فلسفه غرب

کل اخبار:70

  • ۱۳۹۶-۰۹-۰۷ ۱۵:۰۰

    الهیات می‌تواند فلسفه غربی را از دام علوم طبیعی برهاند

    مهدی عباس زاده گفت: فلسفه در غرب در دوره‌هایی از تاریخ مثلا در قرون وسطی یک علم الهی بود اما در غرب معاصر به سوی پوزیتیویسم تمایل یافت و لذا عملا در دام علوم طبیعی گرفتار شد.

  • ۱۳۹۶-۰۸-۱۶ ۱۴:۲۰

    علوم انسانی‌اسلامی: امکان، امتناع و آسیب‌ها

    به باور نگارنده، علم انسانی‌اسلامی امکان وجود و طرح دارد چنانکه شواهدی از طرح نظریه‌های علمی مبتنی‌بر اندیشه مسیحیت نیز موجود است اما نه به این معنی که نظریات تولیدشده در غرب با لعابی از آیات و روایات به جامعه علمی عرضه شود.

  • ۱۳۹۶-۰۳-۲۲ ۱۰:۲۰

    نقد کتاب «شرایط امکان علوم اجتماعی در فلسفه غرب و فلسفه متاخر اسلامی»

    کتاب «شرایط امکان علوم اجتماعی در فلسفه غرب و فلسفه متاخر اسلامی» یکشنبه ۱۱ تیرماه نقد و بررسی می‌شود.

  • ۱۳۹۵-۰۹-۲۸ ۱۲:۰۰

    نشست «تأثیر فلسفۀ غرب بر فلسفۀ روز در ایران» برگزا شد

    نشست «تأثیر فلسفۀ غرب بر فلسفۀ روز در ایران» در دانشکده فلسفۀ دانشگاه آزادبرلین برگزار شد.

  • ۱۳۹۵-۰۹-۱۶ ۱۰:۲۰

    چرا فلسفه اسلامی نتوانسته در علوم فرودست خود جریان یابد؟

    فلسفه اسلامی در عین اینکه تلاش کرده محتوای خود را در بستر زمان، الهی‌تر کند، ولی به شدت از این نقیصه رنج می برد که بر اساس یک ارتکاز غلط، می‌خواهد واقع را در قالب حیثیت‌های متباین بشناسد.

  • ۱۳۹۵-۰۹-۱۴ ۱۰:۲۰

    تاریخ ایده بازگشت به خویشتن/ روایتی از مواجهه ما با فلسفه غرب

    مواجهه و مطالعه فلسفه غرب در ایران را نه کاری انتزاعی که باید آن را پاسخی به سوال «چه باید کرد» و ایده «بازگشت و بازاندیشی در خویشتن» دانست.

  • ۱۳۹۵-۰۹-۰۷ ۱۶:۴۰

    بازگشت به فوکوی متقدم

     «نشانگر همه چیزها» متشکل از سه فصل است که هر کدام با تحلیل یک مفهوم مشخص شروع می‌شود و در حکم پیش‌درآمد آگامبن برای تحلیل ایده آن فصل در چارچوب فلسفه غرب است.

  • ۱۳۹۵-۰۳-۰۸ ۱۵:۰۰

    فراز و فرود فلسفه تحلیلی در ایران

    متن پیش رو گزارشی از فراز و فرود مواجهه با فلسفه تحلیلی در ایران است که با معرفی آثاری در این خصوص به بررسی نگاه های مختلف در مورد فلسفه تحلیلی می پردازد.

  • ۱۳۹۵-۰۳-۰۴ ۱۷:۴۰

    نشست چشم اندازهای زنانه نگر به تاریخ فلسفه غرب برگزار می شود

    نشست چشم اندازهای زنانه نگر به تاریخ فلسفه غرب با سخنرانی مریم نصر اصفهانی، عضو علمی پژوهشگاه علوم انسانی و مطالعات فرهنگی برگزار می شود.

