شعر

کل اخبار:552

  • ۱۳۹۷-۱۰-۱۵ ۱۵:۴۰

    جایگاه شاعران زن در فضای مردسالارانه شعر معاصر

    عباس صفاری در یادداشتی به بررسی فضای حاکم بر بازار نشر ایران برای انتشار دفاتر اشعار بانوان شاعر پرداخت.

  • ۱۳۹۷-۱۰-۱۰ ۱۶:۴۰

    سهراب سپهری شاعر طبیعت / دکتر حسین معصومی همدانی

    سپهری را غالباً شاعری می‌شناسند که به جهان خرم است، با خود و جهان و خدایش یکی است، اما این تصور جز در مورد دوره‌ای از شعر او، دوره حجم سبز و صدای پای آب درست نیست.

  • ۱۳۹۷-۱۰-۱۰ ۱۶:۲۰

    عبیدزاکانی، یکی از ارکان ادبیات انتقادی فارسی

    عبید زاکانی شاعری است که کمتر درباره‌ زندگی و آثارش کار شده است و امید است با برگزاری درس‌گفتارهایی درباره عبید زاکانی در یک سال آینده، کارنامه عبیدپژوهی پربرگ و بارتر شود. ‏

  • شب های روشن ۱۳۹۷-۰۹-۲۴ ۱۰:۰۲

    نگاهی به سینمای شاعرانه (۲)؛

    تماشاگر سینمای شاعرانه باید تماشاگری اندیشمند باشد

    در کشور ما واکنش‌های برخی از منتقدین، پژوهشگران و فیلم‌سازان به پدیده‌ای به نام «سینمای شاعرانه» تهاجمی و منفی است. چند ماه پیش در مصاحبۀ یکی از فیلم‌سازان مشهور و پرتجربه خواندم که گفته بود «این اصطلاحِ سینمای شاعرانه مزخرف است.» برخی نیز اصرار دارند که اصلاً چنین چیزی وجود ندارد؛ با این نگرش‌ها نمی‌شود پدیده‌ای آشکار در تاریخ سینمای ایران و جهان را انکار کرد.

  • فرشته حکمت ۱۳۹۷-۰۹-۱۸ ۱۳:۱۲

    سینمای شاعرانه چیست و نسبت آن با سینمای ایران کجاست؟ (۱)؛

    سینمای شعر، سینمای اندیشه

    ساده‌ترین پندار این است که فیلم شاعرانه را فیلمی بدانیم که برخوردار از دیالوگ‌ها یا مونولوگ‌های شاعرانه باشد؛ مثلاً در مورد «خانه سیاه است»، برداشت می‌شود که چون فروغ فرخزاد یک شاعر است و بخشی از نریشن این فیلم را شاعرانه نوشته، پس این فیلم به اعتبار نریشن شاعرانه‌اش و به اعتبار شاعر فیلم‌سازش فیلمی شاعرانه است؛ پس کسی می‌تواند فیلم شاعرانه بسازد که خودش شاعر کلمه باشد؛ همۀ این‌ها برداشت‌های نادرستی است.

  • ۱۳۹۷-۰۹-۱۱ ۱۷:۰۰

    سیاستِ شعر

    چرا شعر از نیرومندترین پدیده‌های زندگی روزمره انسان است؟

  • مجید کیانی ۱۳۹۷/۰۹/۰۵

    گفت و گوی فرهنگ امروز با مجید کیانی در مورد تغییر و تحولات موسیقی سنتی ایرانی؛

    صدای ساز ما باید ایرانی باشد

    متأسفانه موسیقی‌ای که ما دهه‌های قبل از رادیو یا موسیقی گلها شنیدیم، معمولاً حالتی تخدیری دارد. در واقع رادیو وسیله‌ای است که می‌خواهد ارتباط موسیقی را با مردم برقرار کند و به‌ناچار باید گرایش‌های مردم‌پسند داشته باشد. اما در این گرایش‌ها بخش‌های حماسه‌مانند و فردوسی‌گونه‌اش یا سعدی و مولانا و حافظ‌مانندش کمی ضعیف می‌شود و موسیقی مقداری حالت تخدیر به خود می‌گیرد و اندیشمندانه با آن برخورد نمی‌شود.

