ملاصدرا

کل اخبار:93

  • مصطفی محقق داماد ۱۳۹۴-۰۸-۰۹ ۱۷:۱۲

    صوت/ نظم هستی و بایستی از دیدگاه ملاصدرا

    سید مصطفی محقق داماد

  • سید محمد خامنه ای ۱۳۹۴-۰۸-۰۵ ۱۲:۴۹

    صوت/ نظم تشریعی و تکوینی

    سید محمد خامنه ای

  • ۱۳۹۴-۰۶-۱۷ ۰۹:۱۰

    رییس موسسه حکمت و فلسفه: علوم ارتباطات را با اسفار اربعه تطبیق دهیم

    رییس موسسه پژوهشی حکمت و فلسفه ایران ضمن بررسی ارتباط میان حکمت ملاصدرا با علوم ارتباطات اجتماعی انطباق این دانش با اسفار اربعه صدرالمتالهین را خواستار شد.

  • ۱۳۹۴-۰۵-۱۸ ۱۳:۰۰

    نسخه‌ای نادر به خط ملاصدرا در کتابخانه ملی

    «رسالات فلسفی و اشعار فارسی و عربی» به خط صدرالدین شیرازی از جمله نسخه‌‌های نادر کتابخانه ملی است که در گنجینه این کتابخانه نگهداری می‌شود.

  • نظام حکمت صدرایی ۱۳۹۴-۰۴-۱۱ ۱۳:۲۴

    نقدی بر دیباچه درآمدی به نظام حكمت صدرائی؛

    تصویرسازی نادرست از فیلسوفان نظام‌ساز و تاریخ فلسفه مسلمانان

    از ابتدا بر پیشانی هیچ فیلسوفی نوشته نشده كه او صاحب مكتب مستقلّی است یا شارح مكتب دیگری؛ بلكه این تمایزات در فرآیند درس و بحث‌های هر فیلسوف و مطالعه كتب و رسائل وی از سوی سایرین، حادث می‌شود. حتّی در برخی موارد، اتّفاق نظر حاصل نمی‌شود، یعنی ممكن است پس از سال‌ها بحث و گفتگو بر سر آراء و نوآوری‌های یك متفكّر، برخی، او را یك فیلسوف نظام‌ساز به شمار آورند و برخی، او را صرف یك شارح یا فلسفه‌دان!

  • ۱۳۹۴-۰۴-۰۲ ۱۴:۵۰

    حائری یزدی «سروش» را فاقد شناخت درست حرکت جوهری می‌دانست

    مرتضی پویان، گردآورنده کتاب «شرح حرکت اسفار» می‌گوید: آیت‌الله مهدی حائری یزدی اعتقاد داشت که عبدالکریم سروش به‌درستی متوجه مبحث «حرکت جوهری» ملاصدرا نشده است.

  • فلسفه اسلامی ۱۳۹۴-۰۳-۳۱ ۰۹:۰۸

    تأملی درباره رویکرد فیلسوفان مسلمان به «حقیقت»؛

    حقیقت؛ منبعی غیرمصرح در تحقیقات فیلسوفان مسلمان

    در حکمت متعالیه حقیقت وجود (که خارجیت عین ذات آن است) به دو قسم منقسم است؛ حقیقت من حیث هی هی و به تعبیر دیگر صرف الحقیقه یا بسیط الحقیقه و حقایق مقیده‌ی وجودی. قسم اول به دلیل بساطت محضی که دارد از هرگونه ماهیتی منزه است، ازاین‌روی هرگز به ذهن نمی‌آید. قسم دوم به دلیل تقید به حدود ماهوی، با ماهیات همراه بوده و از ترکیب اتحادی با آن‌ها برخوردار است

  • پورحسن ۱۳۹۴-۰۳-۳۰ ۱۰:۲۸

    «قاسم پورحسن» در نوزدهمین همایش ملی حکیم صدرا؛ ( ۷)

    اعتباریات علامه طباطبایی و نظم اجتماعی

    علامه طباطبایی که یک فیلسوف نوصدرایی است، می‎تواند منبع و افقی متفاوت را برای ما درباره‎ی اجتماع و مدنیت بر اساس آموزه‎های فلسفه‎ی ملاصدرا بگشاید؛ او یک نظریه‎ی رقیب ارائه می‎دهد و در واقع یک ابداع تئوریک درباره‌ی شناخت اجتماع و انسان به دست می‎دهد.

