اندیشه

کل اخبار:269

  • ۱۳۹۲-۱۰-۱۶ ۱۳:۴۳

    بررسی ماهیت اضلال از جانب خدا در «اندیشه نوین دینی»

    مقاله «ماهیت "اضلال از جانب خدا" در قرآن کریم» نوشته علی رهبر یکی از مقالات شماره 33 فصلنامه «اندیشه نوین دینی» است که به تفسیر ماهیت اضلال از سوی خداوند و پاسخ‌گویی به شبهه مطرح در این زمینه پرداخته است.

  • لطف اله آجدانی ۱۳۹۲-۱۰-۰۷ ۱۰:۱۰

    لطف‌الله آجدانی؛

    تأملی بر استبداد سیاسی در تاریخ معاصر ایران

    جنبش مشروطه‌خواهی خواهان محدود کردن سلطنت در چارچوب قانون بود تا بدین وسیله از قدرت مطلقه‌ی سلطنت و ظلم و فساد برآمده از آن در جامعه جلوگیری شود. این جنبش بر آن بود تا نمایندگان انتخابی ملت، کارگزاران اجرایی را منصوب کرده و بر فعالیت‌های آنان نظارت داشته باشند، تفکیک قوا به رسمیت شناخته شود و قوه‌ی قضائیه بر اساس اصول تفکیک قوا به صورت نهادی مستقل در چارچوب قوانین جزایی و مدنی عمل کند.

  • ۱۳۹۲-۱۰-۰۶ ۱۲:۱۴

    نظرات اندیشمندان مسیحی درباره قرآن، امیرالمؤمنین و پیامبر(ص) کتاب شد

    «کتاب مقدس» نوشته محمدرضا زائری که به همت انتشارات خیمه منتشر شده است، به نظرات اندیشمندان و اهل ادب درباره قرآن، امیرالمؤمنین و پیامبر اکرم(ص) می‌پردازد.

  • ۱۳۹۲-۱۰-۰۵ ۱۳:۰۲

    انتشار جلد هشتم اندیشه سیاسی تربیتی در نهج البلاغه

    جلد هشتم اندیشه سیاسی تربیتی در نامه‌های نهج البلاغه توسط موسسه بوستان کتاب به قلم آیت الله احمد بهشتی منتشر شد.

  • ۱۳۹۲-۱۰-۰۳ ۱۳:۴۹

    تمدید فراخوان مقاله کنگره بین‌المللی «فرهنگ و اندیشه دینی»

    فراخوان مقاله کنگره بین‌المللی فرهنگ و اندیشه دینی به علت درخواست پژوهشگران تا فروردین 93 تمدید شد و زمان برگزاری کنگره نیز به خرداد ماه 1393 تغییر یافت.

  • ۱۳۹۲-۱۰-۰۳ ۱۱:۰۹

    سلسله گفتارهایی در اندیشه و فرهنگ برگزار می‎شود

    «چیستا‏» عنوان سلسله درس گفتارهایی از مجموعه دوره‌های جدید آموزشی در موسسه‌ی فرهنگی-هنری خورشید است که با همکاری دانشگاه علمی-کاربردی فرهنگ و هنر و تارنمای ایـ سمینار برگزار می‌گردد و به بررسی مسائلی در حوزه‌ی اندیشه و فرهنگ می‌پردازد.

  • ۱۳۹۲-۱۰-۰۲ ۰۹:۵۶

    ارائه روشی برای کشف معنای مفردات آیات قرآن در «اندیشه نوین دینی»

    حجت‌السلام محمدتقی فعالی در مقاله «منطق صوری فهم معنای واژه‌های قرآن» از مقالات شماره 33 فصلنامه علمی ـ پژوهشی «اندیشه نوین دینی» روش‌شناسی‌ای را برای کشف معنای مفردات آیات قرآن ارائه کرده است.

  • ۱۳۹۲-۰۹-۲۸ ۱۲:۰۷

    مساله متفکر معاصر «فردریش نیچه» برگزار می‎شود

    مساله متفکر معاصر «فردریش نیچه» در دانشکده علوم اجتماعی دانشگاه تهران برگزار می‎شود.

  • پارسانیا-العطاس ۱۳۹۲-۰۹-۲۸ ۱۲:۰۴

    گزارشی از مناظره حمید پارسانیا و فرید العطاس در دانشگاه تهران؛

    العطاس: علوم اجتماعی غربی به مسایل خود بها می‌دهد/ پارسانیا: فهم نظریه اجتماعی بدون توجه به عقبۀ فرهنگی و تاریخی آن ممکن نیست

    هیچ عرصه علمی بدون توجه به سنت‌های خودی و سنت‌های دیگران قابل شکل‌گیری نیست. در مورد علوم اجتماعی هم باید به همین شکل عمل کرد؛ مفاهیم باید جهانی باشند. ما مفاهیمی متعددی داریم که باید به آن‌ها توجه کنیم و مورد استفاده قرار دهیم اما نه با محوریت اروپا و تعصب اروپامحوری.

