نیچه

کل اخبار:106

  • ۱۳۹۷-۰۸-۲۷ ۱۳:۴۰

    کنفرانس بین‌المللی نیچه و نیهیلیسم برگزار می شود

    بیست و دومین کنفرانس بین‌المللی نیچه و نیهیلیسم آوریل ۲۰۲۰ در رم، ایتالیا برگزار می‌شود.

  • ۱۳۹۷-۰۷-۱۵ ۱۰:۲۰

    «پیوست» لئو اشتراوس به ریشه‌های آلمانی

    ده گفتاری که کتاب «ریشه‌های آلمانی» نوشته لئو اشتراوس را تشکیل می‌دهند، با «گسست» لئو اشتراوس از نتایج اجتناب‌ناپذیر فلسفه‌ نیچه آغاز می‌شود و با «پیوست» او به فلسفه‌ سیاسی نیچه به اتمام می‌رسد.

  • ۱۳۹۷-۰۶-۰۴ ۱۵:۲۰

    نیچه آغاز یک پایان است/ او خودش را شاعر نمی‌داند!

    علی عبداللهی، مترجم تعدادی از آثار نیچه درباره او می‌گوید: در این که نیچه شاعر بوده شکی نیست اما خودش هم هیچگاه خودش را شاعر ندانسته است. به گفته وی به دلیل اینکه اندیشه‌های نیچه در کتاب‌هایش به صورت پراکنده آمده و نظم کلاسیک را ندارد می‌توان او را آغاز یک پایان دانست بدین معنی که فلسفه کلاسیک با اندیشه او اتمام پیدا کرده و فلسفه مدرن آغاز می‌شود و در واقع اندیشه نیچه سیستماتیک بودن اندیشه فلسفی را ندارد.

  • ۱۳۹۷-۰۵-۲۸ ۱۳:۰۰

    صدای رادیکال نیچه/ از ترجمه تا تفکر در گفتاری از مراد فرهادپور، پژوهشگر حوزه فلسفه

    در فقدان برخورد یک سنت زنده و تبدیل‌کردن متفکر به مجموعه‌ای از عقاید، مهم‌ترین سوءتفاهم برای ما ایرانیان، مورد نیچه و نام زرتشت بر کتاب اوست. یعنی نوعی قرائت ناسیونالیستی و ایران باستانی از نیچه صورت می‌گیرد، در شرایطی که خود نیچه صراحتا اشاره می‌کند که نام زرتشت را انتخاب کرده است، دقیقا به این دلیل که زرتشت کسی است که تقابل خیر و شر را آغاز کرده است و او آن را انتخاب کرده تا به این تقابل پایان دهد.

  • ۱۳۹۷-۰۵-۲۷ ۱۷:۰۰

    بازگشت ابدی ابرانسان نیچه/ صالح نجفی

    نیچه می‌گوید آنچه تا ابد خود را تکرار می‌کند، تکینگی (singularity) تاریخی ما است و عیان شدن بازگشت ابدی همان این بار مشخص را روی دوش ما می‌گذارد. ما باید اهمیت بی‌نهایت خطاها و عادات و شیوه‌های‌مان را برای همه‌ چیزهایی که در راه است، تجربه کنیم. این گونه‌ای از حال مستقبل ما است. بنابراین در این طرح کلی هم با نوعی معرفت یا خاطره سر و کار داریم و هم با گونه‌ای فراموشی ابدی. این آنتی نومی ایده بازگشت ابدی است.

  • هگل ۱۳۹۷-۰۴-۳۰ ۱۱:۱۷

    پاسخ‌های استیون هیکس به پرسش‌های «فرهنگ امروز»؛

    هراس از هگل

    هگل سم است. انسان‌شناسی‌اش خام‌دستانه و هولناک است. هراس‌آورتر از آن، فلسفه‌اش است. در نظر بیاورید که آرای او بخشی از جهان فلسفی آلمانی در قرن نوزدهم است که برجستگانش کانت، هگل، مارکس و نیچه هستند. آری! همۀ این فلاسفه بخشی از جهان مدرن هستند، اما با هم یک سنت ضدروشنگری را می‌سازند که به علم و فناوری بدگمان است، فردیت‌ستیز است (حتی نیچه) و ضدلیبرال.

