پدیدارشناسی

کل اخبار:86

  • ۱۳۹۷-۰۴-۰۲ ۱۶:۰۹

    چیستی و زمینه­‌های شکل­‌گیری جنبش پدیدارشناسی

    شماره ۱۴۷ ماهنامه اطلاعات حکمت و معرفت با عنوان «چیستی و زمینه­‌های شکل­‌گیری جنبش پدیدارشناسی۱» به دبیری منیره پنج­تنی یکم تیرماه ۱۳۹۷ منتشر شد.

  • ۱۳۹۷-۰۳-۱۹ ۱۰:۲۰

    کتاب پدیدار شناسی تصویر اسلام در سینمای غرب منتشر شد

    کتاب پدیدار شناسی تصویر اسلام در سینمای غرب نوشته جواد امین خندقی توسط انتشارات باقرالعلوم(ع) منتشر شد.

  • فیاض ۱۳۹۷/۰۳/۰۶

    گفت‌وگوی فرهنگ امروز با ابراهیم فیاض در مورد تحولات فکری شریعتی؛

    ترکیب سلفی‌گری شیعی و پدیدارشناسی اگزیستانسیالیستی سارتر در اندیشۀ شریعتی

    اندیشۀ شریعتی قابلیت پرورش را دارد. اگر ما در دانشگاه، کرسی شریعتی و جلال آل‌احمد داشتیم، وضعیت دانشگاه‌های ما این نبود و جالب است که اباذری بعد از اینکه عمر خود را در علوم انسانی و غرب‌گرایی گذراند، نهایتاً رسید به شریعتی و در هشتادمین سالگرد علوم اجتماعی گفت جوانان ما باید رو کنند به شریعتی و جلال آل‌احمد.

  • دهخدا ۱۳۹۷-۰۲-۱۷ ۱۰:۴۴

    مختصری درباره‌ی معنای رویکرد پدیدارشناختی در مواجهه با زبان و ادبیات فارسی؛

    ملاحظه‌ای به ایرادی از لغت‌نامه دهخدا

    در توضیح دهخدا زیر واژه‌ی احسنت بسیار جالب است که اول از همه بیتی از شهید بلخی را می‌آورد که از قضا به معنی دوگانه‌ی واژه اشاره دارد و نفس بیت حکایت از نکوهش رودکی دارد، اما دهخدا به دلیل وضوح بیش از حد بعد مثبت واژه در زمانه‌ی معاصر، متوجه بعد منفی‌اش در زمانه‌های کهن نمی‌شود.

  • میری ۱۳۹۶-۱۲-۱۹ ۱۲:۲۱

    نقدی بر کتاب شریعتی و هایدگر (۱)؛

    فلسفه تطبیقی در افق سوفیست‎ دورۀ جدید

    سید جواد میری به خود اجازه داده است که بی‎مبنا و بی‎ربط و بدون طرح پرسشی جدی، «مارتین ‎هایدگر را در برابر علی ‎شریعتی قرار دهد و با اِعمال سلیقه و پرسش‎هایی که هیچ عمقی ندارند نشان دهد که علی‎ شریعتی درهرصورت از هایدگر قرائت داشته است». بنابراین، در شرایطی که سنت زمان کُند را سپری می‎کند و مفاهیم صیقل‎نیافته با شرایط عصر هیچ‌گونه همخوانی‎ای ندارند، ظهور پژوهش‎های تطبیقی ازاین‌دست همچون آبی زهرآلود به تباهی نظام ‎اندیشگی ایران دامن می‎زند.

  • ۱۳۹۶-۱۱-۱۱ ۱۴:۰۰

    جمادی: هایدگر وامدار اندیشه‌های پیشینی خود در موضوع هستی است

    سیاوش جمادی با اشاره به این‌که ما باید متون را فهمیده و معضلات آنها را حل کنیم، می‌گوید: در ایران به‌جای آنکه به بحث درباره متون هایدگر و فهم و درک تفکرش بپردازند، به جدل درباره عارف یا فیلسوف بودن او می‌پردازند. هایدگر وامدار اندیشه‌های پیشینی خود در موضوع هستی است و روش وی نیز دنباله روش پدیدارشناسی هوسرل متاخر است.

