زبان شناسی

کل اخبار:43

  • سجودی ۱۳۹۴-۰۵-۲۹ ۰۹:۴۰

    نقد و بررسی کتاب «گفت‎وگوهای یاکوبسون و پومورسکا» (۲)؛

    مطالعه‎ی زبان به‌مثابه قلمرو پویای بینا در سنت یاکوبسونی

    یاکوبسون دانشمند یک موضوع است که شناخت آن بدون رجوع به این حوزه‌ها بی‌معنی است؛ یاکوبسون «زبان‌شناس» است، ولی تعریف او از زبان‌شناس بودن و تعریف او از آنچه که مطالعه می‌کند به‌مثابه زبان، متفاوت است با عرف جاری در زبان‌شناسی که زبان‌شناسی صورت‌گرای امریکایی است؛ که به نظر تنها چیزی را که نمی‌شناسد زبان است و بیشتر مخاطب را با یک منطق صوری آشنا می‌کند تا با زبان.

  • فرهاد ساسانی ۱۳۹۴-۰۵-۲۶ ۰۹:۵۴

    نقد و بررسی کتاب «گفت‎وگوهای یاکوبسن و پومورسکا» (۱)؛

    رومن یاکوبسن مردی برای تمام فصول

    رومن یاکوبسن نظریه‎پردازی است که تنها در یک رشته تأثیر نگذاشته است؛ از یک طرف در حوزه‌ی زبان‎شناسی و در شاخه‎های مختلف آن از واج‎شناسی و آواشناسی تا صرف و نحو کار کرده است و از سویی دیگر راجع‎ به اسطوره‎شناسی، فولکلور، نشانه‎شناسی، هنر و ادبیات کارهای بسیاری دارد. در واقع یاکوبسن «مردی برای تمام فصول و حوزه‎ها» است.

  • ۱۳۹۴-۰۴-۲۳ ۱۴:۰۰

    «ولگردی در كوچه‌های زبان»کتاب شد

    ولگردی در كوچه‌های زبان» آخرین اثر كوروش علیانی است كه انتشارات سوره مهر منتشر كرده است.

  • ۱۳۹۴-۰۲-۲۷ ۱۸:۱۰

    نشست «بشارات نبوی در تورات و انجیل» برگزار می‌شود

    نشست بشارات نبوی در تورات و انجیل، با رویکردی باستان شناختی و زبانشناسی، همراه با یاد بود دکتر صادق آئینه وند در دانشگاه تربیت مدرس برگزار می شود.

  • ۱۳۹۳-۱۲-۱۷ ۱۳:۵۰

    آیا مقالات «زبان‌شناسی شعر» دقیق ترجمه شده اند؟/ پاسخ کوروش صفوی

    كوروش صفوي در نشست بررسي كتاب «زبان‌شناسي شعر» نوشته محمد نبوي و مهران مهاجر گفت: كتابي كه در اختيار ماست كتابي شسته رفته است و نمي‌توان ايرادي به آن گرفت. دو مؤلف كتاب شاگرد خلف محمدعلي حق‌شناس بودند و من غبطه مي‌خورم كه چرا چنين كتابي متعلق به من نيست. امروز نمي‌توان گفت كه استعاره و مجاز در زبان معيار و متداول مردم وجود ندارد.

  • نگار داوری ۱۳۹۳-۱۱-۰۸ ۱۰:۲۸

    نگار داوری اردکانی/ یادداشتی بر «کتاب الحروف» فارابی؛

    آرای زبان‌شناختی فارابی

    پرسش اساسی‌ای که منجر به تدوین این یادداشت شد، پرسشی است ساده درباره چیستی تصویر زبان از منظر فارابی. تأمل در پاسخ این پرسش، از آن جهت اهمیت دارد که توانایی مشارکت در تولید دانش اصیل برای هر دانش پژوه آسیایی حوزه زبان‌شناسی، منوط به شناخت تمام‌عیار دانش‌های بومی به مثابه میراثی زبانی است.

