ادبیات

کل اخبار:891

  • ۱۳۹۷-۰۳-۲۷ ۱۰:۴۰

    سبک صادق چوبک رئالیسم اجتماعی است نه ناتورالیسم/شیوه نویسندگی چوبک ادامه پیدا نکرد

    محمدرضا اصلانی مولف کتابی درباره زندگی صادق چوبک می‌گوید: صادق چوبک را یک داستان‌نویس ناتورالیست نمی‌دانم، ناتورالیسم یک برچسب اروپایی است که مصداق آن صادق چوبک نیست بلکه سبک او یک رئالیسم اجتماعی واقعی است.

  • صلح جو ۱۳۹۷-۰۳-۲۳ ۱۳:۲۳

    جایگاه ویراستار در خلق آثار از نگاه علی صلح‌جو؛

    ویرایش ساختاری، حلقۀ مفقود رمان جوان ایران      

    ویراستار که در کسوت ارزشیاب ظاهر می‌شود از ساخت و محتوای اثر چیزی نمی‌داند و از سیر تکوین آن آگاه نیست و همین موضوع سبب می‌شود که گاه نتواند قاطع و درست نظر دهد. ویراستاری که از ابتدا کنار نویسنده است و پابه‌پای او پیش می‌آید، چه‌بسا مدت زیادی در بحث‌وجدل بر سر اثر بگذراند بدون اینکه اصلاً ناشر در جریان کار باشد.

  • ۱۳۹۷-۰۳-۲۲ ۱۳:۴۰

    نظریه‌پردازی ادبی که رمان‌‎های فلسفی می‌نوشت

    کتاب «ساختار روان‌شناختی فاشیسم» منتشر شد. ژرژ باتای می‌نویسد که پیوندهای ناگسستنی فاشیسم با طبقات فقیر، صورت‌بندی آن را عمیقا از جامعه سلطنتی کلاسیک که مشخصه‌اش فقدان قاطع هر گونه تماس با طبقات پایین است، متمایز می‌کند.

  • شفيعي كدكني  با "چراغ و آیینه" آمد ۱۳۹۷-۰۳-۲۲ ۱۰:۰۵

    محمدرضا شفیعی کدکنی؛

    پیشینه تئاتر ایران در ادبیات فارسی

    در آثار عطار هم “خیال بازی” و “خیال خانه” بسیار به کار رفته و از آن ها می توان دریافت که “خیال بازی” نوعی نمایش سایه ها یا “خیالُ الظِّل” بوده است و “خیال خانه” جایی برای خیال بازی. آن چه از مقامات بوسعید نقل کردیم، کاربُردِ کلمه را به اواخرِ سده ی چهارم و اوایل سده ی پنجم می رساند و دیگر این که جزییاتِ کارِ اصحابِ “خیال بازی” را با دقایقِ کارِ ایشان روشن می کند به گونه ای که در هیچ سند دیگر دیده نشده است.

  • ۱۳۹۷-۰۳-۱۹ ۱۲:۲۰

    شباهت‌ داستان‌های طنز مارک تواین و آثار ایرانی و ترکیه‌ای

    کتاب طنز «علم علیه شانس» اثر مارک تواین حاوی داستان‌های طنزی است که می‌توان نمونه‌های مشابهی در رویکرد طنزشان بین آثار طنزنویسان ایرانی و ترکیه‌ای مشاهده کرد.

  • ۱۳۹۷-۰۳-۰۹ ۱۶:۲۰

    نوبل ادبیات می‌تواند بیش از یک سال معلق شود؟

    رئیس بنیاد نوبل می‌گوید مسائل پیش آمده پیرامون آکادمی سوئدی که برنده را انتخاب می‌کند باید پیش از بازگرداندن جایزه حل شود.

  • ۱۳۹۷-۰۳-۰۹ ۱۵:۴۰

    آخرین رمان میگل دِ اونامونو دوباره منتشر شد

    «خاله تولا» آخرین رمان میگل دِ اونامونو نویسنده و فیلسوف اسپانیایی است که با موضوع مادر نوشته شده است. میگل دِ اونامونو نقش مهمی در روشنگری اسپانیا داشت.

