عرفان

کل اخبار:216

  • ۱۳۹۵-۰۳-۳۰ ۱۵:۴۹

    کرسی ترویجی «تحلیلی از هویت معنا و استلزامات آن در تماشاگه عرفان» برگزار می شود

    کرسی ترویجی «تحلیلی از هویت معنا و استلزامات آن در تماشاگه عرفان» در دانشگاه قم برگزار می شود

  • لکان ۱۳۹۵-۰۳-۰۸ ۰۹:۱۸

    پاسخ منتقد کتاب فرهنگ مقدماتی اصطلاحات روان‌کاوی لکانی به جوابیه مولف آن(۲)؛

    عرفان و اهلیت گفتن، شنفتن و نوشتن

    از دید ایشان من به‌عنوان کسی که نااهل است نمونه بارز دریافت چرایی سخن مضحک عارفان‌ام. نخست این‌که: «من بی‌نوا بندگکی سر به را نبودم و راه بهشت مینوی من بزرو طوع و خاکساری نبود.» (شاملو) و از این‌رو بسی مفتخرم که اهلیت ادعایی آنان را ندارم. دو این‌که چگونه آنان را هنوز پس هفت‌صد سال، «اهلیت گفت» نیست و دیگران و را «اهلیت شنفتن»؟ کاشکی آنان را اهلیت نوشتن بودی! سه این‌که مگر در عرفان چنان که نقل کرده‌اند تا ثابت کنند من نمی‌فهمم، سخن از نااهل و نامحرم و راز و رمز هستی نیست؟

  • لکان ۱۳۹۵-۰۳-۰۴ ۱۰:۰۲

    پاسخ منتقد کتاب فرهنگ مقدماتی اصطلاحات روان‌کاوی لکانی به جوابیه مولف آن(۱)؛

    پاسخ‌نما به‌مثابه انحراف مضاعف

    کار ایشان را انشانویسی نامیده‌ام. نه از سر توهین، برعکس ایشان معنای واژگانی را که به‌کار می‌برم می‌دانم. انشانویسی تئوریک ویژگی‌هایی دارد که همه در کار ایشان موج می‌زند. انشا تنش ندارد؛ همه‌چیز در نهایت در دل همزیستی مسالمت‌آمیزی حل می‌شود. (عوام‌پسندی تئوریک) انشا خاطره تعریف می‌کند تا به خیال انشانویس استدلالی برای ادعا طرح کرده باشد. انشا مدعی روش علمی تفسیر است اما بی‌هیچ روش و چارچوب علمی.

  • نراقی ۱۳۹۵-۰۲-۲۶ ۰۹:۰۵

    نگاهی به کتاب «حدیث حاضر و غایب» به قلم آرش نراقی (۲)؛

    الهیات غیبت و مسئله‌ی قدیسه ترزا

    از تجربه‌ی ترزا می‌توان آموخت این است که ترزا به واقع یک قدیس یا یک عارف نبود، چون از آن آرامش روحی و انقیاد قلبی‌ای که عرفایی همچون مایستراکهارت، فرانسوا آسیزی، مولوی و یا عین‌القضات داشته‌اند بی‌بهره بوده است، اگرچه شکی نیست که انسانی خیرخواه و بشردوست و مهربان بوده است. کوتاه سخن آنکه نراقی علی‌رغم شروع فلسفی و نسبتاً علمی کتابش نتوانسته ادعاهایش را بر کرسی قبول بنشاند و برداشت او از الهیات غیبت انسجام علمی ندارد و نامستدل است.

  • ۱۳۹۵-۰۲-۲۰ ۰۹:۲۰

    تعريف منطقی و نظری عرفان از نظر عبدالحسین خسروپناه

    خسروپناه، رئیس موسسه پژوهشی حکمت و فلسفه گفت: این فناری در کتاب «مصباح الأنس» علم اديان را به عرفان تشبيه می کند زيرا او معتقد است دين اسلام و دين الهي چيزي جز عرفان نيست.

  • ۱۳۹۵-۰۱-۲۸ ۰۹:۴۰

    بازشناسی کشف‌الاسرار میبدی در «هرمنوتیک صوفیانه»

    مرکز پژوهشی میراث مکتوب هشتمین کتاب از مجموعه «متن‌شناسی»‌ را به انتشار کتابی با عنوان «هرمنوتیک صوفیانه؛ کشف‌الاسرار میبدی» اختصاص داد. این اثر با تحقیق «آنابل کیلر»، ترجمه جواد قاسمی و پیشگفتار استاد نصرالله پورجوادی منتشر شده است.

