داریوش شایگان

کل اخبار:60

  • ۱۳۹۶-۱۰-۱۱ ۱۱:۴۰

    شب مارسل پروست به همراه رونمایی از تازه ترین اثر داریوش شایگان

    مراسم رونمایی کتاب «فانوس جادویی زمان» تالیف «داریوش شایگان» با همکاری انتشارات فرهنگ معاصر و مجله بخارا در خانه اندیشمندان علوم انسانی برگزار می‌شود.

  • ۱۳۹۶-۱۰-۰۹ ۱۴:۰۰

    سیروسلوک پروست متفاوت از سیروسلوک متعارف است

    داریوش شایگان معتقد است: جستجوی زمان از دست رفته، رمان سیرو سلوک است، منتها سیروسلوک پروست متفاوت از سیروسلوک متعارف است.

  • ۱۳۹۶-۰۸-۲۱ ۱۳:۴۰

    انتشار کتاب داریوش شایگان به زبان فرانسه

    ترجمه فرانسوی کتاب «پنج اقلیم حضور» تألیف دکتر داریوش شایگان از سوی انتشارات Albin Michel منتشر شد.

  • ۱۳۹۶-۰۷-۱۲ ۱۷:۰۰

    هیچ هدف مقدسی وسیله را توجیه نمی‌کند/ سخنرانی داریوش شایگان در شب گاندی با حضورمحقق داماد، کومار و موسوی بجنوردی

    ر این نشست که به همت مجله بخارا در سالن امیرالمومنین (ع) دایره‌المعارف بزرگ اسلامی برگزار شد، کاظم موسوی بجنوردی، رییس دایره‌المعارف بزرگ اسلامی درباره مکتب عشق گاندی سخن گفت و کومار سفیر هند به دستاوردهای گاندی و جنبش او اشاره کرد؛ مصطفی محقق داماد نیز درباب اصل برادری در اندیشه گاندی سخن گفت و داریوش شایگان به مبانی اندیشه‌ای گاندی پرداخت.

  • نادرزاده ۱۳۹۶-۰۷-۰۲ ۱۱:۲۵

    داریوش شایگان، ژاله آموزگار و جواد طباطبایی در نکوداشت بزرگ نادرزاد؛

    به درد ایران مبتلا بود

    نادرزاد به درد ایران مبتلا بود. دغدغه دایمی فکری‌اش سرنوشت سرزمینش بود و تصور اینکه ایران دیگر برخوردار از آن منزلت والایی نیست که طی قرون و اعصار از آن بهره‌مند بوده، به سختی رنجش می‌داد و همواره در این فکر بود که شکوفایی ایران و عظمت فرهنگ کهنسالش را از نو احیا کرد. آنچه مرا به حیرت وا می‌داشت، برخی فضایل اخلاقی او بود. از هرگونه خودنمایی بیزار بود. گویی نفس اماره‌اش را در انقیاد تواضع ذاتی‌اش کاملا مهار کرده بود.

  • داریوش شایگان ۱۳۹۶-۰۶-۲۷ ۱۲:۴۴

    داریوش شایگان در «شب نیچه و جهان ایرانی» با حضور غلامحسین دینانی و حامد فولادوند؛

    مسحور نیچه‌ام

    در تفکر نیچه مفهومی وجود دارد که همواره برایم سرشار از ابهام بوده است: مفهوم «بازگشت ابدی، همان». البته من به دلیل مطالعاتم در هندشناسی و آشنایی‌ام با مفهوم «ادوار کیهانی» با ایده بازگشت ابدی بیگانه نبودم ولی مفهوم بازگشت ابدی در تفکر هندی از قانون کارما تبعیت می‌کند و مطابق با این قانون سرنوشت انسان در زندگی بعدی تعیین می‌شود.

  • ۱۳۹۶-۰۶-۲۵ ۱۴:۰۰

    «شب نیچه و جهان ایرانی» برگزار می شود

    شب نیچه و جهان ایرانی در کانون زبان فارسی با حضور داریوش شایگان ، غلامحسین ابراهیمی دینانی ، حامد فولادوند و... برگزار می شود.

  • ۱۳۹۵-۱۱-۲۰ ۱۶:۴۰

    شیفتگی در برابرغرب/ نقدی به داریوش شایگان؛ نگاهی به معنای بازگشت به ناکجاآباد

    راهی که شایگان در به در به دنبال آن است و آن را تنها راه پنهان کردن این غیبت تاریخی می‌داند، همانا نقشی است مضاعف!

