کل اخبار:149
-
۱۳۹۷-۰۹-۱۱ ۱۴:۰۰
نشست «نگاهی دوباره به جلال آل احمد» برگزار می شود
نشست «نگاهی دوباره به جلال آل احمد» در پژوهشگاه علوم انسانی و مطالعات فرهنگی برگزار می شود.
-
۱۳۹۷-۰۹-۰۷ ۱۳:۴۰
نویسندگان فهرست بخش ویژه جایزه جلال از کدام شهرها هستند؟
فهرست بیست نفر بخش «آتیه داستان ایرانی» چند روزی است که مشخص شده است و این مخاطبان ادبیات هستند که نویسنده برتر خود را انتخاب میکنند. در این فهرست به معرفی نمایندگان هر استان پرداختهایم.
-
۱۳۹۷-۰۹-۰۷ ۱۳:۲۰
تاثیر سارتر بر حوزه سیاست و ادبیات از یک جنس است
احمد راسخیلنگرودی، پژوهشگر و نویسنده میگوید: تاثیری که روشنفکرانی چون شریعتی و جلال آلاحمد از سارتر پذیرفتهاند با جنس تاثیر افرادی چون شاملو، گلشیری، صادق هدایت و ... تا حدودی از یک جنس است. یعنی چیزی که مورد استفاده هر دو گروه در حوزه سیاست و ادبیات داستانی قرار میگیرد، به گونهای یک جریان و مسیر پیدا میکنند. یا حداقل ممکن است در ابتدا اختلافاتی با هم داشته باشند، ولی در نهایت به یک مسیر میانجامد
-
۱۳۹۷-۰۸-۱۳ ۱۶:۰۰
فراخوان ثبتنام در دوره آموزش داستاننویسی آلجلال
بنیاد شعر و ادبیات داستانی به علاقهمندان داستاننویسی برای ثبتنام در «دوازدهمین دوره متمرکز آموزش داستاننویسی آلجلال» فراخوان داد.
-
۱۳۹۷-۰۷-۲۵ ۱۳:۲۰
آلاحمد پیش از غربزدگی به جدال با شرقزدگی برخاسته بود
جلال آل احمد در مقدمهای که بر ترجمهاش از «بازگشت از شوروی» نوشته است، در چند سطر ماجرای ترجمه این کتاب را تعریف میکند. کتاب در سال ۱۳۳۱ ترجمه شده است. به توصیه خلیل ملکی و برای انتشار در روزنامه نیروی سوم. ترجمه و انتشار اثر در روزنامه تا بهار سال ۱۳۳۲ به طول انجامیده است و بنا بوده در قالب کتاب هم منتشر شود. صفحهبندی کتاب هم انجام شده بوده که کودتای ۲۸ مرداد رخ میدهد. روزنامه بسته و چاپخانهاش چپاول میشود اما صحاف کتاب را نجات میدهد و «بازگشت از شوروی» در سال ۱۳۳۳ منتشر میشود.
-
۱۳۹۷-۰۷-۰۷ ۱۰:۴۸
نگین نبوی/ چگونه روشنفکران هویت خود را در تضاد با دولت تعریف کردند؟ (۲)
ظهور «روشنفکر متعهد»
روشنفکر بودن، بنا به تعریف، ضرورتاً برابر بود با کسی که اینجا و اکنون متعهد به جامعه است و نمیتواند «از زندگی روی برگرداند و در کلمات پناه بگیرد»، دانشور کلاسیکی که خودش را با پژوهش در گذشته قانع میکند، حتی ناشایستهتر شد. بنابراین تبدیل شد به یک مورخ یا دانشور که گاه ابزاری برای فرار از مسئولیت در نظر گرفته میشد.
-
۱۳۹۷-۰۶-۲۵ ۱۴:۱۳
نشست اعضای هیات علمی یازدهمین جایزه ادبی جلال آل احمد برگزار شد
نخستین نشست اعضای هیأت علمی یازدهمین دوره جایزه ادبی جلال آلاحمد در حضور معاون امور فرهنگی وزیر فرهنگ و ارشاد اسلامی برگزار شد.
-
۱۳۹۷-۰۶-۱۹ ۱۵:۴۰
غربزدگی؛ اندیشه وارداتی در میدان سیاستگذاری
اولین موضوع مهمی که جلال آل احمد در بدو کتاب خود به آن پرداخته است سیاست وابستگی اقتصادی شرق به غرب است که از نظر جلال، با استعمار کشورهای آسیایی و آفریقایی توسط کشورهای غربی آغاز میشود.
