اندیشه

کل اخبار:269

  • ۱۳۹۴/۰۸/۲۰

    اندیشه، بی رسانه تحول زا نیست/ از آمدن تفکر به عرصه عمومی نهراسیم

    جواد میری، عضو هیأت علمی پژوهشگاه علوم انسانی و مطالعات فرهنگی گفت: اگر اندیشمندان ما در اتاق خود بنشینند و تفکر کنند و کتاب و مقاله بنویسند و در سمینارها ارائه بدهند هیچ تحول بنیادینی ایجاد نمی شود.

  • ۱۳۹۴-۰۸-۱۹ ۱۰:۰۰

    مهدی گلشنی: اندیشه در جامعه ما خوابیده است

    گلشنی گفت: متاسفانه چون در محیط ما اندیشه خوابیده است، رسانه ها باید مردم را به تفکر و اندیشه تشویق کنند. علم باید محصولش اندیشه باشد نه اینکه فقط به نقل قول و اینها بسنده شود.

  • ۱۳۹۴-۰۸-۱۲ ۱۲:۳۰

    اعوانی: آیا متون دینی با آزادی اندیشه سازگار است؟

    شهین اعوانی، نویسنده و عضو هیات علمی موسسه پژوهشی حکمت و فلسفه در نشست «دیگردوستی و دیگرستیزی از منظر اخلاق و دیدگاه سیاسی اسپینوزا» گفت: «اخلاق»، به عنوان جدی‌ترین، کتاب اسپینوزا شناخته می‌شود. وی در پی پاسخ به این سوال است که آیا متون دینی با آزادی اندیشه سازگار است یا نه؟

  • داستایفسکی ۱۳۹۴-۰۸-۰۷ ۰۹:۴۵

    آبتین گلکار/ به مناسبت یکصدوسی و چهارمین سالمرگ فئودور داستایِفسکی؛

    پس از یک‌و‌نیم قرن چه می‌توان از داستایفسکی آموخت؟

    زندگی بر اساس آموزه‌های داستایفسکی ساده نیست، گاه باید در ساده‌ترین و متعارف‌ترین تصمیم‌گیری‌ها تجدیدنظر کرد و خیر و شر را با ترازوی تازه‌ای سنجید. حداقل آن است که باید کتاب‌های او را خواند و باز خواند و درباره‌ی اندیشه‌ها و مفاهیمشان فکر کرد و درباره‌ی «محق بودن» خودِ داستایفسکی اندیشید.

  • ۱۳۹۴-۰۷-۱۴ ۰۹:۲۰

    نگاهی به اندیشه‌های توماس کوهن

    شهرام تقی‌زاده در این نوشتار به بررسی دیدگاه‌های مورخ، فیزیک‌دان و فیلسوف علم معاصر، توماس کوهن می‌پردازد. به نظر تقی‌زاده خوانش دیدگاه‌های کوهن در مطالعه فلسفه علم، بسیار بااهمیت است.

  • ۱۳۹۴-۰۷-۱۱ ۱۶:۱۰

    بررسی جدیدترین کتاب‌های حوزه اندیشه در شماره جدید مجله «اطلاعات حکمت و معرفت»

    مجله تخصصی «اطلاعات حکمت و معرفت» با انتشار تازه‌های کتاب حوزه تاریخ اندیشه، یکصد و چهاردهمین شماره خود را تجربه کرد.

  • ۱۳۹۴-۰۷-۰۸ ۱۴:۳۰

    پتر زومتور، از «اتمسفر حسی-احساسی» تا « معماری سکوت»

    سکوت در بناها، وجه مهمی از معماری زمتور است. وی با نقد معماری خودنما، ابراز می‌دارد که معماری خوب باید پذیرای مخاطب باشد و اجازه دهد تا او در آن سکونت کند و تجربه‌اش کنند نه اینکه با خودنمایی و حرافی حضورش را بر مخاطب تحمیل کند.

  • ۱۳۹۴-۰۷-۰۷ ۰۹:۳۰

    ثبت نام سیر مطالعاتی آثار و اندیشه‌های امام موسی صدر آغاز شد

    برگزاری دوره‌های سیر مطالعاتی آثار امام موسی صدر با هدف معرفی اندیشه‌های امام موسی صدر از فعالیت‌هایی است که مؤسسه امام موسی صدر در سال ۱۳۹۱ آغاز کرده است.

