اندیشه

کل اخبار:269

  • ۱۳۹۳-۰۸-۲۴ ۱۹:۴۰

    هفته فرهنگی تاجیکستان برگزار می‎شود

    انجمن دولتی ایران و تاجکستان با همکاری مرکز مشارکت‎های فرهنگی هنری و فرهنگسرای اندیشه هفته فرهنگی تاجیکستان را برگزار می‎کند.

  • ۱۳۹۳-۰۷-۰۶ ۰۹:۵۹

    واکاوی اندیشه های دینانی در کتاب «آینه های فیلسوف»

    کتاب " آینه های فیلسوف" نوشته عبدالله نصری از سوی انتشارات سروش منتشر و روانه بازار نشر شد.

  • سینما ۱۳۹۳-۰۶-۱۹ ۱۱:۲۳

    صوت/ جایگاه تاریخ در سینمای اندیشه‎ورز سیاسی ایران

    محسن علوی‎پور

  • ۱۳۹۳-۰۵-۱۵ ۱۴:۱۴

    دهه اول مرداد ماه بازارکتاب‌های اندیشه چه خبر بود؟

    در دهه اول مرداد ماه امسال 52 عنوان کتاب در حوزه فلسفه و علوم کاربردی انتشار یافته‌است. آن‌چه می‌خوانید، گزیده کتابشناسی 10روز اول مرداد 1393 در حوزه حكمت، فلسفه، فلسفه‌هاي مضاف و مباني انديشه است که به ترتیب موضوعی بر اساس رده‌بندی دیوئی سامان یافته است.

  • هاشم آقاجری ۱۳۹۳-۰۴-۱۰ ۱۱:۰۴

    گزارشی از همایش «تاریخ و علوم سیاسی»/ بخش پایانی

    مفهوم و پادمفهوم‎ها در نظام مقوله‎ای کوزلک

    در آرای اندیشه‌ی دورانی کوزلک، تاریخ، تاریخِ چندلایه است و مفاهیم نیز فقط مفاهیم نیستند بلکه مفهوم و پادمفهوم هستند؛ پادمفهوم‎ها شیوه‎ی سرکوب چیزهاست. او به ما گوشزد می‎کند که باید به آن سویه‌ی مغلوب‎شدگی نیز توجه داشته باشیم. این به نوعی شالوده‎شکنی از گفتمان‎ها، ایدئولوژی‎ها، زبان‎ها و مفاهیم سیاسی و غیرسیاسی مسلط و هژمونتیکی است که در تاریخ جوامع وجود دارد، با این شیوه، به قول فوکو ما تاریخ را انقلابی می‎کنیم.

  • ۱۳۹۳-۰۴-۰۵ ۱۰:۴۲

    توضیح کارکرد مغز در چهارچوب مبانی مادی امکان‌پذیر است؟

    کتاب «اندیشیدن درباره مغز» نوشته مايکل اوشي نويسنده و محقق آمريکايي است و درباره مباني شناخت، ارتباط برقرار کردن و آگاهي از مغز است. به طور کلي مي‌توان اين کتاب را يک اثر مقدماتي درباره مغز و روابط مربوط به آن دانست.

  • علی شریعتی ۱۳۹۳-۰۴-۰۴ ۱۱:۱۹

    گزارشی از نشست بررسی و نقد اندیشۀ علی شریعتی؛

    شریعتی در پس اندیشۀ روشن‎فکری دین

    تغییرات جامعه‌ی ایرانی موجب شده که کسی میل به بازخوانی اندیشه‌های شریعتی نداشته باشد؛ چون اندیشه‌های او بیش‎تر جنبه‌ی تاریخی دارد و در پس اندیشه‌ی‌ روشن‎فکری دین قرار می‌گیرد و در مقابل آن، عده‎ای معتقدند با توجه به اقتضائات جهانی اتفاقاً اندیشه‎ی شریعتی منبع الهام‎بخش برای کل تفکر جهان می‎تواند باشد.

