اخلاق

کل اخبار:335

  • نشست اخلاق اجتماعی ۱۳۹۳-۰۳-۱۷ ۱۰:۴۳

    گزارشی از نشست «اخلاق اجتماعی: مبانی و پیامدها»/ بخش دوم

    دچار یک فریب‌کاری غيرفعالیم

    تعریف دقیقی از نیازمندی وجود ندارد. دو رذیلت اخلاقی را در اخلاق اجتماعی خودمان احساس کردم که برخی از افراد در خود دارند (و موضوع یارانه‌ها آزمونی برای این مسئله بود)، یکی آنکه ظاهراً برخی از افراد جامعه‌ی ما حاضر نیستند منافع شخصی خود را فدای منافع جمعی کنند، مسئله بعدی این است که برخی از ما دچار یک فریب‌کاری غيرفعالیم و نمی‌توانیم اطلاعات درست را بگوییم.

  • ۱۳۹۳-۰۳-۱۵ ۲۰:۲۱

    فنایی‎اشکوری:صداقت رکن اساسی در اخلاق مورد نظر امام خمینی(ره) است

    یک عضو هیئت علمی مؤسسه امام خمینی(ره) با تأکید بر اینکه در اخلاق مورد نظر امام(ره)، صداقت، رکن اساسی است، گفت: اهداف دنیوی نباید برای فعالیت سیاسی انگیزه باشند، یعنی اگر رسیدن به پست، مقام، شهرت و ثروت و هر چیز غیرالهی انگیزه برای رسیدن به قدرت یا رسیدن به هدفی در تفکر اخلاق امام خمینی(ره) باشد، مردود است.

  • اخلاق ادگار مورن ۱۳۹۳-۰۳-۱۵ ۱۲:۵۱

    اخلاق

    ادگار مورن

    از یک زاویه این کتاب پاسخی به این پرسش است: برای مهار و فائق آمدن بر نگرانی اضطراب ناشی از رفتارهایمان باید به کدامین ارزش‌ها تکیه کنیم؟ آن هم در شرایطی که اکثر اوقات نتیجه رفتارهایمان نه تنها با نیاتمان هم‌خوانی ندارد حتی در جهت خلاف آن است

  • ۱۳۹۳-۰۳-۱۴ ۱۸:۱۳

    سه لایه وجودی انسان از نظر امام(ره)

    رئیس پژوهشکده علوم و انديشه سياسي پژوهشگاه علوم و فرهنگ اسلامی با بیان اینکه مهم‌ترین و بنیادی‌ترین ویژگی اخلاق سیاسی از دیدگاه امام(ره) این آیه شریفه است که خداوند می‌فرماید: «قُلْ إِنَّمَا أَعِظُكُم بِوَاحِدَةٍ أَن تَقُومُوا لِلَّهِ مَثْنَى وَفُرَادَى»، گفت: حضرت امام خمینی (ره) هم همین را مبنا قرار دادند.

  • نشست فلسفه اخلاق ۱۳۹۳-۰۳-۱۳ ۱۱:۴۴

    گزارشی از نشست «اخلاق اجتماعی: مبانی و پیامدها»/ بخش اول

    مسئلۀ «پذیرش دیگری» در اخلاق اجتماعی

    مفهوم درست از اخلاق اجتماعی با پذیرش کس دیگری است؛ یعنی دیگری وجود دارد که او هم به اندازه‌ی من و بلکه از یک جهاتی برتر از من از لحاظ اخلاقی جایگاه و منزلت دارد.این دیگری می‌تواند فرد، گروه، خانواده، نهاد، سازمان حقوقی و ... باشد.

  • تملق ۱۳۹۳-۰۲-۲۸ ۰۸:۱۵

    واکاوی ریشه‌های فرهنگ ریا و تملق در جامعه؛

    پای مبارک را می‌بوسم!

    نتیجه‌ی چنین فرایندی هجوم افراد کمتررشدیافته به پایه‌های مدیریتی جامعه است و چون به لحاظ عدم رشدیافتگی پایه‌های طبیعی علم و تجربه را طی نکرده‌اند محصولی که به جامعه ارائه می‌دهند محصولی درجه چندم است، درحالی‌که قابلیت‌های حقیقی جامعه بسیار فراتر از توان علمی و اجرایی آن‌هاست؛ چراکه افراد فرهیخته و تواناتر معمولاً به چنین مکانیزم‌های معیوب و تحقیرکننده‌ای تن نمی‌دهند.

