اندیشه سیاسی

کل اخبار:123

  • فیرحی ۱۳۹۴-۰۸-۱۴ ۰۸:۱۷

    داود فیرحی؛

    سنت و تجدد دو الگوى معرفت‏‌شناختى در تحليل دانش سياسى مسلمانان

    سنت با ديدگاه‌ها و مبانى متفاوت تفسير شده است; «تفسير مبتنى بر تجدد غرب‌» و نيز، «فهم سنتى از سنت‌». روش نخست كه «شرق‌شناسى‌»، (Orientalism) ناميده شده است، به لحاظ معرفت‌شناختى، بيرون از سنت‌سياسى دوره ميانه قرار گرفته و دانش سياسى اين دوره را به اعتبار دوران، (Epoch) غيريت‌سازى، كه متغاير با دوران جديد غرب است، اما بر مبناى تجدد اروپايى، ارزيابى مى‌كند. ليكن روش دوم، دانش سياسى دوره ميانه را نه به اعتبار دورانى كه سپرى شده است، بلكه به مثابه دوره‌اى، (Period) از سنت اسلامى تلقى مى‌كند كه پرسشهاى آن مى‌بايست در درون سنت و با توجه به الزامات آن طرح شود.

  • ۱۳۹۴-۰۸-۱۰ ۱۴:۰۰

    جامعه شناسی سیاسی دولت نقد می شود

    نشست نقد و بررسی کتاب جامعه شناسی سیاسی شناخت دولت به میزبانی انجمن علوم سیاسی ایران برگزار می شود.

  • فوکو ۱۳۹۴-۰۷-۲۱ ۰۹:۱۵

    گزارشی از میزگرد «روش‌شناسی فوکو و مطالعات ایران»؛

    روش‌های فوکویی و مسائل ایران

    فوکو بیشتر مورخ است، اما یک مورخ خاص. حال سؤال این است که آیا می‎شود از بحث‎های فوکو برای مطالعات ایران استفاده کرد؟... فوکو در آثارش در مورد «جنون»، «کلینیک»، «پزشکی»، «مجازات» و «زندان» این گسست‎های اپیستمیك را به ما نشان می‎دهد که چگونه یکی به پایان می‎رسد و دیگری آغاز می‎شود. حال برای منِ محقق این سؤال پیش می‎آید که ما در ایران چنین مواردی داشتیم یا خیر.

  • عیدغدیر خم ۱۳۹۴-۰۷-۰۹ ۰۸:۵۷

    داود مهدوی‎زادگان؛

    غدیر و سیاست در اندیشه‎ی سیاسی امام خمینی (ره)

    انسان کامل، به دلیل مظهریت اسم اعظم الله، جامع همه اسماء الله است. پس او مظهر اسم ولایت است، اما این ولایت تکوینی است. انسان کامل، ولایت تصرف در کائنات را دارد. چنین ولایتی برای انسان کامل با همان جعل یا امر تکوینی ایجاد می‌شود. چنین نیست که ولایت تکوینی، پس از ایجاد برای انسان کامل حاصل شود. ولایت تکوینی اعطایی نیست تا پس از خلق به او داده شود، بلکه انسان کامل با همان امر ایجادی به مقام ولایت تکوینی نائل می‌گردد.

  • ۱۳۹۴-۰۶-۲۱ ۱۵:۴۰

    نگاهی به کتاب دین و دولت در اندیشه سیاسی عبدالله شهبازی

    «دین و دولت در اندیشه سیاسی» نوشته عبدالله شهبازی کتابی است که در واکنش به دیدگاه‌های «آرامش دوستدار»، فیلسوف ایرانی و استاد پیشین فلسفه دانشگاه تهران نوشته شده است.

  • محمدجواد غلامرضاکاشی ۱۳۹۴-۰۶-۱۹ ۰۸:۵۸

    نقد و بررسی کتاب «برابری و جانب‌داری» تامس نیگل (۲)؛

    خوانش ویتگنشتاینی از نیگل

    نیگل را باید ‫ کامیونیتارین‬ Communitarian تفسیر کرد. عرض من این است که بسیاری از حفره‌های نیگل را می‌توان با یک تفسیر ویتگنشتاینی از او پوشاند. هریک از ما در درون فرمی از زندگی هستیم و برای اخلاقی کردن فعل خود به مقومات یک فرم زندگی اتکا می‌کنیم و به این معنا دیگر از نیگل نمی‌توان تفسیر انمیستی و کاملاً فردگرا کرد.