  • حسن بلخاری ۱۳۹۴-۰۳-۲۵ ۰۹:۳۸

    «حسن بلخاری» در نوزدهمین همایش ملی حکیم صدرا؛ (۶)

    فلسفه و نظم هندسی

    در تقسیمات یونانی نسبت میان هندسه و فلسفه، نسبت جزء و کل است، و در اندیشه‎ی یونانی و اسلامی، هندسه عین نظم است. و نسبت میان فلسفه و هندسه یا تحقق وجود در ساختار هندسه، در فلسفه‎های مختلف مورد تأکید است.

  • غلامرضا اعوانی ۱۳۹۴-۰۳-۲۱ ۰۹:۵۳

    «غلامرضا اعوانی» در نوزدهمین همایش بزرگداشت حکیم صدرا؛ (۵)

    فقدان حکمت در جهان معاصر و گسستگی نظم

    نظم «عمومی»، «جهانی» و «الهی» در حکمت با هم پیوستگی دارند؛ در جهان امروز به علت فقدان حکمت ارتباط این سه نظم گسسته شده است، اما نمی‎توان گفت نظمی نیست، بلکه تا حدی که وجود دارد نظام این‌جهانی است و نظم الهی نیست. در حکمت متعالیه، فهم و ایجاد نظم اجتماع بدون توجه عمیق به نظم وجود امکان‎پذیر نخواهد بود و همین‌طور این دو بدون پیوند با نظم الهی ممکن نیستند.

  • اسفار ۱۳۹۴-۰۳-۱۸ ۱۵:۳۲

    شرح حرکت اسفار

    مهدی حائری یزدی

    یکی از مسائل مهم اسفار مسئله حرکت جوهری است. فهم حرکت جوهری چنان عمیق و دقیق است که عده‌ای از درک آن عاجز و بعضا آن را به اشتباه تفسیر می‌کنند. استاد حائری یزدی نسبت به معنای حرکت جوهری و دلائل ملاصدرا در اثبات حرکت جوهری ملاحظاتی دارند که قابل توجه و تامل است.

  • کریم مجتهدی ۱۳۹۴-۰۳-۱۶ ۰۹:۱۹

    «کریم مجتهدی» در نوزدهمین همایش بزرگداشت حکیم صدرا (۴)؛

    تاثیر Schola دوره شارلمانی در غرب عصر جدید

    ریشه‎های شناخت طبیعت در غرب عصر جدید از کجاست؟ ریشه‎ی پیشرفت‎های بسیارِ عصر حاضر از کجا نشئت گرفته است؟ ریشه‎ی غرب‎شناسی در واقع از کجاست؟ آنچه که امروزه به‌عنوان غرب از آن یاد می‎شود، چهره‎ی اصلی آن از چه زمانی بوده است؟ تمام این سوالات جوابی مقتضی می‎طلبد که به شناخت ما از غرب کمک بسیاری خواهد نمود.

  • دینانی ۱۳۹۴-۰۳-۱۲ ۰۹:۳۵

    «غلامحسین ابراهیمی‎دینانی» در نوزدهمین همایش ملی حکیم ملاصدرا (۳)؛

    اتحاد عقل و عشق در نظام هستی

    هیچ موضوعی در عالم هستی از موضوع نظم مهم‎تر نیست و فلسفی‎ترین موضوع و بنیادی‌ترین مسئله در عالم هستی همین موضوع است. هر چیزی در جایگاه خودش عالی است، نظم در این معنا آمده است؛ اما چه کسی می‎داند جای اشیا کجاست؟ و اصل مسئله نیز همین است.

  • رضا داوری اردکانی ۱۳۹۴-۰۳-۱۰ ۰۸:۵۲

    رضا داوری‎اردکانی در نوزدهمین همایش ملی حکیم ملاصدرا (۲)؛

    نظم در گردش اساطیر یونانی

    گفته می‎شود نظم این است که هر چیزی در جایگاه خودش باشد، حال اگر در جایگاه خودش باشد، ما آن جایگاه را چگونه می‎شناسیم؟ چگونه باید فهمید جای هر چیزی کجاست؟ اگر کل را نشناسیم و احاطه به آن نداشته باشیم چگونه تشخیص بدهیم که جایگاه هر شیء کجاست؟ مگر ما محیط به کل شیء هستیم، اوست که محیط به کل شیء است، پس ما از کجا می‎فهمیم جای هر چیزی کجاست؟

