غرب

کل اخبار:182

  • پست سکولاریسم ۱۳۹۷-۱۲-۰۵ ۱۶:۰۱

    پست سکولاریسم

    آرمان زارعی

    این کتاب در تحلیل چرایی بازگشت دین به حوزه عمومی استدلال می‌کند که ناکارآمدی دولت مدرن در ارائه دین برای بازگشت به عرصه عمومی در جوامع مسیحی غربی طی دهه‌های اخیر شده است.

  • ضیا هاشمی ۱۳۹۷-۱۲-۰۵ ۱۰:۴۰

    بررسی و نقد کتاب پیدایش ناسیونالیسم ایرانی؛

    نژاد و سیاست بی‌جاسازی

    یکی از مهم‌ترین و ناشناخته‌ترین پژوهش‌های آینده‌نگر، رابطه بین برخورد ایرانیان با دنیای غرب و شکل‌گیری ناسیونالیسم در ایران است. همان‌گونه که در کتاب تأکید می‌شود، اولین آشنایی ایرانیان با ناسیونالیسم همین تجربه بوده است که ابراهیمی با رویکردی انتقادی، تدوین ناسیونالیسم را به‌رغم ضعیف بودن رویکرد نظری، مورد بررسی قرار داده است. چنین پژوهش‌هایی می‌تواند آغازگر خوانشی انتقادی از پدیده‌هایی شود که در طول تاریخ معاصر ایران بدیهی انگاشته شده‌اند.

  • ۱۳۹۷-۱۰-۲۶ ۱۳:۴۰

    پست سکولاریسم، رساله‌ای در باب نسبت دین و سکولاریسم در جوامع امروز غربی

    کتاب «پست سکولاریسم؛ دین، دولت و حوزه عمومی در غرب» در پیِ ورود به این مجادله و ارائه‌ طرحی برای آن نیست، بلکه قصد آن دارد تا از خلال بررسی تجربه‌ غرب، ضرورت بازاندیشی در نسبت بین سکولاریسم و دمکراسی و حرکت در جهت دستیابی به الگویی برای گفت‌وگو را یادآوری کند.

  • جنگ ۱۳۹۷-۰۸-۳۰ ۰۹:۵۹

    بهزاد جامه‌بزرگ/ چرا آکادمیسین‌ها و روشنفکران ایرانی از اندیشیدن در باب جنگ در هراسند؟

    اندیشیدن جنگ را

    در ایران سده‌های اخیر و پس از شکل‌گیری نخستین مواجهه‌ها با غرب تاکنون که همواره سایۀ جنگ بر سر این سرزمین وجود داشته، کمتر تأمل نظری متناسب با شرایط جدیدی که به آن وارد شده‌ایم از سوی هواداران سنت قدمایی و یا منورالفکران و روشنفکران دربارۀ جنگ انجام شده است. پس از تأسیس دانشگاه در ایران نیز تا به امروز، دانشگاه بیش از اینکه علاقه‌مند باشد به مسائل تاریخی و مبتلابه جامعۀ ایرانی بیندیشد، بیشتر ترجیح داده است که در خلوت خود و بدون اینکه نسبتی با جامعۀ خود برقرار کند، از مُدهای فکری زمانه تبعیت کند.

  • ۱۳۹۷-۰۸-۲۰ ۱۳:۰۰

    کتاب «تاملی بر اندیشه پیشرفت» منتشر شد

     کتاب «تاملی بر اندیشه پیشرفت» به قلم عبدالرسول دیوسالار دغدغه ای است در عمیق کردن فهم ایرانی از توسعه با ارجاع به تاریخ معنای توسعه.

  • زهره زرشناس ۱۳۹۷-۰۷-۲۸ ۱۶:۱۲

    آیا ایران‌شناسی در ذیل سنت خاورشناسی استعماری قرار می‌گیرد؟/ زهره زرشناس؛

    نگاهی به گفتمان ایران‌شناسی در ایران

    پژوهش‌های پسااستعماری همواره کوشیده‌اند با نقد و تحلیل گفتمان «خاورشناسی» نشان دهند که بازنمایی «غرب» از «شرق» یک‌سویه، خودمحورانه و به سود غرب بوده و آن چهرۀ شرق، که برساختۀ غرب است، منفی، غیرواقعی و مخدوش نمایانده شده است. بر این پایه، مطالعات ایران‌شناختی، به‌عنوان جزئی از مفهوم کلی خاورشناسی نیز به چالش کشیده شده است.

