اخلاق

کل اخبار:335

  • ۱۳۹۴-۰۳-۱۰ ۱۴:۰۰

    معرفی کتاب "جستارهایی در اخلاق پژوهش"

    آنچه این مجموعه مقالات را خواندی می‌کند طیف نویسندگان؛ به لحاظ رشته و تخصص و جایگاه علمی است. نویسندگان این مجموعه از رشته های مختلفی هستند: اخلاق پزشکی؛ فلسفه؛ اخلاق؛ کتابداری و اطلاع‌رسانی، کلام (گرایش فلسفه دین) و ادیان و عرفان.

  • ۱۳۹۴-۰۳-۱۰ ۱۳:۲۰

    مشق آزادی؛ نگاهی به کتاب سوزان سونتاگ

    بخش مهمی از کتاب «در عین حال»، مقالات و گفتارهایی درباره ادبیات است. درباره رمان‌هایی که زندگی‌های دیگر و زیستن‌های دیگر را به تصویر می‌کشند و ما با خواندن آنها در تجربة پرسوناژهای رمان‌ها شریک می‌شویم و همراه با آنان لذت می‌بریم و رنج می‌کشیم. رمان‌ها دریچه‌ای هستند گشوده به دنیاهای دیگر و به زندگی‌های دیگر. فرصتی برای رهایی از دام ملال و روزمره‌گی و امکانی برای تأمل درباره حقیقت و معنا دادن به زندگی.

  • ۱۳۹۴-۰۲-۲۹ ۱۳:۰۰

    بررسی تطبیقی اخلاق پروتستان و اخلاق اسلامی

    هدف از این پژوهش نگاهی تطبیقی به دو مکتب اخلاقی متفاوت (اخلاق پروتستان و اخلاق اسلامی) است و پی‌ بردن به این مهم که هر شبکه‌ی اخلاقی، متناسب با آن شبکه، مستعد ظهور و بروز نوع خاص و سبکی ویژه از زندگی است.

  • ۱۳۹۴-۰۲-۱۵ ۰۹:۳۰

    سند چشم‌انداز ۱۴۰۴ در آینه سینما/ سه فیلم اخلاقی جایزه می‌گیرند

    به گفته دبیر دهمین جشنواره بین‌المللی فیلم‌ های «۱۰۰ ثانیه ای»، در این رویداد هنری بخش ویژه‌ای برای آثاری با موضوع سند چشم‌انداز ۱۴۰۴ کشور در نظر گرفته شده است.

  • ۱۳۹۴-۰۲-۱۴ ۱۳:۱۰

    فیلم‌های اخلاقی صدثانیه‌ای به زنگبار می‌روند

    طی جلسه مشترک میان دنیل نیالوسی مدیر جشنواره فیلم زنگبار و علی قربانی دبیر جشنواره بین المللی فیلم ۱۰۰، مقرر شد آثار بخش سینمای اخلاق فیلم ۱۰۰ در جشنواره بین المللی زنگبار به نمایش در آید.

  • فتح زاده ۱۳۹۴-۰۲-۱۴ ۰۹:۳۶

    نقدی بر کتاب «هوسرل، اخلاق، دریدا»؛

    از سر گرفتن پرسش اخلاقی

    مؤلف با گام‌هایی سنجیده، نقد اخلاقی و سهمگینِ لویناس بر پدیده‌شناسی هوسرل، به‌عنوان میراث ناب اندیشه‌ی فلسفی غرب را معرفی و در ادامه تلاش می‌کند تا با ارائه‌ی قرائتی از پدیده‌شناسی، تاحدی به دفاع از آن بپردازد، اما هم لویناس و هم هوسرل به نظر مؤلف در بن‌بست اخلاق به دام می‌افتند و در نهایت، این دریدا است که «راه برون‌رفت از این بن‌بست را به ما نشان می‌دهد».

  • مهدوی زادگان ۱۳۹۴-۰۲-۰۶ ۰۹:۲۵

    داوود مهدوی‎زادگان/ در باب اخلاق در دانشگاه؛

    نقد رویکرد پوزیتیویستی حاکم بر فرهنگ دانشگاهی

    سلطه‌ی رویکرد پوزیتیویستی (اثبات‌گرایانه) بر دانشگاه‌ها موجب فاصله گرفتن دانشگاه از اخلاق فضیلت شده است. باور به تفکیک دانش و ارزش از جمله سرچشمه‌های فکری فاصله‌ی دانشگاه و اخلاق است. پیامدهای ناگوار سیاسی، اجتماعی و فرهنگی چنین فاصله‌ای ضرورت نقادی سلطه‌ی اثبات‌گرایی بر فرهنگ دانشگاه را دوچندان کرده است.

