به گزارش فرهنگ امروز به نقل از مهر، آیت الله حائری شیرازی در نخستین نشست از سلسله نشست های تحلیلی سیزدهمین جشنواره بین المللی فیلم مقاومت با اشاره به نسبت هنر با اخلاق گفت: هنر، اخلاق و هنرمند نسبت به یکدیگر وظایف و به نوعی مسئولیت دارند که ۸ سال دفاع مقدس می تواند نمود عینی ارتباط بین اخلاق و هنر باشد.
وی افزود: مقاومت و صبر لازم و ملزوم یکدیگر هستند که اگر این صبر نبود قطعا مقاومت نتیجه ای در بر نداشت. در واقع مفهوم مقاومت ارزش بالایی دارد که این ارزش در کنار اخلاق و بصیرت جایگاه ویژه ای در آثار دفاع مقدس پیدا می کند.
آیت الله حائری شیرازی با اشاره به وظایف هنرمند در به تصویر کشیدن مفهوم مقاومت توضیح داد: مسئولیت هنرمند در درست به تصویر کشیدن مفهوم مقاومت بسیار مهم است. باید جایگاه اخلاق در این فیلم ها حفظ شود و این جایگاه حفظ نمی شود مگر اینکه اخلاق و نگاه انسانی در ذات فیلمساز وجود داشته باشد. این اخلاق هم در نتیجه صبر و ایمان، بصیرت را پدید می آورد که رسیدن به این نقطه تعیین کننده نگاه فیلمساز به اثر مورد نظر است.
به اعتقاد وی، ما اگر ۸ صفر داشته باشیم مقدار کل آن صفر است و ارزشی ندارد اما اگر عدد یک در ابتدای آن بیاید عدد ارزشمندی میشود و ما در کشورمان ۸ سال دفاع مقدس داشتیم که مقاومت در آن نقش همان عدد یک را دارد.
این عضو مجلس خبرگان رهبری با تاکید بر تاثیرگذاری سینما در انتقال مفاهیم عنوان کرد: تاثیر سینما تا جایی است که حتی برخی افراد با دیدن یک فیلم متحول می شوند. بسیاری از مبارزان و انقلابیون با دیدن یک فیلم دست به مبارزه زدند. مثلا یک دندانسازی بود و کاری به سیاست نداشت اما بعدها جنبش مسلمانان مبارز را راه انداخت یا دوستی داشتم که در دوره بازرگان وزیر کشاورزی شد و گفت کاری به سیاست نداشتم اما یک فیلم دیدم و زندگی ام را تغییر داد. از این رو نباید از تأثیر فیلم و سینما غافل شویم. حال جایگاه اخلاق در سینما کجاست؟ من شما را به همان مثال قبلی ارجاع می دهم؛ اگر همان مثال عدد را در نظر بگیریم جایگاه اخلاق مانند علامت مثبت و منفی است یعنی ۱۰۰میلیون میتواند مثبت باشد و یا منفی.
آیت الله حائری که پیش از این هم با ارائه نظریات کاربردی در عرصه هنر به ویژه سینما مسیر هنر ارزشی را برای هنرمندان ترسیم کرده است، افزود: اگر میخواهید فیلمی بسازید استقامت و صبر جای آن عدد است که به سایر کارهای شما ارزش میدهد و اخلاق جای آن علامت است که این عدد ارزشمند را به مثبت یا منفی تبدیل میکند. اگر اخلاق را با بصیرت هماهنگ کنیم موفق میشویم.
وی در بخش دیگر صحبت هایش با مروری بر تاریخ انقلاب و دفاع مقدس، گفت: ما در کشورمان ۵۰ سال قبل ما حتی یک شهید هم نداشتیم و الان ۳۰۰ هزار شهید داریم. علاوه بر این هر استانی یک حافظ قرآن داشت و الان ۷۰ حافظ دارد. این بصیرت با رفتن به دنبال شهدا و استقامت در ۸ سال دفاع مقدس به دست آمد. مردم ما در ۸ سال دفاع مقدس امتیازهای ۱۰۰ میلیونی آوردند.
وی افزود: امام راحل بعد از اینکه گفتند جنگ جنگ تا پیروزی در شرایط صلح مسأله قطع نامه و جام زهر را مطرح کرد. وقتی امام خمینی مثل امام حسین(ع) در صحرای کربلا ۸ سال ایستادگی می کند و این میزان شهید به وجود می آید، باید مشخص شود که مردم در زمان صلح چه می کنند و دیدید که مردم در روز عید غدیر به نفع امام راهپیمایی کردند. این بصیرت مردم را نشان می دهد که وقتی امام گفت ما جام زهر را سر می کشیم باز هم مردم از او حمایت کردند. اگر می خواهید دلیل این را بدانید باید به فیلم حضرت یوسف(ع) مراجعه کنید. وقتی هنوز صدها فرسخ به کنعان مانده بود حضرت یعقوب به فرزندانش گفت اگر مسخره ام نمی کنید باید بگویم بوی یوسف را احساس می کنم. بچه ها گفتند تو در همان گمراهی کهنه خود هستی اما بشارت دهنده پیراهن یوسف را روی صورت وی انداخت و ایشان بینا شد.
این عالم دینی ادامه داد: امام خمینی پیراهن امام زمان را روی سر مردم انداخت و چشم مردم بینا شد. شما می خواهید در کار فیلم قدم بردارید پس باید تلاش کنید و تلاش را با صبر و استقامت به عدد تبدیل و بعد آن را به علامت مثبت پیوند زنید.
وی با ذکر مثالی درباره تفهیم بصیرت در سینمای ایران گفت: شهید فهمیده و قاتل شهید شوشتری هر دو به یک روش یعنی بمب بستن به خود وارد میدان شدند با این تفاوت که شهید حسین فهمیده با بصیرت و ایمان کامل این فعل را انجام داد اما قاتل شهید شوشتری همین کار را بدون ایمان به کاری که انجام می داد به فعل رساند. در واقع هر دو صبر داشتند اما یکی صبر را با بصیرت و ایمان همراه کرد و دیگری قاتل شهید شوشتری و ۴۰ نفر دیگر شد.
این عالم دینی در ادامه افزود: ۸ سال دفاع مقدس صبر و بصیرت را به مردم یاد داد و حال وظیفه فیلمساز است تا این صبر و بصیرت در سایه مقاومت را به درستی در قاب سینما تصویر کند.
آیت الله حائری شیرازی همچنین با ذکر توصیه هایی به جوانان فیلمساز عنوان کرد: اگر می خواهید در کار فیلم و سینما قدم بر دارید اول تلاش کنید بُعد این تلاش را به وسیله صبر و استقامت به بصیرت تبدیل کنید و در نهایت با بصیرت به جایگاه رفیع اخلاق دست پیدا کنید.
آیت الله حائری شیرازی در پایان صحبت های خود با توجه به شرایط اثرگذاری فیلمساز بر مفهوم مقاومت گفت: اثرگذاری بیش از اینکه به زیبایی مربوط باشد به صداقت مربوط است به همین دلیل من به همه فیلمسازان به ویژه جوانان توصیه می کنم اول کار را برای رضای خدا انجام دهند که اگر چنین باشد قطعا اثری با اخلاق تولید خواهند کرد. شما به کار خود اهمیت بدهید و با صداقت پیش روید تا به نتیجه مطلوب برسید.