  • ۱۳۹۷-۰۷-۱۸ ۰۹:۲۲

    سید فتح‌الله مجتبایی: امثال شاملو و اخوان با شعرشان به عوام‌الناس رشوه می‌دادند

    نادرپور میانه‌ای با شعری که اخوان یا شاملو مبلغش بودند نداشت، نادرپور حتی به نیما هم ارادتی نداشت. امثال شاملو و اخوان با شعرشان به عوام‌الناس رشوه می‌دادند درحالی‌که نادرپور نیازی به چنین ستایش‌هایی از مردم احساس نمی‌کرد. گاهی که آدم پیش‌پا افتاده‌ای از شعرش تمجید می‌کرد حتی می‌شد که بدش بیاید ولی اگر خانلری یا مثلا رهی معیری شعرش را می‌پسندیدند برایش مهم بود. نادرپور حاضر نبود برای محبوبیت نزد عوام‌الناس در شعرش به آن‌ها رشوه بدهد حال آن‌که شاملو عاشق چنین محبوبیتی بود. در آن زمان نادر پور به مراتب از شاملو معروف‌تر بود.

  • ۱۳۹۷-۰۷-۱۷ ۱۴:۰۰

    ارسطو اولین کسی است که رساله‌ای در باب نقد شعر می نویسد

    یوسف ثانی گفت: ارسطو در واقع بنیان‌گذار نقد شعر در تاریخ کتاب نویسی بشر است و اولین کسی است که رساله‌ای در باب نقد شعر به نحو علمی و دقیق می‌نویسد و هر کسی در این باره با او سخن گفته است.

  • ۱۳۹۷-۰۷-۱۵ ۱۴:۴۰

    شاملو هم درباره سهراب تجدید نظر کرد

    محمود معتقدی، شاعر و منتقد ادبی، معتقد است صحبت‌های شاملو درباره سهراب افراطی بود و بعدها نیز خود شاملو به همین موضوع پی برد و به همین دلیل نظرش را تغییر داد. به اعتقاد من شاملو در شرایط سیاسی آن روزها و در روزگاری که «ابراهیم در آتش» و «شکفتن در مه»‌ را چاپ کرده بود، نمی‌توانست با شاعری مثل سهراب هم نظر باشد و همین موارد باعث شده بود تا او آن دیدگاه‌ها را نسبت به سهراب داشته باشد اما وقتی آب‌ها از آسیاب افتاد شاملو هم به این نتیجه رسید که درباره حرف‌های گذشته تجدید نظر کند.

  • ۱۳۹۷-۰۷-۰۹ ۱۳:۰۰

    گفتمان چپ آدرس اشتباهی به جامعه داد/ این کتاب از خون حرف می‌زند اما مخالف خون‌ریزی است

    ​کورش کرم‌پور، شاعر در گفت‌وگوی مفصلی به وضعیت شعر مدنی، شعر سیاسی و شعر اجتماعی پرداخت. او در این گفت‌وگو به اشتباهات لیدرهای جریان چپ و روشنفکر جامعه اشاره کرد و آنها را مقصران اصلی شکل نگرفتن شعر مدنی دانست.

  • ۱۳۹۷-۰۶-۲۶ ۱۲:۰۰

    چرا نیما یوشیج در دوره رضاشاه کتاب شعری چاپ نکرد؟/تعهد کتبی که صادق هدایت به اداره سانسور سپرد

    سختگیری‌های اداره کل شهربانی در زمینه تالیف و چاپ کتاب در دوره رضاشاه آن چنان شدید بود که کمتر اندیشمندی حاضر می‌شد به این حوزه وارد شود، مگر آنهایی که در چارچوب دستگاه‌های رسمی، مانند فرهنگستان یا سازمان پرورش افکار به فعالیت‌های فرهنگی می‌پرداختند.

  • ۱۳۹۷-۰۶-۱۸ ۱۱:۴۰

    رازمندی عالم نقطه مشترک فلسفه و شعر است/ شعر و پرسش‌های بنیادین

    محمد مهدی سیار، شاعر و دانش آموخته فلسفه با بیان اینکه رازمندی عالم نقطه اشتراک شعر و فلسفه است، گفت: اگر شعر خود را درگیر بنیادی ترین پرسش ها نکند، کارایی ندارد.

  • ۱۳۹۷-۰۶-۱۷ ۱۵:۴۰

    شعر دیگر یک شکل ادبی فراموش شده نزد فرانسوی‌هاست

    رضا افشارنادری، دانش‌آموخته دکتری ادبیات فارسی از دانشگاه سوربن می‌گوید: شناختی که فرانسوی‌ها از شعر فارسی دارند، بیشتر محدود به شعر کلاسیک است. البته شاعرانی چون سعدی، حافظ و خیام در میان فرانسوی‌ها شناخته شده هستند و می‌توان گفت که در میان فرانسویان، معروف‌ترین شاعر ایرانی خیام و محبوب‌ترین آن‌ها حافظ است و معروف است که ایرانی‌ها همیشه، خیام در جیب‌شان و حافظ در قلب‌شان است. متاسفانه فردوسی که در رابطه مستقیم با هویت و ماهیت ایرانی و زبان فارسی است را خیلی کم می‌شناسند.