  • بوقوسیان ۱۳۹۴-۰۱-۰۳ ۰۰:۱۸

    نقد نسبی‌گرایی در ارزش‌های اخلاقی

    یکی از دلایل جذابیت این نسبی‌گرایی‌ اخلاقی، دشواری‌های پاسخ به این سؤال است که این واقعیت‌هایی که درست و غلط اخلاقی را به صورت مطلق تعیین می‌کنند از کجا می‌آوریم و چگونه می‌توان به آنها دست یافت؟ یا چگونه می‌توانیم بدانیم که این واقعیت‌ها کدام هستند؟ چرا که در سرتاسر زمین، افراد، جوامع و فرهنگ‌های متفاوت به نتایج متفاوتی در زمینه اخلاقی رسیده‌اند و اختلاف نظر در مورد موارد اخلاقی بسیار شایع است.

  • ۱۳۹۳-۱۲-۲۳ ۱۴:۱۰

    روایتی از نویسنده اخلاق گرا

    داستان بلند«وقتشه ساکت شی» اثری متفاوت از سال بلو، نویسنده مشهور کانادایی است که توسط بنفشه جعفر به فارسی برگردانده شده است.

  • ۱۳۹۳-۱۲-۲۳ ۰۸:۵۰

    نشست تأملاتی معناشناختی در حقیقت ارزشی اخلاقی برگزار شد

    جلسه گروه فلسفه اخلاق مجمع عالی حکمت اسلامی با موضوع تأملاتی معناشناختی در حقیقت ارزشی اخلاقی با ارائه بحث حجت الاسلام والمسلمین مبینی برگزار شد.

  • ۱۳۹۳-۱۲-۲۱ ۱۰:۴۰

    جای اخلاق در مجلات کودک و نوجوان خالی است

    یک مترجم و فعال رسانه ای حوزه کودک و نوجوان به اهمیت نشریات تخصصی و عمومی این حوزه اشاره کرد و گفت: مسئولان باید به نیاز و خواسته کودکان و نوجوانان در کتب و مطبوعات بیشتر بها دهند.

  • ۱۳۹۳-۱۲-۰۴ ۱۲:۳۰

    گفت‌وگو با مصطفی ملکیان: اخلاق و حق زبان مادری

    زبان مادری من، جهان‌نگری مرا شکل می‌دهد. کسی که زبان مادری مرا از من می گیرد، در واقع جهان‌نگری مرا از من گرفته است؛ یعنی مرا در یک مادة خامی به نام جهان سرگردان کرده است. من دیگر الان جهان را به‌صورت یک توده آشوب‌ناک می‌بینم. من چون از زبان مادری محروم هستم، دیگر نمی‌توانم چیزی را از چیزی جدا کنم یعنی من سرگردان شده‌ام.

  • نسبی گرایی ۱۳۹۳-۱۲-۰۴ ۱۲:۰۹

    در رد نسبی‌گرایی اخلاقی؛

    نسبی‌گرایی اخلاقی غیرقابل فهم است!

    اگر صرف این واقعیت که افراد یا گروه‌ها بر سر یک ایده اختلاف دارند، دلیلی کافی برای این بود که آن ایده ارزش صدق عینی ندارد، در این صورت، هیچ حقیقت عینی‌ای در مورد عمر جهان یا علل اوتیسم وجود نمی‌داشت. نسبی گرایان به این امید که بتوانند از خود در برابر این استدلال نقضی محافظت کنند، معمولاً ادعا می‌کنند این اختلاف‌نظرها به شکلی با اختلاف‌نظرهای اخلاقی متفاوتند.

  • ۱۳۹۳-۱۱-۰۸ ۱۲:۲۰

    نامزدهاي كلام، عرفان و اخلاق كتاب سال معرفي شد

    آثار راه یافته به مرحله دوم داوری کتاب سال در گروه‌های کلام، عرفان و اخلاق از سوی دبیرخانه سی‌ودومین دوره کتاب سال جمهوری اسلامی اعلام شد.

  • ۱۳۹۳-۱۰-۲۹ ۰۹:۲۰

    رحمتی: محور قرار دادن انسان در اخلاق بی‌اخلاقی است

    دکتر انشاالله رحمتی، نویسنده، مترجم و دانشیار فلسفه دانشگاه آزاد تهران مرکز در نشست درس‌گفتار فلسفه اخلاق گفت: قرار دادن انسان به‌عنوان محور اخلاق، نشان بی‌اخلاقی است.