  • ۱۳۹۵-۰۳-۰۴ ۰۹:۴۰

    کارگاه آموزشی اومانیسم و آینده بشر برگزار می شود

    کارگاه آموزشی اومانیسم و آینده بشر معاصر (امکان پرسش از اومانیسم؟!) با تدریس مهدی بنایی جهرمی برگزار می شود.

  • ۱۳۹۵-۰۳-۰۳ ۱۰:۰۰

    کریم مجتهدی: متخصص فلسفه غرب هستم اما مدافع آن نیستم

    مجتهدی، چهره ماندگار فلسفه گفت: من بیشتر متخصص فلسفه غرب هستم ولی مدافع فلسفه غرب نیستم، فلسفه صدرا، سهروردی و ..می توانند آینده فرهنگ ما را تضمین کنند اما نباید از فلسفه غرب بی اطلاع بود.

  • ۱۳۹۵-۰۲-۰۴ ۱۷:۴۰

    عرب، ترجمه «منابع پنهان اندیشه هایدگر» را به پایان رساند/ تفکر آسیای شرقی در آراء متفکر آلمانی

    حسن عرب، دانش‌آموخته رشته فلسفه غرب به تازگی ترجمه کتاب «منابع پنهان اندیشه هایدگر؛ تاثیر آموزه‌های چینی و ژاپنی بر نوشته‌های وی» را پایان برده است. به گفته وی، این کتاب در صدد نشان دادن حضور پررنگ تفکر آسیای شرقی در آراء و نظریات متاخر مارتین هایدگر است.

  • ۱۳۹۴-۱۲-۱۲ ۱۹:۱۵

    بررسی دو طرح نامه در کرسی علوم عقلی

    طرحنامه «نقد انسجام‌گروی کیث لرر در توجیه معرفت» و نظریه «تبیین رخدادهای فیزیکی با قرائتی نو از فعل الهی در الهیات نوصدرایی» بررسی شد.

  • ۱۳۹۴-۱۰-۲۶ ۱۳:۳۰

    «نقد عقل محض» و «متافیزیک ینا» تا پایان سال منتشر می‌شود

    محمدمهدی اردبیلی، پژوهشگر و مترجم حوزه فلسفه غرب از انتشار کتاب‌های «نقد عقل محض» و «متافیزیک ینا» تا پایان سال خبر داد و گفت: کار انتشار این دو کتاب بر عهده نشر ققنوس و حکمت است.

  • ۱۳۹۴-۱۰-۲۰ ۱۷:۱۵

    کارگاه«دوره تاریخ فلسفۀ غرب»برگزار می‌شود

    کارگاه«دوره تاریخ فلسفۀ غرب، آغاز فلسفه از یونان» با تدریس محمد مهدی اردبیلی برگزار می شود.

  • جعبه پاندورا ۱۳۹۴-۰۷-۲۷ ۱۱:۳۲

    یحیی شعبانی؛

    تنها انسان ناراضی می‌تواند امیدوار باشد

    امید نیروی محرک بشر و معطوف به آینده‌ای بهتر و نو است. امید اگرچه در واقعیتِ امر حاضر قرار می‌گیرد اما از آنجایی که مشتاق امر آتی است با اکنون بالفعل در تقابل قرار می‌گیرد و چونان نیروی نفی در درون آن عمل می‌کند. آدمی در اکنون موضوع محرومیت، پریشانی و درد است، امید آرزو برای تعالی از این اکنون به آینده‌ای است که متفاوت، نو و هماره بهتر است.

  • ۱۳۹۴/۰۶/۱۷

    فلسفه غرب مدیون فلسفه اسلامی است/ ضرورت مطالعه فلسفه اسلامی

    پروفسور چارلز باترورث استاد دانشگاههای هاروارد و مریلند آمریکا معتقد است غرب از منظر فیلسوفان اسلامی توانست به مطالعات و آراء و اندیشه های فیلسوفان یونان از جمله افلاطون و ارسطو دست یابد.