  • ۱۳۹۷-۰۴-۲۵ ۱۶:۴۰

    کنفرانس بین‌المللی مطالعات نیچه برگزار می شود

    بیست و یکمین کنفرانس بین‌المللی مطالعات نیچه سپتامبر ۲۰۱۹ در پاریس، فرانسه برگزار می‌شود.

  • ۱۳۹۷-۰۴-۲۵ ۱۵:۲۰

    نیهلیسم فعال و چشم انداز صلح/ مشکل نیهیلیسم براساس نظر نیچه

    اسدالله رحمان زاده، استاد فلسفه دانشگاه آمریکا در نشست «نیهیلیسم فعال و چشم انداز صلح» گفت: از اواخر قرن ۱۹ تا به حال ما نیهیلسم فعال را با تمام قوا تجربه کرده ایم.

  • ۱۳۹۷-۰۴-۱۰ ۱۶:۲۰

    «بوف زرتشت» منتشر شد

    کتاب «بوف زرتشت» با موضوع تأملی در زندگی و آثار صادق هدایت و فریدریش ویلهلم نیچه به قلم «عبدالرضا مسلمی» از سوی نشر معارف منتشر شده است.

  • ۱۳۹۷-۰۲-۰۵ ۱۳:۰۰

    کنفرانس بین‌المللی فلسفه و ارزش های انسانی برگزار می شود

    بیست و دومین کنفرانس بین‌المللی فلسفه و ارزش های انسانی ژانویه ۲۰۲۰ در دبی، امارات متحده عربی برگزار می‌شود.

  • ۱۳۹۷-۰۲-۰۴ ۱۵:۰۰

    خداناباوری به چه معناست؟/ معرفی کتاب «آتئیسم» نوشته کری والترز

    نیچه بر این باور بود که در دوره جدید انسان‌ها با کنار گذاشتن کامل خدا، خودشان به وضع قوانین و اخلاق خواهند پرداخت. ولی می‌بینیم که هنوز اکثر افراد در در جهان به خدا باور دارند.

  • حقیقی ۱۳۹۷-۰۲-۰۱ ۱۳:۳۶

    مسئله مدرنیته در ایران/ شاهرخ حقیقی؛

    نقد مدرنیته یا ضدیت با آن

    نگره احمدی بیشتر ضدیت با مدرنیته است تا نقد مدرنیته. به نظر من، دفاع شیفته‌وار او از نیچه، هایدگر و فوکو نشان از ضدیت او با مدرنیته دارد. مسئله فردی چون آل‌احمد در «غرب‌زدگی» در اساس یک مسئله جامعه‌شناسانه-تاریخی است و نه فلسفی، درحالی‌که برخورد احمدی بناست فلسفی باشد و بنابراین کار او ناگزیر باید بُعد مفهومی-تحلیلی داشته و خود او باید متعهد به روشنیِ مفهومی ‌یا روشن‌اندیشی باشد؛ ولی روشنیِ مفهومی دقیقاً آن چیزی است که در آن نوشته‌های احمدی که من دیده‌ام غایب است.

  • ۱۳۹۶-۱۲-۲۳ ۱۴:۲۰

    «تبدیل شدن به نیچه» کتاب شد

    کتاب «فیلسوف کیست؟ تبدیل شدن به نیچه» اثر لورنس لامپرت توسط انتشارات دانشگاه شیکاگو منتشر شد. 

  • ۱۳۹۶-۱۲-۲۰ ۱۷:۰۰

    کنفرانس بین‌المللی نیچه و نیهیلیسم برگزار می شود

    بیست و یکمین کنفرانس بین‌المللی نیچه و نیهیلیسم آوریل ۲۰۱۹ در رم، ایتالیا برگزار می‌شود.

  • ۱۳۹۶-۱۲-۰۶ ۱۵:۲۰

    دینامیت در دستان نیچه

    «اینک آن انسان» یا «اکسه ‌اومو» آخرین کتاب نیچه و در حقیقت خودنوشتی است که او درست پیش از آنچه بنا به اصطلاحی قراردادی «فروریزی‌اش» نامیده می‌شود نوشته است.

  • ۱۳۹۶-۱۰-۰۳ ۱۶:۴۰

    علیه خودکامگی میانمایگان/ سرمایه داری و سوسیالیسم در اندیشه نیچه

    سوسیالیسم خودکامگی میانمایگان است و هدفش برابری و یکسان‌سازی از طریق فرومایگی و ابتذال و عوام‌گرایی است.