  • ۱۳۹۷-۰۳-۰۸ ۱۴:۲۰

    هجوم کتاب‌های سطحی به ادبیات جدی

    بیوک ملکی، شاعر نام‌آشنای حوزه نوجوان، معتقد است دراثر بی‌توجهی مسئولان و بی‌تعهدی بعضی ناشران کتاب‌های سطحی و بازاری در طول دو - سه دهه گذشته کتاب‌های جدی را به پشت پیشخوان‌ها کشانده‌اند تا دیده نشوند و مخاطب را از کتاب دور کرده است، هرچند جمع کردن این خرابکاری کار ساده‌ای نیست اما اگر اراده‌اش باشد می‌شود با برنامه‌ریزی دراز مدت، کم‌کم این بساط را به شکل صحیح جمع کرد.

  • ۱۳۹۷-۰۳-۰۷ ۱۶:۴۰

    چیستِ بدون پاسخ/ شکل‌های زندگی: بلانشو، سارتر و مسئله ادبیات

    تأمل درباره «شعر» ادامه بخشی دیگر از تلاش‌های بلانشو در تبیین نظراتش درباره ادبیات است. بلانشو شعر را در اساس جنبشی به سوی تبعید فلسفی می‌داند اما تلقی بلانشو از تبعید، آزادی است: آزادی از کشوری که شاعر نمی‌تواند در آن مطابق میل خود بسراید.

  • ۱۳۹۷-۰۳-۰۲ ۱۶:۰۰

    دوربین شکاری و تلسکوپ/ مکتب داستان‌نویسی شیراز و «مومیا و عسلِ» شهریار مندنی‌پور

    در پانزده‌ سال گذشته در محافل ادبی، البته افواهی و به پچپچه و زمزمه، هرچند نه همواره اما بی‌بروبرگرد، دست‌کم، گاه‌گاه سخن از جدالی پنهان، زیرپوستی و گاه تا حد چشم‌وهم‌چشمی بین دو نویسنده «مکتب داستان‌نویسی شیراز» در دهه هفتاد بوده است. بین ابوتراب خسروی و شهریار مندنی‌پور.

  • ۱۳۹۷-۰۲-۳۰ ۱۴:۲۰

    «هنر مردن» به کتابفروشی ها آمد

    کتاب «هنر مردن» نوشته پل موران با ترجمه اصغر نوری توسط نشر مرکز منتشر و راهی بازار نشر شد.

  • ۱۳۹۷-۰۲-۱۸ ۱۳:۲۰

    یک داستان بلند چند صدایی/ با دکتر امیر علی بنی‌اسدی درباره کتاب «اسمت را می‌گذارم باران»

    او درباره علل ناشناخته ماندن ادبیات معاصر ایرانی برخلاف ادبیات کلاسیک، می‌گوید: «بخش خیلی مهم تبلیغات است. در کتابفروشی‌های خارج از کشور اینقدر حجم تولید کتاب زیاد است که خواننده سردرگم می‌شود؛

  • دهخدا ۱۳۹۷-۰۲-۱۷ ۱۰:۴۴

    مختصری درباره‌ی معنای رویکرد پدیدارشناختی در مواجهه با زبان و ادبیات فارسی؛

    ملاحظه‌ای به ایرادی از لغت‌نامه دهخدا

    در توضیح دهخدا زیر واژه‌ی احسنت بسیار جالب است که اول از همه بیتی از شهید بلخی را می‌آورد که از قضا به معنی دوگانه‌ی واژه اشاره دارد و نفس بیت حکایت از نکوهش رودکی دارد، اما دهخدا به دلیل وضوح بیش از حد بعد مثبت واژه در زمانه‌ی معاصر، متوجه بعد منفی‌اش در زمانه‌های کهن نمی‌شود.

  • ۱۳۹۷-۰۲-۱۷ ۱۰:۲۰

    در میان جماعت بی‌چهره/ ساعدی به‌روایتِ کورش اسدی

    مخلوقان ساعدی از واقعیت سر برآورده بودند و ازاین‌رو شاید دستِ ساعدی به نوشتن نمی‌رفت و سرآخر ساعدی از کابوس‌های خود می‌گریزد و به‌قولِ اسدی در گریز خود لابد به «تاتارخندان» می‌اندیشد، داستانِ گریز که در دهه پنجاه در سیاهچالِ اوین نوشت در ستایش زندگی، در تقابل با مرگ، داستانِ دوباره از سر آغازکردن.