  • بهشتی ۱۳۹۴-۰۷-۰۶ ۱۱:۰۸

    نقد و بررسی کتاب «مسائل اساسی پدیدارشناسی» (۲)؛

    «ناگفته‎های باقی‌مانده در گفته‎ها»ی هایدگر

    در هایدگر به‌مرور زبان تغییر می‎کند و دشوارتر می‎شود، همان‎طور که در سنت عرفانی «شطح» داریم، در اینجا نیز تعابیر به این شکل شروع می‎شود که به‌زحمت و با دشواری می‎توان با آن همراه شد، زیرا سخن گفتن از نوعی دیگر است؛ بنابراین، نوع دیگر در حال ابداع شدن است، به‎رغم اینکه گفته می‎شود اما احساس می‎شود آن چیزی که باید بیان شود هنوز گفته نشده است؛ یعنی ناگفته‎های باقی‌مانده در گفته‎ها.

  • ۱۳۹۴/۰۷/۰۵

    بذر تحول در علوم انسانی اندیشه احیاگرانه امام خمینی (ره) است

    جمیله علم الهدی معتقد است برای تحول در علوم انسانی باید انگاره سیستمی که ورودی آن علوم انسانی موجود و خروجی آن علوم انسانی مطلوب است را کنار گذاشت و استعاره پرورش و شکوفایی بذر درخت را جایگزین کرد.

  • ۱۳۹۴-۰۷-۰۴ ۰۹:۰۰

    آشنایی با اندیشه های جلال آل احمد در کتاب «جلال اهل قلم»

    چاپ چهارم کتاب «جلال اهل قلم؛ زندگی، آثار و اندیشه های جلال آل احمد» اثر حسن میرزایی از سوی انتشارات سروش منتشر و به بازار نشر عرضه شد.

  • ۱۳۹۴-۰۶-۲۸ ۱۶:۳۰

    مروری بر اندیشه‌های مارتین هایدگر

    خواندن تاریخ اندیشۀ غرب، برای نسل امروز ما یک ضرورت است. یکی از متفکران کلیدی معاصر غربی، «مارتین هایدگر»، فیلسوف معروف آلمانی است.

  • ۱۳۹۴-۰۶-۱۸ ۱۵:۱۰

    سیری در اندیشه و دیدگاه جلال آل احمد

    زندگی او ۲ دوره داشته است، یکی دوره ی جوانی که از نظر سیاسی به مارکسیسم و حزب توده گرایش داشت و دوره ی دوم زندگی وی از هنگامی آغاز می شود که او بعد از شکست سیاسی و سفرش به مکّه نوشتن سفرنامه ای، موسوم به خسی در میقات را آغاز کرد

  • ۱۳۹۴-۰۶-۱۷ ۱۲:۳۰

    کتابشناسی تازه‌های اندیشه

    انتشار ۱۱ عنوان کتاب در حوزه اندیشه دستاورد مؤلفان و مترجمان داخلی در فاصله روزهای ششم تا دهم شهریور ۱۳۹۴ بود که در این میان «الفبای فلسفه» به چاپ هشتم و «آشنایی با ارسطو» به چاپ ششم رسید.

  • ۱۳۹۴-۰۶-۰۲ ۱۵:۲۸

    کتابشناسی تازه‌های اندیشه

    انتشار 9 عنوان کتاب در حوزه اندیشه دستاورد مؤلفان و مترجمان داخلی در فاصله روزهای 21 تا 25 مرداد 1394 بود. آن‌ چه در این گزارش آمده، کتابشناسی تازه‌ترین آثار این بازه زمانی با موضوع‌های منطق، فلسفه، حکمت، فلسفه‌های مضاف و مبانی اندیشه، افزون بر امکان مشاهده جلد و صفحات نخستین آن‌هاست.

  • ۱۳۹۴-۰۶-۰۱ ۱۷:۵۰

    صاحب نظران درباره علوم انسانی چگونه می‌اندیشند؟

    کتاب «علوم انسانی از دیدگاه صاحب نظران» مجموعه مصاحبه و گفت‌وگوهای انجام شده با اندیشمندان حوزه علوم انسانی است که از اواخر سال 1386 تاکنون، هم‌زمان با برگزاری سالانه جشنواره بین‌المللی فارابی به منظور انتشار در نشریه این جشنواره تدوین شده است.