  • سروش ۱۳۹۳-۰۲-۲۱ ۱۰:۰۵

    لیبـرالیـسم در اندیشۀ عبدالکریم سـروش؛

    هم مرکـب راه و هم مـقصـد راه

    سابقۀ عمل و افکار عبدالکریم سروش به‌عنوان منتقد جدی مارکسیسم در بحبوحه‌ی پیروزی انقلاب و سال‌های پس از آن و گرایش آشکار او به متفکرانی نظیر «کارل پوپر»، «کارل همپل» و «جان هیگ» او را در میان روشن‌فکران دینی با گرایش لیبرالیستی قرار می‌دهد.

  • مصطفی ملکیان ۱۳۹۳-۰۲-۲۰ ۱۱:۵۲

    گزارشی از سخنرانی مصطفی ملکیان در دانشگاه اصفهان؛

    اخلاق متجددانه

    من سال‌ها منطق درس می‌دهم و شما نمی‌توانید با مطرح کردن این سؤال ها مرا به تله بیاندازید. در پاسخ باید گفت مراد از الله چیست؟ منظور شما این است که آنهایی که مسلمانند معنوی‌تر هستند؟ من در جواب می‌گویم خیر. بعضی غیر مسلمانان از مسلمانان معنوی‌ترند و عکس این قضیه هم وجود دارد.

  • ۱۳۹۳-۰۲-۲۰ ۰۸:۵۳

    وزیر بهداشت: آسیب در اخلاق پزشکی جدی گرفته شود

    وزیر بهداشت تاکید کرد: راهنماهای بالینی نیز توسط انجمن‎ها باید تدوین شوند تا هم ابزار خوبی برای بیمه‎ها باشند و هم در کنترل تقاضاهای القایی نقش مهمی ایفا کنند.

  • کاوش مبانی اخلاق ۱۳۹۳-۰۲-۱۶ ۱۲:۱۹

    کاوش در مبانی اخلاق

    دیوید هیوم

    آن‎چه در این کتاب ملاحظه خواهید کرد می‎تواند ذیل عنوانی قرار گیرد که امروزه به فلسفه‎ی اخلاق موسوم است، که غالبا تعبیر می‎شود به بحث‎های فلسفی و انتزاعی درباره‎ی اخلاق؛ همان چیزی که متااتیک یا فرااخلاق هم نامیده شده است.

  • ۱۳۹۳-۰۲-۰۸ ۱۵:۲۰

    انجام پروژه تحقیقاتی «استنباط حکم اخلاقی از متون و ادله لفظی»

    مدیر گروه اخلاق پژوهشکده اخلاق و تربیت پژوهشگاه علوم و فرهنگ اسلامی از آخرین وضعیت پروژه «استبناط حکم اخلاقی از متون و ادله لفظی» خبر داد.

  • سروش دباغ ۱۳۹۳-۰۲-۰۳ ۰۸:۴۶

    بحثی در نسبت اخلاق و روشن‌فکری دینی؛

    دباغ، حجاب و ارتداد

    سروش دباغ اگرچه در پاره‌ای از مکتوبات خویش رویه‌ای مبتنی بر تحلیل و تحقیق را پیشه می‌کند؛ اما در نوشته‌های اخیر او در زمینه‌ی اخلاق و فلسفه‌ی اخلاق گویی نوعی کم‌دقتی، فزونی گرفته است. البته پایان‌نامه‌ی دکتری او در این میان یک استثنا است.

  • ۱۳۹۳-۰۱-۱۸ ۱۵:۵۸

    آغاز عرضه‌ی اخلاق دین‎شناسی در نیبوک

    كتاب «اخلاق دين‌شناسی؛ پژوهشی در مبانی معرفتی و اخلاقی فقه» نوشتۀ دکتر ابوالقاسم فنايی از طریق سامانه فروشگاهی نیبوک آماده تحویل پستی به محققان و علاقه‌مندان گردید.

  • ۱۳۹۳-۰۱-۱۶ ۰۹:۰۹

    انسان پس از شناخت حقیقت خود، خدا را خواهد شناخت

    آیت الله جوادی آملی در درس اخلاق خود گفت:انسان اگر گوهر ذات خود را بشناسد، هم در علوم به بسياری از معارف دسترسی پيدا می‎كند و هم در اخلاق.