  • ۱۳۹۷-۰۲-۰۹ ۱۵:۲۰

    بررسی جامعه شناختی پدیده مهاجرت از رهگذر ادبیات

    بررسی جامعه‌شناختی پدیده مهاجرت از رهگذر ادبیات، به ویژه رمان، که از آن به تعبیر لویس کوزر در کتاب جامعه‌شناسی در ادبیات «به‌عنوانِ سندِ تاریخی برای درکِ بهتر یک جامعه یا دوران بهره می‌گیرند» رویکردی است که پژوهش‌گران فرهنگی می‌توانند از آن برای کشف انگیزه‌ها، آسیب‌ها و پیامدهای ناشی از مهاجرت که خود نمایانگر بخشی از چالش‌های موجود در جامعه‌است، استفاده کنند.

  • ۱۳۹۷-۰۲-۰۹ ۱۳:۰۰

    دانشور اولین نویسنده‌ای که نگاه زنانه را وارد ادبیات داستانی کرد

    زهرا عبدی، نویسنده همزمان با 8 اردیبهشت زادروز سیمین دانشور یادداشتی بر داستان کوتاه «به کی سلام کنم؟» این نویسنده از دیدگاه نقد فمینیستی و با توجه به نظریات ویرجینیا وولف و سیمون دوبوار داشته است.

  • ۱۳۹۷-۰۲-۰۵ ۱۱:۴۱

    «پروانه و آتش» منتشر شد

    اثر جدید نصرالله پورجوادی با نگاهی به سیر تحول و برداشت شاعرانه از تمثیل «پروانه و آتش» در آثار فارسی از حلاج تا حافظ منتشر شد.

  • ۱۳۹۷-۰۲-۰۲ ۱۳:۲۰

    قانعی‌راد: باید از بیان اصطلاحات مدیریتی در ادبیات انسان‌شناسی و جامعه‌شناسی فاصله بگیریم

    قانعی راد با اشاره به به کارگیری اصطلاحات مدیریتی در اثر دکتر فاضلی گفت: او در کتاب «وضعیت علوم انسانی و اجتماعی در ایران» به‌صورت سیستمی تنها به مسئله فرهنگی نپرداخته و شیوه‌های دیگری را هم مطرح کرده که باعث می‌شود کتاب از عدم انسجام رنج برده و ارزش کار انسان‌شناسی وی را کاهش دهد. به گفته داورپناه نیز به دلیل نبود انسجام در مقالات کتاب، این سئوال برای مخاطب طرح می‌شود که آیا می‌توان فاضلی انسان‌شناس و فعال در حوزه مطالعات فرهنگی را در این کتاب دید؟

  • حسین پاینده ۱۳۹۷-۰۲-۰۲ ۱۱:۲۴

    حسین پاینده؛

    ادبیات داستانی ذهنیت‌مبنا

    پیدایش ذهنیت‌مبنایی در ادبیات داستانی واکنشی بود به معضلات و مسائل جدیدی که مواجهه با مدرنیته و زندگی شهری جدید برای جامعه به وجود می‌آورد. ظهور ساختارهای اجتماعی نو و به تَبَعِ آن مسائل نو در روابط بینافردیِ آحاد جامعه، بازنمایی انسان در ادبیات را تحت تأثیر قرار می‌دهد و شیوه‌هایی ایضاً نو را می‌طلبد. داستان‌ها و رمان‌های ذهنیت‌مبنا در واقع تلاشی ادبی برای پاسخ گفتن به پرسشی ماهیتاً فلسفی‌اند: واقعیت چیست؟

  • منوچهری ۱۳۹۷-۰۲-۰۱ ۱۶:۵۸

    تاریخ و ادبیات ایران منوچهری

    محمد دهقانی

    این مجموعه صرفا تاریخ و ادبیات ایران پس از اسلام را دربرمی‌گیرد و می‌کوشد تاریخ ادبی ایران را در پیوند با تاریخ عمومی جهان ببیند.