  • لکان ۱۳۹۵-۰۱-۲۸ ۰۸:۲۴

    پاسخ مترجم کتاب فرهنگ مقدماتی اصطلاحات روان‌کاوی لکانی به مقاله «خنثی‌سازی اندیشه‌ی انتقادی»؛

    نقد به‌مثابه ترور فرهنگی: تبارشناسی پایان‌های زوال

    نمی‌دانم به چه شیوه‌ای می‌توان «تأخیر عجولانه‌ی» متن «خنثی‌سازی اندیشه‌ی انتقادی» را پاسخ داد چراکه نگارنده گمان بر نقد و نوشتاری نقادانه دارد که گاهی با تمام سعی‌ای که می‌توان در جدیت خوانش داشت، مضحک می‌نماید، چراکه برداشت‌های تقلیدی و تکراری خود را در «به ظاهر» نقد عرفان به «تصویری از عرفان» نسبت می‌دهد.

  • ۱۳۹۵-۰۱-۲۵ ۱۳:۲۰

    نسبت روایت فتح به مقالات آوینی نسبت عرفان عملی به عرفان نظری است

    یامین پور گفت: تمام آنچه آوینی آموخته در قالب روایت فتح تجلی پیدا می کند. در روایت فتح، شأن نظری آوینی دیده می شود. اگر امثال او نبودند فیلم سازهای غربی به بت دانشگاه های ما تبدیل می شدند.

  • ۱۳۹۵-۰۱-۲۵ ۱۱:۰۸

    یثربی: عطار، عرفان را به معنی عمیق آن وارد ادبیات فارسی کرد

    عطار نیشابوری یکی از عارفان و شاعران بزرگ ایران است که تحول عمیقی در عرفان اسلامی ایجاد کرده است وی در زمینه عرفان یک صاحب نظر کامل و مقلد دیگر عرفا یا ادبا نیست به عبارتی خودش مبتکر است.

  • ۱۳۹۵-۰۱-۲۳ ۱۱:۳۳

    انتشار هشتمین فصلنامه «نقد کتاب کلام فلسفه، عرفان»/ از فرهنگ و اندیشه فیلسوف زمانه تا هایدگر واپسین

    هفتمین و هشتمین شماره از فصلنامه «نقد کتاب کلام، فلسفه، عرفان» با انتشار مقالاتی از استادان فلسفه و معرفی و نقد آثار حوزه فلسفه منتشر شد.

  • ۱۳۹۵-۰۱-۱۵ ۱۱:۴۵

    نصرالله پورجوادی :طبیعت مرتبه‌ای از عالم جان است

    وقتی طبیعت جان و شعور داشته باشد، شعور یک نوع آگاهی است؛ پس طبیعت آگاهی دارد و آن وقت رابطه انسان با چیزهایی که شعور و آگاهی دارند، باید متفاوت باشد و ارتباط و نسبیتی که با آنها دارد باید فرق کند.

  • ۱۳۹۴-۱۲-۱۲ ۱۲:۳۰

    «جذبه» از نگاه مولانا

    استاد ادبیات و عرفان دانشگاه اصفهان گفت: ««جذبه» برای مولوی از چنان اهمیتی برخوردار است که از نظر او نیل به مقصود اصلی جز با جذبه الهی حاصل نمی‌شود.

  • ۱۳۹۴-۱۲-۰۹ ۱۹:۰۰

    استعاره‌های عرفانی در ادبیات فارسی

    عضو هیئت علمی دانشگاه شهید بهشتی گفت: زبان مورد استفاده عرفا در بیان تجارب عرفانی‌شان نه زبان عبارات که زبان اشاره است.

  • ۱۳۹۴-۱۲-۰۵ ۱۵:۴۵

    نقد عرفان های صوفیانه منتشر شد

    کتاب نقد عرفان های صوفیانه نوشته حجت الاسلام حسین روحانی نژاد از سوی انتشارات پژوهشگاه فرهنگ و اندیشه اسلامی منتشر شد.

  • لکان ۱۳۹۴-۱۲-۰۲ ۰۹:۵۴

    نقدی بر مقایسه روانکاوی لکانی با عرفان و شعر ایرانی؛

    خنثی‌سازی‌ اندیشه‌‌‌ی انتقادی

    کوشیده می‌شود میان تاریخ اندیشه در ایران و تاریخ اندیشه در غرب، بدون توجه به زمینه و شرایط دو وضع گسسته از هم، پیوندی برقرار شود که هر دو را یک‌سان بینگارد. این پیوسته‌سازی گسستگی‌های تاریخی میان دو میدان نظری متفاوت، چیزی جز جعل تاریخ هر دو نیست. در این وضعیت، «نقد» به جای فعالیتی عریانگر، با قبض مفاهیم انتقادی و هم زدن آن با مُشتی فرض نخ‌نما و چاشنی چند شاهد مثال از مولوی و دیگران، به گزارشی بی‌خاصیت می‌ماند که خود را در پس جادوی آکروبات و جذابیت هم‌زمان جا زدن با غرب می‌پوشاند.