  • ۱۳۹۶-۰۹-۰۸ ۱۷:۰۰

    پدیدارشناسی ذهن در تاریخ

    ایبسن نمایشنامه‌ها را با هدف گسترش آگاهی تاریخی یک قوم نوشت. برنامه‌ای که برای هر قوم گریزناپذیر اما متفاوت خواهد بود.

  • ۱۳۹۶-۰۷-۱۸ ۱۰:۲۰

    «فلسفه علم پدیدارشناسی هرمنوتیک»اثر«محمد حسین ملایری»

    :«فلسفه علم پدیدارشناسی هرمنوتیک»اثر«محمد حسین ملایری» را انتشارات «ققنوس» چاپ کرده است.

  • سوژه مدرن ۱۳۹۶-۰۵-۱۰ ۰۹:۰۷

    تحلیل سیر تحول سوژۀ مدرن؛

    سوژه مدرن از دل منابع

    توفق فلسفۀ اصالت وجود بر اصالت ماهیت در سرآغاز فلسفۀ معاصر غرب، ماهیت‎‎گرایی را در مباحث فلسفی به محاق راند، در ادامه پدیدارشناسی هوسرلی نیز که بعضاً با عنوان ماهیت‎‎گرایی نوین وصف می‎‎شد، مورد انتقاد صاحب‎‎نظرانی قرار گرفت که عمدتاً اندیشه‎‎هایی چپ‎‎گرایانه داشتند؛ به‌این‌ترتیب، مهم‎‎ترین مکتب فلسفۀ معاصر (پدیدارشناسی) در آستانۀ قرن جدید مورد انتقادهای جدی واقع شد. بسیاری از انتقادهای متأخر به سوژۀ مدرن از منظر مسائل اجتماعی و سیاسی صورت گرفته است، مباحثی چون کنش ارتباطی یا قدرت و نقش آن در سرشت سوژه.

  • ۱۳۹۶-۰۳-۰۶ ۱۲:۲۰

    بازیابی سازمان فضایی باغ شهر صفوی قزوین؛ از منظر پدیدارشناسی هرمنوتیک

    کتاب «بازیابی سازمان فضایی باغ شهر صفوی قزوین؛ از منظر پدیدارشناسی هرمنوتیک» در پنجمین اجلاس بین‌المللی مجمع شهرهای اسلامی رونمایی شد. این کتاب بر بازنـگری مجدد بر اصول، راهکارها و خلاقیت‌های مرتبط با زمان و مکان در طراحی شهرها در سرزمین ایران، پیش از ورود جریان‌های مدرن در تمرین‌های طراحان، تمرکز کرده اسـت.

  • ایدالیسم ۱۳۹۶-۰۳-۰۲ ۰۹:۳۸

    نامه‎ای علیه دوگانگی ایدئالیسم؛

    در جهت آغاز عقلانیتی نو

    واقعیت این است که عقلانیت در هیچ‌یک از دوره‌های تاریخی بنیادین نبوده است. عقل محض یک افسانه است و در واقع امر، عقلانیت همیشه پس از یک غلبه وارد میدان شده است؛ این غلبه بسته به شرایط تاریخی می‌توانسته طبقاتی، قومی، مذهبی یا ایدئولوژیک باشد. به عبارتی در پیش‌زمینۀ هر عقلانیتی یک خشونت سربه‌مهر نشسته و این خشونت توسط همین عقلانیت مشروعیت می‌یابد.

