نئولیبرالیسم

کل اخبار:47

  • ۱۳۹۵-۰۷-۲۵ ۱۱:۴۰

    نقدی بر یک دهه رشدگرایی/ نئولیبرالیسم، بیش از حد تحسین شده؟

    برخی سیاست‌های نئولیبرالی به جای ارایه رشد، بر نابرابری به قیمت به مخاطره انداختن توسعه ماندگار افزوده است.» این دیدگاه‌های منتقدان سیاست های نولیبرالی است.

  • ۱۳۹۵-۰۷-۲۴ ۱۸:۲۰

    فوکو دنده چپ ستون راست

    متن زیر نگاهی دارد به جایگاه فیلسوف فرانسوی در شروع جریان نئولیبرالیسم.

  • آموزش ۱۳۹۵/۰۷/۲۴

    گفت‌وگو با هنری ژیرو دربارۀ آموزش عالی و اغواگری نئولیبرال؛

    دانشگاه به‌مثابۀ شرکت چندملیتی

    دانشگاه تجاری‌شده آخرین تجلی ماشین بی‌روحی است که شکلی سلطه‌جو از قدرت را به کار گرفته است و از فرهنگ تجاری تقلید می‌کند. این ماشین با دانشجویان همچون افرادی مصرف‌کننده برخورد می‌کند و جلوی رشد آن‌ها را می‌گیرد و در نهایت با حذف دانشگاه از تمام وجوه حکومت، آن را سیاست‌زدایی می‌کند. بی‌گمان تمام این روابط تعریف‌کننده که توسط دانشگاه نئولیبرال تولید شده‌ است، باید به چالش کشیده شود و تغییر کند.

  • ۱۳۹۵-۰۷-۱۴ ۱۸:۰۰

    نظری به مقاله‌های اخیر سیدجواد طباطبایی و محمد قوچانی در نشریه سیاست‌نامه / عادل مشایخی؛

    کارل اشمیت وارد می‌شود

    قوچانی در مقاله‌ی خود پلی را صراحت بخشیده است که دکتر طباطبایی را به اقتصاددان‌های نئولیبرالی چون دکتر غنی‌نژاد، دکتر نیلی و... می‌پیوندد، تا مبانی نظری «ناسیونال -نئولیبرالیسم» ایرانی انسجام، صراحت و روشنی بیشتری پیدا کند.

  • نئولیبرالیسم ۱۳۹۵-۰۶-۲۳ ۱۰:۳۸

    نگاهی به نظریه‌ی نولیبرالی جامعه سایمون کلارک؛

    پروژه‌ای سیاسی برای تسخیر فرمانروایی اقتصاد

    نولیبرالیسم، وقت و استحکام خود را مرهون جذابیت ایدئولوژیکش است، اما نمی‌بایستی که آن را صرفاً به‌مثابه یک ایدئولوژی در نظر گرفت، چراکه به نظر می‌رسد مبتنی بر بنیان‌های علمی اقتصاد مدرن لیبرال باشد. اقتصاد نولیبرال کنونی در قیاس با نسخه‌ی قرن نوزدهمی‌اش که بر پایه‌ی مجموعه‌ای از مدعیات ساده‌انگارانه در باب ویژگی بازار و رفتار کنشگران در بازار است، کمتر جزم‌گرایانه به نظر می‌رسد.

  • ۱۳۹۵-۰۶-۰۷ ۱۲:۲۰

    ولنگاری فرهنگی نتیجه تلقی نئولیبرالی از فرهنگ است

    شهریار زرشناس گفت: ولنگاری فرهنگی از سال های ۶۰ تا ۶۴ نتیجه غفلت بوده ولی از این زمان به بعد نتیجه نفوذ تدریجی و غلبه تلقی نئولیبرالی بر مدیریت فرهنگی کشور بوده است.