  • ۱۳۹۴-۱۱-۱۳ ۱۴:۰۰

    ۱۰ کتاب از گروه «دین» به مرحله دوم داوری کتاب سال راه یافتند/ از فقه و اصول تا اخلاق، عرفان و ادیان

    ۱۰ اثر از گروه‌های «فقه و اصول»، «اخلاق»، «عرفان»، «سیره معصومین (ع)» و «ادیان دیگر» به مرحله دوم داوری سی و سومین جایزه کتاب سال جمهوری اسلامی ایران راه یافتند. در این گزارش کتاب‌های گروه‌های مختلف حوزه دین معرفی کوتاهی شده است.

  • ۱۳۹۴-۱۰-۲۰ ۱۴:۰۰

    ضیایی جدال فیلسوفان و شاعران را در سه دفتر بررسی می‌کند

    سید عبدالحمید ضیایی، نویسنده و پژوهشگر حوزه عرفان و فلسفه از بررسی جدال بین فیلسوفان و شاعران در سه دفتر مستقل خبر داد و گفت: در زمینه فلسفه ادبیات با فقر منابع مواجه هستیم و در این سه دفتر به بررسی نزاع بین این دو گروه، فلسفه هنر و ادبیات از منظر فلسفی پرداخته‌ام.

  • ۱۳۹۴-۱۰-۰۷ ۱۷:۴۵

    عرفان‌ یعنی‌ قبول‌ دوئالیسم‌ عقل‌ كلی‌ و عقل‌ جزئی‌ / دکتر سید حسین نصر

    اسلام‌ در صورتی‌ كه‌ ابعاد و اعماق‌ آن‌ تبیین‌ و تشریح‌ شود، می‌تواند در میان‌ غیر مسلمانان‌ بصیر و آگاه‌ و همچنین‌ در میان‌ خود جوانان‌ مسلمان‌ تحصیل‌ كرده‌ی‌ غرب‌ احترام‌ و حتی‌ هواداری‌ و تعلق‌ خاطر به‌ دست‌ آورد، نه‌ با ارائه‌ی‌ آن‌ به‌ مثابه‌ ترجمه‌ی‌ دیگری‌ از ایدئولوژیها و مكاتب‌ غربی‌ كه‌ گهگاهی‌ امروزه‌ در غرب‌ مُد شده‌ است‌. از این‌ بالاتر، می‌توان‌ اسلام‌ را به‌ عنوان‌ یك‌ جایگزین‌ و بدیل‌ روشن‌ و صریح‌ برای‌ مكاتب‌ مذكور مطرح‌ كرد كه‌ می‌تواند برنامه‌ی‌ كاملی‌ برای‌ حیات‌ بشری‌ و حتی‌ كل‌ رفتارهای‌ انسان‌ در جهان‌ امروز ارائه‌ نماید.

  • ۱۳۹۴-۰۹-۳۰ ۱۴:۴۵

    همراهی عقل و عشق و عرفان در فرهنگ ایرانی / مقصود فراستخواه

    رفان خردگرایانه سینوی، عاشقانه‌بودن است. به استناد «رساله‌عشق» او، این عشق در كل هستی سریان دارد. نیرویی است كه همه ذرات را به‌سوی خیر و كمال سوق می‌دهد، تمام حركات عالم از عدم تا به وجود و در وجود از نقص تا به كمال، تابع حركات شوقیه است.

  • قمشه ای ۱۳۹۴-۰۹-۲۴ ۱۶:۲۶

    محی الدین الهی قمشه ای، حکیم معرفت و محبت

    جمعی از محققان

    این حکیم والامقام علاوه بر اینکه مدرسی توانمند و جامع معقول و منقول بود، نوآوری‌ها و ابتکارهایی دارد که بحث آنها در رشد و تولید علم از اهمیت بسزایی برخوردار است

  • رضا داوری اردکانی ۱۳۹۴-۰۹-۲۴ ۰۸:۵۷

    رضا داوری اردکانی؛

    ملاحظاتی درباره حکمت

    آیا حکمت ایمانیان همان حکمت عارفان است؟ نظر شمس تبریزی هر چه باشد شیخ بهاءالدین عاملی حکمت ایمانیان را در برابر حکمت یونانیان قرار داده است. اهل فلسفه ما از همان آغاز که به جستجو و آموزش فلسفه پرداختند حکمت را عین فلسفه یا وجه و صورتی از آن دانستند.