  • ۱۳۹۵-۱۱-۲۰ ۱۶:۲۰

    شاهد زنده روشنفکری ایرانی هستم/ هویت چهل‌تکه ایرانی در گفت‌وگو با داریوش شایگان

    فردید ملغمه عجیبی بود. البته من او را خیلی نمی‌شناختم، هیچ‌وقت هم نفهمیدم چه می‌گوید. گاهی چند جرقه‌ای در حرف‌هایش آشکار می‌شد. آنچه در سخنان فردید موجب شگفتی من می‌شد، ناآگاهی کلی او نسبت به گسست‌های تاریخی بین تمدن‌ها بود، انگار می‌خواست با نگاه شعبده‌بازانه‌اش از فراز قرون آسمان را به ریسمان گره بزند.

  • ۱۳۹۵-۱۱-۰۹ ۱۰:۲۰

    بیژن عبدالکریمی: اجازه می دهم شریعتی با من سخن بگوید/ روشنفکران را نمی بخشم!

    عبدالکریمی گفت: روشنفکرانی چون سروش، طباطبایی و شایگان که بامتهم کردن شریعتی به ایدئولوژی اندیشی، جامعه را از این سرمایه محروم کردند دچار خطایی هرمنوتیکی‌اند وبه همین دلیل آنها را نمی بخشم.

  • ۱۳۹۵-۰۴-۱۳ ۱۴:۵۶

    شایگان: آموزگار مشعل تاریخ ایران باستان را زنده نگه داشت/ نشان شوالیه فرانسه به ژاله آموزگار اهدا شد

    نشان شوالیه (لژیون دونور) به دکتر ژاله آموزگار از سوی سفیر فرانسه در تهران اهدا شد. داریوش شایگان گفت: ژاله آموزگار تمام زندگی خود را وقف این امر خطیر کرد و تمام دانش، سماجت خستگی‌ناپذیر و عزم راسخش را مصروف زنده نگاه داشتن مشعل تاریخ ایران باستان کرد.

  • ۱۳۹۵-۰۲-۱۱ ۱۲:۴۰

    آموزگار: چرتی با عشق به ایرانشناسی از ما ایرانی‌تر است

    ژاله آموزگار، استاد گروه زبان‌های باستانی در «شب کارلو چرتی» گفت: چرتی جزو استثناهاست، وی به همراه همسرش با عشقی که به ایران دارد در بسیاری از موارد از ما ایرانی‌تر است.

  • ۱۳۹۵-۰۲-۰۱ ۱۴:۳۷

    شاعری با جهان نگری های اصیل و انسانی

    چه سرّی در میان است که ایرانیان چنانکه داریوش شایگان می‌نویسد: «از میان صدها شاعری که تاریخ ادبیات ایران به خود دیده است تنها پنج شاعر (یا به عقیده برخی شش شاعر) را در مقام نمونه‌های اعلای بینش شاعرانه خویش برگزیده‌اند.»

  • ۱۳۹۵-۰۱-۲۲ ۱۰:۲۰

    شهيد آويني هنگام شهادت كتاب شايگان مي‌خواند

    بعد از پايان جنگ تحميلي كه وقت بيشتري براي مطالعه‌ پيدا كردند، كتاب‌هاي دكتر «داوري اردكاني» را با علاقه مي‌خواندند. آثار «داريوش شايگان» و «سيد حسين نصر» را هم مطالعه مي‌كردند. هنگام شهادت كتاب «آسيا در برابر غرب» دكتر شايگان در كيف سفري‌شان بود.

  • ۱۳۹۴-۱۰-۲۳ ۱۸:۳۰

    داریوش شایگان: در ايران شاهد آنارشی معماری هستيم

    داریوش شایگان درنشست «جستجوی فضاهای گمشده درمعماری» گفت: میان مسکن و فضای بنا شده وفضای ذهن واقلیم دل هم‌شکلی‌های اجتناب ناپذیری وجود دارد.معماری همیشه تحقق یک رویا یا یک تخیل بزرگ بوده است.