  • ۱۳۹۴-۰۵-۱۲ ۰۹:۱۰

    فلسفهٔ غرب چه نیازی به فلسفه‌های غیرغربی دارد؟

    فلسفهٔ دانشگاهی غربی در سال‌های آینده کاملاً محدود خواهد شد، مگر اینکه راهی برای ارتباط با فلسفه‌های غیرغربی بیابد که از وضعیت صوری فعلی، جدی‌تر و ارجمندتر باشد.

  • ۱۳۹۴-۰۵-۰۷ ۰۹:۳۰

    فلسفه اسلامی به ظرافت عقل را با وحی پیوند داد/ بازگشت متافیزیک

    استاد فلسفه کالج سنت اولاف در مینه‌سوتای آمریکا معتقد است: فلسفه اسلامی پیچیده است و سنتی فلسفی است که به طور ظریفی توانسته عقل را با وحی الهی پیوند دهد.

  • ۱۳۹۴-۰۴-۱۳ ۰۹:۵۰

    مسائل اصلی در ادوار فلسفه غرب

    دوره ­های فکری غرب را به چهار دسته تقسیم می­ کنند: دوره یونان قدیم (یونان و روم)، دوره قرون وسطی، دوره جدید (مدرن) و دوره معاصر.

  • ۱۳۹۴-۰۳-۱۹ ۱۱:۵۰

    نقدی که به فلسفه‌ی اخلاق در غرب وارد است

    استاد دانشگاه شهید بهشتی گفت: یکی از مهم‌ترین نقدهایی که به فلسفه‌ی اخلاق در غرب وارد می‌شود، این است که اخلاق کانتی از احساس غافل شده، در حالی که اخلاق دینی احساس و عقل را توأمان درنظر می‌گیرد.

  • ۱۳۹۴-۰۲-۱۳ ۱۴:۱۰

    پایان فلسفه اخلاق/ امتناع یا امکان شناخت حقیقت در تفکر معاصر غرب

    در بررسی تحولات اندیشه غرب، در بسیاری از حوزه‌ها به‌ویژه در قلمرو اخلاق و فلسفه اخلاق، انبوه متراکمی از آرا و مکاتب وجود دارد بدون اینکه بتوان به کمترین هماهنگی، همخوانی و هم‌سویی میان آنها دست یافت.

  • ۱۳۹۴-۰۱-۳۱ ۱۲:۳۰

    شرح فلسفه لویناس در بیستمین جلد «دانشنامه فلسفه استنفورد»

    بیستمین جلد از «دانشنامه فلسفه استنفورد» به شرح فلسفه امانوئل لویناس، فیلسوف معاصر فرانسوی اختصاص دارد. نویسنده این کتاب بتینا برگو و مترجم آن احسان پورخیری است. مهم‌ترین بخش از منظومه فکری لویناس به فلسفه اخلاق اختصاص دارد.

  • ۱۳۹۴-۰۱-۳۰ ۱۷:۱۵

    حسین نصر: فلسفه غربی به بن‌بست بزرگی رسیده است

    سیدحسین نصر گفت: به نظر من فلسفه غربی به بن‌بست فوق‌العاده بزرگی رسیده است و اینکه عده‌ای دارند در فلسفه‌های بودایی، هند و یا اسلامی جست‌و‌‌جو و بحث می‌کنند، به علت همین به بن‌بست رسیدن است.

  • سیاوش جمادی ۱۳۹۴/۰۱/۱۸

    سیاوش جمادی/ تاثیر و نفوذ فلسفۀ هایدگر در شرق؛

    تمایز مواجهه دو فرهنگ شرقی با فلسفه هایدگر: ایران و ژاپن

    ژاپنی‌ها کوشیدند با اعزام کسانی به غرب تمامی فلسفه‌ی غرب را از نزدیک درک کنند و آهنگ کلی آن‌ها بیش از ستیزه‌جویی، گفت‌وگوی فرهنگی و تماس با جهان مدرن بود نه بازگشت به جهان برگشت‌ناپذیر قدیم. چیزی که شما با عنوان نقد سوبژکتیویته به هایدگر نسبت می‌دهید در ایران تعبیر شد به جهاد با نفس اماره؛ و سوبژکتیویته ترجمه شد به موضوعیت نفسانی.