  • ۱۳۹۴-۰۵-۲۷ ۱۶:۱۰

    کتابشناسی تازه‌‌های اندیشه

    انتشار 12 عنوان کتاب در حوزه اندیشه دستاورد مؤلفان و مترجمان داخلی در فاصله روزهای 16 تا 20 مرداد 1394 بود. آن‌ چه در این گزارش آمده، کتابشناسی تازه‌ترین آثار این بازه زمانی با موضوع‌های منطق، فلسفه، حکمت، فلسفه‌های مضاف و مبانی اندیشه افزون بر امکان مشاهده جلد و صفحات نخستین آن‌هاست.

  • ۱۳۹۴-۰۵-۲۷ ۱۲:۱۲

    چیستان‌ و روح تعلیم‌گرایی ناصرخسرو

    ناصرخسرو هم مردم عامی را خوش نمی‌داشت؛ چون در دوره‌ او حکام سلجوقی از عوام برای تار و مار کردن کسانی که روشن‌تر می‌اندیشیدند، سوء استفاده می‌کردند. برای همین بود که ناصرخسرو ناگزیر شد از زادگاهش ـ شهر بلخ ـ کوچ کند و سرانجام سر از یمگان درآورد.

  • ۱۳۹۴-۰۵-۲۴ ۱۴:۰۰

    کتابشناسی تازه‌‌های اندیشه

    انتشار 12 عنوان کتاب در حوزه اندیشه دستاورد مؤلفان و مترجمان داخلی در فاصله روزهای 11 تا 15 مرداد 1394 بود. آن‌ چه در این گزارش آمده، کتابشناسی تازه‌ترین آثار این بازه زمانی با موضوع‌های منطق، فلسفه، حکمت، فلسفه‌های مضاف و مبانی اندیشه افزون بر امکان مشاهده جلد و صفحات نخستین آن‌هاست.

  • ۱۳۹۴-۰۵-۲۱ ۱۶:۰۰

    کتابی درباره تاثیر اندیشه‌های فلاسفه ایران باستان بر فیلسوفان متقدم یونانی

    سیاوش فراهانی ــ مترجم کتاب «فلسفه یونانی متقدم و ایران باستان» ــ ضمن ارائه اطلاعاتی درباره این کتاب معتقد است، یکی از زمینه‌های مغفول‌مانده در بررسی اندیشه ایران، نبود روش دیالکتیکی و تاریخ‌محور است.

  • ۱۳۹۴-۰۴-۲۹ ۱۴:۳۰

    کتابشناسی تازه‌های اندیشه

    7 عنوان کتاب در حوزه اندیشه، دستاورد مؤلفان و مترجمان داخلی در فاصله روزهای ۱۶ تا ۲۰ تیر ۱۳۹۴ است. آن‌ چه در این گزارش آمده، کتابشناسی تازه‌ترین آثار این بازه زمانی با موضوع‌های منطق، فلسفه، حکمت، فلسفه‌های مضاف و مبانی اندیشه به‌علاوه امکان مشاهده جلد و صفحات نخستین آن‌هاست.

  • ۱۳۹۴-۰۴-۲۹ ۱۴:۰۰

    ملکیان: تغییر اندیشه‌ام از سر حقیقت‌طلبی است نه مد روز

    مصطفی ملکیان، متفکر فلسفه اخلاق در پاسخ به این سؤال که کتاب‌های شما حاصل دوره‌‌های فکری مختلفتان است که از آنها فاصله گرفته‌اید. اما هنوز کتاب‌هایتان مبنای استدلال بسیاری است که در دوره‌ای از تفکر گذشته شما سیر می کنند، می‌گوید: حرص و ولع آن دارم که به نوعی به همه برسانم که تفکرات آن موقعم غلط بوده است. به یک نکته واقفم که تغییر اندیشه و فکرم حاصل تبعیت از مد روز نبوده است؛ واقعاً از سر حقیقت‌طلبی است.

  • ۱۳۹۴-۰۴-۲۸ ۱۱:۴۰

    کتابشناسی تازه‌‌های اندیشه

    21 عنوان کتاب در حوزه اندیشه، دستاورد مؤلفان و مترجمان داخلی در فاصله روزهای 21 تا 25 تیر 1394 بود. آن‌ چه در این گزارش آمده، کتابشناسی تازه‌ترین آثار این بازه زمانی با موضوع‌های منطق، فلسفه، حکمت، فلسفه‌های مضاف و مبانی اندیشه به‌علاوه امکان مشاهده جلد و صفحات نخستین آنهاست.