  • ۱۳۹۲-۱۲-۱۷ ۱۵:۰۴

    امینی: کنگره‌ها چهره تربیت می‌کنند؛ چهره فوری، چهره رسانه‌ای

    رضا احسان‌پور می‌گوید: در حوزه ادبیات رابطه استاد و شاگردی تبدیل به باندبازی و نوچه‌گری شده است و ما برای رفع معضلات موجود و استفاده از تهدید‌ها به عنوان فرصت باید رابطه استاد و شاگردی را احیا کنیم. بخش اعظم هنر،‌ اخلاق است.

  • ۱۳۹۲-۱۲-۱۷ ۱۱:۰۸

    کتاب «نحوه‌های وابستگی اخلاق به دین» بررسی می‎شود

    کتاب «دین و اخلاق (بررسی گونه‌های وابستگی اخلاق به دین)» که به قلم جواد دانش، عضو هیئت علمی پژوهشکده فلسفه و کلام اسلامی پژوهشگاه علوم و فرهنگ اسلامی به رشته تحریر درآمده است، از سوی انتشارات این پژوهشگاه منتشر شده است.

  • فوکو ۱۳۹۲-۱۲-۱۷ ۱۰:۱۴

    افشین جهاندیده/ رويكردی متفاوت به اخلاق و سياست؛

    فوكو عليه برند فوكو

    چيزی كه فوكو و دلوز از آن سر باز می‎زنند، نوعی ژست روشنفكرانه نيست، همين سر باز زدن از نظريه‎پردازی و پرداختن به نظريه‎ای است كه قابل تعميم به همه جا و همه زمان‎ها است. فوكو در جايی می‎گويد كاربرد من از اصطلاحاتی از قدرت و دانش، به معنای بازنمايی واقعيت بيرونی نيست، بلكه اين اصطلاحات نرده‎های تحليل هستند.

  • حسن میانداری ۱۳۹۲-۱۲-۱۴ ۱۰:۳۳

    گزارشی از نشست علمی «چالش‎های علم جدید برای ادیان»؛

    آرای تقلیل‎گرایان و زیر سؤال بردن اخلاق

    هیچ امر طبیعی مبنای اخلاق انسان نیست، بلکه امور طبیعی اموری مشکل‌ساز برای انسان هستند و بایستی آن‎ها را مهار کرد. مبنای اخلاق، ناطبیعی دینی است؛ یعنی آن چیزی که مبنای رئالیزم در اخلاق است، بندگی خداوند است و این وظیفه‎ی فیلسوف است که بحث رابطه‎ی علم و دین را تبیین کند.

  • ۱۳۹۲-۱۲-۱۴ ۱۰:۰۲

    انتشار دو ترجمه از بهمن فرزانه برای نخستین بار

    مجموعه داستان‌های کوتاه لوئیچی پیراندلو با عنوان «خروج مرد بیوه» و کتاب «دل به من بسپار» نوشته سوزانا تامارو با ترجمه بهمن فرزانه مجوز انتشار گرفتند. این دو ترجمه فرزانه نخستین بار است که منتشر می‌شوند.

  • ۱۳۹۲-۱۲-۱۴ ۱۰:۰۱

    نقش تفکرات نیچه در اشاعه شیطان پرستی

    رئیس دانشکده علوم و معارف قرآن با بیان اینکه شروع شیطان پرستی نوعی موضع گیری در برابر نارسایی تعالیم کلیسا بود، گفت: شیطان پرستان معتقدند که صفات اخلاقی که در انسان وجود دارد مثل حرص، طمع، تکبر، خشم و غرور، شهوت و رذائل اخلاقی که جزء ذات انسان است و به این دلیل که جزء ذات انسان است، نباید آنها را از بین برد بلکه باید آنها را به فعلیت و کمال رساند.

  • ۱۳۹۲-۱۲-۱۴ ۰۹:۰۲

    دهمین دوره همایش «نشانه‌شناسی اخلاق» امروز برگزار می‎شود

    دبیر همایش نشانه‌شناسی اخلاق گفت: تلاش بر این است که در این همایش بیان کنیم اخلاق چگونه می‌تواند به یک سبک یا فرآیند تبدیل شود تا ویژگی‌های زیبایی‌شناختی و پدیدار شناختی را آشکار کند.

  • ۱۳۹۲-۱۲-۱۳ ۱۲:۳۰

    اخلاق حرفه‌ای روزنامه‌نگاران از زبان معاون مطبوعاتی

    جدیدترین کتاب حسین انتظامی با عنوان «پاپاراتزی نیستیم» مجموعه مقالاتی درباره اخلاق حرفه‌ای روزنامه نگاران از سوی انتشارات ثانیه روانه بازار کتاب شد.

