زبان فارسی

کل اخبار:364

  • ۱۳۹۷-۱۲-۰۷ ۱۵:۳۰

    زبان فارسی سلاحی در گفتمان سازنده با دیگر ملت ها است

    نعمت الله ایرانزاده (دوشنبه) در نخستین همایش ملی تحقیقات ادبی در دانشگاه علامه طباطبایی اظهار کرد: ایران هراسی و ایران گریزی در دنیای کنونی با وضعیت خاص کشور روز به روز تشدید می شود.

  • حبیب الله فاضلی ۱۳۹۷-۱۲-۰۷ ۱۰:۱۹

    گزارشی از سخنرانی حبیب‌اله فاضلی در همایش اصل ۱۵ قانون اساسی؛

    دوگانه زبان پدری و مادری در قوانین اساسی ایران

    طی سه دهه گذشته بویژه پس از جنگ تحمیلی این اصل سه دسته روایت را به خود دیده است، روایت تاریخی، حقوقی و سیاسی. دو روایت نخست می‌توانند غایات اصل را منعکس کنند اما روایت سیاسی که بر منطق «دوست- دشمن»/ (زبان ملی – زبان محلی) استوار است و توسط گروه‌های نژادگرا و تجزیه‌طلب ارایه می‌شود خوانشی غیرعلمی، ساختارشکنانه و ضدتاریخی است. به نظرم باید همانند هوبرت شلایشرت کتابی با عنوان «شگردهای بحث با قوم‌گرایان» نوشته شود، قوم‌گرایان در بهترین حالت همه تاریخ و فرهنگ ایران را اپوخه می‌کنند و با حال‌گرایی رادیکال (Presentism) نه به گذشته متعهدند و نه به آینده.

  • ۱۳۹۷-۱۲-۰۴ ۱۱:۴۰

    فقر توجه به حماسه‌های منثور فارسی باعث فاصله زمانی ۵۰ساله در تصحیح آثار

    میلاد جعفرپور، مصحح و محقق می‌گوید: فقر توجه به حماسه‌های منثور فارسی و بسیاری از دیگر نفایس ادبی بیشتر ناشی از غلبگی نگاه نخبه‌گرا و شاهکاراندیش مرسوم در دانشگاه‌هاست، که عواقبی را برای تحقیقات دانشگاهی به دنبال داشته است.

  • ۱۳۹۷-۱۲-۰۴ ۱۰:۳۰

    مهدی محقق اهداف انجمن استادان زبان و ادبیات فارسی را تشریح کرد

    هشتاد و سومین نشست ماهانه فرهنگستان زبان و ادب فارسی، با موضوع «انجمن ترویج زبان فارسی ایران گذشته، حال، آینده» برگزار شد.

  • ۱۳۹۷-۱۲-۰۱ ۱۱:۰۰

    کان دیلک، رئیس انجمن ایرانشناسی ترکیه: ترکها با زبان فارسی مسلمان شدند

    رئیس انجمن ایرانشناسی ترکیه می‌گوید: ما باید ایران‌شناسی در ترکیه و ترکیه‌شناسی در ایران را فارغ از تاثیر و تاثرات و اختیارات سیاسی سیاسیون انجام دهیم. این یکی از مشکلات اساسی ما است.

  • ۱۳۹۷-۱۱-۳۰ ۱۶:۳۰

    داوری زبان فارسی در جشنواره‌ی فیلم فجر

    معین پایدار درباره‌ی «جایزه‌ی زبان فارسی در جشنواره‌ی فیلم فجر» که در بخش «تجلی اراده‌ی ملی» اهدا می‌شود توضیح داد و به طرح مباحثی درباره‌ی زبان فارسی در سینما پرداخت.

  • ۱۳۹۷-۱۱-۳۰ ۱۴:۰۰

    پیگیری طرح ملی «زبان‌های در خطر» از سال آینده

    سرپرست پژوهشگاه میراث فرهنگی و گردشگری از جمله اولویت‌ها و ضرورت‌های حوزه گویش‌ها و زبان‌های محلی را پرداختن به زبان‌های در خطری دانست که هر چند مقدمات طرح ملی آن از سه سال قبل در گروه زبان و گویش رایج پژوهشکده زبان‌شناسی، فراهم شده، اما قرار است از سال آینده به طور جدی کار خود را ادامه دهد.

