موسی اکرمی

کل اخبار:54

  • شماره نوزده ۱۳۹۶-۰۷-۱۱ ۱۲:۱۲

    شماره نوزدهم نشریه فرهنگ امروز منتشر شد؛

    شماره نوزدهم نشریه فرهنگ امروز منتشر شد

    شماره نوزدهم فرهنگ امروز به مناسبت صدمین سالگرد این انقلاب پرونده اندیشه خود را به بررسی تاثیر این انقلاب بر روشنفکری ایران اختصاص داده است. طرح روی جلد و همچنین عنوان «پدرخوانده» گویای این مطلب است که فرهنگ امروز در این شماره میراث انقلاب اکتبر و چپ انقلابی را برای جامعه روشنفکری ایران و تاثیرات آن در حوزه اندیشه، ادبیات، تاریخ نگاری، فلسفه علم و ... با قوام یافتن اندیشه چپ در ایران رخ داده را مورد بررسی قرار داده است.

  • اکرمی ۱۳۹۶-۰۶-۰۴ ۱۰:۱۱

    موسی اکرمی/ به بهانۀ پخش سخنانی از دکتر بیژن عبدالکریمی و واکنش‌ها در برابر آن‌ها؛

    در ستایش فلسفه‌ورزی راستین و ورزش سالم

    آقای عبدالکریمی مسلماً اغراق کرده‌اند که گفته‌اند در برابر پنت هاوس ۱۷۵۰ متر مربعی آقای علی دایی خودشان دارای دو متر مربع هم نیستند. البته ممکن است یک استاد به هر علت و دلیل نتوانسته باشد هنوز به منزل مسکونی با مالکیت شخصی دست یابد. جناب میلانی هم از این سو گرفتار اغراق شده و به شمار زیادی از استادان اشاره کرده است که درآمد زیاد و خانۀ ویلایی دارند.

  • میرزاخانی ۱۳۹۶-۰۵-۰۷ ۱۲:۴۶

    موسی اکرمی/ آرامگاه ایراندخت بزرگ در سرزمینی دیگر؛

    شرایط سخت و تکلیف ما

    ایران در سنجش با دیگر کشورها بیشترین نخبه را در زمینه‌هایی چون علم، هنر، ادب، تجارت، کارآفرینی و سرمایه‌گذاری در خارج از مرزهای خود دارد. صرف‌نظر از مواضع سیاسی افراد وابسته به این جمعیت عظیم و همچنین گذشته از هر دیدگاهی که هرکس می‌تواند در مخالفت یا موافقت با نوع کار و فعالیت و دستاوردهای آنان داشته باشد، نمی‌توان چشم را بر این سرمایه عظیم بست.

  • علم در ایران ۱۳۹۶-۰۴-۱۴ ۱۶:۳۳

    مسئلۀ علم در ایران (از تاریخ و فلسفه علم تا فرهنگ دانشگاهی)

    موسی اکرمی

    پاسداشت دستاوردهای سترگ پیشینیان در روش و نگرش علمی از یک سو، و فلسفه‌ورزی دقیق و سنجیده و معیارین از سوی دیگر وظیفة همگان، به ویژه نزد سکانداران برنامه‌ریزی آموزشی و پژوهشی و آموزگاران و پژوهشگران در تراز عالی آموزش و پژوهش است.

  • ۱۳۹۶-۰۲-۲۵ ۱۴:۱۸

    دفاع موسی اکرمی از دستاوردهای برجسته سنت فلسفه تحلیلی

    موسی اکرمی کتابی با عنوان «مسئله علم در ایران» نوشته است. نگرش حاکم بر گفت‌وگوها، سخنرانی‌ها، و یادداشت‌های کتاب واقع‌گرایی علمی است که از دستاوردهای برجسته سنت فلسفه تحلیلی است و نویسنده سال‌ها است که همواره از آن دفاع کرده و در ترویج آن کوشیده‌ است.

  • ۱۳۹۶-۰۲-۱۹ ۱۳:۰۰

    کتاب قانون اساسی زمینشهر منتشر شد

    کتاب قانون اساسی زمینشهر نوشته موسی اکرمی به همت مؤسسۀ پژوهشی نگاه معاصر، منتشر شد.

  • ۱۳۹۶-۰۲-۰۹ ۱۵:۰۰

    ​نخستین رمان نویسنده کتاب‌های فلسفی

    نخستین رمان موسی اکرمی، نویسنده و مترجم حوزه فلسفه با عنوان «آریا»، توسط انتشارات نگاه منتشر شد.