  • ۱۳۹۷-۰۷-۰۹ ۱۴:۰۰

    کتاب «جهان غرب و فلسفه» منتشر شد

    کتاب «جهان غرب و فلسفه» اثر جیمز ب. سات توسط انتشارات جان وایلی و پسران منتشر شد.

  • ۱۳۹۷-۰۷-۰۲ ۱۶:۲۰

    نخستین رویارویی های هنر عصر ناصری با هنر غرب

    کتاب نخستین رویارویی های هنر عصر ناصری با هنر غرب منتشر شد.

  • ۱۳۹۷-۰۶-۰۵ ۱۰:۱۲

    مسیر تمدن به‌سوی آسان‌گیری است/ فرآیند غیررسمی شدن

    برخی از محققان معتقدند که از قرن نوزدهم به این‌سو جوامع به‌تدریج آسان‌گیر شده‌اند. درواقع هنجارهای اجتماعی سخت‌گیرانه قرون قبل، به‌تدریج با افراد مدارا می‌کنند.

  • ۱۳۹۷-۰۶-۰۴ ۱۱:۴۰

    ایرانیان عصر قاجار مکالمات خیالی را برای انتقاد از متون غربی‌ها گرفتند

    علی باغدار دلگشا مولف کتاب «مکتوبات خیالی» می‌گوید: نمونه‌هایی متعددی از مکتوبات خیالی که در عصر مشروطه می‌بینیم پیش از آن در ادبیات ایتالیا و فرانسه وجود دارد. البته این الگوی انتقادی را ایرانیان دوره مشروطه احتمالا از آثار غربی اتخاذ کرده‌اند و نگاه ایرانیان متجدد و دگراندیش در این دوره به متون غربی در تقلید از ساختار الگوی نگارشی مکالمات خیالی بوده است.

  • ۱۳۹۷-۰۵-۲۷ ۱۶:۰۰

    محمد رجبی: نقد ماهیت فلسفی غرب دغدغه فردید بود

    محمد رجبی، مدرس و پژوهشگر فلسفه سیاسی اعتقاد دارد که برخلاف بسیاری از منتقدان غربگرایی در ایران، غرب برای فردید از لحاظ فلسفی اهمیت داشت؛ مساله فردید «ماهیت فلسفی غرب» بود که بر بنیاد «فراموشی هستی» و غلبه «تکنیک بر تفکر» قرار داشت، بنابراین به نقد آن پرداخت.

  • ۱۳۹۷-۰۵-۲۲ ۱۰:۴۰

    نخستین رویارویی‌های‌ هنر عصر ناصری با هنر غرب چگونه شکل گرفت؟

    مصطفی لعل شاطری، در کتاب نخستین رویارویی‌های‌ هنر عصر ناصری با هنر غرب (موسیقی، نمایش، نقاشی) به بررسی و توصیف چگونگی و نحوه نفوذ هنر غرب در هنر عصر ناصری پرداخته است.

  • تهجم ۱۳۹۷-۰۵-۰۳ ۱۱:۵۵

    نقدی روانکاوانه بر مسئله جهانی‌شدن (۲)؛

    شرق شناسی مدرن و تهاجم فرهنگی

    تهاجم فرهنگی‌ در درازمدت و به‌طور غیرمحسوس اتفاق می‌افتد و زمانی‌ آن ‌را می‌فهمیم که دیگر دیر شده است. نزدیک به ۴۰ سال انقلاب، ۸ سال جنگ و چندین دهه تحریم و نبودن سوپاپ‌های اطمینان باعث می‌شود که مملکتی در مرز ترکیدن باشد و چه بهتر که این ترکیدن کانالیزه شود و انرژی‌ حاصل از آن در مصرف‌گرایی تخلیه شود؛ و اینجاست که ساخت و ترویج آرام‌آرام این نوع از برنامه‌ها و نشان دادن سبک زندگی‌ متفاوت کمک شایانی به سوق دادن فرهنگ یا ملتی به‌سوی دل‌خواه می‌کند.

  • ۱۳۹۷-۰۴-۳۱ ۱۳:۴۹

    محمدعلی مرادی پژوهشگر فلسفه غرب درگذشت

    محمدعلی مرادی، پژوهشگر فلسفه غرب که چندی پیش به دلیل انسداد روده در بیمارستان طالقانی تهران بستری شده بود به دیار باقی شتافت.