  • ۱۳۹۲-۰۹-۲۶ ۱۰:۰۲

    ضربه سنگین به روشنفکران از حزب توده

    رئیس موسسه مطالعاتی تاریخ معاصر ایران گفت: با حضور حزب توده، جریان‌های منورالفکر روشنفکری چنان ضربه سهمگینی از آن خوردند که هیچ تفکر دیگری از جمله اندیشه اسلامی نتوانست خود را در مقابل آن جمع کند؛ تا جایی که اگر در اوایل دوره رضاشاه بین 7 تا 8 هزار طلبه دینی در ایران وجود داشت، در اواخر دوره حکومتش این تعداد به 300 نفر کاهش پیدا کرد.

  • بابک احمدی ۱۳۹۲/۰۹/۲۳

    پاسخ‌های«بابک احمدی» به پرسش‌های «فرهنگ امروز»؛

    پروژه‌ام معرفی اندیشۀ مدرن غربی است

    پروژه‌ی من معرفی اندیشه‌ی مدرن غربی به فارسی‌زبانان است و درباره‌ی آنچه که می‌دانم، می‌نویسم. روشن است که نتیجه‌ی این کار فکری از پیش معلوم نیست؛ اما از پس گذر سال‌ها می‌توان حتی با ساده‌ترین روش‌های تجربی این نتیجه را آزمود؛ یعنی فهمید که آیا تأثیرگذار بوده است یا نه؟

  • کتاب ماه فلسفه 75 ۱۳۹۲-۰۹-۲۱ ۱۲:۵۳

    شماره ۷۵ کتاب ماه فلسفه

  • ۱۳۹۲-۰۹-۲۱ ۱۱:۰۹

    بررسی تفکر «کارل مارکس» برگزار می‎شود

    بررسی تفکر کلیدی «کارل مارکس» در دانشگاه تهران برگزار می‎شود.

  • ۱۳۹۲-۰۹-۱۷ ۱۵:۳۹

    نشست «امام موسی صدر؛ ستیز با پوپولیسم» برگزار می‌شود

    هفتمین درس‌گفتار پژوهشی «اندیشه و عمل» با موضوع «امام موسی صدر؛ ستیز با پوپولیسم» با حضور محمود سریع‌القلم برگزار می‌شود.

  • منوچهری ۱۳۹۲/۰۹/۱۶

    معضل خودشناسی تاریخی در گفتگوی تفصیلی با «عباس منوچهری»؛

    تاسی نقادی جریانات فکری معاصر از دستگاه دورکیمی

    آجودانی با صراحت و نگرشی سلبی، شكست مشروطه را نتيجه‌ای محتوم می‌داند كه به نظر او، حاصل كژفهمی ايرانيان از مقوله‌ی مشروطه يا به تعبير وی، «تناقض مشروطه و تجدد» نزد ايرانيان بوده است. لذا عنوان «مشروطه‌ی ايرانی» با يك پيام تحقير‌آميز از نوع طنز تناقضی يا در بهترين حالت، با معنايی سلبی همراه است.

  • ۱۳۹۲-۰۹-۱۴ ۱۰:۴۲

    مساله متفکر کلیدی معاصر «ادموند هوسرل» برگزار می‎شود

    مساله متفکر کلیدی معاصر «ادموند هوسرل» در دانشگاه تهران با سخنرانی حمید عبداللهیان برگزار می‎شود

  • ۱۳۹۲-۰۹-۱۴ ۰۹:۳۸

    بررسی سنت آزمایش از دیدگاه قرآن در شماره ۳۲ «اندیشه نوین دینی»

    «تأملی در فلسفه سریان سنت آزمایش از دیدگاه قرآن» عنوان مقاله‌ای از شماره ۳۲ فصلنامه «اندیشه نوین دینی» است که در آن، نویسنده، اهداف خرد و کلان سریان سنت ابتلا در تاریخ را از منظر قرآن بررسی کرده است.

  • ۱۳۹۲-۰۹-۱۳ ۱۲:۳۳

    زرشناس: نيچه و هايدگر به دنبال نجات غرب بودن

    شهریار زرشناس در هفتمين جلسه از دور دوم درس‌گفتارهاي نقد ايدئولوژي‌هاي مدرن در كانون انديشه جوان به بررسی تفکر پسافلسفی غرب پرداخت و گفت: مسیر فعلی بدون تردید به نابودی غرب منجر می‌شود امثال نیچه و هایدگر نیز به دنبال این بودند که تاریخ غرب را از این وضعیت نجات دهند.

  • ۱۳۹۲-۰۹-۱۲ ۱۵:۳۲

    ادبیات دوره غزنویان بررسی می‌شود

    فرهنگستان هنر با انتشار فراخوان مقاله «هنر، ادب و انديشه در دوره غزنويان»، اسفند سال جاری به بازخوانی فرهنگ و هنر ايران در دوره غزنويان می‌پردازد.

  • ۱۳۹۲-۰۹-۱۲ ۱۳:۲۴

    درس‎گفتار «تاریخ متافیزیک از نگاه هایدگر» برگزار می‎شود

    درس‎گفتار تاریخ متافیزیک از نگاه هایدگر در موسسه روزگار نو برگزار می‎شود.