  • خامنه ای-محقق داماد ۱۳۹۴-۰۳-۰۶ ۰۹:۱۴

    نوزدهمین همایش ملی حکیم ملاصدرا برگزار شد (۱)؛

    حکمت عملی زاده‎ی چگونه باید بودن

    رابطه‎ی بین دو نظم حقوقی و نظم تکوینی را از باب تشبیه می‎توانیم به دست آوریم که در واقع رابطه‎ی بین حکمت نظری و حکمت عملی است. همه‎ی فلاسفه می‎دانند فلسفه‌ی نظری یک سلسله بینش‎ها و شناخت از حقیقت عالم (مادی و فوق‌مادی) است؛ بنابراین علم به این حقایق و دقایق، «چگونه باید بودن» را بالفطره نتیجه می‎دهد؛ در اینجا اخلاق، مدیریت خانواده، سیاست مدن یا همان مدیریت جامعه زاده می‎شود.

  • ۱۳۹۴-۰۳-۰۲ ۱۱:۱۰

    کتابشناسی دوسالانه آثار صدرایی

    یکم خرداد، در تقویم ایرانی، «روز بزرگداشت ملاصدرا (صدرالمتألهین)» نامگذاری شده است. ایبنا به این مناسبت گزارشی از كتابشناسی آثار مرتبط با ملاصدرا، انديشه‌ها و نوشته‌هايش كه در سال‌های 1392 و 1393 منتشر شده‌ آورده است.

  • ۱۳۹۴-۰۳-۰۲ ۰۸:۲۷

    دوره شرح نوشتن بر آثار ملاصدرا به سرآمده است؟

    خسرو باقری نوع‌پرست، پژوهشگر فلسفه و تربیت دینی معتقد است، آثار ملاصدرا دیگر نیازی به شرح و تفسیر ندارد بلکه زمان آن رسیده است که آثار این فیلسوف نقد و بازسازی شود.

  • ۱۳۹۴-۰۲-۲۱ ۱۴:۳۰

    «ملاصدرا» را به نام خیابان می‌شناسیم تا فیلسوف

    مسئول انتشارات بنیاد حکمت اسلامی صدرا در حاشیه بیست‌وهشتمین نمایشگاه بین‌المللی کتاب تهران گفت: پیش از فعالیت‌های این بنیاد، تصحیح کتاب‌های صدرالمتألهین از سوی نویسندگان و متفکران چندان جدی گرفته نمی‌شد. هم‌اکنون نیز اغلب جوانان و دانشجویان، «ملاصدرا» را به‌عنوان یک خیابان می‌شناسند.

  • ۱۳۹۴-۰۱-۱۹ ۱۰:۰۰

    دعوت برای شرکت در نوزدهمين همايش سالانه بزرگداشت ملاصدرا

    بنیاد حکمت اسلامی صدرا از اساتيد، دانش پژوهان و علاقه مندان و همچنين نشريات و رسانه های علمی و خبری برای شرکت در نوزدهمين همايش سالانه ملاصدرا دعوت کرده است.

  • ۱۳۹۳-۱۲-۰۳ ۰۹:۲۰

    جایزه «صدرا - افلاطون» در يونان برگزار می‌شود

    جایزه «صدرا - افلاطون» به منظور تقدیر از اندیشمندان یونانی و ایرانی ارديبهشت‌ماه سال آينده در آتن برگزار می شود.

  • ۱۳۹۳-۱۱-۳۰ ۱۳:۱۵

    ویژه‌نامه اقتصاد مقاومتی در شماره جدید فصلنامه صدرا

    شماره جدید فصلنامه تخصصی علوم انسانی اسلامی صدرا به همراه ویژه نامه اقتصاد مقاومتی به سردبیری امیر سیاهپوش منتشر شد.

  • کریم مجتهدی 2 ۱۳۹۳/۱۱/۱۶

    فیلسوف هنرمند، هنرمند فیلسوف در گفت‎وگو با کریم مجتهدی؛

    فلسفه جدا از علوم دیگر حرفی برای گفتن ندارد

    در گذشته یک جامعیت در فلسفه بود که امروزه دیگر وجود ندارد. اما فراموش نکنیم که اگر فلسفه را تنها در نظر بگیریم و آن را از دیگر علوم جدا کنیم، دیگر حرفی برای گفتن نخواهد داشت. فلسفه مجموعه‎ای از کلمات نیست، فلسفه اصلی مجموعه‎ای از معانی است که یک پشتوانه‎های عمیق فکری در آن باید وجود داشته باشد تا به آن بتوان فلسفه اطلاق کرد.

