تمدن اسلامی

کل اخبار:127

  • ۱۳۹۴-۰۸-۰۷ ۱۰:۴۰

    موحد: مساله امروز فلسفه مشکل زبانی با منطق قدیم است/ لازمه احیای عصر طلایی تمدن اسلامی

    ضیاء موحد، استاد فلسفه و منطق در نشست نقد و بررسی کتاب «مطالع الانوار» اثر قطب‌الدین رازی گفت: رساله «مطالع الانوار» به دارا بودن متنی سنگین معروف است و در واقع مساله امروز فلسفه در این است که ما با «زبان» منطق قدیم مشکل داریم.

  • احمد تمیم داری ۱۳۹۴/۰۷/۲۹

    گفت‌وگو با احمد تمیم‎داری؛

    آموزش زبان‌های بیگانه، نیاز امروز ترجمه

    بنگلادش کشور خیلی فقیری است، اما در دانشگاه‌هایش مرکز آموزش زبان‌های بیگانه دایر کرده است و ۱۵ زبان تدریس می‌شود. در بین اساتید ایرانی جست‎وجو کنید و ببینید چند تن حتی زبان انگلیسی می‌دانند؟ انگشت‌شمار هستند. زبان‌ها را نمی‌دانیم چون برای آن‌ها شغل ایجاد نکردیم و نیاز آن هنوز احساس نمی‌شود.

  • ۱۳۹۴-۰۷-۰۹ ۱۲:۱۵

    نادری: در نزاع درونی تمدن اسلامی، ایران برنده می‌شود

    احمد نادری در نشست نقد و بررسی کتاب «ژئوپلیتیک شیعه و اسلام سیاسی در خاورمیانه» گفت: در دل تمدن اسلامی یک نزاع تمدنی میان شیعه و سنی مفروض است و ایران در این نزاع برنده خواهد بود. احمدی نیز خطاب به مولف تایید کرد شما می‌خواهید هرچه را که در جمهوری اسلامی ایران است تایید کنید اما ظاهراً از نقد برخی از نکات هم پرهیز کردید به همین دلیل ممکن است برچسب این را بخورید کتاب حکومتی نوشته‌اید!

  • ۱۳۹۴-۰۶-۳۱ ۱۵:۵۰

    آذرشب: زبان تمدن اسلامی هم «فارسی» است و هم «عربی»

    محمدعلي آذرشب در نشست «بررسی آموزش زبان عربي در ايران» گفت: زبان عربي ارتباط كاملي با فرهنگ و تمدن و هويت ما دارد. زبان عربي مانند ديگر زبان‌هايي كه به آن مي‌پردازيم نيست. این زبان با شخصيت تاريخي ما پيوندي ناگسستني دارد.

  • آذرنگ ۱۳۹۴/۰۶/۳۱

    «عبدالحسین آذرنگ» در گفت‎وگو با «فرهنگ امروز»؛

    هست‎ها و نیست‎ها در خدمات متقابل اندیشه

    ترجمه را نمی‎توان به یک، چند یا چندین حوزه منحصر کرد. دنیای امروز به آگاهی از زمینه‌های بسیار فراوانی نیازمند است که هیچ جامعه‌ای هیچ‌گاه و در هیچ زمانی به همه‌ی این زمینه‌ها تسلط نداشته است و لاجرم انتقال اندیشه از جوامع مختلف به یکدیگر اجتناب‌ناپذیر است و انتقال نیز راهی جز ترجمه ندارد.

  • ۱۳۹۴-۰۶-۲۶ ۰۹:۴۰

    همبستگی‌های تمدن اسلامی

    تمدن اسلامی را ملتی خاص یا نژادی معین به وجود نیاورد، بلکه ملت های مختلف با فرهنگ های گوناگون، بسیار مترقی یا پیشرفته، نخست اصلی را پذیرفتند؛ اصل توحید و تسلیم بی قید و شرط برابر قدرتی نامحدود.