  • ۱۳۹۷-۱۱-۱۶ ۱۴:۰۰

    بازگشت برخی اساتید زبان فارسی خارج کشور به دلیل عدم پرداخت حقوق

    معاون زبان فارسی در خارج از کشور وزارت علوم خواستار پرداخت به موقع حقوق اساتید اعزامی به خارج کشور شد و گفت: تعدادی از اساتید زبان فارسی در خارج به دلیل عدم پرداخت به موقع حقوق بازگشتند.

  • ۱۳۹۷-۱۱-۱۶ ۱۰:۳۰

    زبان بلوچی گنجینه‌ای بزرگ از واژه‌های فراموش شده فارسی است

    «فرهنگ بلوچی ـ فارسی»، تألیف عبدالغفور جهاندیده در گروه «زبان» سی و ششمین دوره جایزه کتاب سال جمهوری اسلامی ایران به مرحله دوم داوری‌ها راه یافته است. این مجموعه سترگ دارای بیش از شصت هزار واژه و اصطلاح بلوچی و معنی آن‌ها به فارسی است.

  • جامعه شناسی ۱۳۹۷-۱۰-۲۴ ۱۰:۵۵

    نگاهی به وضعیت جامعه شناسی ایرانی؛

    ناتاریخی بودن جامعه شناسی

    ما باید سعی کنیم تا بتوانیم با هوش تحلیلی خواندن تاریخ خود را از عصر اساتیر که امروزه به دلیل پیدایی شواهد، بیشتر رنگ تاریخ به خود گرفته است(۵)تا امروز آغاز کنیم و چرایی و چگونگی آن را به پرسش بکشیم تا با حاصل این خوانش و تولید نظر، زبان را آزاد کنیم. ..در غیر این صورت در خوش بینانه ترین حالت ما به همراه جغرافیای خود به کوچی اجباری اما برای همیشه بی بازگشت، رو برو خواهیم شد.

  • ۱۳۹۷-۱۰-۱۰ ۱۴:۲۰

    زبان فارسی منجمد و انعطاف‌ناپذیر شده است

    لیلا سیدقاسم در کتاب «بلاغت ساختارهای نحوی در تاریخ بیهقی» با بررسی متن بیهقی نمونه‌هایی جدید از شاخصه‌های زیبایی و تاثیر نثر تاریخ بیهقی آورده است. او در این کتاب بلاغت یعنی ویژگی های تاثیرگذاری متن تاریخ بیهقی را بررسی کرده است.

  • ۱۳۹۷-۰۹-۲۸ ۱۲:۲۰

    مصوبه ساماندهی برگزاری آزمون‌های بین‌المللی زبان فارسی ابلاغ شد

    مصوبه ساماندهی برگزاری آزمون‌های بین‌المللی زبان فارسی توسط رئیس جمهور ابلاغ شد .

  • ۱۳۹۷-۰۹-۲۶ ۱۱:۴۰

    فرم‌زدگی؛ جدی‌ترین آسیب داستان‌های نخبه‎گرای فارسی

    سیدمرتضی حسینی شاه‌ترابی منتقد ادبی در جلسه مجموعه داستان «سومین قدیس»، فرم‌زدگی را جدی‌ترین آسیب داستان‌های نخبه‎گرای فارسی عنوان کرد.

  • ۱۳۹۷-۰۹-۱۸ ۱۲:۴۰

    خالقی مطلق: زبان فاخر فارسی باید از کودکی آموخته شود

    جلال خالقی مطلق شاهنامه پژوه و ادیب معاصر در شب «شاهنامه و کودک و نوجوان» بر لزوم آشنایی کودکان با ادبیات کهن و زبان فاخر فارسی تاکید کرد.

  • ۱۳۹۷-۰۹-۱۷ ۱۳:۰۰

    زبان را به‌زور به خورد مردم نمی‌شود داد

    این نویسنده و منتقد ادبی در گفت‌وگویی اظهار کرد: از زمین و زمان غلط می‌شنوم؛ فضای مجازی جای خود دارد، اما از فضای غیرمجازی هم غلط‌های زیادی می‌شنوم. در رادیو و تلویزیون ترکیب‌های غلطی به کار می‌برند که اصلا لازم نیست. مثلا می‌گویند «پای کار بودن» یا «ورود کردن» که هیچ‌کدام از این‌ها اصلا زبان فارسی نیستند.