  • ۱۳۹۳-۱۰-۲۳ ۱۵:۴۶

    نشست «اخلاق حرفه‌ای علم در ايران» برگزار می‌شود

    نشست «اخلاق حرفه‌ای علم در ايران» روز شنبه مورخ ۲۷ ديماه در پژوهشگاه علوم انسانی برگزار می‌شود.

  • ۱۳۹۳-۱۰-۱۶ ۰۹:۵۷

    برگزاری سومین کنگره بين المللی فلسفه دين معاصر

    سومین کنگره بين المللي فلسفه دين معاصر (دین، اخلاق و فرهنگ) 16و 17دی ماه به همت انجمن علمي فلسفه دين ايران با همكاري دانشگاه تربیت مدرس ایران برگزار می‎شود.

  • ۱۳۹۳-۱۰-۰۷ ۰۹:۱۰

    نشست اخلاق گفتگو در اندیشه و عمل امام موسی صدر برگزار می‌شود

    هفدهمین نشست «اندیشه و عمل» با موضوع «اخلاق گفتگو در اندیشه و عمل امام موسی صدر» روز دوشنبه ۸ دیماه ۱۳۹۳ با سخنرانی دکتر محسن جوادی برگزار می‌شود.

  • ۱۳۹۳-۱۰-۰۱ ۱۸:۱۰

    بررسی کتاب های حقوق اسلامی و اخلاق در دانشگاه لایدن هلند

    هشتمین کنفرانس مطالعات حقوقی با موضوع حقوق اسلامی و اخلاق برای بررسی آثار و کتاب های این حوزه سال آینده در دانشگاه لایدن برگزار می‌شود.

  • رحمتی ۱۳۹۳-۰۹-۰۳ ۱۱:۵۹

    یادداشتی از انشاالله رحمتی در باب «اخلاق» و «فضیلت»؛

    در فضیلتِ «اخلاق فضیلت»

    اگر اخلاق هنجاری را دانشی ناظر به نهاد اخلاق بدانیم، می‌توان گفت آن بخش از اخلاق هنجاری که به مؤلفه نخست می‌پردازد، «اخلاق تکلیف» (duty ethics) است. بخشی که درباره مؤلفه‌های دوم و سوم بحث می‌کند، «اخلاق فضیلت» (virtue ethics) است. و از آن بخشی هم (اگر چنین چیزی به صورت مدوّن مطرح شود) ‌که موضوع بحث آن مؤلفه چهارم است، می‌توان به «اخلاق فتوّت» تعبیر کرد.

  • ۱۳۹۳-۰۹-۰۱ ۱۵:۳۰

    چرا از عبارت «آزادی بیان» فرار می‌کنیم؟!

    مجید رضاییان با تأکید بر اینکه وقتی آزادی بیان کاملا محقق شد، ‌می‌توانیم بگوییم اخلاق روزنامه‌نگاری چیست، می‌گوید زمانی که روزنامه‌نگاران ما، مانند قضات و دیپلمات‌ها مصونیت صد درصد پیدا کنند و زمانی هم که خطایی کردند‌، با هیأت منصفه خودشان و حقوقدانان وکلای منتخب در هیأت منصفه به تخلفشان رسیدگی شد، ‌اخلاق حرفه‌ای مطرح می‌شود.

  • ۱۳۹۳-۰۷-۱۶ ۰۸:۴۷

    جلد سوم كتاب مواعظ منتشر شد

    جلد سوم كتاب مواعظ برگرفته از جلسات اخلاقي آيت الله حق شناس منتشر شد.

  • فنایی ۱۳۹۳-۰۷-۰۹ ۰۹:۵۲

    نقدی بر کتاب «اخلاق دین‌شناسی» ابوالقاسم فنایی/ بخش دوم؛

    تقلیل سنت عقلانی مسلمانان به رئالیسم خام

    فنایی هیچ‌گاه روشن نمی‌کند که دقیقاً مقصودش از عقلانیت سنتی چیست، او در راستای تبیین ویژگی‌های عقلانیت نظری جدید، عقلانیت علمی، عرفانی، فلسفی و دینی را از یکدیگر تفکیک می‌کند، چنان‌که در راستای تبیین عقلانیت عملی مدرن، عقلانیت اخلاقی را از عقلانیت اقتصادی و ابزاری جدا می‌سازد، اما وقتی او به سراغ عقلانیت سنتی می‌آید به‌یک‌باره از همه‌ی این تدقیق‌ها و تفکیک‌ها دست کشیده و یک‌باره و یک‌سره آن را به رئالیسم خام تقلیل می‌دهد.