  • ۱۳۹۴/۰۵/۲۴

    تاریخ بستر تحقق تمدن است/ ویژگی‌های تمدن اسلامی درعهد صفوی ومغولی

    احمد رهدار گفت: هر جریانی که بخواهد خیز تمدنی بردارد، باید پیش از آن فهم تاریخی حاصل كند. برای تحقق تمدن اسلامی باید به نسخه‌های ناقصی از تمدن اسلامی که در عقبه تاریخ ما محقق شده‌اند، توجه ویژه کنیم.

  • ۱۳۹۴-۰۵-۱۷ ۱۰:۵۰

    نزدیکترین مفهوم به تمدن، «تمکّن» است/ مکتب فقهی نجف، تمدن زا نیست

    مدیر مؤسسه مطالعات تمدن اسلامی با بیان اینکه شاید نزدیکترین مفهوم به مفهوم تمدن اسلامی در قرآن مفهوم «تمکّن» باشد، گفت: منظور از تمكّن، قدرت‌ يافتن بر زمين است كه به عمران، صلاح و تكامل منجر شود.

  • ۱۳۹۴-۰۵-۱۳ ۱۲:۴۰

    جنگ ها و تخریب ها سوغات تعریف غرب از قدرت علم است

    متاسفانه از زمانی که علم به سمت جهان غرب رفت که تنها جنبه مادی بودن آن لحاظ می شد، این علم قدرت پیدا کرد، اما در حقیقت موقعیت و قدرت جنگلی، همچون شیری که در جنگل قوی است و قدرت تخریب دارد.

  • ۱۳۹۴-۰۴-۲۹ ۱۵:۴۵

    پورحسین: یک «فیروزآبادی» فرهنگی می خواهیم

    قائم مقام معاون سیما با تاکید بر اینکه فرهنگ باید به صورت قرارگاهی تعریف شود، گفت: اگر عزم ملی مبتنی بر کار قرارگاهی با مشارکت مردم و همه دستگاه‌ها صورت پذیرد، شک نکنید مسائل و معضلات فرهنگی حل می‌شوند.

  • ۱۳۹۴-۰۴-۲۲ ۱۲:۳۰

    شرق شناسی در خدمت علم یا حکومت‌ها؟/ عجز شرق شناسان در فهم اسلام

    دانش اسلام‌شناسی در غرب کاملا در دل طرح‌های استعماری متولد شد و طبیعی بود که فرزندی خلف و مطیع برای پدر خود باشد. شرق‌شناسی پیش از خدمت به علم، در پوشش امانتداری علمی به منافع آن حکومت‌ها خدمت می‌کند.

  • ۱۳۹۴-۰۴-۲۰ ۱۲:۵۰

    ریخته‌گران: تدوین نظریه هنر اسلامی به شیوه غربی ممکن نیست

    محمدرضا ریخته‌گران، استاد فلسفه و زیبایی‌شناسی و نویسنده کتاب‌هایی چون «حقیقت و نسبت آن با هنر» در گفت‌وگو با «ایبنا» گفت که درباره هنر اسلامی نمی‌توان به شیوه غربی‌ها بحث کرد، چرا که وجه اسلامی بودن هنرها به عرفانی بودن آنهاست. وی همچنین اشاره کرد که برای تدوین نظریه هنر اسلامی تنها باید به منابع عرفانی در تمدن اسلامی رجوع و پایه مباحث را بر آنها استوار کرد.

  • ۱۳۹۴-۰۴-۱۴ ۱۳:۲۰

    علوم انسانی مرسوم هم یک تجربه بشری است که نباید حذف شود

    دبیر کنگره علوم انسانی اسلامی می‌گوید که طرفداران علم غربی اعتقادی به «آزاداندیشی» ندارند و معتقد است علوم انسانی مرسوم هم یک تجربه بشری است که نباید حذف شود و تجربیات بشری در حوزه اسلامی و غرب به شرط مواجهه هوشمند قابل استفاده است.