  • ۱۳۹۷-۰۹-۱۳ ۱۴:۰۰

    کرسی‌های زبان فارسی در هند رو به انقراض است/ درس «فارسی عمومی» در دانشگاه‌ها موفق نبوده است

    محمود عابدی، عضو فرهنگستان زبان و ادب فارسی می‌گوید: اینکه از هجوم زبان‌هایی که از طریق اقتصاد وارد زبان فارسی می‌شود، جلوگیری کنیم، مسئله دشواری است. اگر راهی داشته باشد، تقویت زبان فارسی در نهادها و شخصیت‌های موثر است، ما باید نهادها و شخصیت‌های موثر را به‌گونه‌ای تربیت کنیم که زبانشان، زبان فارسی سالم باشد. وگرنه نه می‌شود دیوار کشید و نه می شود کلمات را منع کرد.

  • ۱۳۹۷-۰۹-۱۰ ۱۷:۰۰

    هشدار کزازی درباره مرگ زبان

    میرجلال‌الدین کزازی می‌گوید: اگر آیین‌ها و هنجارهای زبانی را پاس نداریم بی‌گمان زبان بدین‌گونه آن پیکره سنجیده و به‌آیین‌اش را از دست خواهد داد و اندک اندک به آمیزه‌ای از واژه‌ها که هیچ پیوند ساختاری و سنجیده‌ای با هم ندارند فرو خواهد کاست، و کارایی زبان از دست خواهد رفت و مرگ زبان آغاز خواهد شد.

  • ۱۳۹۷-۰۸-۲۲ ۱۵:۰۰

    حداد عادل: تولید مواد آموزش زبان فارسی به خارجی‌ها بر اساس استاندارد در بنیاد سعدی

    رئیس بنیاد سعدی در همایش دو سالانه آزفا که با موضوع «استاندارد سازی مواد آموزشی در آموزش فارسی به غیر فارسی زبانان» افتتاح شد، گفت: بنیاد سعدی در پی آن نیست که تمام امور آموزش زبان فارسی به غیر فارسی‌زبانان را در دست بگیرد و برای چنین امری به همت تمام موسسات مرتبط نیاز است. در بنیاد سعدی برای تولید مواد آموزشی نگاه ما معطوف به استاندارد است.

  • ۱۳۹۷-۰۸-۲۱ ۰۹:۲۰

    ضرورت حمایت از فعالیت استادان کرسی زبان فارسی در خارج از کشور

    وزیر علوم گفت: وزارت علوم و تمامی دستگاه های مسئول و متولی باید از فعالیت های استادان کرسی زبان فارسی در خارج از کشور حمایت و پشتیبانی کنند.

  • ۱۳۹۷-۰۸-۱۵ ۱۳:۴۱

    ۲ دیدگاه متفاوت درباره غلط‌نویسی‌

    محمدکاظم کاظمی می‌گوید: بر اساس دیدگاه مخالفان غلط‌نویسی در زبان فارسی، اگر زبان را در حالتی رها کنیم که تحولاتی در حوزه واژگان و رسم‌الخط با سرعت اتفاق بیفتد، ارتباط ما را با بخش عمده‌ای از فرهنگ مکتوب‌مان قطع می‌کند.

  • ۱۳۹۷-۰۷-۱۰ ۱۱:۴۰

    متون دینی را چگونه باید ترجمه کرد؟/ آغاز ترجمۀ قرآن به زبان فارسی

    حدود ۸۵۰ ترجمۀ فارسی از قرآن وجود دارد، ایرانیها گام بسیار عظیمی در ترجمه و فهم متن دینی برداشته‌اند. اما دغدغۀ بسیار اساسی وجود دارد و آن اینکه متون دینی و مذهبی را چگونه باید ترجمه کرد؟

  • ۱۳۹۷-۰۷-۰۸ ۱۵:۲۰

    مشکور حکیم تاریخ بود/ نقش مشکور در شناخت ما از هزوارش‌های فارسی باستان

    چهارشنبه چهارم مهرماه ۱۳۹۷ در محل انجمن آثار و مفاخر فرهنگی مراسم بزرگداشتِ تاریخ‌پژوه، اسلام‌شناس و زبان‌شناسِ فقید، دکتر محمدجواد مشکور برگزار شد.

  • ۱۳۹۷-۰۶-۳۱ ۱۳:۲۰

    موسس دپارتمان زبان فارسی دانشگاه استراسبورگ: آخرین آرزویم ایجاد خانه ایران در پایتخت اروپاست

    حسین بیک‌باغبان، استاد بازنشسته و موسس دپارتمان زبان فارسی دانشگاه استراسبورگ که 38 سال سابقه تدریس در این دانشگاه را دارد با حضور در تحریریه خبرگزاری کتاب ایران از وضعیت زبان و ادب فارسی در دانشگاه استراسبورگ گفت.

  • ۱۳۹۷-۰۶-۲۶ ۱۰:۵۴

    زبان فارسی در اسلوواکی در گروه عربی ارائه می­‌شود!