  • ۱۳۹۶-۰۹-۱۲ ۱۳:۰۰

    حیات بعدی «زایش تراژدی»

    «زایش تراژدی» پایانی بود بر دیدگاه‌های تاریخ‌گرای کلاسیک و رمانتیک به یونان به عنوان بهشتی گمشده که احیای نوستالژیک آن قرار بود مصیبت زندگی تحت شرایط مدرنیته را جبران کند یا تسکین بخشد. در عوض، نیچه با پذیرش مدرنیته از جهت مخالف به سوی یونان می‌رود.

  • ۱۳۹۶-۰۷-۱۶ ۱۷:۰۰

    نیچه «دو» چیز است: «فلسفه دو نزد نیچه»

    متن زیر گزارشی از کتاب «کوتاه‌ترین سایه: مفهوم حقیقت در فلسفه نیچه» است.

  • کوتاه ترین سایه ها ۱۳۹۶-۰۷-۱۶ ۱۶:۲۶

    کوتاه‌ترین سایه

    النکا زوپانچیچ

    النکا زوپانچیچ در کتاب کوتاه‌ترین سایه می‌کوشد به یک پرسش پاسخ گوید، پرسشی که شاید از دید خیلی‌ها پاسخش روشن باشد: «چه چیز نیچه را نیچه کرده است؟»

  • نیچه ۱۳۹۶-۰۷-۱۶ ۱۰:۰۰

    ایدئالیسم زبان‌شناختی و تورم نشانه‌ها در خوانش فلسفۀ فرانسوی در ایران (۲)؛

    اصل کنش و بازگشت به نیچه

    کنش با خروج از امر روتین و توقفی ناگهانی و درک‌ناپذیر در آن، همواره منادی آغازی جدید است؛ انقلابی علیه خود که تنها از طریق آن، خودآگاهی متولد می‌شود. کنش نقطۀ تکینگی ساختار است، حدِ علیت. ساختارگرایی با فروکاهی آگاهی به ساختارهای کنترل‌پذیر و قابل فهم، می‌خواست زهر فلسفه را بگیرد و آن را رام کند؛ خواسته‌ای هماهنگ با علم‌زدگی نهفته در پوزیتیویسم. در نهایت، این بازگشت به نیچه است که فلسفه را از زیر سلطۀ علم (ساختار) بیرون می‌کشد.

  • ۱۳۹۶-۰۷-۱۵ ۱۰:۲۰

    سقراط و سیاست پیشاحقیقت: پاسخ انقلابی سقراط به نیچه و ترامپ

    همانطور که نیچه خود می دانست، اگر هیچ چیزی حقیقت نداشته باشد، تنها صدایی که مستحق شنیده شدن است بلندترین و مستمرترین آنهاست. پیامد طبیعی چنین وضعی دونالد ترامپ است.

  • فلسفه ۱۳۹۶-۰۷-۱۱ ۱۰:۱۵

    ایدئالیسم زبان‌شناختی و تورم نشانه‌ها در خوانش فلسفۀ فرانسوی در ایران (۱)؛

    تورم نشانه

    فردی که تسلط زیادی بر نظام نشانه‌شناختی دارد و حتی به‌گونه‌ای خلاقانه الگوریتم‌های بدیعی را توسعه می‌دهد و گفت‌وگویی «جدی و تمام‌عیار» را مدیریت می‌کند و پیش می‌برد، ممکن است صرفاً تکنسینی توانا باشد. در این حالت، او واقعیت را که قرار بود بار تمام ماجرا را بر دوش کشد، از دست داده و این معنای دقیق الیناسیون است. به همین دلیل، تورم نشانه را باید یک سمپتوم به‌شمار آورد؛ نشانه‌ای بر بیماری بخش قابل‌ ملاحظه‌ای از سنت فکری عصر ما.

  • داریوش شایگان ۱۳۹۶-۰۶-۲۷ ۱۲:۴۴

    داریوش شایگان در «شب نیچه و جهان ایرانی» با حضور غلامحسین دینانی و حامد فولادوند؛

    مسحور نیچه‌ام

    در تفکر نیچه مفهومی وجود دارد که همواره برایم سرشار از ابهام بوده است: مفهوم «بازگشت ابدی، همان». البته من به دلیل مطالعاتم در هندشناسی و آشنایی‌ام با مفهوم «ادوار کیهانی» با ایده بازگشت ابدی بیگانه نبودم ولی مفهوم بازگشت ابدی در تفکر هندی از قانون کارما تبعیت می‌کند و مطابق با این قانون سرنوشت انسان در زندگی بعدی تعیین می‌شود.