  • ۱۳۹۶-۰۲-۰۲ ۱۷:۰۰

    فیزیک و فلسفه در گفت‌وگو با موسی اکرمی: دانشمندان خیال پرداز نیستند

    آنجا که ما را مجاز بداند که استقرا کنیم و قوانین طبیعت را از این استقرا استخراج کنیم. آنجا که به ما اجازه می‌دهد ریاضیات را در تدوین نظریه مکانیکی به کار بندیم، چنان که نیوتن با ظرافت و دقت تمام ضمن اینکه کاملا به مشاهده و آزمایش پایبند داده‌های تجربی را در قالب ریاضیات می‌ریزد. قواعد فلسفی به او کمک می‌کنند که نشان دهد ضمن اینکه دانشمند است مفروضات فلسفی دارد، ولی تاکیدش این است که می‌خواهد فلسفه طبیعی‌ای تولید کند که در درجه اول یک علم تجربی- ریاضیاتی است.

  • ۱۳۹۵-۱۰-۲۶ ۱۲:۰۰

    رمان آریا به قلم موسی اکرمی منتشر شد

    اکرمی، پس از سال‌ها که از کوشش‌های نخستین او در داستان نویسی، فیلم‌نامه‌نویسی، و نمایشنامه‌نویسی می‌گذرد، نخستین رُمان بلند خود را منتشر می‌کند که طلیعه‌ئی برای طرح‌های او در داستان‌نویسی و انتشار آن‎ها است.

  • ۱۳۹۵-۰۴-۱۹ ۱۰:۲۰

    جای خالی ترجمه‌های آثار کلاسیک در فلسفه تحلیلی/ یادداشت موسی اکرمی

    موسی اکرمی، استاد فلسفه علم، مترجم و نویسنده در حوزه فلسفه در یادداشتی که در اختیار ایبنا قرار داده است به جای خالی آثار ترجمه شده نویسندگان کلاسیک حوزه فلسفه علم و تحلیلی پرداخته و اعتقاد دارد، «فرهنگ» بخش مهمی در کشورمان است که در سایه قرار گرفته است.

  • موسی اکرمی ۱۳۹۴-۱۰-۲۳ ۱۷:۴۲

    صوت/ سیاست و اخلاق فضیلت‌گرا (۲)

    موسی اکرمی

  • ۱۳۹۴-۱۰-۱۳ ۱۵:۳۰

    اکرمی «رساله الهیات سیاسی اسپینوزا» را ترجمه کرد

    موسی اکرمی، نویسنده و مترجم حوزه فلسفه از ترجمه کتاب «رساله الهیات سیاسی اسپینوزا» خبر داد و گفت:‌ اسپینوزا در این کتاب به نقد سنت دینی پرداخته است.

  • ۱۳۹۴-۰۹-۲۵ ۱۴:۰۰

    روشنفكری پژوهی

    روشنفكرنمايان كساني‌اند كه ظاهر روشنفكري دارند و خود را روشنفكر مي‌دانند بي‌آنكه به راستي روشنفكر باشند؛ آنان فاقد ويژگي‌هاي فكري و رفتاري لازم براي اين هستند كه به راستي روشنفكر تلقي شوند؛ اين گونه افراد به هر حال فاقد شايستگي نظري و اخلاقي لازم براي روشنفكري‌پژوهي هستند و قادر نيستند به پژوهش درخوري درباره روشنفكري دست زنند.

  • موسی اکرمی ۱۳۹۴-۰۸-۲۵ ۱۷:۳۶

    صوت/ سیاست و اخلاق فضیلت‌گرا (۱)

    موسی اکرمی

  • موسی اکرمی ۱۳۹۴-۰۶-۲۹ ۰۹:۰۷

    نشست «اخلاق و سیاست»/ قسمت پایانی؛

    ورود انسان به تاریخ با «زمین‌شهر»

    اگر قرار باشد برای کره‌ی زمین آینده‌ای وجود داشته باشد، با یک حکومت واحد جهانی امکان‌پذیر است؛ در این شرایط، تازه انسان وارد تاریخ می‌شود، در حال حاضر ما در پیشاتاریخ به سر می‌بریم؛ در این حکومت واحد جهانی است که اخلاق و سیاست به هم پیوند می‌خورد و همه را از آن ماکیاولیستی که وجود دارد رهایی می‌بخشد.

  • نشست سیاست در ترازوی اخلاق ۱۳۹۴-۰۶-۲۴ ۰۸:۴۹

    نشست «اخلاق و سیاست»/ بخش نخست؛

    سیاست در ترازوی اخلاق

    در تمام جوامعی که سیاست در خدمت اخلاق نیست و سیاست به گونه‌ای نیست که اخلاق فضیلت در آن حاکم باشد، رفتار اخلاقی در آن جامعه بسیار ضعیف خواهد بود، زیرا ساختار سیاسی که تضمین‌کننده‌ی رفتار سالم افراد به‌مثابه‌ی یک شهروند خوب و انسان اخلاقی باشد، وجود ندارد.