  • ۱۳۹۴-۰۶-۱۵ ۱۲:۰۰

    دیدگاه عبدالله شهبازی درباره «دین و دولت در اندیشه سیاسی»

    دیدگاه عبدالله شهبازی درباره «دین و دولت در اندیشه سیاسی»به همت انتشارات سوره مهر منتشر شد.

  • اندیشه سیاسی ۱۳۹۴-۰۶-۰۷ ۰۹:۱۹

    نیم‌­نگاهی به فهم اندیشه سیاسی در ایران معاصر؛

    قصه تاریخ اندیشه سیاسی و روش‌­های فهم آن

    کارورزان این اجتماع به اصطلاح علمی، حتی تصویر و درک روشنی از خود مسئله روش‌­های فهم و شناخت اندیشه سیاسی ندارند. برای فهم بهترِ مسئله مذکور لازم است تا میان دو امر تمییز قائل شویم: تمییز بین روش‌­های شناخت اندیشه سیاسی و ارزیابی­‌های این روش‌­هاست. تمییز اول مرتبط با مسئله «فهم» (understanding) و تمیز دوم مرتبط با مسئله «ارزیابی» (evaluation) است.

  • ۱۳۹۴-۰۵-۳۱ ۱۶:۴۰

    ابن سینا سیاست را از مباحث فرعی نبوت به شمار می‌آورد

    فلسفه سیاسی سینوی از ارکان اساسی فلسفه سیاسی جهان اسلام است. خصوصیت متمایز این اندیشه، ایجاد سازش و توافق میان اجتماع انسانی، دین و نبوت، معرفت، وحی، مشارکت، معامله انسانی و سلطه سیاسی با همدیگر است.

  • ۱۳۹۴-۰۵-۱۱ ۱۳:۰۰

    انتشار اندیشه سیاسی امام خمینی(ره) برای دومین بار

    چارچوب تفکر و عمل امام خمینی(ره) که مبتنی بود بر نحوه برداشت ایشان از مفاهیم عاشورایی به‌عنوان مفاهیم واسط برای تبیین حرکت مردمی علیه رژیم پهلوی، حداقل در سال‌های دهه‌های ۴۰ و۵۰ جدید و بکر بوده است.

  • ۱۳۹۴-۰۵-۰۵ ۱۳:۴۰

    گفت‌وگو با حمید عضدانلو درباره «لیبرالیسم و جریان‌های آن در ایران»

    هدف این گفت‌وگو پاسخ به این سؤال است؛ چرا لیبرالیسمی که در ایران معرفی و به کار گرفته شده است، دستِ‌کم نتوانسته است تصویری حتی گنگ را از جنبشی مترقی در قرن هجدهم به ما نشان دهد؟ آیا لیبرالیسم در خاستگاه کلاسیک‌اش هیچ‌گاه توانست در تاریخ اندیشه سیاسی معاصر ایران شکل بگیرد؟

  • ۱۳۹۴-۰۳-۳۰ ۱۱:۴۰

    کتاب روزنامه نگاری سیاسی آسیا و اقیانوسیه منتشر شد

    مجموعه مقالات روزنامه نگاری سیاسی اسیا و اقیانوسیه با تمرکز بر روزنامه نگاری زیست محیطی و تهدیدی رسانه‌ها و روزنامه‌نگاران زن در پاکستان و فیلیپین به قلم کریپین ماسلوگ منتشر و روانه بازار کتاب شد.

  • ۱۳۹۴-۰۳-۱۱ ۱۱:۵۳

    نامۀ انتقادی مجتبی زارعی به صادق زیباکلام و جریان روشنفکری

    آقای دکتر! تاریخ و به خصوص دانشجویان و پژوهشگران خردمند گواهی می‌دهند او که در ۳۰ سال اخیر برای اعزاز و کرامت دانشمندان علوم تجربی و توسعه و پیشرفت دانش‌های بشری و نیز بسط آزمایشگاه‌ها و فناوری‌ها و صنایع نوین در آبادانی ایران دل سوزاند و در این راه خواب راحت را از خویش ربود و نیز او که جلوی کشتار و بازجویی دانشمندان، عالمان و مخترعان ایران ایستاد و قد علم کرد، نه شمایان که فقها و علمای دین و مراجع عظام بوده‌اند.

  • ۱۳۹۴-۰۳-۱۰ ۱۷:۳۰

    «اندیشه سیاسی امام خمینی در عرصه زمان و مکان» برگزار می‎شود

    نشست «اندیشه سیاسی امام خمینی در عرصه زمان و مکان» در پژوهشگاه علوم انسانی و مطالعات فرهنگی برگزار می‎شود.