  • ادموند هوسرل ۱۳۹۶-۰۱-۱۹ ۰۹:۳۲

    بررسی دقایق تأویل پدیدارشناسانۀ ادموند هوسرل؛

    پدیدارشناسی با الهام از شک دکارتی

    هوسرل برای دستیابی به اتقانی که متناسب با فلسفه باشد، معتقد است که باید به شناختی آغازین دست یابیم که «خود- داده» باشد و از جای دیگری گرفته نشده باشد. او برای یافتن این اصل بنیادین فلسفه، با الهام از شک دکارتی به‌عنوان یک متفکر آغازین که او نیز همچون هوسرل علوم موجود را نامعتبر می‌دانست و با توسل به مراحل شک، زمینۀ کافی برای دستیابی به «اگو» را فراهم کرده بود، وارد عمل می‌شود

  • ۱۳۹۵-۰۸-۰۲ ۱۶:۴۰

    درسگفتار هایدگر: پدیدارشناسی، کانت و هستی شناسی بنیادین

    گروه تاریخ و تمدن غرب پژوهشکده غرب شناسی و علم پژوهی پژوهشگاه علوم انسانی و مطالعات فرهنگی درسگفتار هایدگر را با سرفصل های پدیدارشناسی، کانت و هستی شناسی بنیادین برگزار می کند.

  • ۱۳۹۵-۰۷-۰۴ ۱۷:۰۰

    با تدریس عبدالکریمی؛ کارگاه پدیدارشناسی در علوم اجتماعی برگزار می شود

    کارگاه «پدیدارشناسی در علوم اجتماعی» با تدریس بیژن عبدالکریمی استاد فلسفه دانشگاه آزاد اسلامی برگزار می شود.

  • ۱۳۹۵-۰۶-۳۱ ۱۲:۰۰

    نشست علمی«پدیدارشناسی سینما وظرفیت آن درتبلیغ دینی»برگزار می‌ شود

    نشست علمی پدیدارشناسی سینما و ظرفیت آن در تبلیغ دینی، در دو جلسه یکم و هشتم مهرماه در پژوهشکده باقرالعلوم(ع) برگزار می شود.

  • ۱۳۹۵-۰۶-۱۶ ۰۹:۴۰

    بررسی «آگاهی از زمان در پدیدارشناسی هوسرل» در جدیدترین شماره مجله «اطلاعات حکمت و معرفت»

    یکصد و بیست و پنجمین شماره از مجله «اطلاعات حکمت و معرفت» با معرفی تازه‌های حوزه فلسفه از سوی موسسه اطلاعات منتشر شد. خوانندگان در این مجله تخصصی علاوه بر مطالعه تازه‌های حوزه فلسفه با مبحثی با عنوان «دین و نظریه تکامل» نیز آشنا می‌شوند.

  • ۱۳۹۵-۰۶-۰۷ ۱۶:۰۰

    پدیدارشناسی فاشیسم

    ارنست نولته، تاریخ‌نگار و فیلسوف آلمانی، در سن ٩٣ سالگی درگذشت. متن زیر به همین مناسبت به چاپ رسیده است.

  • عباس کاظمی ۱۳۹۵/۰۵/۲۳

    امر روزمره در جامعه پساانقلابی در گفت‌وگو با ‏ عباس کاظمی؛

    مخاطرات سرمایه‌داری زیر سایه نقد فرهنگ سیاسی

    مخاطرات سرمایه‌داری جهانی شده ‏است، آنسوی قضیه برای مطالعات پسااستعماری ‏درست است که در کشورهایی چون امریکا انجام ‏می‌شود، آنها نیز با توجه افراطی به نقد فرهنگ ‏اروپامداری و غربگرایی، از نقش استعمارکننده ‏دولت‌های ملی که در برابر غرب می‌ایستند غفلت ‏کرده‌اند. بنابراین، این طور نیست که وقتی می‌گوییم ‏زندگی روزمره عرصه خلاقیت است، راه‌هایی که ‏مردم پیدا می‌کنند ضرورتا به رهایی بخشی منجر ‏بشود.

  • هنر نقاشی ۱۳۹۵-۰۳-۳۱ ۰۹:۴۶

    تاملی بر پدیدارشناسی هنر - نقاشی (۴)؛

    نتایج بحث؛ تحقق حقیقت در هنر

    یک اثر هنری بر پایه‌ی معنای عالم بنیان می‌گیرد. در هر اثر هنری حقیقت شیء‌‌ در اثر به ظهور می‌رسد ... و عالمی بنیان نهاده می‌شود و به بیانی لایه‌های پدیدار شده و به ظهور می‌آید (هایدگر, اثر هنری و حقیقت). این ظهور و پدیدار هایدگری را می‌توان به نامستوری و یا کشف حجاب تفسیر کرد؛ تحقق حقیقت نیز در واقع همین نامستوری و انکشاف و پدیدار آمدن است و از این طریق است که در اثر هنری حقیقت تحقق می‌یابد.