  • ۱۳۹۳-۱۰-۲۷ ۱۷:۰۰

    کتابی درباره معرفت‌شناسی اصلاح‌شده

    اثبات وجود خدا و استدلال برای وجود او تا چه اندازه مورد تأیید یا نقد اندیشمندان غربی است؟ معرفت‌شناسی اصلاح‌شده چیست؟ آن چه می‌خوانید معرفی و دیدگاه‌هایی اصلاحی درباره كتاب «معرفت‌شناسي اصلاح‌شده: جایگاه خدا در اندیشه دینی معاصر غرب» نوشته مجتبي جعفري اشكاوندي است که به‌تازگی از سوی نشر کانون اندیشه جوان روانه بازار شده است.

  • عبدالکریمی ۱۳۹۳-۰۷-۱۹ ۱۱:۱۸

    بیژن عبدالکریمی؛

    10 پرسش انتقادی از فلسفه‌های تحليلی

    به واسطه بسط مدرنيته در روزگار ما عقلانيت جديدِ حاصل از عقلانيت و سنت متافيزيک يونانی امری جهانی شده است. لذا فلسفه‌های تحليلی به دليل درک غيرتاريخی و لذا مطلق و جهانشمول فرض کردن عقلانيت متافيزيکی و نظام اپيستميک و علمی حاصل از آن، شيفته و دل بسته عقلانيت علمی جديد بوده، هيچ گونه تفکر غيرمتافيزيکی را به رسميت نمی‌شناساند.

  • مرادخانی ۱۳۹۳/۰۶/۱۶

    فلسفۀ هگل در گفت‌وگوی فرهنگ امروز با علی مرادخانی؛

    چرا به هگل توجه می‌شود؟

    دلیل اینکه چرا به هگل توجه شد این است که ما نیزمحتاج آگاهی تاریخی هستیم و نگاه هگل شاید از این منظر آموزنده باشد و یا اینکه حداقل کسی است که تاریخ و فلسفه یا به عبارتی، زمان و حقیقت، حادث و قدیم یا امر تاریخی و فلسفی را به هم گره زده است، درحالی‌که تا زمان او هیچ‌وقت این اتفاق در فلسفه نیفتاده بود.

  • عبدالکریمی ۱۳۹۳-۰۶-۰۵ ۱۱:۲۶

    گفتاری از بیژن عبدالکریمی؛

    نحوۀ مواجهه با هایدگر در ایران

    دسته‌ای از روشنفکران فی­‌المثل اظهار می­‌دارند که افلاطون­‌شناسی بدون دانستن زبان یونانی یا شناخت هایدگر بدون دانستن زبان آلمانی چگونه امکان­‌پذیر است؟ اما این دسته از روشنفکران به این نکته التفات ندارند که این احکام و قضاوت­‌های درست ممکن است در افق جوامع غربی درست باشد اما آنها را نمی­‌توان به همان نحو در خصوص سرمایه‌­های فرهنگی و فکری جامعة خودمان، که در افق تاریخی دیگری قرار دارند درست و صادق دانست.

  • دریدا-هابرماس ۱۳۹۳-۰۵-۲۰ ۱۰:۴۱

    سایمون کریچلی؛

    ملاحظاتی در باب دریدا و هابرماس

    بحث دریدا از وعده به منزله‌ی آن بعد منظوری از کنش‌های گفتاری که انکارش منجر به تناقضی کرداری می‌شود پژواک واضحِ هابرماسی دارد. و دست‌کم به رغم معرفت‌گرایی اخلاقیاتیِ |moral| هابرماس و اصرار وی بر طبع متقارن میان‌سوژه‌گی، پیداست که باید کارهایی در این‌جا انجام داد و خصوصا زمانی که پای موضوعات سیاسی در میان باشد هابرماس و دریدا احتمالن با هم وجه اشتراک بیش‌تری دارند تا با کسی مثل رورتی.