  • سروش ۱۳۹۲-۱۲-۱۱ ۱۱:۱۸

    بحثی در نسبت اخلاق و روشن‌فکری دینی؛

    چرا روشن‌فکری دینی به تبیین اخلاق روی آورده است؟

    سرخط این قصه را باید در آثار سروش جست‌وجو کرد، شاید «اخلاق خدایان» وی، اولین نشانه‌ی بیرونی از عطف عنان روشن‌فکران دینی به سمت اخلاق‌پژوهی باشد. البته نگرش فرااخلاقی سروش را باید در اثر مهم او یعنی «دانش و ارزش» پی گرفت؛ اما آیا واقعاً او بر همان است که بود؟

  • بزرگداشت داوری ۱۳۹۲-۱۲-۱۰ ۱۰:۳۵

    رضا داوری اردکانی؛

    تاملی در اخلاق مهندسی

    هركس می‌گويد علم و تكنولوژی را مي‌توان به راهی كه اخلاق حكم می‌كند، آورد و آن را در عين حال وسيله رفاه مادی و كمال معنوی قرار داد بايد حسن نيت او را ستود و از او خواست كه خود تا می‌تواند ادای اين وظيفه بزرگ را به عهده بگيرد نه اينكه فرمان بدهد كه ديگران و ديگرانی كه احتمالا خود را عاجز می‌دانند علم و تكنولوژی را منقاد دستورالعمل‌های خاص كنند.

  • ۱۳۹۲-۱۲-۰۷ ۰۸:۳۰

    همایش ملی اسلام و ارزش‌های متعالی با تأکید بر اخلاق، برگزار می‌شود

    «اولین همایش ملی اسلام و ارزش‌های متعالی با تأکید بر اخلاق» در قالب مقاله و ارائه پوستر برگزار می‌شود.

  • ۱۳۹۲-۱۲-۰۶ ۱۵:۲۴

    پیشگامی خواجه نصیر الدین طوسی در بحث اخلاق

    استاد فلسفه‌ و كلام‌ اسلامی گفت: خواجه به لحاظ اندیشه‎ای نه تنها نیاز زمان خود و حتی چند نسل بعد از خود را برآورده کرد، حال اینکه نسل‎های بعد نتوانستند نوآوری کنند و در تقلید باقی ماندند.

  • ۱۳۹۲-۱۲-۰۶ ۱۰:۳۷

    خسروپناه: عقلانیت عملی خواجه نصیر به سؤالات اخلاق پزشکی روز پاسخ می‎دهد

    رئیس مؤسسه پژوهشی حکمت و فلسفه ایران با بیان اینکه بهترین روش برای پاسخ به سؤالات اخلاق پزشکی، عقلانیت عملی است که خواجه نصیر آنرا تبیین کرده، گفت: با عقل عملی که مبنای آن بدیهیات است می‌توان مصادیق ظلم و عدالت را در پزشکی هم مشخص کرد.

  • ۱۳۹۲-۱۲-۰۶ ۱۰:۰۴

    اعوانی: از مبانی غربی اخلاق اسلامی بیرون نمی‌آید

    چهره ماندگار فلسفه و حکمت با بیان اینکه اساساً برنامه دین تخلق و اخلاقی کردن انسان‌ها است، افزود: متأسفانه ما اخلاق را در مرحله پائینی قرار می‌دهیم، در حالی که اخلاق اصل دین و دیانت است.

  • ۱۳۹۲-۱۲-۰۶ ۰۹:۵۸

    محقق‎داماد: خواجه نصیر نظریه‌پرداز نظام اخلاقی شیعی است

    استاد دانشگاه شهید بهشتی در همایش اخلاق و فلسفه از نگاه خواجه نصیر گفت: مؤلف کتاب بزرگ «تجرید الاعتقاد» که یکی از بزرگترین کتاب‌های کلام شیعی است، خدمت بزرگ دیگری به تشییع کرده و آن نظریه‌پردازی نظام اخلاقی شیعی است.

  • ۱۳۹۲-۱۲-۰۶ ۰۸:۱۶

    ابراهیمی‎دینانی: خواجه نصیر کلام شیعی را به فلسفه الهی تبدیل کرد

    استاد بازنشسته فلسفه دانشگاه تهران با بیان اینکه خواجه نصیر کلام شیعی را به فلسفه الهی تبدیل کرد، گفت: با قاطعیت می‌گویم اگر خواجه نصیرالدین طوسی به ظهور نرسیده بود امروز حکیمی مانند ملاصدرا و پیروان او همچون حکیم زنوزی و علامه طباطبایی را نداشتیم.