  • ۱۳۹۷-۰۶-۱۲ ۱۰:۴۰

    آیا عینک‌ کیارستمی و ساموئل بکت شبیه هم است؟

    حسام عابدینی می‌گوید: شعرهای کیارستمی نیز همانند عکس‌هایش است. او هفت جلد کتاب شعر دارد که در این هفت جلد یک بیت از شعر سعدی یا سهراب را در میان صفحه نوشته و باقی صفحه سفید و خالی است. او بافتار و ابیات قبل و بعد از آن را حذف کرده و قسمتی از آن را آورده است؛ آن صفحه سفید به ما کمک می‌کند بر همین یک بیت شعر تمرکز کنیم.

  • ۱۳۹۷-۰۶-۰۴ ۱۳:۰۰

    برگزاری کلاس‌های شاعری در دانشگاه آکسفورد

    دانشگاه آکسفورد به واسطه انجمن شعر این دانشگاه کلاس‌ها و دوره‌های تحصیلی شاعری برای دانشجویان این دانشگاه برگزار می‌کند.

  • ۱۳۹۷-۰۵-۲۸ ۱۳:۴۰

    شعرهایم را فروغ فرخزاد تصحیح کرد/خود ایرانی‌ها با زبان فارسی ستیز کردند نه عرب‌ها

    آذرتاش آذرنوش که از مهم‌ترین شخصیت‌های پژوهشی ما در حوزه ادبیات عرب است در گفت‌وگویی صمیمانه از خاطرات زندگی خود گفت و برای اولین بار از همسایه بودنشان با فروغ فرخزاد تعریف کرد و اینکه شعرهایی می‌نوشته و برای تصحیح به فروغ فرخزاد می‌داده است.

  • ۱۳۹۷-۰۵-۱۵ ۱۶:۲۰

    دو مضمون عمده در شعر بهار وطن و آزادی است

    حسن بلخاری در نشست علمی بهار مشروطه گفت: در جریان مشروطه با حضور مرحوم محمدتقی بهار و ادیب‌الممالک فراهانی که این دو نفر حلقه واسط سنت‌های ادبی گذشته و حال هستند، مضمون شعرها تغییر می‌کند. در مشروطه ادبیات و شعر که به خصوص تاثیر فراوانی بر روح و احساس مخاطب دارد، دچار تغییر در مضمون شد و ملیت، وطن، قانون، نظم،مسئولیت اجتماعی وارد شعر شد.

  • ۱۳۹۷-۰۴-۲۳ ۱۴:۲۰

    سیروس نوذری: شعر شاملو ضربه بزرگی به مهدی حمیدی‌ زد

    معروف است که مهدی حمیدی‌شیرازی یکی از مخالفان سرسخت شعر نیمایی بود و در این راه سرزنش‌های بسیاری را از طرفداران آن شعر شنید. اما سیروس نوذری معتقد است: درمورد مهدی حمیدی باید منصفانه‌تر صحبت شود، چون در مورد او خیلی جفا شده و شاید مستحق این نبود که با او اینگونه برخورد شود. البته شاید یک مقدار هم شاملو در این قضیه نقش داشت. این کار ضربه بزرگی به حمیدی زد.

  • ۱۳۹۷-۰۴-۱۱ ۱۲:۴۰

    گفت‌وگو با حافظ موسوی به مناسبت انتشار کتاب «آنتولوژی شعر اجتماعی ایران»: شعر عالی‌ترین زبانِ روح جمعی یک جامعه است

    در نقد ادبی ما از دهه چهل تا دهه هفتاد دو گرایش عمده وجود داشت. گروهی از منتقدان ما آثار ادبی را از حیث معنا و محتوا بررسی می‌کردند و نگاهی هم به جامعه‌شناسی ادبیات از نوع لوکاچی آن داشتند؛ گروهی دیگر به شعر از حیث فرم و ساختمندی توجه می‌کردند.

  • زیبایی شناسی ۱۳۹۷-۰۳-۰۹ ۱۲:۰۱

    مقدمه‌ای بر تاریخ زیبایی‌شناسی مدرن؛

    هنر در خدمت روشنگری

    این ایده که شعر، و شاید هنرهای دیگر، می‌توانند مجموعه کاملی از امکانات را برای عاطفه، انگیزه و کنش انسان بازنمایانند و با این توان و شدت همین کار را برای دعوت ما به سوی نیکی و دوری ما از بدی و شرارت انجام می‌دهند، خواه به عنوان نقدی بر علیه افلاطون در دیدگاه ارسطو باشد یا دفاع از افلاطون همانگونه که مدنظر سیدنی بود، برای قرن‌ها و پیش از شکلگیری رشته تخصصی زیبایی‌شناسی در قرن هیجدهم هسته اصلی  اندیشه غربی  درباره هنر بود.