  • شماره 9 ۱۳۹۴-۱۰-۱۳ ۱۰:۱۸

    شماره نهم فرهنگ امروز بر پیشخوان روزنامه فروشی‌‌‌ها؛

    شماره نهم نشریه «فرهنگ امروز» منتشر شد

    در بخش اندیشه این شماره با عنوان«فلسفه‌های گرم، فلسفه‌های سرد» پرسشی از اصالت نزاع فیلسوفان تحلیلی و قاره‌ای مطرح شده است. پرداختی دوباره به جدال فیلسوفان قاره‌ای و تحلیلی اما با خوانشی متفاوت و با پرسش از «اصالت نزاع»./ در این شماره فرهنگ امروز مصاحبه ویژه و چالش برانگیزی صورت داده است با محمد صنعتی در خصوص ژاک لکان و پیروان آن در ایران که می‌تواند مورد استفاده علاقمندان قرار گیرد.

  • ۱۳۹۴-۰۸-۲۵ ۱۷:۳۰

    یادداشتی درباره ترجمه «تطابقات» در «جنون هشیاری» داریوش شایگان

    شایگان در «جنون هشیاری» مسئله مهمی را مطرح می‌کند: بودلر، شاعری اروپایی است. او تنها شاعری است که «با فراگذشتن از مرزهای زبانی به شاعری اروپایی بدل شد.»

  • ۱۳۹۴-۰۸-۲۵ ۱۶:۴۵

    شعر جز خود هدفی ندارد/ نگاهی به «ملال» بودلر، شاعر پاریس و مدرنیته

    کلود روآ، بودلرشناس می‌نویسد، بنابر گفته آسلینو که از دوستان بودلر بوده، «بودلر هم هنرمند است، هم فیلسوف. ولی در نگرش او جنبه فلسفی بر جنبه هنری‌اش پیشی داشت».

  • شایگان ۱۳۹۴/۰۸/۲۵

    گفت‌وگو با داریوش شایگان درباره کتاب «جنون هشیاری»؛

    تعطیلات در تاریخ

    اگر بخواهیم مدرنیته را از دیدگاه هنری مطرح کنیم، بودلر نقش اساسی دارد و گریزی از مواجهه با او نداریم. بودلر، هم در شعرها و هم در نقدهای هنری‌اش بسیار نوآور بوده است. پیش از بودلر هم کلمه مدرنیته در متن‌هایی آمده بود، شاتوبریان و مادام دواستال هم آن را به‌کار برده‌اند اما در معنای منفی. بودلر نخستین کسی است که به این کلمه اعتبار جدید می‌دهد. و بسیار زیبا می‌گوید که نیمی از اثر مدرن مُد است، گذراست و به‌محض آنکه پدید می‌آید، ناپدید می‌شود و نیمی دیگرش ابدی است و پایدار.

  • ۱۳۹۴-۰۸-۲۱ ۰۹:۴۵

    نجفیان : مطالعه« هانری کربن آفاق تفکر معنوی در اسلام ایرانی» برای هر ایرانی لازم است

    رسول نجفیان، خواننده و بازیگر پیشکسوت، کتاب «هانری کربن؛ آفاق تفکر معنوی در اسلام ایرانی» را برای مطالعه آخر هفته پیشنهاد داد و گفت: این کتاب با بررسی فلسفه غرب و افکار و اندیشه‌های فیلسوفانی چون هایدگر به شناساندن پایه‌های تفکر شیعی می پردازد.

  • سنت ۱۳۹۳-۱۱-۰۲ ۰۹:۰۶

    مواجهه‌ی آگاهانه با گذشته؛

    ضرورت بازخوانی سنت

    دلایل بنیادی نگاه به سنت به‌عنوان یک امر برخاسته از احوالات گذشته، امید به آینده است؛ زیرا بدون نگاه به گذشته ما قدرت تبیین و تفسیر جهان امروز را نداریم، و اگر نتوانیم امروز را تبیین کنیم، آینده از آن ما نخواهد بود. بنابراین سنت به‌عنوان یک دستاورد در گذشته، نیاز به بازتفسیر دارد و از دل این تفسیرها راه خروج از وضعیت متصلب هموار می‌شود.

  • ۱۳۹۳-۰۸-۲۶ ۱۷:۲۰

    دولت‌آبادی هم شوالیه شد

    نشان شوالیه هنر و ادب فرانسه به محمود دولت‌آبادی اهدا شد.