  • ۱۳۹۴-۰۹-۲۳ ۱۴:۱۵

    یک استاد ادبیات و عرفان مطرح کرد: جای خالی شرح دقیق علمی از «مثنوی» مولوی

    یک استاد ادبیات و عرفان گفت: علی‌رغم شرح‌های گوناگونی که بر مثنوی مولوی نگاشته شده است هنوز هم جای خالی یک شرح دقیق علمی احساس می‌شود.

  • ۱۳۹۴-۰۹-۰۷ ۱۵:۴۵

    كتاب «مبانی عرفانی هنر و معماری اسلامی» به چاپ سوم رسید

    كتاب «مبانی عرفانی هنر و معماری اسلامی» در دو دفتر جداگانه (وحدت وجود و وحدت شهود) و (كیمیای خیال) نوشته دكتر حسن بلخاری قهی به چاپ سوم رسید.

  • حافظ ۱۳۹۴-۰۹-۰۱ ۱۵:۰۳

    عرفان آفاقی و انفسی حافظ

    ایرج امیرضیایی

    شعر و تفکر جامعه ایران، همبسته تاریخی بوده‌اند. شاعران قدیم مانند خیام، سعدی، مولوی و حافظ با دانش ژرف فلسفی، کلامی، عرفانی، باورهایشان را در سرودهای نغزشان آورده‌اند.

  • فلسفه عرفان ۱۳۹۴-۰۸-۱۵ ۱۴:۵۹

    فلسفه عرفان: ماهیت و مؤلفه‌ها

    علی فضلی

    این کتاب در مقام پاسخ به چیستی ماهیت و مؤلفه‌های دانش فلسفه عرفان است.

  • ۱۳۹۴-۰۷-۲۸ ۱۲:۵۰

    عرفان عملی در نهج البلاغه

    سلسله گفتارهایی پیرامون عرفان عملی در نهج البلاغه به میزبانی پژوهشگاه علوم انسانی و مطالعات فرهنگی برگزار می شود.

  • ۱۳۹۴-۰۷-۲۶ ۱۴:۵۰

    بررسی نگاه عرفان پژوهان معاصر به عارفان ایرانی

    سلسله نشست های معرفی عارفان ایرانی از نگاه عرفان پژوهان بزرگ معاصر به میزبانی خانه اندیشمندان علوم انسانی برگزار می شود.

  • ۱۳۹۴-۰۷-۲۳ ۱۳:۵۰

    مصطفی ملکیان: تنها راه صلح در جهان نگرش عرفانی است

    در باب عرفان بارها و بارها و به كرات به مناسبت پیشگیری نیك‌خواهانه و دلسوزانه از وقوع بسیاری از خطاها، گفته‌ام كه عرفان در فرهنگ ما با بسیاری از چیزها خلط می‌شود. برای اینكه این خلط صورت نگیرد، دایما گوشزد كرده‌ام كه باید تفاوت میان عرفان و پدیده‌های هم‌مرز واقعا یا هم‌مرز به حسب گمان و ظن خودمان را بدانیم.

  • ۱۳۹۴-۰۷-۰۶ ۱۴:۱۰

    ملکیان: «دین»، «عرفان» و «اخلاق» سه شاخه پراقبال از شاخه‌های روانشناسی است

    پنج نوع زندگی باعث می‌شود، روانشناسی دین، عرفان، فلسفه، اخلاق و روانشناسی هنری به وجود بیاید. البته باید بگویم دو قسم از روانشناسی فلسفه و روانشناسی هنری، کمترین اقبال را در میان پژوهشگران داشته‌اند. سه شاخه روانشناسی «دین»، «عرفان» و «اخلاق» سه شاخه پراقبال در میان شاخه‌های روانشناسی است.

  • ۱۳۹۴-۰۶-۰۷ ۱۵:۴۰

    شیخ ابوالحسن خرقانی ابرآگاه عرفان ایران

    گویند شیخ ابوالحسن خرقانی بر سر در خانقاه خود نوشته بود: «هر کس که در این سرا درآید نانش دهید و از ایمانش مپرسید چه آنکس که به درگاه باری تعالی به جان ارزد. البته برخوان بوالحسن به نان ارزد.»