  • ۱۳۹۴-۰۶-۱۴ ۰۸:۴۵

    «سیاست و اخلاق فضیلت‎گرا» برگزار می شود

    «سیاست و اخلاق فضیلت‎گرا» در خانه اندیشمندان علوم انسانی برگزار می شود.

  • اکرمی و نوری ۱۳۹۴-۰۴-۰۷ ۰۹:۴۰

    نشست نقد کتاب «نظریه‌ای در باب عدالت» جان رالز (۱)؛

    نظریه‌ای در باب عدالت؛ تلاشی در جهت پیوند لیبرالیسم و عدالت

    این کتاب را چه قبول داشته باشیم و چه نداشته باشیم، به‌مثابه تجلی اندیشه‌ی سیاسی یک فیلسوف است که در سنت لیبرالی رشد کرد، اما درعین‌حال دغدغه‌های مهم کانتی دارد و می‌خواهد بحث‌های فردگرایی را با مباحث عدالت و آزادی را با عدالت پیوند دهد و برای جامعه ساختار بنیادینی به وجود آورد و آن ساختار مورد نظر را بر عدالت مبتنی سازد.

  • ۱۳۹۴-۰۳-۲۱ ۱۰:۱۹

    نقد نظریه ای در باب عدالت

    نظریه جان رالز در خصوص عدالت در نشست هفتگی شهر کتاب بررسی می شود.

  • اکرمی موسی ۱۳۹۴-۰۱-۰۹ ۰۲:۲۹

    نگاهی به ترجمه کتاب «فرهنگ علوم اجتماعی قرن بیستم»؛

    اصل اساسی در ترجمه متون کلاسیک

    در عنوان درایه‌ها باید تا آنجا که ممکن است یا از معادل دقیق پارسی بهره گیریم یا تلفظ اصلی خود درایه را با نگارش پارسی به کار بریم. واژه‌ی افزودن احتمالی پارسی را باید به گونه‌ای به کار برد که خواننده عنوان پارسی را به‌سرعت پیدا کند؛ برای مثال خواننده درایه‌ای را به‌عنوان «هرمنوتیک» یا معادل پارسی آن را -اگر چیزی جز همین «هرمنوتیک» باشد- به آسانی نمی‌یابد.

  • موسی اکرمی ۱۳۹۳-۱۲-۰۵ ۲۰:۲۸

    فلسفه از تعبیر جهان تا تغییر جهان

    موسی اکرمی

    تازه‌ترین کتاب او، بسط‌یافته‌ی مجموعه مقالاتی است که او در آن، دغدغه‌ي همیشگی خود را، يعني باور به نقش دوگانه‌ی فلسفه و فیلسوفان و پرهیز از کم‌رنگ‌سازی هرکدام از این دو نقش که به تعبیر خود او «قلب تپنده‌ي بخشنده‌ي جان به پيكره‌ي يگانه‌ي آن است»، شرح داده است.

  • ۱۳۹۳-۱۱-۳۰ ۱۱:۳۰

    کتاب «فلسفه از تعبیر جهان تا تغییر جهان» اتوپیای پایان اتوپیا است / یادداشتی از رضا داوری‌اردکانی

    ممکن است نوشته‌های «فلسفه از تعبیر جهان تا تغییر جهان» را اتوپیای دورانی بدانیم که در آن پایان اوتوپیا اعلام شده ولی نمی‌توان تعلق خاطر به علم و فلسفه و آزادی و عدالت را تحسین نکرد.

  • ۱۳۹۳-۱۱-۲۷ ۱۲:۳۰

    فلسفه چگونه می‌تواند جهان را تغییر دهد؟

    تعبیر جهان؛ تغییر جهان؛ پیوند میان تعبیر جهان و تغییر جهان و بالاخره ویژگی‌های ساختاری و قانونی جهان مطلوب آینده، چهار ستون تفکر فلسفی و کنشگرانه‌ای است که نویسنده کتاب «فلسفه از تعبیر جهان تا تغییر جهان» بنای اثر خود را بر آن استوار کرده و از فراز این بنا در پی پاسخگویی به پرسش‌های بنیادین فلسفی است.

  • ۱۳۹۳-۱۱-۲۵ ۱۴:۴۰

    گفت‌وگو با دکتر موسی اکرمی به مناسبت سالمرگ کانت؛

    برای آشنایی با «کانت» چه بخوانیم؟

    جدا از اهمیت این فیلسوف برای فرهنگ و تمدن اروپایی، کانت شاید بیش از هر فیلسوف دیگری توجه پژوهشگران ایرانی را به خود جلب کرده است. این جذابیت به دانشگاهیان محدود نبوده و اهل فلسفه حوزه نیز این جا و آن جا در شناخت و احیانا درافتادن با اندیشه‌های این فیلسوف تلاش‌هایی صورت داده‌اند.