رضاشاه

کل اخبار:49

  • ۱۳۹۵-۰۹-۱۳ ۱۱:۴۰

    تکوین ساخت دولت استیلا در حکومت یک نفره رضاشاه

    حکومت رضاشاه به یک معنی از لحاظ ایجاد تحولات اجتماعی و اقتصادی و وحدت و قدرت سیاسی، مجری و میراث انقلاب مشروطه به شمار می‌رفت. از سوی دیگر نوسازی ایران به شیوه غربی از لحاظ فرهنگی و اقتصادی بر سایر اهداف به ویژه تغییر رابطه و شیوع اعمال قدرت و افزایش مشارکت سیاسی ترجیح داده شد.

  • کسرایی ۱۳۹۵-۰۷-۲۸ ۱۱:۱۸

    صوت /«ماهیت دولت رضاشاه » (۲)

    محمدسالار کسرایی

  • ۱۳۹۵-۰۷-۲۷ ۱۶:۲۰

    شکست در نخستین آزمون

    نگاهی به شکل‌گیری ارتش نوین در ایران.

  • رضاشاه ۱۳۹۵-۰۷-۰۷ ۱۰:۳۱

    گزارشی از نشست «نشانه‌شناسی تاریخ» (۹)؛

    ارتباط سپهر نشانه‌ای و ادبیات دوره پهلوی به‌مثابه نشانه‌شناسی تاریخی

    اتفاقی که در دورۀ رضاشاه می‌افتد این است که به علت تصحیح متون کهن، دستور زبان فارسی و زبان شعر متنوع و پخته‌تر شده و گرایش به عامه‌گویی جای خود را به کلمات ادبی می‌دهد. آشنایی گام‌به‌گام با شعر فرنگی سبب می‌شود تا پشتوانۀ فکری گسترش پیدا کند. البته در این دوران نوعی از رمانتیسیسم نیز بر فضای شعری سایه می‌افکند.

  • سینایی ۱۳۹۵-۰۷-۰۶ ۱۲:۲۵

    صوت /«ماهیت دولت رضاشاه » (۱)

    وحید سینایی

  • تاریخ ۱۳۹۵/۰۴/۲۳

    بحران تاريخ‌نگاری معاصر در گفت‌وگو با قباد منصوربخت (۲)؛

    تاریخ‌نگاری شبه‌آکادمیک قادر نیست مکتب تاریخی تولید کند

    در تاریخ ما چرا مکاتب تاریخ‌نگاری شکل نگرفت؟ روشن است که وقتی غلبه‌ی سنت تاریخ‌نگاری شما با سنت نظامی، سیاسی است، طبیعی است که مکتب جدید شکل نگیرد، یعنی باید بینش جدید، مسئله‌ی جدید و پرسش جدید به وجود بیاید تا شما مکتب جدیدی داشته باشید؛ به همین دلیل تاریخ‌نگاری شبه‌آکادمیک قادر نیست که مکتب تاریخی تولید کند، تنها اصول اولیه روشی را رعایت می‌کند.

  • کسرایی ۱۳۹۵-۰۱-۲۱ ۱۰:۵۷

    گزارشی از نشست «ماهیت دولت رضاشاه » (۲)؛

    نقد نظریه‌ها

    دولت در دوره‌ی پهلوی نه مانند دوره‌های ماقبل قبیله‌ای بود و نه می‌توانست مدرن باشد، زمینه‌های ظهور دولت مطلقه در ایران از نیمه‌ی دوم قرن نوزدهم آغاز شده بود. به اعتقاد من از اواسط عصر ناصری مقدمات ظهور دولت مطلقه در ایران فراهم شده بود و دولت مجبور شد برخی از نهادهای بوروکراتیک را برای اداره‌ی امور به وجود آورد و در دوره‌ی ناصرالدین‌شاه اولین زمینه‌ها یا بدنه‌ی شکل‌گیری نیروی نظامی در ایران شکل گرفت

  • رضاشاه ۱۳۹۴-۱۲-۲۰ ۰۹:۳۶

    گزارشی از نشست «ماهیت دولت رضاشاه » (۱)؛

    دولت مطلقه‌ی رضاشاهی

    دولت رضاشاه را می‌توان با چارچوب نظری دولت مطلقه توضیح و تبیین کرد، هم استقلال نسبی از طبقات اجتماعی را توضیح داد، هم کارکردها و کارویژه‌هایش را توضیح داد و با استناد به همین نظریه توضیح داد که چرا با دولت‌های مطلقه تفاوت داشت و نتوانست کارکردها و کارویژه‌ی خود را به سرانجام برساند و همچون اروپا به طور طبیعی از دولت‌های مطلقه به دولت مشروطه سوق پیدا کند.

  • ۱۳۹۴-۰۶-۱۴ ۱۳:۳۰

    منصوری: کتابسازی از دوران رضاشاه شروع شد

    جواد منصوری، نویسنده و پژوهشگر تاریخ معاصر درباره کتابسازی‌های دوره پهلوی می‌گوید: کتابسازي در دوره پهلوي از زمان رضاشاه شروع شد که براي تبليغات خود، کتاب‌هاي بسیاری منتشر کرد. حتی کتاب‌هایی که به نام محمدرضا پهلوی منتشر شده، نوشته خودش نیست و بیشتر جنبه تطهیر وی را دارد.