-
۱۳۹۷-۰۶-۱۹ ۱۱:۰۷
رضا داوری اردکانی/ ملاحظهای دربارۀ آلاحمد و غربزدگی؛
جلال؛ مثال روشنفکری ایران
آخرین بار که دیدمش قبل از سفر بیبازگشتش به شمال بود، با لحنی خداحافظی کرد که کمتر با آن لحن سخن میگفت، گویی مرگ را دیده بود. مرگ با ماست ولی ما سعی میکنیم از آن غافل شویم زیرا یاد مرگ کار دنیا را مختل میکند، ولی وقتی زمانش نزدیک میشود فراموش کردنش آسان نیست و چهبسا که آثار نزدیک شدنش در حرکات و سکنات آدمی نیز ظاهر شود. در هنگام خداحافظی به فردید گفت لااقل این (به من یعنی داوری اشاره کرد) و من میتوانستیم حرفهایت را بنویسیم اما خود نخواستی.
-
۱۳۹۷-۰۶-۱۷ ۱۵:۴۰
یادبود جلال آل احمد در خانه موزه جلال و سیمین؛ راز این خانه، راز بزرگ شدن آدمهاست
آئین گرامیداشت چهل و نهمین سالگرد درگذشت جلال آل احمد، عصر شانزدهمین روز از شهریور ۹۷ در خانه باصفای جلال آل احمد و سیمین دانشور، دو تن از نامآوران فرهنگ و ادب ایران، در حلقه خانواده، دوستان و علاقهمندان این زوج ادبی ایران برگزار شد. خانهای که به بیان محمدحسین دانایی؛ خواهرزاده جلال، راز آن، راز بزرگ شدن آدمهاست.
-
۱۳۹۷-۰۳-۳۰ ۱۱:۰۱
نگاهی به مواجهه جلال آل احمد با غرب؛
جلال آلاحمد: محافظهکار سیالناپذیر
آل احمد برای برجسته کردن دیدگاه خود نسبت به «سنت» در ایران به روشی روی میآورد که راز ایدۀ او برای تقابلگری با غرب را برملا میکند، چنانکه او با تکیه بر این روش، ناگزیر است ضربهای بیدارکننده بر عناصر این «سنت» بزند. روش او بسیار گستاخانه بود، اما کارآمد از آب درآمد؛ چراکه او با روش تحقیرآمیز، با نیت برانگیختن متولیان این سنت، به اهلشریعت شانهای میزند تا آنها را متوجه پیام خود کند.
-
۱۳۹۷-۰۳-۲۹ ۱۶:۱۲
«سوسیالیزم» را وقف عام کنید البته بیبوق و کرنا/ انتشار نامهای از آل احمد برای نخستین بار
غلامرضا امامی از دوستان قدیمی آل احمد به تازگی از پیدا شدن نامهای از آل احمد خبر داده است که وی در سال ۱۳۴۵ به دست وی رسانده تا به یکی از دوستانش در خرمشهر برساند. شرح نگارش این نامه که راوی بخشی از اندیشه آل احمد در آن روزگار به شمار میرود از زبان امامی به این شرح برای خبرنگار روایت شد:
-
۱۳۹۷-۰۲-۱۰ ۰۹:۴۰
احمد مسجد جامعی: علت اینکه خانه جلال مرجعیت پیدا کرد، مهربانی سیمین بود
احمد مسجد جامعی، عضو هئیت امنا موسسه خانه کتاب ضمن درخواست خریداری خانه نیما گفت: اگر نیما نبود جلال هم اینجا نمیآمد و نمیماند. به نظر من علت اینکه خانه جلال مرجعیت پیدا کرد، مهربانی سیمین بود. سیمین با مهمانهای جلال مهربان بود، عالیه خانم با مهمانهای نیما مهربان نبود. شاید جالب باشد که بدانید کانون نویسندگان نیز در همین خانه شکل گرفته است.