  • ۱۳۹۵-۰۵-۲۴ ۱۲:۲۰

    نئولیبرالیسم یک پروژه سیاسی است/ گفت‌وگویی با دیوید هاروی درباره اینکه نئولیبرالیسم چیست و چرا این مفهوم اهمیت دارد

    افرادی مثل بیل گیتس و شرکت‌هایی همچون آمازون و سیلیکون وَلی که ما آنها را «طبقه سرمایه‌دار جدید» می‌نامیم، نسبت به صاحبان سنتی سرمایه در حوزه نفت و انرژی سیاست متفاوتی را دنبال می‌کنند. در نتیجه، اینها راه خود را می‌روند، پس مثلا بین حوزه انرژی و حوزه مالی، یا انرژی و سیلیکون وَلی رقابت گروهی تنگاتنگی در جریان است.

  • ۱۳۹۵-۰۳-۲۴ ۱۱:۴۰

    ایدئولوژی نولیبرالیسم؛ منشأ تمام مشکلاتمان

    واژه نولیبرالیسم در جلسه‌ای در پاریس در سال ١٩٣٨ ساخته شد. در میان نمایندگان حاضر در آن جلسه دو مرد این ایدئولوژی را تعریف کردند، لودویگ فون میزس و فردریش هایک. هردو آنها تبعیدی‌هایی از اتریش بودند و در نظرشان سوسیال‌دموکراسی مظهر نظام اشتراکی بود و در همان طیف نازیسم و کمونیسم جای می‌گرفت. نمونه سوسیال‌دموکراسی برنامه‌های نیو دیل١ فرانکلین روزولت و شکل‌گیری تدریجی دولت رفاه بریتانیا بود.

  • یوسف اباذری ۱۳۹۵-۰۲-۲۵ ۱۱:۳۰

    یوسف اباذری؛

    گلایه نكنید، یاد بگیرید

    یك طفولیتی در ما ایرانیان هست كه من آرزو می‌كنم بازار آزاد آن را درمان كنم چرا كه بازار آزاد یك طرف دیگر هم دارد كه می‌گوید بخواهید و نخواهید من جای گلایه باقی نمی‌گذارم. آن رژیم سابق بود كه می‌خواست باج دهد و البته خشونت هم داشت. بازار آزاد می‌گوید یا می‌میرید یا می‌مانید. بیخود نیست كه حرف‌های آقای فراستخواه ناگهانی ظهور می‌كند. این صحبت‌ها به دنبال یك اخلاق هستند كه به نظر من وجود ندارد.

  • ۱۳۹۴-۱۱-۰۴ ۱۵:۳۰

    دوره آموزشی«فوکو و نقد نئولیبرالیسم»برگزار می‌شود

    دوره آموزشی «فوکو و نقد نئولیبرالیسم»به همت موسسه پرسش برگزار می شود.

  • ۱۳۹۴-۰۹-۰۵ ۱۴:۰۰

    اسپینوزا علیه کاپیتالیسم/ نقدی بر سرمایه‌داری نئولیبرال و بهره‌گیری آن از عواطف انسانی

    چرا مردم برای دیگران کار می‌کنند؟ این سوال ساده، محور اصلی استدلال لوردون است. مارکس به بخشی از این سوال پاسخ می‌دهد اما پاسخ او در مواجهه با منظره‌های مغشوش از کارگران مشتاق، کارآمد نیست. از این‌رو «انسان‌شناسی اسپینوزایی» می‌تواند به کمک این پاسخ بیاید و آن را کامل کند.

  • ۱۳۹۴-۰۶-۲۹ ۱۶:۳۰

    گفت‌و‌گویی با اتی‌ین بالیبار، فیلسوف فرانسوی، درباره نولیبرالیسم، مهاجران و آینده اروپا

    مهاجرانی که از طریق دریای مدیترانه‌ می‌آیند از نوع پسااستعماری نیستند: بلکه حاکی از واقعیت جنگند. استراتژیست‌های آمریکایی در خلال اولین مداخلات در خاورمیانه این نوع جدید از جنگ را به صورت «درگیری‌های با شدت کم» نظریه‌پردازی کردند. چنین حسن تعبیری با وجود ده‌ها یا صد‌ها‌هزار کشته، تنها یک شوخی بی‌رحمانه است!