  • داریوش آشوری ۱۳۹۶-۰۶-۲۷ ۱۲:۴۰

    متن سخنرانی داریوش آشوری در «شب نیچه و جهان ایرانی»؛

    اخلاق‌ناباوری زرتشت نیچه نقطه‌ مقابل اخلاق‌باوری زرتشت اصلی است

    نیچه ‏می‌خواهد نه با زرتشت شناخته شده در اروپا، که با زرتشت اصلی در سرآغاز تاریخ از در هم‌سخنی درآید. ‏اخلاق‌ناباوری زرتشت نیچه درست نقطه‌ مقابل اخلاق‌باوری زرتشت اصلی است.

  • ۱۳۹۶-۰۶-۲۶ ۱۲:۴۰

    فیلسوفی که ماجراجو نباشد متکلم است/نیچه شگفت انگیز است

    ابراهیمی دینانی، چهره ماندگار فلسفه گفت:نیچه ماجراجوست، چنانچه فلاسفه همه ماجراجو هستند، فیلسوفی که ماجراجو نباشد یک متکلم است چراکه خود فلسفه ماجراست.

  • ۱۳۹۶-۰۶-۲۵ ۱۴:۰۰

    «شب نیچه و جهان ایرانی» برگزار می شود

    شب نیچه و جهان ایرانی در کانون زبان فارسی با حضور داریوش شایگان ، غلامحسین ابراهیمی دینانی ، حامد فولادوند و... برگزار می شود.

  • ۱۳۹۶-۰۶-۲۵ ۱۱:۲۰

    در کانون زبان فارسی؛ «شب نیچه و جهان ایرانی» برگزار می شود

    شب نیچه و جهان ایرانی در کانون زبان فارسی با حضور داریوش شایگان ، غلامحسین ابراهیمی دینانی ، حامد فولادوند و... برگزار می شود.

  • ۱۳۹۶-۰۶-۰۵ ۱۷:۲۰

    فراسوی مدرنیته و پست‌مدرنیسم

    متن زیر گزارش نشست نقد و بررسی کتاب «فراسوی هگل و نیچه» است.

  • ۱۳۹۶-۰۶-۰۵ ۱۰:۲۰

    در گرداب نبوغ/ گزارشی از کتاب «نیچه‌ جوان: برآمدن نابغه» به بهانه انتشار ترجمه فارسی

    هنرمند کسی است که می‌تواند با ترفندهایی مختص به خود بر بی‌معنایی زندگی غلبه کند. نیچه و شوپنهاور هر دو این را خوب می‌دانند و هر دو نیز زیستی هنری دارند. همانگونه که فروید پس از دریافت جایزه گوته در ١٩٣٠ اظهار کرد: «حتی بهترین و کامل‌ترین زندگی‌نامه‌ها نیز نمی‌توانند گرهی از معمای آن موهبت اعجازگونه‌ای که شخص را هنرمند می‌سازد باز کنند.»

  • ادبیات ۱۳۹۶-۰۶-۰۱ ۱۱:۰۷

    سخنرانی طاهر بن جلون در افتتاحیه‌ جشنواره بین‌المللی کتاب برلین ۲۰۱۱؛

    ادبیات چه می‌تواند بکند؟

    شک راه نزدیک شدن به واقعیت است. شک و تخیل. شک و ابداع. رمان چیزی نیست جز فرایند ابداع که در آن شخصیت‌ها با قلم رمان نویس به دنیا می‌آیند و می‌میرند. باورپذیری درونی رمان، با باورپذیریِ واقعیت متفاوت است. بی‌آنکه بخواهم کاملا این سخن پل سلان را تایید کنم که: «من هرگز خطی ننوشته‌ام که هیچ سروکاری با وجودم نداشته باشد»، می‌توانم این ایده را فراتر ببرم و بگویم ما از شبی می‌نویسیم که بر ما حکم می‌راند و نمایشی گاهاً ننگین و شرم‌آور را در پس خود پنهان کرده است.