  • هنر ۱۳۹۵-۰۳-۲۴ ۱۰:۰۷

    تاملی بر پدیدارشناسی هنر - نقاشی (۳)؛

    فهم هنر

    پدیدارشناسی، اثر هنری را به‌‌خودی‌‌خود‌ و بدون ارجاع به عوالم دیگر تفسیر می‌کند. به کار گرفتن پدیدارشناسی در حوزه‌ی زیباشناسی به شرایط ادراک حسی و وجود اثر هنری می‌پردازد؛ بنابراین، فهم اثر هنری‌ همچون یک پدیده به معنای معلق‌ گذاشتن ارزش‌هایی است که در نظر داریم. پدیدارشناسی نسبت به ارزش‌شناسی یک گام عقب است، زیرا ادعاهای اثبات‌ناپذیر درباره‌ی‌ اثر را در نظر نمی‌گیرد و یک گام به جلو، زیرا به حقیقت یا آنچه واقعاً می‌توان درباره‌ی اثر هنری‌ فی حد ذاته مطرح کرد، نزدیک می‌شود. هدف پدیدارشناسی، حس کردن‌ و فهمیدن اثر است.

  • عکس ۱۳۹۵-۰۳-۲۲ ۱۱:۴۳

    چگونه از يک پديدارشناسی ماهوی بهره گيريم؟

    پديدارشناسی عکس

    اینکه هر عکسی مصنوعی فرهنگی است بدان معنی است که درون یک زمینه پدیدار می‌شود، حتی اگر آن زمینه ناشناخته باشد. این دقیقا معمای زمینه‌ای غایب است که می‌تواند عکسی را جالب توجه کند، به‌گونه‌ای که فقدان زمینه بیش از پیش اثبات می‌کند که چگونه زمینه، خود یک خصیصه‌‌ ماهوی عکس است. علاوه بر این، نگرانی‌های کالایی شدن و آیا عکاسی اصلا هنر است یا نه، که دست‌کم از والتر بنیامین به این سو تاملات پیرامون عکاسی را با سوءظن احاطه کرده‌اند، تنها زمانی تجلی می‌یابد که این خصیصه تصدیق شده باشد.

  • هگل ۱۳۹۵-۰۳-۲۲ ۰۹:۳۷

    نگاهی به مفهوم روح و امر سياسی در فلسفه هگل (۲)؛

    جسمیت‌یافتگی و مفهوم کرانمندی

    اگر باور داشته باشیم که -بر اساس تلاش هگل در پدیدارشناسی روح- «نه» اصل آفریدگار تمایز است، آن‌گاه خواهیم دید که گایست ‎به‌عنوان ‎«نه این» هستی‎های کرانمند عبارت می‎شود از یک محدوده‎ی اندیشیده که محصول کار ذهنی آغشته به سلبیت وجودهای کرانمند خواهد بود. اگر به مسائل پیش‌گفته این نکته را نیز اضافه کنیم که هر مرحله‌ی عینی وجودش {شناخته} نفی خودش یعنی «دیگربودگی» او نیز هست آن‌گاه خواهیم دید که یک رابطه‎ی دیالکتیکی مدام مابین کرانمندان در ارتباط با یکدیگر از یک سو و مابین آن‌ها با گایست از سوی دیگر در جریان است.