  • عبدالکریمی-منوچهری ۱۳۹۳-۰۴-۰۲ ۱۳:۱۹

    گزارشی از نقد و بررسی کتاب «شریعتی و آینده تفکر ما»؛

    شریعتی در سیاق انحطاط تاریخی روشنفکران روزگاران ما

    شریعتی با ایدئولوژی چه نسبتی دارد؟ آیا چنان‎که روشنفکرانی مانند «شایگان» و «طباطبایی» مطرح کرده‌اند، شریعتی دین را تبدیل به ایدئولوژی کرد؟ آیا نمی‌توان گفت به تعبیر شایگان، او بود که سنت تاریخی ما را به ایدئولوژی تبدیل کرد و مانع بزرگی شد برای آن که بتوانیم عقل مدرن را بپذیریم؟ یکی از مشکلات بنیادین ما در این مباحث، فقدان روش در خواندن متن است؛ در واقع یکی از موانع فهم اندیشه مرحوم شریعتی، به ضعف روش در علوم انسانی برمی‎گردد.

  • سلیمی-محمدی ۱۳۹۳-۰۳-۰۸ ۱۱:۵۸

    گزارشی از برنامه زاویه؛

    سلیمی: نمی‌توانیم به اساتید امرونهی کنیم/ محمدی: باید با اساتید وارد تعامل شد

    حسین سلیمی: نمی‎توانیم اساتید را کنار هم جمع کنیم و بگوییم این درس را اینگونه تدریس کنید. چرا که اساتید نسل جدید کسانی هستند که خود ذهنی منتقد و دیدگاه انتقادی دارند./ منوچهر محمدی: ما زمینه هم‎اندیشی با اساتید را فراهم می‎کنیم تا بتوانیم باعث باروری اندیشه شویم و از تقلید کورکورانه محض دوری کنیم.

  • عبدالکریمی ۱۳۹۳-۰۳-۰۷ ۱۱:۱۸

    بیژن عبدالکریمی؛

    تاملی در باب انديشه‌های رضا داوری اردكانی در مقام يك متفكر

    آنچه داوری را از ما متمايز می‌سازد، عبارت از اين است كه وی نكوشيد پديدارها و هر آنچه هست را به مثابه چيزها و وضعيت‌های متعلق به خويش تلقی كرده و به همين دليل آنها را متوقف و مسدود سازد. او پديدارها را، در حد توانايی‌اش، در ذات خودشان رها گذارد و سركوب‌شان نكرد و نكوشيد تا هر آنچه هست را تا سطح فهم خود و صورت‌بندی‌های ذهنی خودش تنزل بخشد.

  • ادام اسمیت ۱۳۹۳-۰۲-۲۷ ۰۹:۲۶

    مروری انتقادی بر اندیشۀ آدام اسمیت؛

    فراز و فرود یک تئوری

    یکی از دستاوردهای بزرگ کتاب ثروت ملل آن بود که بسیاری از تصورات واهی گذشته را زدود. اسمیت نظریه‌ی قدیم سوداگرانه را که در اقتصاد بر اهمیت وضعیتی که در آن بتوان حجم بزرگی از طلا را عرضه کرد، تأکید داشت و مورد بحث قرار دارد. به همین نحو کتاب مزبور، نظریه‌ی کسانی که زمین را یگانه سرچشمه‌ی ثروت می‌دانستند (فیزیوکرات‌ها) مردود شمرد.

  • ۱۳۹۳-۰۲-۱۷ ۱۳:۳۵

    هرچه اهل اندیشه ما از فرهنگ می‌گویند، به خرج اهل سیاست نمی‌رود

    یوسفعلی میرشکاک گفت: هرچه اهل اندیشه ما می‌گویند، به خرج اهل سیاست ما نمی‌رود. در این میان رمان‌نویسان ما به اهل سیاست بگویند که ما به چه نیاز داریم و به مردم ما نیز بگویند که در چه موقعیتی هستیم.

  • ۱۳۹۳-۰۲-۱۵ ۰۸:۵۴

    عماد افروغ: بها و منزلت به اندیشه جامعه را به فکور بودن سوق می‎دهد

    عماد افروغ با تأکید بر اینکه به میزانی که بها و منزلت بیشتری به اندیشه و فکر دهیم، جامعه را به سمت فکور بودن و اندیشیدن دعوت کرده‎ایم، گفت: اگر نتایج و پیامدهای چنین جامعه‎ای را برای مردم بازگو کنیم، مسلماً روی فرهنگ مطالعه و کتابخوانی اثر خواهد گذاشت.