  • ۱۳۹۴-۰۴-۱۳ ۱۲:۴۰

    منبر و رسانه باید جامعه را به مسئله محیط زیست حساس کنند

    امروز انسان متهم است که نوعی از معیشت افسارگسیخته، رو به شتاب و سیری ناپذیر را انتخاب کرده و بر همین اساس با محیط زیست خود همچون دشمن عمل می کند.

  • ۱۳۹۴-۰۴-۰۸ ۱۳:۴۰

    برگزاری هفتمین دوره به سوی تمدن اسلامی

    هفتمین فصل از مجموعه دوره های به سوی تمدن اسلامی با سرفصل هایی همچون بررسی آرا و اندیشه های بزرگان و تاریخ شفاهی انقلاب اسلامی برگزار می شود.

  • ۱۳۹۴-۰۴-۰۳ ۱۴:۵۰

    حتی مثال های علوم انسانی ما غربی اند نه بومی و وطنی

    یکی از مهم ترین دلایل کم کاری در عرصه علوم انسانی عدم درک اهمیت آن از سوی مدیران آموزشی کشور است. متاسفانه عمر مفید مدیریت های کلان آموزشی در کشور ما چندان زیاد نیست.

  • ۱۳۹۴-۰۳-۲۸ ۱۰:۴۰

    الگوی پیشرفت مقوله ای حیاتی در مهندسی تمدن است

    الگوی اسلامی- ایرانی پیشرفت مقوله ای حیاتی در مهندسی حیات فردی- اجتماعی و راهبردی زیرساختی در تکوین و تکامل تمدن نوین اسلامی است.

  • ۱۳۹۴-۰۳-۲۶ ۱۳:۱۰

    برگزاری کنگره شعر مقاومت بین‌الملل اسلامی منتفی شد

    کنگره شعر مقاومت بین‌الملل که به منظور شناسایی استعدادهای جدید و ارتباط با شاعران در منطقه برگزار شده بود، در آستانه پنجمین دوره خبرهایی مبنی بر منتفی شدن برگزاری آن در دوره‌های آتی به گوش می‌رسد.

  • ۱۳۹۴-۰۳-۲۰ ۱۳:۲۰

    غرب چگونه بر شانه‌های تمدن اسلامی ایستاد؟/ دین‌پژوه نامدار آلمانی پاسخ می‌دهد

    «هدایایی برای مغرب‌زمین (غرب، مدیون دانش و فرهنگ اسلامی)» نوشته دکتر زیگرید هونکه، در تلاش است تا نحوه دریافت و بارورسازی میراث تمدنی جهان توسط مسلمانان را توصیف کند و سپس به بررسی چگونگی انتقال این میراث به جهان غرب بپردازد.

  • ۱۳۹۴-۰۳-۲۰ ۱۱:۳۰

    برگزاری نخستین هفته علمی تمدن نوین اسلامی

    نخستین هفته علمی تمدن نوین اسلامی به منظور بررسی موشکافانه ابعاد و زوایای گوناگون نقاط عطف این تمدن در سده های گذشته برگزار می شود.

  • ۱۳۹۴-۰۳-۱۰ ۱۰:۵۲

    شکوفایی تمدن اسلامی به وحدت نیازمند است

    رئیس مرکز مطالعات فرهنگی ایران و عرب گفت: در این برهه تاریخی بر اساس گفتمان تمدن‌سازی ایران اسلامی، بیداری اسلامی در جهان رخ داده و گفتمان تمدن‌سازی‌ ما بر سایر جوامع تأثیر گذاشته است.

  • ۱۳۹۴-۰۲-۲۸ ۱۵:۳۰

    علوم عقلی در حوزه تقویت شود/ رسالت حوزه‌های قم و خراسان

    یکی از مراجع تقلید بر لزوم تقویت علوم عقلی و کلامی در حوزه‌های علمیه تاکید کرد.