  • ۱۳۹۷-۰۴-۰۵ ۱۱:۴۰

    غربی ها با استفاده از فلسفه درصدد تحمیل شیوه تفکر خود هستند

    استاد فلسفه دانشگاه فرایبورگ گفت: غربی ها با استفاده از واژه فلسفه، درصدد تحمیل کردن شیوه های اروپایی بر تفکر هستند وفرهنگ های دیگر در توصیف متون خود از فرهنگ های اروپایی استفاده می کنند.

  • ۱۳۹۷-۰۴-۰۳ ۱۳:۲۰

    کتاب «واتیکان، دنیای اسلام و غرب» منتشر شد

    «واتیکان، دنیای اسلام و غرب» نوشته سید هادی خسروشاهی از سوی انتشارات «کلبه شروق» در قم منتشر شد. 

  • ۱۳۹۷-۰۳-۱۹ ۱۰:۲۰

    کتاب پدیدار شناسی تصویر اسلام در سینمای غرب منتشر شد

    کتاب پدیدار شناسی تصویر اسلام در سینمای غرب نوشته جواد امین خندقی توسط انتشارات باقرالعلوم(ع) منتشر شد.

  • ۱۳۹۷-۰۲-۱۶ ۱۵:۴۰

    عقلانیت وحیانی پاسخگوی مسائل ما در مواجهه با جهان غرب است

    حجت الاسلام پارسانیا گفت: عقلانیت وحیانی در پاسخگویی به مسائل جدیدی که در اثر مواجهه با جهان مدرن با آن روبرو هستیم راه گشاست.

  • ۱۳۹۷-۰۲-۰۳ ۱۳:۴۰

    بررسی مبانی نظری ناتوی فرهنگی

    شناخت ناتوی فرهنگی غرب بدون آگاهی از تعاریف مفاهیم فرهنگی، پیشینه و ریشه‌های آن، نظریه‌های مبنایی آن، روند ناتوی فرهنگی و راه‌ها و... ممکن نیست.

  • ابن خلدون ۱۳۹۷-۰۱-۲۶ ۱۰:۳۳

    بهزاد جامه‌بزرگ/ آیا پاسخ‌گویی به مسائل امروزین علوم انسانی و اجتماعی با تفسیر ابن‌خلدون ممکن است؟

    چراغ جادوی «مقدمه»

    تولید و تکثیر آثار پرشمار از جانب اندیشمندان جهان اسلام در فضای دانشگاهی و روشنفکری پیرامون اندیشۀ ابن‌خلدون در قیاس با سایر چهره‌های حاضر در تاریخ تفکر و تمدن اسلامی را نمی‌توان رخدادی از سر تفنن و یک مد فکری و ژست روشنفکرانه در جهان اسلام قلمداد کرد. این توجه و تأمل دربارۀ ابن‌خلدون حاکی از یک احساس نیاز است، احساس نیاز به مرجعی الهام‌بخش برای طرح پرسش‌هایی که پس از سده‌ها غفلت رفته‌رفته ذهن اهل‌نظر و تفکر این بخش از جهان را در مواجهه با تمدن جدید غرب درگیر خود می‌کند.

  • ۱۳۹۷-۰۱-۲۲ ۱۳:۲۰

    کریم مجتهدی: غرب‌شناس باشیم؛ غرب‌زده نه

    من شاگرد استادان معروف سوربن بودم. اگر الان به کسی بگویید که من در پاریس شاگرد ژان وال و گورویچ و پیاژه بودم، باور نمی‌کنند. این افراد آن قدر بزرگ شده‌اند که پذیرش آن سخت می‌شود. به من می‌گوید تو شاگرد ژان وال بودی؟ بله، من خانه‌اش هم رفته‌ام.

  • ۱۳۹۶-۱۲-۱۵ ۰۹:۴۰

    احمد سمیعی‌گیلانی: ویراستار در غرب نویسنده‌پرور است

    احمد سمیعی‌گیلانی گفت: ویراستار است که نویسندگان ادبیات داستانی را در پشت پرده تربیت می‌کند، پرورش می‌دهد و به کارشان نظم می‌بخشد. الان در بعضی از کشورهای اروپایی ویراستار نویسنده‌پرور است.

  • ۱۳۹۶-۱۱-۲۵ ۱۳:۰۰

    انتقاد از غرب در کانون گفتمان تمدن دینی بود

    رسول جعفریان با بیان اینکه «انتقاد از غرب» در کانون گفتمان تمدن دینی بوده است، گفت: به رغم این که همه تحت تأثیر فرهنگ غربی بوده اند، اما همواره همه جناحها از غرب انتقاد می کردند.