  • نوشتن ۱۳۹۴-۰۴-۲۳ ۱۷:۰۰

    مسعود صادقی؛

    بسیارنویسی یا پربارنویسی!؟

    ما همه‌ی پرنویسان و پرکاران عرصه‌ی علم و نشر را به یک چوب می‌رانیم. عده‌ای از پرنویسان سطحی لزوماً و واقعاً بیشتر ننوشته و نتیجتاً بیشتر نیز نیندیشیده‌اند؛ مثلاً استادی که سی مقاله‌ی علمی-پژوهشی نوشته، اما یازده‌تا را هریک با یکی و یکی را با دو تن و شش‌تا را با یکی دیگر و هفت‌تا را با دو دیگر و تنها پنج‌تا را به تنهایی نگاشته، معلوم است که پرنویسی است که امتیاز بسیاری از محل مقاله کسب کرده، اما واقعاً و شخصاً بسیار ننوشته و به تبع آن بسیار نیز نیندیشیده است

  • ۱۳۹۴-۰۴-۲۲ ۱۰:۱۰

    کتابشناسی تازه‌های اندیشه

    11 عنوان کتاب در حوزه اندیشه، دستاورد مؤلفان و مترجمان داخلی در فاصله روزهای 11 تا 15 تیر 94 بود. آن‌ چه در این گزارش آمده، کتابشناسی تازه‌ترین آثار این بازه زمانی با موضوع‌های منطق، فلسفه، حکمت، فلسفه‌های مضاف و مبانی اندیشه است.

  • ۱۳۹۴-۰۴-۱۵ ۱۷:۲۰

    ارتباطات بین المللی؛ زمینه ساز همدلی و تبادل اندیشه

    مدیر حوزه های علمیه گفت: امروز دشمنان در فضاهای مجازی، نوعی دین گریزی و اختلاف افکنی بین امت اسلامی را ترویج و تبلیغ می کنند و ما نیز باید در شرایط حساس کنونی، دین خود را نسبت به اسلام ادا کنیم.

  • ۱۳۹۴-۰۴-۰۸ ۱۲:۱۰

    کتابشناسی تازه‌های حوزه اندیشه

    10 عنوان کتاب در حوزه اندیشه، دستاورد مؤلفان و مترجمان داخلی در فاصله روزهای 1 تا 5 تیر 94 است. آن‌ چه در این گزارش آمده، کتابشناسی تازه‌ترین آثار این بازه زمانی با موضوع‌های منطق، فلسفه، حکمت، فلسفه‌های مضاف و مبانی اندیشه است.

  • ۱۳۹۴-۰۳-۳۱ ۱۱:۵۰

    کتابشناسی تازه‌ترین آثار حوزه اندیشه از ۱۹ تا ۲۵ خرداد ۹۴

    ۲۳ عنوان کتاب در حوزه اندیشه، دستاورد مؤلفان و مترجمان داخلی در فاصله روزهای ۱۹ تا ۲۵ خرداد ۹۴ است. آن‌ چه در این گزارش آمده، کتابشناسی تازه‌ترین آثار این بازه زمانی با موضوع‌های منطق، فلسفه، حکمت، فلسفه‌های مضاف و مبانی اندیشه است.

  • ۱۳۹۴-۰۳-۲۷ ۰۹:۳۰

    در نشست «سینما نوستالژی» فرهنگ­سرای اندیشه مطرح شد؛

    پورحسینی: باید به تئاتر بازگردم / شیخ زاده: به حال سینمای کودک کشورمان تاسف می­خورم

    نخستین نشست «سینما نوستالژی» با نمایش فیلم کودک «دره شاپرک­ها» با حضور عوامل فیلم در فرهنگ­سرای اندیشه برگزار شد.

  • ۱۳۹۴-۰۳-۱۸ ۱۵:۰۰

    زباله‌دان تاریخ اندیشه کجاست؟

    سید جواد میری در نشست «روایت‌های موازی در علوم انسانی» با محوریت بررسی کتابی به همین نام گفت: اگر بتوانیم تاریخ‌نگاری علوم اجتماعی و علوم انسانی را بازخوانی کنیم، متوجه خواهیم شد که عرصه تاریخ‌نگاری، عرصه مفروضات و ایدئولوژی‌هاست که نیازمند بازبینی نقادانه است.