-
۱۳۹۷-۰۲-۰۱ ۱۳:۳۶
مسئله مدرنیته در ایران/ شاهرخ حقیقی؛
نقد مدرنیته یا ضدیت با آن
نگره احمدی بیشتر ضدیت با مدرنیته است تا نقد مدرنیته. به نظر من، دفاع شیفتهوار او از نیچه، هایدگر و فوکو نشان از ضدیت او با مدرنیته دارد. مسئله فردی چون آلاحمد در «غربزدگی» در اساس یک مسئله جامعهشناسانه-تاریخی است و نه فلسفی، درحالیکه برخورد احمدی بناست فلسفی باشد و بنابراین کار او ناگزیر باید بُعد مفهومی-تحلیلی داشته و خود او باید متعهد به روشنیِ مفهومی یا روشناندیشی باشد؛ ولی روشنیِ مفهومی دقیقاً آن چیزی است که در آن نوشتههای احمدی که من دیدهام غایب است.
-
۱۳۹۷-۰۱-۱۹ ۱۱:۰۰
تغییراتی بهنفع یک میراث ادبی/ خانه سیمین وجلال هنوز مهمانی ندارد
با تغییر در مدیریت شرکت توسعه فضاهای فرهنگی شهرداری تهران و سازمان فرهنگی هنری شهرداری تهران، افتتاح و بهرهبرداری از خانه سیمین دانشور و جلال آلاحمد به تعویق افتاده است.
-
۱۳۹۶/۱۲/۱۴
گفتوگو با ابراهیم گلستان در مورد روشنفکران معاصر ایرانی؛
حرفزدن مکافات دارد
باور کنید که من کوچکترین اعتقادی به «شاملوی بزرگ» که میگویند، ندارم. آقای دولتآبادی بهجان عزیز خودم، زحمت میکشد، خیلی مینویسد که بهقولی ارزش دارد، ولی اینها در حد درک شرایط اجتماعی نیستند جز درک اینکه فلان کار بد و فلان کار خوب است.
-
۱۳۹۶-۱۲-۰۶ ۱۳:۲۰
اعتراض خانواده آلاحمد به نامگذاری تازه برای خانه سمین و جلال
خواهرزاده جلال آلاحمد از آنچه اقدام شهرداری تهران برای تغییر نام و هویت خانه سیمین دانشور و جلال آل احمد نامید بهشدت انتقاد کرد.
-
۱۳۹۶-۱۱-۲۱ ۱۰:۲۰
ایجاد خانه ادبیات داستانی در محل خانه سیمین دانشور و جلال آلاحمد
رئیس سازمان فرهنگی هنری شهرداری تهران از تبدیل خانه سیمین و جلال به خانه ادبیات داستانی ایران خبر داد.
-
۱۳۹۶-۱۰-۱۲ ۱۶:۳۳
ترجمه «التنزیه لاعمال الشبیه» از جلال آل احمد تا روزگار معاصر
کتاب «سرآغاز اصلاح عزاداری»، ترجمه «التنزیه لاعمال الشبیه» اثر آیتالله سید محسن امین عاملی، صاحب کتاب «اعیانالشیعه» بوده که در سال جاری با ترجمه و تحقیق مهدی مسائلی از سوی نشر آرما منتشر شد. این کتاب که محور یکی از جنجالیترین رویدادهای تاریخ تشیع بوده، نخستینبار در ۱۳۲۲ به قلم جلال آل احمد ترجمه شده و در ادامه حواشی که سالها دامنگیر کتاب سید محسن امین بوده، سوزانده و نایاب شد.
-
۱۳۹۶-۰۹-۰۵ ۱۳:۴۰
جوانمرگی آلاحمد چگونگی اندیشیدن به برابری و آزادی را به ما میآموزد
زندهیاد دانشور تا زنده بود، با همان روایت سیگار و نوشابه، مرگ نابهنگام ـ یا همان مرگ مشکوک ـ آلاحمد را کتمان میکرد؛ اما بودند و هستند کسانی همچون شمس آلاحمد که تا واپسین روزهای زندگی همچنان از «شهادت» او به دست ساواک سخن میگفتند. شاید بهتر باشد که گرهگشایی از نحوه درگذشت ـ شاید مشکوک ـ آلاحمد را به تاریخنگاران و زندگینامهنویسان واگذار کنیم؛ اما «نحوه درگذشت آلاحمد» همچنان از منظر دیگری هم باید گرهگشایی شود: چرا آلاحمد جوانمرگ شد؟
-
۱۳۹۶-۰۸-۱۷ ۱۰:۲۴
آخرین وضعیت جایزه جلال/ هیأت علمی هفته آینده معرفی میشود
مهدی قزلی با تشریح آخرین وضعیت برگزاری جایزه ادبی جلال آلاحمد در سال جاری از به تعویق افتادن اختتامیه این رویداد خبر داد.