  • ۱۳۹۶-۱۱-۰۴ ۱۲:۰۰

    مدرنیته محصول درون زای غرب است/ غلبه عقل سابژکتیو بر عقل آبژکتیو

    پرویز پیران با بیان اینکه مدرنیته محصول درون زای غرب است، گفت: مدرنیته یک مبنای عقلانیت دارد و ۳ رکن صنعتی شدن، شهری شدن و دموکراسی سیاسی.

  • فلسفه ۱۳۹۶-۱۱-۰۲ ۱۱:۵۶

    توضیحی در خصوص وضعیت سیاسی ما ایرانیان؛

    "خود از برون نگری" ایرانی!

    اگر "خود از برون‌نگری"گرفتار زیاده‌روی و افراط شود انسان را از درون تهی می‌سازد. اصالت آدمی به این است که برایندی صرف از محیط و نگاه‌ها و راه‌های رفته دیگران نباشد. اگر ما خود را نبینیم و نتوانیم واقعیت خویش را کشف کنیم بعید است دیگران بتوانند آنرا آشکار سازند.حکایت جوامع هم کم و بیش چنین است.

  • ۱۳۹۶-۱۰-۲۵ ۱۷:۰۰

    اقرار و انقیاد/ بررسی ریشه‌های تاریخی و فلسفی نوشتار اعترافی

    در ادبیات غرب به دلیل موجه بودن موضوع اعتراف و ترویج گسترده آن توسط کلیسا به مثابه یکی از پیش‌شرط‌های آمرزش، نوشتار اعترافی نیز در فرهنگ و ادبیات به حدی ریشه دوانده و رشد کرده است که در دل آن، سنت ادبی مستحکم و قدرتمندی پدیدار شده است.

  • ۱۳۹۶-۱۰-۰۵ ۱۰:۴۰

    معماری غربی با مبانی اسلام در تضاد است/ تاثیر معماری مادی و معنوی

    آیت الله اراکی گفت: یکی از اشتباهاتی که در شهرسازی رخ می‌دهد این است که از شهر غربی و شهر اروپایی تقلید شود. روحی که در آنجا در شهرسازی است کاملاً با روح شهر ما متفاوت است.

  • ۱۳۹۶-۰۹-۲۹ ۱۲:۰۰

    سکولاریسم خود یک مذهب است/ آیا به دوران پساسکولار قدم گذاشته‌ایم؟

    دهقانی فیروزآبادی گفت: سکولاریسم خود یک نوع مذهب است. یعنی خودِ این باور را که مذهب نباید در امور دنیوی دخالت داشته باشد، می‌توان یک مذهب پنداشت.

  • داوری ۱۳۹۶/۰۹/۲۵

    رضا داوری اردکانی:

    ظهور غرب، مکر خداوندی نمی­‌تواند باشد

    من در عمر بالنسبه طولانی قلم‌زنی خود، از امریکا بسیار کم گفته و کم نوشته‌ام و اگر به آن توجه کرده‌ام از آن رو بوده است که صورت خاصی از مدرنیته در آن می‌دیده‌ام اما چون به توسعه نیافتگی می‌اندیشیده‌ام روسیه همواره در نظرم بیشتر مهم و قابل تأمل بوده است. من در خصوص امریکا حرفی نزده‌ام که حاکی از سپر انداختن در برابر آن باشد اما اگر حرفهای چهل پنجاه سال پیش درباره غرب و مدرنیته را تکرار نمی‌کنم از آن روست که آن حرفها سیاسی نبود که آنها را به صورت شعار تکرار کنم. اکنون هم از آنها رو نگردانده‌ام.

  • فلسفه ۱۳۹۶-۰۹-۲۰ ۱۰:۴۴

    مواجهه ایرانی‌ها با غرب چگونه باید باشد؟

    باید از فرق سر تا نوک پا غربی شویم؟

    باید غربی شویم، غربی فکر کنیم و از عقلانیت غربی استفاده کنیم. تجربۀ غرب را ابزار کنیم و مدرنیزاسیون و مدرنیتۀ غربی را به‌طور کامل به کشور منتقل کنیم. این کار دریچۀ جدیدی از تمدن را بر ما خواهد گشود و ما را با جهانی که از آن انزوا گزیدیم آشتی خواهد داد.