
فیلسوفی در جامعه ما پیدا شده است که توانسته با مفهوم اعتبار، زمینهای فراهم کند که ما هم متوجه موضوعات علوم انسانی به نحو مدرن شویم. حالا اگر میخواهیم با دیدگاه و نظر اسلامی به آن نگاه کنیم، بحث دیگری است. اما باید متوجه اصل معنا شویم. اگر صرفا به مفهوم فطرت بپردازیم و بخواهیم همه علوم انسانی و امور انسانی مثل اجتماع، روان، سیاست، اقتصاد و... را با توجه به آن توضیح دهیم، نتیجه همین میشود. ما مساله را گم میکنیم.
-
۱۳۹۸-۰۷-۲۰ ۱۲:۰۰
حامد صفاریان : واسطه زبان در مواجهه ما با غرب/ یونان گهواره فرهنگ غرب است
اهمیتِ دانستن زبان یونانی برای دانشجویان فلسفۀ اسلامی مطلقاً کمتر از اهمیت دانستن زبان عربی نیست، چرا که خِرَد یونانی تا حد زیادی یکی از بنیادهای شاکلۀ فلسفۀ اسلامی است.
-
۱۳۹۸/۰۷/۰۷
گفتوگوی فرهنگ امروز با نصرالله پورجوادی در مورد وضعیت کنونی و آیندۀ فلسفۀ اسلامی (2)؛
فلسفۀ اسلامی بخشی از فلسفۀ قرون وسطاست
فلسفۀ اسلامی کار خودش را کرده و حرف خودش را زده است. فلسفۀ اسلامی بخشی از فلسفۀ قرون وسطاست و من این عبارت قرون وسطا را بهعنوان تحقیر به کار نمیبرم. منظورم دورهای از ادوار گذشته است که به قبل از مدرنیته برمیگردد. فلسفۀ اسلامی بهعنوان فلسفۀ این دوره، حرفش را زده و حرفهای خیلی عمیقی هم زده است، ولی آن دوره گذشته و ما باید فلسفۀ اسلامی را بهعنوان تاریخ فلسفۀ اسلامی در نظر بگیریم.
-
۱۳۹۸/۰۶/۲۷
گفتوگوی فرهنگ امروز با نصرالله پورجوادی در مورد وضعیت کنونی و آیندۀ فلسفۀ اسلامی (۱)؛
بر سر سفرۀ پیشینیان نشستهایم
متفکران بزرگ ما در دورههای اولیه، با حق و حقیقت نسبتی برقرار کردند و به تأسیس تفکراتی فلسفی پرداختند و در دورههای بعد دیگران آمدند و بر سر همان سفرهای نشستند که پیشینیان پهن کرده بودند. دورههای بعدی هم البته ابتکارهایی داشتند، ولی آن دورۀ نخستین تکرارشدنی نیست. ممکن است لحظات دیگری باشد که مجدداً اهل اندیشه و اهل فکر نسبتی با حق برقرار کنند، ولی اگر نکردند، نمیشود گفت به قهقرا رفتهاند.
-
۱۳۹۸-۰۵-۱۵ ۱۶:۰۰
با تحقیق و ترجمه انشاء الله رحمتی؛ بخش اول جلد چهارم چشماندازهای معنوی و فلسفی اسلام ایرانی منتشرشد
بخش اول جلد چهارم چشماندازهای معنوی و فلسفی اسلام ایرانی اثر هانری کربن با تحقیق و ترجمهٔ انشاءالله رحمتی به همت نشر سوفیا منتشر شد.
-
۱۳۹۸-۰۵-۰۸ ۱۶:۳۰
مهدی امینرضوی: مکتب اشراقی سهروردی نقطه عطفی در تاریخ فلسفه اسلامی بود
استاد دانشگاه مری واشنگتن گفت: مکتب سهروردی نقطه عطفی در تاریخ فلسفه اسلامی بود زیرا خصلت تفکر فلسفی را از عقلگرایانه به رویکردی تغییر داد که زهد بخشی از الگوی معرفت شناختی آن به شمارمیرود.
-
۱۳۹۸-۰۴-۰۲ ۱۲:۳۰
حکمت: صدوقیسها قائل به اصالت تفکر حکمای مسلمان است
نصرالله حکمت گفت: صدوقیسها، بر خلاف آنچه مستشرقان میگویند، قائل به استقلال فلسفه اسلامی و اصالت تفکر حکمای مسلمان است.
-
۱۳۹۸-۰۳-۲۵ ۱۷:۰۰
رضا داوری اردکانی: حکمت ایرانی در قوام فلسفه اسلامی دخیل بوده است
رئیس فرهنگستان علوم گفت: فلسفه با هیچ نژادی نسبت ندارد. به نظرم اینکه گفته می شود فلسفه به نژاد ایرانی مربوط است یک نظر سیاسی تعصب آلود است.
-
۱۳۹۸-۰۲-۲۳ ۱۵:۰۰
استاد دانشگاه تربیت مدرس تشریح کرد؛ چگونه می توان بین فلسفه تحلیلی و اسلامی تعامل برقرار کرد؟
عضو هیئت علمی دانشگاه تربیت مدرس گفت: کار تاریخی درست و فراگیری آموزشهای لازم در سنت دو کار ضروری است که فرد با این دو میتواند کار معنی داری در داد و ستد فلسفه تحلیلی و اسلامی انجام دهد.
-
۱۳۹۸-۰۱-۲۶ ۱۰:۳۰
آیین نکوداشت پروفسور محمد لگنهاوزن برگزار میشود
آئین نکوداشت پروفسور محمد لگنهاوزن به همت قطب علمی فلسفه دین اسلامی پژوهشگاه فرهنگ و اندیشه اسلامی روز پنجشنبه ۲۹ فروردین ماه جاری در قم برگزار میشود.