  • داریوش شایگان ۱۳۹۳/۰۷/۲۸

    گفت‌وگو با داریوش شایگان به مناسبت انتشار «پنج اقلیم حضور»؛

    مدرنیته جایگاه سنت را تعیین می‌کند

    روزی از مرحوم سیدجلال‌الدین آشتیانی پرسیدم، چرا شما خودتان تاریخ فلسفه اسلامی را نمی‌نویسید، در حالی‌که غربی‌ها بسیار در این‌باره نوشته‌اند. پاسخ او از این قرار بود که من قادر به انجام چنین کاری نیستم، چون من خودم فلسفه اسلامی هستم، به این معنا که او خود را وجه زنده این فلسفه می‌دانست و چون درون آن مستغرق بود نمی‌توانست از خود فاصله بگیرد و مانند فردی از بیرون به مسایل نگاه کند.

  • ۱۳۹۳-۰۷-۲۲ ۰۹:۰۹

    شایگان: حضور شاعران کلاسیک در زندگی ایرانیان پررنگ است

    «پنج اقلیم حضور» عنوان تازه‌ترین کتاب داریوش شایگان است که با همکاری مجله بخارا و با حضور نویسندگان و علاقه‌مندان رونمایی شد. داریوش شایگان در این آیین با اشاره به حضور پررنگ شاعران کلاسیک در زندگی مردم گفت: این شاعران به مقام اساطیری رسیده‌اند، به‌طوری‌که ایرانیان با آنها رابطه فراسویی دارند.

  • ۱۳۹۳-۰۷-۲۰ ۱۱:۲۰

    زرشناس: تفکر داریوش شایگان ایدئولوژیک است

    شهریار زرشناس در کتاب «سیری انتقادی در آراء داریوش شایگان» معتقد است که علت مخالفت شایگان با انقلاب و اندیشه امام را باید در جوهر سکولاریستی جهان‌بینی او و بی اعتقادی‌اش به دیانت و شریعت اسلام جست.

  • ۱۳۹۳-۰۷-۲۰ ۰۹:۰۳

    بحث شاعرانگی ایرانیان در کتاب شایگان

    داریوش شایگان در تازه ترین کتاب خود با عنوان پنج اقلیم حضور به بیان مباحثی دربارۀ شاعرانگی ایرانیان پرداخته است.

  • ۱۳۹۳-۰۷-۱۴ ۱۱:۰۶

    محمود دولت‌آبادی درباره حافظ سخنرانی می‌کند

    محمود دولت‌آبادي، داريوش شايگان و بهاءالدين خرمشاهی در موسسه فرهنگی شهر کتاب درباره حافظ سخنرانی می‌كنند.

  • ۱۳۹۳-۰۷-۰۸ ۱۶:۲۶

    داریوش شایگان: رفتار گاندی عکس ماکیاولی است

    داریوش شایگان در «شب مهاتما گاندی» گفت: گاندی سخت بر این اصل معتقد بود که هدف، وسیله را توجیه نمی‌کند، هرقدر هم آن هدف مقدس باشد، از این لحاظ، رفتار گاندی، رفتاری است، درست عکس رفتار ماکیاولی. شاید او در تاریخ جدید، نخستین فردی باشد که آزادی هند را از راهی به دست آورد که برای بسیاری حتی تصور آن هم مشکل و بعید بود.

  • ۱۳۹۳-۰۱-۰۵ ۱۶:۳۲

    داریوش شایگان: امیدوارم جوانان مشعل راه باستانی پاریزی را روشن نگه دارند

    داریوش شایگان با ابراز افسوس از درگذشت باستانی، اظهار امیدواری کرد که جوانانی در آینده جای او را بگیرند.

  • شایگان ۱۳۹۲/۱۱/۱۸

    گفت‌وگو با داریوش شایگان به مناسبت چاپ «در جست‌وجوی فضاهای گمشده»؛

    خود را فیلسوف نمی‌دانم

    معتقدم آدمی هستم كه از يك فرهنگ به فرهنگی ديگر سير و سلوك می‌كنم. ادعا ندارم كه جام جم دارم (چنان كه آقای خرمشاهی درباره من اين نظر را داشت!)، بلكه سعی می‌كنم روابط فرهنگ‌ها را با يكديگر ببينم و به گسست‌ها توجه كنم.