    محمد راغب، استاد اعزامی زبان فارسی در دانشگاه کمنیوس اسلوواکی می‌گوید: متأسفانه کرسی زبان فارسی در اسلوواکی تأسیس نشده و درس‌های فارسی در ذیل گروه عربی به صورت محدود ارائه می­‌شوند. اکنون تنها در دانشگاه کمنیوس که مهم‌ترین دانشگاه اسلواکی است، واحدهای زبان فارسی ارائه می­‌شود. امیدوارم که با راه‌­اندازی کرسی ایران­شناسی در دانشگاه وین (اتریش)، دایره آموزش زبان، فرهنگ و ادبیات فارسی در اروپای مرکزی گسترده­‌تر شود.

  • ۱۳۹۷-۰۶-۱۷ ۱۵:۴۰

    شعر دیگر یک شکل ادبی فراموش شده نزد فرانسوی‌هاست

    رضا افشارنادری، دانش‌آموخته دکتری ادبیات فارسی از دانشگاه سوربن می‌گوید: شناختی که فرانسوی‌ها از شعر فارسی دارند، بیشتر محدود به شعر کلاسیک است. البته شاعرانی چون سعدی، حافظ و خیام در میان فرانسوی‌ها شناخته شده هستند و می‌توان گفت که در میان فرانسویان، معروف‌ترین شاعر ایرانی خیام و محبوب‌ترین آن‌ها حافظ است و معروف است که ایرانی‌ها همیشه، خیام در جیب‌شان و حافظ در قلب‌شان است. متاسفانه فردوسی که در رابطه مستقیم با هویت و ماهیت ایرانی و زبان فارسی است را خیلی کم می‌شناسند.

  • ۱۳۹۷-۰۶-۱۲ ۱۴:۲۰

    سومین آزمون سنجش استاندارد مهارت های زبان فارسی برگزار می شود

    جزئیات نحوه‌ دریافت کارت‌ آزمون و برگزاری سومین آزمون سنجش استاندارد مهارت های زبان فارسی (سامفا) سال ۹۷ اعلام شد.

  • ۱۳۹۷-۰۶-۱۰ ۱۳:۴۰

    انوشه: مایه شرمساری است که امروز زبان رودکی را می‌فهمیم/زبان ما باید تحول پیدا بکند

    حسن انوشه گفت: ذهن ما عوض نشده است که زبان‌مان عوض بشود، منظور از عوض شدن این نیست که زبان دیگری جایگزین بشود، بلکه زبان ما باید تحول پیدا بکند. روزی با استاد محترمی جایی نشسته بودیم گفت ما افتخار می‌کنیم که امروز زبان رودکی را می‌فهمیم، من به‌ ایشان گفتم این مایه شرمساری است، چه افتخاری دارد؟ چرا باید افتخار کنیم؟

  • ۱۳۹۷-۰۶-۰۶ ۱۴:۴۰

    سرمایه‌گذاری لهستان برای تدریس زبان فارسی جای قدردانی دارد

    سعید حسام‌پور، استاد اعزامی ایران در دانشگاه ورشو لهستان می‌گوید: اینکه کشور لهستان به صورت مشخص برای دانشگاه ورشو و کراکوف حدود 14 نفر استاد بومی سرمایه‌گذاری کرده و اینکه اساتیدی که خودشان لهستانی هستند، ایرانشناسی را در لهستان تدریس می‌کنند، بسیار جای تامل و قدردانی دارد.

  • ۱۳۹۷-۰۵-۳۰ ۱۳:۲۰

    تقدیر رئیس بنیاد سعدی از استادان زبان فارسی هند

    رئیس بنیاد سعدی در پیامی از استادان زبان فارسی هند که جهت دریافت مدال از سوی رئیس جمهور این کشور انتخاب شده‌اند، تقدیر کرد.

  • ۱۳۹۷-۰۵-۲۸ ۱۳:۴۰

    شعرهایم را فروغ فرخزاد تصحیح کرد/خود ایرانی‌ها با زبان فارسی ستیز کردند نه عرب‌ها

    آذرتاش آذرنوش که از مهم‌ترین شخصیت‌های پژوهشی ما در حوزه ادبیات عرب است در گفت‌وگویی صمیمانه از خاطرات زندگی خود گفت و برای اولین بار از همسایه بودنشان با فروغ فرخزاد تعریف کرد و اینکه شعرهایی می‌نوشته و برای تصحیح به فروغ فرخزاد می‌داده است.