  • هنر ۱۳۹۵-۰۳-۱۷ ۱۰:۰۹

    تاملی بر پدیدارشناسی هنر - نقاشی (۱)؛

    مقدمات بحث؛ پرسش از چیستی هنر

    تحول هنر در طول‌ تاریخ‌ نشان می‌دهد که که اثر هنری لزوماً نباید زیبا باشد؛ اما در عصر‌ کلاسیک‌ اثر هنری و زیبایی معادل هم بودند و نشانه‌ی این‌ برابری را در تعبیر هنرهای ‌زیبا باز‌می‌یابیم، در‌ این عصر، زیبا صرفاً یکی از‌ معیارهای‌ اثر هنری‌ نبود‌ بلکه‌ همچون‌ هنجار و آرمان، هنرمندان را در مسیر‌ درست‌ هدایت می‌کرد. پس از پایان یافتن‌ کار هنرمند، فقط به‌واسطه‌ی تجلی امر زیبا بود‌ که‌ می‌شد آفریده‌ی هنرمند را اثر نامید. اما زیبایی‌ آرام‌آرام جای‌ خود را به معیارهای‌ دیگری‌ مثل نومایگی و بهت‌آوری بخشید.

  • ادموند هوسرل ۱۳۹۵-۰۳-۱۰ ۰۹:۴۴

    کنکاشی در هوسرل؛

    هوسرل و واپس تافتن به فلسفه استعلایی

    اغلب، بر ضد هوسرل، گفته‌‏اند که او کوشش بسیاری مصروف بند زدن روش خود کرد و هیچ گاه فرصت نیافت تا واقعا به مسائل فلسفی بپردازد، اما چنین نیست و هر یک از صوربندی‌های دوباره او از روش پدیدارشناسی-که بسیار نیز بودند-در عین حال تجدید نظری است در فلسفه و نظری متفاوت به طبیعت وجود جهان و دانش ما از آن، و نظریه‌‏ای متفاوت درباره«خود»و گستره آن.

  • ۱۳۹۵-۰۲-۲۷ ۱۴:۳۰

    «پرسش‌های ادراک: پدیدارشناسی معماری» منتشر شد

    «پرسش‌های ادراک: پدیدارشناسی معماری» به همراه سه مقاله دیگر از نویسندگان از سوی انتشارات پرهام‌نقش وارد بازار نشر شد.

  • ۱۳۹۵-۰۲-۱۱ ۰۹:۲۰

    نشست «پژوهش پدیدار شناختی» برگزار می شود

    نشست علمی تخصصی گروه روش شناسی و برنامه درسی با موضوع «پژوهش پدیدار شناختی» برگزار می شود.

  • ۱۳۹۵-۰۲-۰۵ ۱۳:۴۰

    پديدارشناسی لحظه حال

    خانواده‌اي را در نظر آوريم كه شامگاه در نشيمن خانه دور ميز شام نشسته‌اند. بطور عمومي و پيش از آنكه اين تصوير را بيشتر شرح دهم، لابد در ذهن مخاطب خانواده «بهنجار» تشكيل شده از پدر، مادر و تا همين چندي پيش دو فرزند كه ترجيحا يكي پسر است و ديگري دختر.

  • ۱۳۹۴-۱۲-۰۲ ۰۸:۳۲

    نشست علمی «پدیدار شناسی به مثابه روش ذاتاً دینی» برگزار می‌شود

    پژوهشگاه حوزه و دانشگاه نشست علمی «پدیدار شناسی به مثابه روش ذاتاً دینی» را امروز یک شنبه ۲ اسفندماه برگزار می کند.

  • هایدگر پدیدارشناسی ۱۳۹۴-۱۱-۱۳ ۰۹:۲۹

    مارتین هایدگر؛

    درباره‌ی پدیدارشناسی روح هگل

    سیستم دایره المعارف با طرح‌های اولی سیستم قرابت بیشتری دارد تا با سیستم پدیدارشناسی، این سیستم در چارچوب کلیت فلسفه‌ی هگلی متفرد است و با این وصف، بالضروره به‌صورت درونی آن تعلق دارد، زیرا پدیدارشناسی روح بااین‌همه اثر و راه باقی می‌ماند، راهی که نه تنها یک بار بلکه همواره به یک معنای معین و ضروری زمینه را برای سیستم دایرۀ‌المعارف مهیا می‌سازد.

  • ۱۳۹۴-۱۰-۱۳ ۱۲:۰۰

    بداهه ی گفت و شنود موسیقیایی در«پدیدارشناسی موسیقی»

    کتاب «پدیدارشناسی موسیقی» نوشته ی «بروس الیس بنسین» با ترجمه ی«حسین یاسینی» به بازار نشر رسید.