  • فنایی-میری ۱۳۹۳-۰۲-۰۹ ۰۹:۵۲

    گزارشی از نشست «اسلامیت فلسفه‌ی اسلامی به چیست؟»/ بخش اول؛

    فلسفه‌ی اسلامی خالی از اشکال نیست

    ممکن است برخی‌ها بگویند فلسفه‌ی‌ای که شما تعریف کردید و به‌عنوان فلسفه‌ی اسلامی یاد می‌کنید، راه آزاداندیشی را از ما می‌گیرید یا بگویند فلسفه‌ی شما نیز اسلامی نیست و یک نوع کلام است. پاسخ این است که فلسفه‌ای که بر روش عقلی استوار است و مبتنی بر بدیهیات باشد، فلسفه است. حال این سؤال که از کجا آمده، متعبد هست یا نیست، از کدام سرزمین آمده یا نیامده است، این موارد دیگر جزء معنای فلسفه نیست.

  • ۱۳۹۳-۰۱-۳۰ ۱۵:۵۵

    برگزیده‌های «۱۰۰۰ صدا» سوپراستار می‌شوند

    فینال مسابقه «۱۰۰۰ صدا» عصر روز گذشته، با معرفی برگزیده‌هایش در تالار اندیشه حوزه هنری برگزار شد.

  • ۱۳۹۳-۰۱-۱۸ ۱۶:۰۰

    بررسی اندیشه‎های غلامرضا فیاضی و فتوت‎نامه‎ها در شماره جدید کتاب ماه فلسفه

    شمارۀ 79 کتاب ماه فلسفه (ویژه فروردین 1393) با بررسی فتوت نامه ها در ادبیات فارسی و آرا و اندیشه های فلسفی آیت الله غلامرضا فیاضی منتشر شد.

  • ۱۳۹۳-۰۱-۱۰ ۱۳:۴۲

    دانشگاه‌ها به تولید اندیشه درحوزه اقتصاد و فرهنگ همت کنند

    رئیس دانشگاه شهید بهشتی با اشاره به نقش دانشگاه‌ها در مقوله اقتصاد و فرهنگ گفت: دانشگاه‌ها به تولید اندیشه درحوزه اقتصاد و فرهنگ همت کنند.

  • مهرنامه ۱۳۹۲-۱۲-۲۶ ۱۶:۵۴

    شماره سی و چهارم مهرنامه

    شماره 34

    شماره 34 ماه‎نامه خبری تحلیلی ویژه نوروز 1393 مهرنامه با محوریت عرصه تاریخ اندیشه در 500 صفحه منتشر شد.

  • ۱۳۹۲-۱۱-۳۰ ۱۳:۲۹

    تحول یا تداوم اندیشه‌های سیاسی امام خمینی (ره) بررسی می‎شود

    تحول و یا تداوم اندیشه‌های سیاسی امام خمینی (ره) در پنجمین نشست جریان‌شناسی فکری سیاسی ایران معاصر بررسی می‌شود.

  • ۱۳۹۲-۱۱-۲۱ ۰۹:۲۳

    ابراهیم فیاض: بحران تولید نکردن اندیشه امروزه گریبان ما را گرفته است

    عضو هیأت علمی دانشگاه تهران گفت: بحران تولید نکردن اندیشه امروزه گریبان ما را گرفته و اکثر کتاب‌هایی می‎بینیم رونویسی و ترجمه شده و تکراری هستند و کم‎تر در این قسمت تفکرسازی شده است.

  • ۱۳۹۲-۱۱-۱۵ ۱۶:۴۲

    شریعتی حرکت انقلابی را در ایران تسریع کرد

    یک محقق و پژوهشگر آثار دکتر شریعتی گفت: شریعتی اساساً با دموکراسی لیبرالی غربی مخالف بود، چرا که وی معتقد بود لیبرال دموکراسی غربی دموکراسی اصیل و راستینی نیست و به نظر می‎آید به نوعی دموکراسی مشارکتی یا شورایی قایل بوده هرچند که از این اصطلاحات به روشنی استفاده نکرده است.

  • ۱۳۹۲-۱۱-۱۴ ۱۳:۴۵

    درس‎گفتار «درآمـدی بـر انـدیشـه‌هـای پـسـت‌مـدرن» برگزار می‎شود

    درس‎گفتار «درآمـدی بـر انـدیشـه‌هـای پـسـت‌مـدرن» در موسسه روزگارنو برگزار می‎شود.