  • ۱۳۹۷-۰۳-۰۲ ۱۶:۲۰

    ایام عزت مستدام/ به مناسبت تولد جناب استاد محمد علی موحد

    موحد بهتر از همه ما می‌داند که برای یافتن پاسخ آن سوال بنیادین، نمی‌توان به واکاوی زوایای پیچیده قراردادهای تاریخی و کندوکاو در زیر و بم مذاکرات جانفرسای نمایندگان ایرانی و در راس ایشان دکتر محمد مصدق در مجامع بین‌المللی اکتفا کرد، بلکه باید فراتر از همه نگرش‌های قالبی به تاریخ جنجالی و بحث‌برانگیز ایران، به هزارتوی آن گام گذاشت.

  • ۱۳۹۷-۰۳-۰۱ ۱۵:۰۰

    سخنرانی خسرو سینایی درباره یک کتاب جدید شعر

    کتاب شعر مونا رضاپور با حضور خسرو سینایی رونمایی شد.

  • ۱۳۹۷-۰۲-۱۷ ۱۳:۴۰

    سعدی در تقابل با قدرت مداران

    تقابل سعدی با قدرت مداران چگونه در شعر جلوه کرد؟

  • ۱۳۹۷-۰۲-۱۶ ۱۱:۴۰

    «آنتولوژی شعر اجتماعی ایران» و « آنتولوژی داستان کوتاه فارسی» در نمایشگاه کتاب

    نشر وراء دو کتاب جدید در حوزه ادبیات داستانی و شعر منتشر و برای اولین بار در نمایشگاه کتاب عرضه کرده است.

  • ۱۳۹۷-۰۱-۲۸ ۱۴:۲۰

    ​پروین دولت‌آبادی نقطه تلاقی عرفان، موسیقی و شعر کودک در ایران

    زهره قایینی نویسنده و از پایه‌گذاران موسسه پژوهشی تاریخ ادبیات کودکان معتقد است پروین دولت آبادی نقطه تلاقی عرفان، موسیقی سنتی و شعر کودک در ایران بود، او به مناسبت ۲۷ اردیبهشت، سال‌روز درگذشت پروین دولت‌آبادی در یادداشتی به زوایای پنهانی از زندگی این شاعر توانا پرداخته است.

  • خاکستر ۱۳۹۷-۰۱-۲۷ ۱۴:۲۹

    خاکسترهای گرم شومینه صد سال شعر انگلیسی‌زبان

    گردآوری و ترجمه: مرتضی پاشاپور

    در این کتاب گزیده‌ای از اشعار مهم‌ترین شاعران انگلیسی‌زبان قرن اخیر، از توماس هاردی و کیپلینگ و دی. اچ. لارنس گرفته تا ریچارد براتیگان و مارگارت اتوود، همراه با معرفی کوتاه هر شاعر و دیدگاه‌هایش گرد آمده است.

  • ۱۳۹۷-۰۱-۱۹ ۱۲:۴۰

    شعر در دنیای انسان مدرن

    اغلب سروده­‌های این کتاب شعرهای بلندی هستند با ساختار متشکل که زبان و مضمون آن‌ها درهم تنیده شده است. سعدی گل‌بیانی شاعری تجربه‌­گراست که آوانگاردیسم را در متن شعر و جامعه مدرن امروزی جست­وجو می­‌کند.

  • ۱۳۹۶-۱۲-۲۱ ۰۹:۲۵

    دوازدهمین دوره شعر خبرنگاران برگزیدگانش را شناخت

    آئین اختتامیه دوازدهمین جایزه کتاب سال شعر به انتخاب خبرنگاران برگزار شد و برگزیدگان این دوره معرفی شدند.

  • ۱۳۹۶-۱۲-۰۷ ۰۹:۴۰

    عادت‌های نوشتن اسدالله شعبانی/ وقتی بهار پنجره‌ام را گشود

    اسدالله شعبانی، عاشق شاهنامه است و شاهنامه او را به همسرش می‌رساند، در جوانی دیوانه‌وار شکسپیر می‌خوانده و تاثیرات زیادی از فروغ و حافظ گرفته است. «وقتی بهار پنجره‌ام را گشود/ دیگر پرنده‌ای با من نمی‌سرود» اولین شعری است که از او چاپ شده است.