  • ۱۳۹۲-۰۹-۱۰ ۱۶:۲۳

    پوشش آنلاین گام هشتم تاریخ اندیشه ایرانی

    موسسه فرهنگی هنری خورشید راگا با همکاری وب سایت «ای-سمینار» گام هشتم دوره آموزشی تاریخ اندیشه ایرانی به استادی دکتر شروین وکیلی را به طور آنلاین پوشش خواهد داد.

  • ۱۳۹۲-۰۹-۱۰ ۱۱:۵۰

    اندیشه‌ی ناتوانی زبان فارسی در بیان علوم، اشتباهی بیش نیست

    اندیشه ناتوانی زبان فارسی که این روز‌ها در محافل تشکیل شده از دشمنان این زبان مطرح شده،‌با توجه به نامحدودیت کلمات تعریف شده در زبان فارسی،‌ اشتباهی بیش نیست.

  • ۱۳۹۲-۰۹-۱۰ ۱۱:۱۲

    اساتید فلسفه در کودکی می‌خواستند چه کاره شوند

    یکی از پرسش‌های مشترکی که در دوران کودکی به آن پاسخ می‌دهیم، این است که «وقتی بزرگ شدید، می‌خواهید چه کاره شوید؟». در این گزارش ۱۲ استاد حوزه و دانشگاه به مرور خاطراتشان می‌پردازند و به این پرسش پاسخ می‌دهند.

  • ۱۳۹۲-۰۹-۰۹ ۱۶:۵۹

    درس‎گفتار «تاریخ متافیزیک از نگاه هایدگر» برگزار می‎شود

    درس‎گفتار «تاریخ متافیزیک از نگاه هایدگر» در موسسه روزگار نو برگزار می‎شود.

  • آزادارمکی طباطبایی کتاب2 ۱۳۹۲-۰۹-۰۹ ۰۸:۴۱

    نقد «سیدجواد طباطبایی» بر دو تالیف «تقی آزاد ارمکی»(2)؛

    او از اندیشۀ سیاسی چه می‌داند؟

    با توجه به آنچه نویسنده از سیاست‌نامه‌ی خواجه آورده، من بعید می‌دانم که تورقی در کتاب کرده یا حتی اگر آن رساله را دیده، جز از سر بازیچه در آن نظر افکنده باشد. دلیل من این است که نقل‌قول‌های او از رساله‌ی خواجه از محدوده‌ی آنچه من نقل کرده بودم، فراتر نمی‌رود.

  • مراد فرهادپور ۱۳۹۲-۰۸-۲۶ ۰۸:۰۲

    خوانشی انتقادی بر آراء مراد فرهادپور؛

    تفکر سانتریفیوژی

    مراد فرهادپور با تأسی از عامل بیرونی پسامدرنیته، «خصیصه­‌ی سانتریفیوژی» برای خود دست‌وپا کرده است؛ بدین معنی که وی یک هویت فکری گریز از مرکز و بی­‌ثبات دارد و ذرات بی­­‌شماری از هویت­‌های «پاره‌پاره» در فرهادپور گرد آمده است که در چند حوزه­‌ی گوناگون به فعالیت می‌­پردازد. چنین خصیصه­‌ای البته نه تنها نکوهیده نیست، بلکه جذاب و کارگشا نیز هست، اما نکته­‌ی مهم...

  • تاملی در ترجمه متن های اندیشه سیاسی جدید مورد شهریار ماکیاوللی ۱۳۹۲-۰۸-۱۸ ۱۰:۱۰

    تاملی در ترجمه‎ی متن‎های اندیشه‎ی سیاسی جدید مورد شهریار ماکیاوللی

  • کانت ۱۳۹۲-۰۸-۰۴ ۰۹:۳۷

    مایکل راث؛

    کانت، فلسفه و روشنگری

    کانت انتظار ندارد که هنگامی که ما جرأت به دانستن داریم و به عنوان یک اندیشمند آزاد هستیم، مثل وحشی‌‌‌‌ها و دیوانه‌‌‌‌ها عمل کنیم. زیرا اگر ما واقعاً به گونه‌‌‌‌ای ژرف و شفاف بیندیشیم، آنگاه تشخیص خواهیم داد که می‌‌‌‌خواهیم در جهانی زندگی کنیم که مردم به گونۀ مشخصی رفتار می‌‌‌‌کنند.

  • کینز ۱۳۹۲-۰۷-۳۰ ۰۸:۰۱

    نگاهی به نظریه‌ی اقتصادی «جان مینارد کینز»؛

    کینز در برابر کلاسیک

    از کینز چنین نقل می­کند که اگر بیکاری، برخاسته از توافق ضمنی یا آشکاری بین نیروی کار باشد که کمتر از مقدار مشخصی دستمزد کار نکنند چنین بیکاری را باید ناشی از اثرات چانه‌زنی دسته‌جمعی، نوعی بیکاری ارادی تلقی کرد.