  • ۱۳۹۲-۱۱-۱۴ ۰۸:۳۶

    نشست واکاوی اندیشه‎های شریعتی در سه دهه برگزار می‎شود

    یازدهمین نشست تفکر از نمای نزدیک با گفت‎وگو پیرامون واکاوی اندیشه‎های دکتر شریعتی در سه دهه با حضور کارشناسان 14 بهمن ماه در خانه موزه دکتر شریعتی برگزار می‎شود.

  • ۱۳۹۲-۱۱-۰۷ ۱۵:۴۶

    «تأملات ایرانی» به بازار کتاب می‌آید

    یک پژوهشگر و مؤلف حوزه فلسفه و ادبیات گفت: امروز مردم جهان فکر می‌کنند غرب منشاء بسیاری از اندیشه‌هاست، در حالی که اگر به واقع تمدن غرب را مورد بررسی قرار دهیم، متوجه می‌شویم که همه این بنای آسمان‌سای بر عرصه شرق استوار است.

  • ۱۳۹۲-۱۱-۰۵ ۱۴:۰۳

    نشست «مؤسسات امام صدر؛ تحقق اندیشه در ساحت عمل» برگزار می‌شود

    هشتمین نشست از سلسله‌نشست‌های «اندیشه و عمل» مؤسسه امام موسی صدر با عنوان «مؤسسات امام صدر؛ تحقق اندیشه در ساحت عمل» با حضور نجاد شرف‌الدین از لبنان، برگزار می‌شود.

  • ۱۳۹۲-۱۱-۰۲ ۱۵:۴۲

    تمدید مهلت ارسال آثار به همایش اندیشه‌های علامه طباطبایی در المیزان

    دبیر اجرایی همایش بین‌المللی اندیشه‌های علامه طباطبایی در تفسیر المیزان از برنامه‌ریزی برای برپایی هفت پیش‌نشست این همایش خبر داد و گفت: مهلت ارسال آثار همایش نیز تا پایان اسفندماه تمدید شد.

  • ۱۳۹۲-۱۰-۲۶ ۱۲:۰۵

    استاد دانشگاه: نبود بستر نقد، جامعه را به سمت اندیشه‎های زیرزمینی سوق می‎دهد

    استاد دانشگاه با بیان این‎که هنر و خلاقیت در فضای سالم وامن بالنده می‎شود اظهار داشت:فراهم نبودن فضای مناسب برای نقد، جامعه را به سمت اندیشه‎هاو نقدهای زیرزمینی سوق می‎دهد.

  • ۱۳۹۲-۱۰-۲۳ ۰۹:۵۰

    برگزاری 7 پیش‌همایش در قالب همایش اندیشه‌های علامه طباطبایی در تفسیر المیزان

    حسن شکراللهی از برگزاری هفت پیش‌همایش تا زمان برگزاری همایش اصلی اندیشه‌های علامه طباطبایی در تفسیر المیزان و برگزاری اولین این پیش‌همایش‌ها با موضوع «نقش عقل و نقل در تفسیر قرآن از دیدگاه علامه طباطبایی» در روز پنج‌شنبه این هفته خبر داد.

  • ۱۳۹۲-۱۰-۱۷ ۱۴:۴۶

    نداشتن پیام برای رسانه یعنی پوچ گرایی

    یک استاد دانشگاه و فعال فرهنگی با انتقاد از بی‎برنامگی در عرصه فرهنگی خصوصا در صدا و سیما گفت: تولیدات فرهنگی باید مبتنی بر برنامه‎ریزی جامع و نیازسنجی باشد، مگر می‎شود در این شرایط تولید فرهنگی اما بدون هدف و پیام داشته باشیم.

  • ۱۳۹۲-۱۰-۱۷ ۱۳:۲۱

    «توسعه»؛ محور چهاردهمین شماره سوره اندیشه

    «سوره اندیشه» در شماره آذر و دی، به امکان‌های پیش‌روی دولت در راه توسعه نظر کرده و از منظر سرویس‌های مختلف خود، ضرورت‌ها و امکان‌های ما را در پیمودن مسیر توسعه بررسی کرده است.