  • ۱۳۹۴-۰۲-۲۳ ۱۲:۳۰

    فیاض: علوم انسانی فارغ از دین نیست/ زیباکلام: علم باید تعریف شود

    ابراهیم فیاض گفت: علوم انسانی فارغ از دین نیست. چرا که علوم فرهنگی دین در آن جاری است. صادق زیباکلام هم گفت: علم، علم است و یهودی، مسیحی و بودایی ندارد. مسأله این است که باید بیایم علم را تعریف کنیم.

  • ادبیات در جهان اسلام ۱۳۹۴-۰۲-۲۲ ۱۰:۳۲

    ادبیات در جهان اسلام

    شارل پلا

    مفهوم literature (ادبیات) تا دوره‌ی اخیر، در زبان عربی یا سایر زبان‌های اسلامی با واژه‌ای واحد بیان نشده بود؛ در واقع تنوع واژگان مورد استفاده برای انتقال مفهوم ادبیات، خود دلیل آشکاری بر گسستگیِ مفهوم این واژه در آن زبان‌ها بود.

  • ۱۳۹۴-۰۲-۲۲ ۱۰:۰۰

    ضرورت تالیف کتب درسی و کمک آموزشی در کشورهای فارسی زبان

    رئیس کمیته فرهنگ و تمدن اسلام و ایران شورای عالی انقلاب فرهنگی گفت: ترویج زبان فارسی از طریق تألیف کتب درسی و کمک آموزشی در کشورهای فارسی زبان لازم است.

  • ۱۳۹۴-۰۲-۱۵ ۱۴:۳۰

    فصلنامه‌ی نقد کتاب ایران و اسلام منتشر شد

    شماره‌ی یک و دو فصلنامه‌ی نقد کتاب ایران و اسلام منتشر شد

  • ۱۳۹۴-۰۱-۱۷ ۱۲:۵۰

    خروج از مدرنیته بدون حضور امام معصوم امکان دارد؟

    مهدی نصيری گفت: مدرنيته به گونه‌ای ما را احاطه‌كرده است كه خروج از آن، مگر با حضور امام معصوم امكان ندارد. تنها با ظهور امام زمان(ع) است كه امكان تحقق تمدن تراز اسلام وجود دارد.

  • ۱۳۹۳-۱۲-۲۱ ۰۸:۲۸

    ولایتی: زبان فارسی در تمدن اسلامی هنوز دارای نقش فراوانی است

    عضو شورای عالی انقلاب فرهنگی گفت: امروز هم علی‌رغم برخی از تلاش‌های نافرجام که در صدد جدایی انداختن بین زبان فارسی و اسلام هستند، هنوز هم زبان فارسی در تمدن اسلامی دارای نقش فراوان است.

  • ۱۳۹۳-۱۰-۱۳ ۰۹:۱۵

    رییس جهاد دانشگاهی: هدف مسابقات بین‌المللی قرآن دانشجویان گسترش تمدن نوین اسلامی است

    رئیس جهاد دانشگاهی در مراسم افتتاحیه مسابقات بین‌المللی قرآن دانشجویان مسلمان گفت: این مسابقات با هدف تقویت اعتقاد دانشجویان جهان اسلام در راستای گسترش تمدن نوین اسلامی برگزار می‌شود.

  • علم جدید ۱۳۹۳-۱۰-۱۰ ۰۸:۵۰

    پیرامون کتاب «پژوهشی در فلسفه‌ی علم دانشمندان مسلمان»؛

    علم در فلسفۀ اسلامی

    ابن‌رشد اندلسی بیشتر نقش شارح و مفسر ارسطو را بازی می‌کند و قواعد و ضوابط منطقی علم‌شناختی ارسطو را همان‌گونه که خود ارسطو بیان کرده، شرح می‌نماید. ابن‌رشد بااینکه در مقام تعریف یا دقیق‌تر بگویم در مقام شارح به فلسفه‌ی علم ارسطو وفادار است اما با ابن‌سینا تفاوتی اساسی دارد و در مقام عمل، هنگام ورود به رشته‌های مختلف علوم توجهی به رهیافت‌های دانش‌شناختی ندارد.