-
۱۳۹۶-۰۷-۲۴ ۱۵:۲۰
گفتوگو با منصور اوجی به مناسبت انتشار کتاب «یکصد و ده نامه از دو سیمین»: خواهران شادیها وَ مادران تمامی اندوهان من
شعر دو مرحله دارد. جوشش و کوشش و شعر هرچه کوتاهتر باشد جنبه جوش و خلقالساعگی در آن بیشتر است. بارها پیش آمده که شعرهایم در همان مرحله جوشش اولیه شکل نهایی خود را یافته است و نیازی به هیچ دستکاری و حک و اصلاحی نداشته است و پارهای اوقات باید حک و اصلاح شود و هیچ شاعری نیست که ادعا کند تمام شعرهایش خلقالساعه بوده است. حافظ بزرگ بارها و بارها شعرهایش را حک و اصلاح کرده است و کل شاعران جهان هم چنین میکنند و من هم.
-
۱۳۹۶-۰۶-۲۰ ۱۲:۰۰
رمانتیکهای شتابزده/ نگاهی به گرایش فلسفی جلال آلاحمد
جلال فرصت صورتبندی فلسفی افکارش را نیافت.
-
۱۳۹۶-۰۶-۱۵ ۰۹:۵۰
برگزاری یادبود آلاحمد ۴۸ سال پس از درگذشت
یادبود جلال آلاحمد یکشنبه ۱۹ شهریورماه برگزار میشود.
-
۱۳۹۶-۰۶-۱۲ ۱۲:۲۰
دهمین جایزه جلال آلاحمد فراخوان داد
دبیرخانه دهمین دوره جایزه ادبی جلال آلاحمد با دعوت از همه نویسندگان، پژوهشگران، پدیدآورندگان و ناشران برای ارسال آثار خود در گروههای چهارگانه فراخوان داد.
-
۱۳۹۶-۰۶-۰۷ ۱۲:۴۰
خانه موزه سیمین و جلال پاتوق فرهنگی اهالی ادبیات میشود
مدیرعامل توسعه فضاهای فرهنگی شهرداری تهران با اشاره به مرمت منزل جلال آلاحمد و سیمین دانشور گفت: این مجموعه بهعنوان اولین خانه موزه منطقه یک، پاتوق فرهنگی میشود.
-
۱۳۹۶-۰۵-۰۸ ۱۲:۴۱
جایزه جلال آلاحمد برای دهمین دوره فراخوان داد
دبیرخانه دهمین دوره جایزه ادبی جلال آلاحمد با دعوت از همه نویسندگان، پژوهشگران، پدیدآورندگان و ناشران برای ارسال آثار خود در گروههای چهارگانه فراخوان داد.
-
۱۳۹۶-۰۴-۱۹ ۱۵:۰۰
عشق جایی برای قهر نمیگذارد/حسرت گفتگو با جلال آلاحمد بردلم ماند
آلبرت کوچویی از قدیمیهای گویندگی و برنامهسازی رادیو است که در زمینه روزنامهنگاری و نقد هنری نیز دستی بر آتش دارد و خاطرات او حتما شنیدنی است.
-
۱۳۹۶-۰۲-۱۱ ۰۹:۲۰
ماجرای دفاع جلال از مصدق روی چهارپایه تا آشنایی با سیمین
همزمان با زادروز «سیمین دانشور»، عصر روز شنبه(۹ اردیبهشت)، کتاب «مفاخر میراث فرهنگی ایران(۳)، سیمین دانشور، یادنامهی سرو سیمین» رونمایی شد و جمعی از دوستان و شاگردان سیمین دانشور به بیان خاطراتی از او پرداختند.
-
۱۳۹۵-۱۲-۲۲ ۱۷:۲۰
خاطرات کاتوزیان از آلاحمد و حمید عنایت
همایون کاتوزیان در هشتاد و دومین نشست کتابفروشی آینده گفت: ضربالمثلی داریم که سیب را بیندازیم بالا ده تا چرخ میخورد و پایین میآید! و این اصل مطلب جامعه کوتاه مدت است. تاریخ ایران تاریخ بلندی بوده، اما مرکب از این کوتاه مدتهای به هم پیوسته است.