  • ۱۳۹۴-۰۲-۱۹ ۱۲:۴۰

    «بنیادگرایی» نوشته نجفعلی غلامی منتشر شد

    بسیاری از اندیشمندان معتقدند بنیادگرایی جدید یک پدیده سیاسی است و به قول گیدنز فرزند جهانی شدن است که به قصد ساختن هویت و دفاع از ارزش‌های اخلاقی و دینی بوجود آمده است.

  • جواد طباطبایی ۱۳۹۳-۱۱-۱۹ ۰۹:۴۷

    محمد ایمانی؛

    فراهم آمدن مقدمات «تأسیس» اندیشه‌ی سیاسی جدید ایران

    اما از این تمایز که بگذریم، اثر طباطبایی در مقایسه با معدود آثاری که به زبان فارسی درباره‌ی «تاریخ اندیشه‌ی سیاسی غرب» به‌اصطلاح «تألیف شده‌اند»، اثری منحصربه‌فرد و غیرقابل مقایسه است. از عزیزی و پازارگاد و عنایت، تا ترجمه‌های تألیفی! دو، سه دهه‌ی اخیر، برای خواننده‌ای که این آثار را خوانده باشد چیز قابل مقایسه‌ای برای مقایسه با اثر طباطبایی وجود ندارد.

  • ۱۳۹۳-۱۱-۰۴ ۱۰:۱۰

    اسلام گرایی در جهان امروز و اندیشه های علامه جعفری در آمریکا منتشر شد

    سید جواد میری مولف کتاب «اسلام‌گرایی و پسا اسلام گرایی: نگاهی به اندیشه‌های سیاسی علامه جعفری» می‌گوید: امروز در جهان‌ عبور از اسلام‌گرایی رخ نداده بلکه گرایش به اسلام‌گرایی سلفی‌گری در کشورهای عربی و حتی اروپا و آمریکا اتفاق افتاده است.

  • ۱۳۹۳-۱۰-۱۴ ۱۲:۱۰

    مبانی اندیشه سیاسی اسلام به چاپ نهم رسید

    مبانی اندیشه سیاسی اسلام با پرداخت به مباحثی همچون قدرت سیاسی و توسعه و دین و سیاست براین همین بار به زیرو طبع آراسته شد.

  • ۱۳۹۳-۱۰-۰۱ ۱۶:۵۰

    تالیف «اندیشه‌های سیاسی سعدی» توسط مدرس علوم سیاسی دانشگاه شهید بهشتی

    علیرضا ازغندی، مدرس علوم سیاسی در دانشگاه شهید بهشتی از تالیف کتابی درباره مسایل ایران خبر داد و از محتوای جدیدترین کتابش با عنوان «اندیشه‌های سیاسی سعدی» گفت.

  • ۱۳۹۳-۰۷-۳۰ ۰۹:۲۵

    بستانی: اندیشه سیاسی - عرفانی در ایران جای تردید دارد

    احمد بستانی، عضو هیات علمی گروه علوم سیاسی دانشگاه خوارزمی در نشست نقد کتاب «حکمت، معرفت و سیاست در ایران» گفت: به قدری اندیشمندان سیاسی عرفانی ما در تمدن اسلامی کم هستند که سخت بتوان از اندیشه سیاسی عرفانی که در کتاب حکمت و معرفت مطرح شده است، سخن گفت.

  • هایدگر ۱۳۹۳-۰۷-۱۵ ۱۱:۰۶

    محمد ایمانی/درنگی در باب اندیشۀ سیاسی هایدگر؛

    هایدگری دیگر

    برای پی بردن به موضع فلسفی هایدگر نسبت به امر سیاسی، تنها راهی که به بیراهه نرود، آثار خود فیلسوف است. پیش از این گفته می‌شد این کار بسیار مشکل است؛ چراکه هایدگر درباره‌ی امر سیاسی کمابیش چیزی ننوشته است و به تبع فلسفه‌ی سیاسی ندارد، همچنین راه دشوار محققی که بخواهد از درون هستی و زمان، اندیشه‌ی سیاسی هایدگر را استخراج کند بسیار پرپیچ‌وخم است.

  • ۱۳۹۳-۰۷-۰۶ ۱۷:۰۷

    انتشار ترجمه «تاریخ فرهنگی و سیاسی اسلام»

    «صائب عبدالحمید» محقق برجسته عراقی است که در جریان جنگ تحمیلی با درجه افسری به اسارت نیروهای ایرانی درآمد و در دوران اسارتش در یکی از اردوگاه‌های اسراء در تهران، در روز عاشورا شیعه شد. ترجمه فارسی کتاب او اخیرا در ایران منتشر شده است.