  • ۱۳۹۴-۰۵-۰۵ ۱۳:۴۰

    گفت‌وگو با حمید عضدانلو درباره «لیبرالیسم و جریان‌های آن در ایران»

    هدف این گفت‌وگو پاسخ به این سؤال است؛ چرا لیبرالیسمی که در ایران معرفی و به کار گرفته شده است، دستِ‌کم نتوانسته است تصویری حتی گنگ را از جنبشی مترقی در قرن هجدهم به ما نشان دهد؟ آیا لیبرالیسم در خاستگاه کلاسیک‌اش هیچ‌گاه توانست در تاریخ اندیشه سیاسی معاصر ایران شکل بگیرد؟

  • خود ۱۳۹۴-۰۴-۱۰ ۰۹:۵۴

    گامی در جامعه‌شناسی ازآن‌خودگری؛

    سیر بی‌خودی تا «ازآن‌خود»

    ناشادی در هر سطح و نوعش نتیجه‌ی ناتوانی و یا كاهش توان افراد در «ازآن‌خود ساختن» ایده‌ها، اندیشه‌ها و مسائل و مصائب و در نتیجه برون‌داد یك نگاه، نظر، کنش و فراورده‌ی جدید ولو مختصر و ناچیز اما ازآن‌خود است. لذا هرچه جامعه بیشتر با فرایند ازآن‌خود كردن درگیر شود آفرینش محصولات و فراورده‌های مادی و معنوی و فكری فزون‌تری را تجربه خواهد كرد

  • ۱۳۹۴-۰۴-۰۴ ۱۱:۳۰

    و ناگهان نئولیبرالیسم مدافع جمع‌گرایی شد

    «و ناگهان نئولیبرالیسم مدافع جمع‌گرایی شد» عنوان تحلیلی از چگونگی سوءاستفادۀ سیاست و کسب‌کارهای بزرگ از روابط اجتماعی و اقتصاد رفتاری به قلم ویلیام دیویس است.

  • راغفر ۱۳۹۴-۰۴-۰۳ ۰۹:۳۴

    حسین راغفر؛

    ناامنی اجتماعی و جهانی شدن ارزش های نئولیبرال

    وقتی با عینک خاص سرمایه‌داری نئولیبرال لجام‌گسیخته به پدیده‌های اجتماعی نگاه می‌کنیم، شاهد ادعاهای مشابهی از جمله مبارزه با جرم و جرائم و بی‌نظمی‌ها و اختلال‌های شهری هستیم.. . برچسب زدن به شهروندان و قربانیان سیاست‌های اقتصادی نئولیبرال مثل قانون‎شکنان و بزهکاران پیش از آنکه واقعیت این گروه پایین اجتماعی باشد، نشانه‌ی شکست سیاست‌های اقتصادی-اجتماعی ارزش‌های نئولیبرال را پنهان و قربانی را متهم می‌کند.

  • فکوهی/ مدنی ۱۳۹۴-۰۴-۰۱ ۰۹:۳۳

    ناصر فکوهی، شایسته مدنی؛

    معنای جامعه‌شناختی پول

    بزرگ‌ترین خطری که جامعه‌ی ایران را تهدید می‌کند، خطر نئولیبرالیسمی است که با این رفتارهای آسیب‌زا مانند خودنمایی و نوکیسگی شهری ترکیب می‌شود و اشکال انفجارانگیزی به وجود می‌آورد که همان تنش‌ها و آسیب‌های اجتماعی هستند که روی گسل‌هایی که جامعه‌ی ایران دارد مانند گسل جنسیت (نابرابری زنان و مردان)، گسل اقتصادی (نابرابری بین فقرا و ثروتمندان)، گسل قومی، گسل‌های جماعتی و ... می‌تواند عمل کند.