  • فنایی ۱۳۹۳-۰۶-۳۰ ۱۱:۰۴

    نقدی بر کتاب «اخلاق دین‌شناسی» ابوالقاسم فنایی/ بخش اول؛

    فنایی و عدم پایبندی به استانداردهای تحقیق روشمند

    یکی از مباحث لازم برای آغاز نقد هر کتابی، بررسی تناسب و گویاییِ عنوان اصلی و فرعی آن با محتوا و فحوای کتاب است. به نظر می‌رسد که عنوان کتاب، وجه انتقادی و سلبی بخش عمده‌ای از اثر را منعکس نمی‌سازد. شاید بهتر بود که مؤلف محترم دست‌کم در قالب عنوان فرعی کتاب به رویکرد منتقدانه آن نسبت به آنچه فقه سنتی یا گاه اشاعره‌ی مدرن و پست‌مدرن می‌نامد به‌نحو مقتضی اشاره می‌کرد...

  • پرفروش‌های تیرماه ۱۳۹۳-۰۵-۱۱ ۱۷:۴۰

    پرفروش‌های اندیشه در تیرماه

    ترجمه‌هایی از کارل مارکس، لیوتار، ادگار مورن، نصر حامد ابوزید و تالیفاتی از غلامحسین ابراهیمی دینانی و یحیی یثربی در میان پرفروش‌های تیرماه دیده می‌شود.

  • حسن میانداری ۱۳۹۳-۰۵-۰۴ ۱۷:۵۴

    صوت/ رویکرد تکاملی به اخلاق و طبیعت‎گرایی اخلاقی

    حسن میانداری

  • ۱۳۹۳-۰۴-۲۹ ۱۳:۳۹

    چرا فیلسوفان مسلمان به اخلاق فضیلتگرا رو آوردند

    محمد بقایی با بیان اینکه برخی از اصول اخلاقی ارائه شده در کتبی چون کیمیای سعادت، قابوسنامه حتی گلستان سعدی امروزه منسوخ شده گفت: برای نمونه آنجا که سعدی می گوید: « نه همین لباس زیباست نشان آدمیت» در جامعه مدرن جایگاهی ندارد.

  • سعدی-حاجی بابا ۱۳۹۳-۰۴-۲۳ ۱۱:۱۰

    تفاوت نگاه سعدی و جیمز موریه به اندیشه‌ها و خلق‌وخوی ايرانيان؛

    اخلاق ایرانیان؛ بد یا بدتر!؟

    هم در روزگار سعدی خرافات وجود داشت و هم در روزگار حاجی‌بابا و نيز زمان ما كه روزگار نانوتكنولوژی و عصر فضاست. اما نگاه سعدی ديگرگونه است. پارادكس زيبايی كه در گلستان جلوه‌گر است دليلی است بر اينكه سعدی جهانيان را در حالات متنوع و مواقع و مواضع مختلف مي‌بيند و جهان‌بيني او جهان‌بينی خاصی است. او حتی زمانی كه از ايران سخن می‌گويد نگاهش به كل جهان است.

  • ۱۳۹۳-۰۴-۱۴ ۱۳:۲۷

    تفکیک اخلاق و قانون در بازار، غیراسلامی و شروع سکولاریزم است

    یک عضو شورای عالی انقلاب فرهنگی با اشاره به تعریف مختصات بازار اسلامی گفت: تفکیک فقه و اخلاق و قانون یک تفکیک غیراسلامی و شروع نوعی سکولاریزم در بازار است، زیرا بازار سکولار حقوق و اخلاق را از هم جدا می‌کند.

  • فروتنی ۱۳۹۳-۰۳-۲۷ ۱۲:۱۵

    تاملی در برخی مفاهیم اخلاقی؛

    در فضیلت فروتنی

    ملاک تعیین حد و حدود توانایی‌های ما چیست، خود ما یا دیگران؟ به‌عبارت‌دیگر تواضع حالت و احساسی درونی (subjective) است که ما نسبت به شخص یا اشخاص یا همه‌ی انسان‌ها در خود احساس یا ایجاد می‌کنیم یا ملاک‌هایی بیرونی (objective) از جمله تظاهرات و حالات و موقعیت‌های بیرونی معیارهای آن را تعیین می‌کند (common sense) یا فردی یا افرادی که ما در برابر آن‌ها فروتنی پیشه می‌کنیم یا باید بکنیم؟