شناسهٔ خبر: 15050 - سرویس دیگر رسانه ها
نسخه قابل چاپ

نظر اتحادیه ناشران درباره واگذاری ممیزی به ناشران چیست؟

اتحادیه ناشران و کتابفروشان تهران، موضع خود را پیرامون پیشنهاد اخیر وزیر ارشاد در مورد واگذاری ممیزی به ناشرانی که سابقه تخلف ندارند، اعلام کرد.

به گزارش «فرهنگ امروز»؛ به نقل از مهر؛ محمود آموزگار دبیر اتحادیه ناشران و کتابفروشان تهران با اشاره به اینکه مسئله‌ای که وزیر ارشاد به آن اشاره کرده، بحث تازه‌ای نیست و موضوع مهم این است که ممیزی در ارتباط با موضوعات مختلف، شدت و ضعف پیدا می‌کند، به اهمیت تشکیل هیئت‌های نظارت بر کتاب در دو حوزه بزرگسال و کودک و نوجوان پرداخت و با اظهار خشنودی از اینکه با پیگیری علی جنتی این اتفاق افتاد، گفت: تشکیل این هیئت‌ها، باری را که روی حوزه نشر و به خصوص حوزه ممیزی افتاده بود، سبک کرد.

وی افزود: با توجه به اینکه اساساً ممیزی کتاب یک مسئله قضایی است چرا که درباره هست و نیست یک کلمه، جمله یا کتاب نظر می دهد، به نظر من ایجاد وحدت رویه اولین وظیفه هیئت‌های نظارت بر ضوابط نشر است چرا که وحدت رویه می‌تواند برای بررسان و ممیزان کتاب، لازم‌الاتباع شود تا در بررسی یک کتاب و در مواردی که نیاز به تفسیر بیشتری هست، مطابق سلیقه و نظر خودشان اقدام نکنند.

دبیر اتحادیه ناشران و کتابفروشان تهران سپس گفت: حدود قانونی مذکور در ماده 4 ضوابط قانونی نشر و ابهاماتی که در خصوص مفاهیم کلی و بسیار تاویل‌پذیر آن وجود دارد، نیازمند تفسیر دقیق است و باید مصادیق آن کاملاً روشن و مشخص شود طوری که نویسنده و ناشر و پدیدآورنده از یک سو، وزارت ارشاد و دولت و حاکمیت از سوی دیگر و همچنین مردم و جامعه، یک برداشت واحد از این مفاهیم داشته باشند. این کار باید در هیئت‌های نظارت انجام شود و مادامی‌که همین وضعیت فعلی برقرار باشد، طبیعی است که منِ ناشر نمی‌پذیرم که خودم مسئولیت انتشار کتابم را بر عهده بگیرم.

آموزگار ادامه داد: پس پیشنهاد واگذاری ممیزی به خود ناشران زمانی می‌تواند اجرایی شود که آئین‌نامه ضوابط نشر، یک سند حقوقی پشتیبان داشته باشد چون ما به عنوان ناشر نیازمند 2 مجوز هستیم که کتابمان در جامعه پخش شود؛ یکی مجوز قبل از انتشار است که ما مبادرت به انتشار کتاب می‌کنیم و دوم مجوز توزیع است که اصطلاحاً به آن اعلام وصول می‌گویند و این دو باید همراه یکدیگر دیده شوند.

این ناشر با طرح سوال‌هایی کوشید ابهامات این پیشنهاد را بدون بررسی لوازم آن برای اجرا، روشن کند و گفت: اگر منِ ناشر نوعی به قول دوستان وزارت ارشاد،ناشر صالحی تشخیص داده شوم و این امکان به من داده شود که بدون نیاز به مراجعه به اداره کتاب، آثارم را منتشر کنم، آن وقت وضعیت مجوز توزیع یا  اعلام وصول کتاب چگونه خواهد بود؟ یعنی اگر در آن مرحله، وزارت ارشاد موافق توزیع کتاب نباشد، از حیث مالی چه اتفاقی برای کتاب می‌افتد؟

وی افزود: ناشران قطعاً می‌توانند ممیزی کتاب‌هایشان را خودشان بر عهده بگیرند و اصلاً اینگونه نیست که ناشر کتابی را بدون اینکه مطالعه کرده باشد و یا نظری درباره آن داشته باشد، آن را منتشر کند. پس اتفاقاً اولین جایی که یک کتاب فیلتر می‌شود، خود انتشاراتی‌ها هستند اما واقعاً باید موارد ابهام زا در خصوص برخی موضوعات برطرف شود و این کار را تنها هیئت‌های نظارت می‌توانند انجام دهند که مصادیق آن را مشخص کنند تا از اعمال  سلیقه جلوگیری شود. البته آقای شجاعی صایین اعلام کرده اند که در حال تدوین آیین نامه مربوطه هستند که امیدوارم ملاحظات مختلف را مد نظر قرار دهند.

دو روز پیش علی جنتی وزیر فرهنگ و ارشاد اسلامی در اولین نشست اعضا هیات نظارت بر کتب بزرگسال و کودک و نوجوان، ضمن تاکید بر تخصصی بودن این هیات گفته بود: برخی از مجوزها در این زمینه را می‌توان تفویض کرد و با تمهیدات لازم، چاپ کتاب از سوی برخی از ناشرانی را که سابقه تخلف ندارند و یا نهادها و شخصیت‌هایی که نیاز به ممیزی و نظارت وزارت ارشاد ندارند، به خود آنها سپرد و وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی بیشتر بر سیاستگذاری و برنامه‌ریزی تمرکز کند.

روز گذشته هم علی شجاعی صائین مدیر دفتر توسعه کتاب و کتابخوانی این وزارتخانه ضمن استقبال از این پیشنهاد وزیر فرهنگ و ارشاد اسلامی، خبر از تهیه پیش‌نویس آئین‌نامه‌ای به همین منظور داد و گفت: به محض نهایی شدن این آئین‌نامه، ما آن را به هیئت نظارت بر کتاب‌های بزرگسال و کودک و نوجوان ارائه می‌کنیم.

نظر شما