  • ۱۳۹۳-۱۰-۲۸ ۰۹:۰۳

    کارگاه تخصصی «ادبیات تطبیقی؛ مبانی، چالش ها و کارکردها» برگزار می‎شود

    پژوهشگاه علوم انسانی و مطالعات فرهنگی با همکاری انجمن ایرانی زبان و ادبیات عربی کارگاه تخصصی ادبیات تطبیقی؛ مبانی، چالش ها و کارکردها را برگزار می­ کند.

  • ۱۳۹۳-۱۰-۲۴ ۰۹:۲۵

    آیینه‎وند: پژوهشگاه علوم انسانی در 3 رشته قطب علمی است

    رئیس پژوهشگاه علوم انسانی گفت: این پژوهشگاه در زبان شناسی، فلسفه و تاریخ قطب علمی است.

  • ۱۳۹۳-۰۹-۲۶ ۱۲:۳۰

    نگرانی‌ای که همه جا وجود دارد

    غلامحسین صدری افشار می‌گوید: اگر در حوزه زبان و واژه‌ها در فضای مجازی ما مدل‌های بهتری برای استفاده مردم به آن‌ها پیشنهاد نکنیم و آن‌ها را در رسانه‌ها به‌کار نگیریم، زبان به ملغمه‌ای از دیگر زبان‌ها بدل خواهد شد.

  • ناصر فکوهی ۱۳۹۳-۰۹-۱۷ ۱۰:۳۳

    ناصر فکوهی؛

    زبان و امر سیاسی

    اما آنچه موضوع رابطۀ زبان سیاسی و زبان اجتماعی را باز هم از این پبچیده­ تر می‌کند، دخالت بیش از پیش زبان در مفهوم عام واژه در حوزۀ زبان به مفهوم خاص واژه است. ابتدا، از این دو مقوله معناهایی ویژه را که اختیار می­‌کنیم ارایه می­ دهیم، معناهایی که لزوما مورد توافق زبان­ شناسان نیست و بیشتر رویکردی انسان­ شناسانه را دربردارد تا معنایی زبان شناختی.

  • ۱۳۹۳-۰۸-۲۴ ۱۹:۲۰

    درگذشت هرمز میلانیان

    هرمز میلانیان که 21 آبان‌ماه در فرانسه از دنیا رفت، زبان‌شناس و استاد بازنشسته گروه زبان‌شناسی دانشگاه تهران بود.

  • فلسفه تحلیلی ۱۳۹۳-۰۵-۲۷ ۱۰:۲۸

    جان اسکوروپسکی؛

    چرا زبان برای فلسفه‎ تحلیلی اهمیت داشت؟

    از این نظر هنجارها در واقع شبیه به قواعدند، ما آن‌ها را در جهان کشف نمی‌کنیم، [بلکه] آن‌ها در شناخت جهان پیش‌فرض گرفته می‌شوند. این دیدگاه هنوز هم پیوندی عمیق با فلسفۀ ویتگنشتاین متأخر دارد، حتی اگر اندیشۀ او این نباشد. اتخاذ این دیدگاه معادل است با کنار گذاشتن اصلی‌ترین ایدۀ جنبش تحلیلی مبنی بر اینکه کاربرد زبان پدیدۀ ابتدایی فلسفه است.

  • زبان شناسی ۱۳۹۳-۰۵-۱۵ ۱۱:۰۸

    معنی­‌شناسی تاریخی واژه‌­ی هنر در زبان­های اروپایی و فارسی؛

    چیرگی سوژه بر ابژه

    در نوشتار زیر، معنی­‌شناسی تاریخی واژه‌­ی هنر در 4 زبان آلمانی، انگلیسی، فرانسوی و فارسی کاویده شده است. جالب توجه آنجاست که در هر 4 زبان، واژه­‌ی «هنر» نخست با دلالت‌های عینی به معنای «مردانگی و جنگاوری» بوده و سپس دلالت­‌های ذهنی و زیبایی­‌شناسانه به معنی «امر زیبا» گرفته است.