  • ۱۳۹۳-۰۳-۱۴ ۱۸:۱۳

    سه لایه وجودی انسان از نظر امام(ره)

    رئیس پژوهشکده علوم و انديشه سياسي پژوهشگاه علوم و فرهنگ اسلامی با بیان اینکه مهم‌ترین و بنیادی‌ترین ویژگی اخلاق سیاسی از دیدگاه امام(ره) این آیه شریفه است که خداوند می‌فرماید: «قُلْ إِنَّمَا أَعِظُكُم بِوَاحِدَةٍ أَن تَقُومُوا لِلَّهِ مَثْنَى وَفُرَادَى»، گفت: حضرت امام خمینی (ره) هم همین را مبنا قرار دادند.

  • خواجه نظام الملک طوسی ۱۳۹۳-۰۳-۱۴ ۱۲:۵۵

    خواجه نظام‎الملک طوسی

    سيدجواد طباطبايى

    این دفتر رساله‎ی کوتاهی درباره‎ی برخی از وجوه تاریخ اندیشه‎ی سیاسی ایران در دوره‎ی اسلامی با تاکیدی بر اندیشه و عمل خواجه نظام‎الملک طوسی است. در واقع دفتر حاضر نظریه‎ی بنیادین رساله‎ی درآمدی بر تاریخ اندیشه‎ی سیاسی در ایران اسن که جریان عمده‎ی اندیشه‎ی سیاسی ایران در دوره‎ی اسلامی را دنبال می‎کند.

  • ۱۳۹۳-۰۲-۲۴ ۱۵:۱۳

    نشست «ملاک مشروعيت در انديشه سياسی مقام معظم رهبری» برگزار می‎شود

    به همت گروه تاريخ و انديشه معاصر معاونت پژوهش مؤسسه آموزشي و پژوهشي امام خميني(ره) نشست «ملاک مشروعيت در انديشه سياسي مقام معظم رهبري(حفظه الله) شنبه، 27 ارديبهشت ماه برگزار می‎شود.

  • ۱۳۹۳-۰۱-۳۰ ۱۴:۵۴

    درس‎گفتار «انديشه سياسی امام علی (ع) در نهج البلاغه»

    چهارمين جلسه‎ی درس‎گفتار انديشه سياسی امام علی (ع) در نهج البلاغه برگزار شد.

  • ۱۳۹۲-۱۱-۳۰ ۱۵:۴۷

    نشست «بررسی تحول و یا تداوم اندیشه‎های سیاسی امام خمینی(ره)» برگزار می شود

    نشست «بررسی تحول و یا تداوم اندیشه‎های سیاسی امام خمینی(ره)» با سخنرانی کارشناسان پنجشنبه اول اسفندماه در سالن کنفرانس پژوهشگاه علوم و فرهنگ اسلامی برگزار می‎شود.

  • ۱۳۹۲-۱۱-۲۰ ۱۵:۵۵

    پیروزمند: «ارتقای سطح اخلاق» در اندیشه سیاسی امام خمینی(ره) مدنظر بود

    قائم مقام فرهنگستان علوم اسلامی قم گفت: حضرت امام در رفتار سیاسی خود تنها به موفقیت در مقابل دشمن نمی‌اندیشید بلکه در حرکت سیاسی، ارتقا بینش، انسجام و همدلی مردم و ارتقا سطح اخلاق در رفتار عمومی مردم را مدنظر داشت.

  • ۱۳۹۲-۱۱-۱۰ ۱۱:۲۳

    درس‎گفتار «انديشه سياسی امام علی (ع) در نهج البلاغه» برگزار می‎شود

    درس‌گفتار «انديشه سياسی امام علی عليه السلام در نهج البلاغه» در کانون اندیشه جوان برگزار خواهد شد.

  • جواد طباطبایی ۱۳۹۲/۱۰/۲۲

    سید جواد طباطبایی در گفتگو با فرهنگ امروز:

    خیال‌بافی درباره نوشته‌های دیگران را کنار بگذاریم

    در «فرهنگ امروز» مطلبی درباره نقد کتاب ابن‌خلدون من آمده و نویسنده بار دیگر تکرار کرده است که موضع من هگلی است. من از بیش از ده سال پیش اعتقاد داشتم که آن کتاب ایرادهای اساسی دارد و باید تصحیح اساسی در آن صورت گیرد. اگر قرار است تحولی در مطالعات علوم انسانی صورت گیرد باید بتوانیم حرف هم‌دیگر را بفهمیم و خیال‌بافی درباره نوشته‌های دیگران را کنار بگذاریم.