  • ۱۳۹۴-۰۵-۱۸ ۱۵:۱۰

    خاطرات گلشائیان: رضاخان چرا جمهوری‌خواهی را کنار گذاشت؟

    عباسقلی گلشائیان یک سال پس از کودتای سوم اسفند ۱۲۹۹ رضاخان و سید ضیاءالدین طباطبایی، به استخدام دادگستری درآمد و مترجم مخصوص مسیو «پرنی» مستشار دادگستری شد. وقتی علی‌اکبر داور به وزارت عدلیه رفت، منشی او و سپس بازپرس تهران و پس از چندی دادستان تهران شد.

  • ۱۳۹۴-۰۵-۰۵ ۱۳:۳۰

    فرزند ناخلف مشروطه/ كارنامه رضاشاه در میزگرد زیباکلام و سلیمی‌نمین

    صادق زیباکلام و عباس سلیمی‌نمین، دو کارشناس حوزه تاریخ سیاسی، با دو دیدگاه متضاد، در میزگرد «شرق» به بیان دلایل خود برای روایت‌هایشان از روی‌کارآمدن سرسلسله پهلوی پرداختند.

  • ۱۳۹۴-۰۵-۰۴ ۱۴:۴۱

    بیگاری زنان و دختران در مزارع را در «تاریخ املاک اختصاصی رضا شاه در گرگان» بخوانید

    کتاب «تاریخ املاک اختصاصی رضاشاه در گرگان» برگرفته از یادداشت‌های دکتر عباس سپهر گرگانی است، در این کتاب به یکی از رویدادهای تأثرآور و تأسف‏‌انگیز این سال‏‌ها، یعنی بیگاری (کار بدون مزد و مواجب) اشاره شده که بی‏‌شباهت به رسوم عصر برده‌‏داری نیست. علاوه بر مردان؛ زنان و دختران نیز مجبور بودند در مزارع اداره املاک اختصاصی بیگاری کنند.

  • پهلوی اول ۱۳۹۴-۰۴-۲۵ ۱۳:۴۴

    پهلوی اول، از کودتا تا سقوط

    رضا مختاری اصفهانی

    کتاب حاضر بر آن است فارغ از تاریخ‌نگاری ایدئولوژیک، سلطنت پهلوی اول را از تمامی ابعاد به تصویر و تحریر کشد. رویکردی که تاریخ‌نگاری زمانه‌ی ما در دیدن نیک و بد گذشته بسیار به آن نیازمند است.

  • ۱۳۹۴-۰۴-۰۳ ۱۷:۲۰

    «تاریخ به روایت مردم»

    احمد وکیلیان کتاب «تاریخ به روایت مردم» را با موضوعیت داستان‌های مردمی درباره شخصیت‌های مهم تاریخی - سیاسی در دست نگارش دارد.

  • ۱۳۹۴-۰۲-۲۹ ۰۸:۵۵

    کارآفرینان ایرانی و اتاق بازرگانی در دوره رضا شاه

    نشست «کارآفرینان ایرانی و اتاق بازرگانی در دوره رضا شاه» برگزار می‎شود.

  • ۱۳۹۳-۱۲-۰۴ ۱۵:۵۰

    نگاهی به کتاب «رضاشاه در سایه روشن تاریخ معاصر ایران، از آغاز تا پایان سلطنت»

    نویسنده کتاب «رضاشاه در سایه روشن تاریخ معاصر ایران، از آغاز تا پایان سلطنت» با اشاره به روایت ملک‌الشعراء بهار درباره ارتباط رضاخان با انگلیسی‌ها آورده است: «بنابر روایت تلگراف‌چی اردوی مقیم منجیل سردار استارولکسی روسی به مشارالیه در ضمن شکوه از دسایس انگلیس‌ها بر ضد خودش گفته است. هر شب این صاحب‌منصب بعد از صرف شام که اردو استراحت می‌کند، سوار شده به اردوی انگلیسی‌ها می‌رود و تا سحر یا پاسی از شب در آن‌جا می‌ماند.»

  • ۱۳۹۳-۰۶-۲۵ ۱۸:۱۵

    کتابسازی‌های تاریخی از دوره رضاخان آغاز شد

    غلامرضا عزیزی، معاون اسناد کتابخانه ملی می‌گوید: شروع کتابسازی‌هایی که امروزه درباره دوران پهلوی صورت می‌گیرد (كتابسازي در مفهوم جعل تاريخ خواه با مقاصد سياسي و نظاير آن و خواه با انگيزه‌هاي جلب مخاطب) از دوران «رضاشاه» آغاز شد.

  • ۱۳۹۳-۰۶-۲۵ ۱۸:۱۴

    چرا نیما یوشیج در دوره رضاشاه کتاب شعری چاپ نکرد؟

    سختگیری‌های اداره کل شهربانی در زمینه تالیف و چاپ کتاب در دوره رضاشاه آن چنان شدید بود که کمتر اندیشمندی حاضر می‌شد به این حوزه وارد شود، مگر آنهایی که در چارچوب دستگاه‌های رسمی، مانند فرهنگستان یا سازمان پرورش افکار به فعالیت‌های فرهنگی می‌پرداختند.

  • ۱۳۹۳-۰۶-۲۳ ۱۷:۱۲

    روایت یک ناشر از ممیزی در دوره رضا شاه

    مدیر انتشارات دارالکتاب الاسلامیه ضمن اشاره به رویه ممیزی در دوران رضا شاه گفت: رضا شاه پهلوی مانع از انتشار و توزیع آثار دینی می‌شد. به همین دلیل بسیاری از آثار با این موضوع پس از چاپ در گنجه‌ای نگهداری می‌شد.