  • ۱۳۹۳-۱۱-۰۸ ۰۸:۴۵

    فراخوان مقاله نوزدهمين همايش بزرگداشت حکيم ملاصدرا

    بنیاد حکمت اسلامی صدرا برای همايش بزرگداشت حکيم ملاصدرا با عنوان «فلسفه و نظم عمومی» از علاقه مندان دعوت به همکاری کرد.

  • ۱۳۹۳-۰۳-۲۷ ۱۲:۵۳

    ریخته‌گران: ملاصدرا ناگفته‌هایی دارد که باید شرح و بسط کنیم

    عضو گروه فلسفه دانشگاه تهران گفت: یکی از مهمترین ویژگی‌های اندیشه ملاصدرا، اجماع میان فلسفه و تفکر صوفیه بود، البته وی در تصوف به درجه کشف و شهود صوفیان نرسیده بود.

  • ۱۳۹۳-۰۳-۱۹ ۰۹:۵۱

    آیت الله فیاضی: تشکیک پهلویون در قاب وجود از تشکیک ملاصدرا پذیرفتنی‌تر است

    رئیس مجمع عالی حکمت اسلامی معتقد است تشکیک وجود ملاصدرا چندان قابل دفاع نیست و تشکیکی که پهلویون در قاب وجود مطرح کرده‌اند از آن پذیرفتنی‌تر است.

  • کلباسی-یثربی ۱۳۹۳-۰۳-۰۳ ۰۹:۴۲

    گزارشی از برنامه زاویه؛

    ملاصدرا و پرسش‌های جدید

    در حوزه فلسفه و حیات پویای آن، ابن‎رشد، فیلسوف دنیای اسلام برای غرب مسیحی نقطه‎ی آغاز بود اما برای شرق اسلامی یک پایان. در واقع غرب دچار یک سلطه عقل‎گریز در خود شده بود که با چراغ ابن‎سینا و ابن‎رشد از آن فضا خارج شد. اما شرق از تکنیک‎های پژوهشی غفلت کرد، شیوه‎ی پژوهشی که مسبوق به یک خودآگاهی است. و در این‎جا سخن این است که ما اساسا این خودآگاهی را نسبت به سنت خود، پیدا نکردیم.

  • ۱۳۹۳-۰۲-۲۹ ۱۶:۱۲

    رضا غلامی: علوم انسانی تنگه احد نظام اسلامی است

    رئیس مرکز پژوهش‌های علوم انسانی اسلامی صدرا با بیان اینکه علوم انسانی تنگه احد نظام اسلامی است، گفت: در انگلستان، مالزی و پاکستان غیرمسلمانان در بانک‌های اسلامی سرمایه‌‎گذاری می‌کنند.

  • ۱۳۹۳-۰۱-۰۶ ۱۶:۲۷

    مهلت ارسال مقالات به همایش ملاصدرا تمدید شد

    مهلت ارسال مقالات به هجدهمین همایش بزرگداشت حکیم صدرالمتالهین تا 16 فروردین ماه تمدید شد.

  • ۱۳۹۳-۰۱-۰۶ ۱۶:۱۹

    آشتیانی: در ایران فقط دو نفر ملاصدرا را به خوبی می شناسند

    پژوهشگر فلسفه گفت: برخی ادعا می‌کنند که نظام فلسفی ما صدرایی است، در حالی که ما اصلاً نظام صدرایی در ایران نداریم. چون در ایران فقط دو نفر به خوبی ملاصدرا را می‌شناسند که یکی از آنها آیت‌الله جوادی آملی است.

  • عبدالحسین خسروپناه ۱۳۹۲/۱۲/۱۸

    گفتگو با عبدالحسین خسروپناه/ دفاعیاتی از فلسفۀ صدرایی؛

    براهینی که کل تشیع و اسلام را زیر سؤال می‎برد

    کسانی که به این سو می‎روند و چنین صحبت‎هایی را عنوان می‎دارند باید در سواد آن‎ها شک کرد، این افراد لازم است به مطالعه‎ی بیشتری بپردازند و این‎گونه نسبت ناروا ندهند./اگر بعضی گمان می‎کنند در جایی دیدگاه ملاصدرا با آموزه‎های دینی هماهنگ نیست به علت تفاوت در تفسیری است که آن‎ها از قرآن و سنت دارند.