  • ۱۳۹۷-۰۱-۲۸ ۱۳:۰۰

    چرا ژانر جنایی گل سرسبد دنیای ادبیات شده است؟

    گاردین در یادداشتی به بررسی علاقه عموم مردم به داستان‌های پلیسی-جنایی پرداخته است. روزنامه انگلیسی دلیل موفقیت این ژانر را عدم پیش‌بینی داستان‌ها و بازی با احساسات مخاطب دانسته است.

  • ۱۳۹۷-۰۱-۲۷ ۱۶:۰۰

    در سیزدهمین سالمرگِ شاهرخ مسکوب در آینه خطیر خود

    بازخوانی «داستان ادبیات و سرگذشت اجتماع» و وضعیت ادبیات ما

  • خاکستر ۱۳۹۷-۰۱-۲۷ ۱۴:۲۹

    خاکسترهای گرم شومینه صد سال شعر انگلیسی‌زبان

    گردآوری و ترجمه: مرتضی پاشاپور

    در این کتاب گزیده‌ای از اشعار مهم‌ترین شاعران انگلیسی‌زبان قرن اخیر، از توماس هاردی و کیپلینگ و دی. اچ. لارنس گرفته تا ریچارد براتیگان و مارگارت اتوود، همراه با معرفی کوتاه هر شاعر و دیدگاه‌هایش گرد آمده است.

  • ۱۳۹۷-۰۱-۲۷ ۱۰:۴۰

    استقلال تئاتر از ادبیات بر اساس سنت فلسفه تحلیلی

    «هنر تئاتر» نوشته جیمز آر. همیلتون، عضو دپارتمان فلسفه دانشگاه آزاد با ترجمه علی منصوری منتشر شد. در این کتاب بر استقلال تئاتر به عنوان یک قالب هنری از ادبیات تاکید شده است.

  • ۱۳۹۷-۰۱-۲۲ ۱۴:۲۰

    اسطوره‌ خصوصی‌سازی

    چگونه می‌توان پرونده‌ رمان پلیسی ایرانی را با روش شرلوک هولمز بازخوانی کرد؟

  • ۱۳۹۷-۰۱-۲۲ ۱۳:۰۰

    فلسفه ادبیات،فلسفه در ادبیات نیست/لزوم آشتی فلسفه تحلیلی وقاره ای

    محمدامینی، مترجم کتاب فلسفه ادبیات گفت: فلسفه ادبیات، فلسفه در ادبیات نیست، فلسفه به مثابه ادبیات هم نیست و ما در فلسفه ادبیات با نظریه ادبی و تئوری مواجه نیستیم.

  • ۱۳۹۷-۰۱-۲۲ ۱۰:۰۰

    حاشیه‌هایی بر ۱۰ رمان پرفروش در طرح عیدانه کتاب که شاید ندانید

    با اعلام آثار پرفروش طرح عیدانه کتاب، در گزارشی به بررسی ده اثر پرفروش تالیفی در حوزه ادبیات پرداخته‌ایم که در ادامه می‌خوانید.

  • ۱۳۹۷-۰۱-۲۱ ۱۳:۴۳

    نجومیان: وظیفه‌ فلسفه ادبیات، تعریف ادبیات نیست/محمدامینی: لامارک به ذات ادبیات می پردازد

    امیرعلی نجومیان می‌گوید: ده هدف است که از دید من فلسفه ادبیات را تعریف می‌کند و کتاب هم تا حد زیادی به این ده هدف می‌پردازد. لامارک به این موضوع هم اشاره می‌کند که فلسفه ادبیات پژوهشی است فلسفی و پژوهشی است بنیادین درباره مفاهیم بنیادی ادبی.

  • ۱۳۹۷-۰۱-۱۵ ۰۹:۲۰

    کتاب «فلسفه‌ ادبیات» نقد می شود

    کتاب «فلسفه‌ ادبیات» نوشته پیتر لامارک در مرکز فرهنگی شهرکتاب نقد و بررسی می شود.

  • شاملو ۱۳۹۶-۱۲-۲۴ ۰۰:۲۷

    سندباد در سفر مرگ مجموعه گفت‌وگوهای احمد شاملو بخش اول (۱۳۴۲-۱۳۵۸ )

    مجموعه حاضر شامل چهل و چهار گفت و گو با احمد شاملو است که از از آن میان، در سه گفتگو شاملو خود در نقش مصاحبه‌کننده ظاهر شده است